Svačinky pro školáky I.

Rubrika: Recepty, Výživa

Školákům začal nový školní rok a maminkám přibyla nová starost. SVAČINKY. Svačinku na velkou přestávku a další do družiny. Některé školy mají tu výhodu, že děti mohou mít školní svačinku. Jiné nabízejí zase takzvané svačinkové a nápojové automaty. Dítěti stačí pouze koupit kartičku na kterou se pak dobíjí kredit.
Jenomže, co když tato možnost není?


V tom případě musíte svačinku chystat každý den sama. Ať už večer nebo ráno, kdy si kvůli tomu musíte přivstat.

Jenomže co stále chystat?
Přece nebude každý den jíst to stejné. Naštěstí teď máme možnost nachystat dětem různé druhy ovoce. Můžeme do svačinového boxu nachystat i několik druhů – broskev, nektarinku, jablíčko, banán, hroznové víno…). Ovoce dětem nejlépe odpeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Lépe se jim to pak bude jíst a nemusí sníst vše najednou. Něco si můžou nechat na později. Pro maminky je to sice trochu pracnější, ale děti to rozhodně ocení :-).

Dále můžeme nachystat
chleba, rohlík, housku, kornspitz, zapečený toust (pokud dítěti nebude vadit, že nebude teplý), brumíka, upečený koláč nebo buchta, musly tyčinka, jogurt, pudink s piškoty, ovocný tvaroh, šáteček …

Toust s jablíčky
toastový chleba
jablka
skořice
máslo na pomazání toastů
olej nebo máslo na vymazání toustovače

Toastový chleba potřeme máslem vždy dva kusy k sobě. Jeden kousek chleba poklademe na plátky nakrájenými jablky, přidáme skořici a přiklopíme druhým kouskem chleba. Sendvičovač vymažeme trošku olejem/máslem, položíme toast, zavřeme a děláme dozlatova, tak 4-5 min. Záleží, jak moc je chceme propéct. Hotové toasty pocukrujeme.

Bramborové šátečky nebo rohlíčky
Těsto – 250g vařených strouhaných brambor, 250g polohrubé mouky, 125g moučk.cukru, 60 g rostliného tuku Hera apod., trochu citron. šťávy a kůry, 1 vejce, 1-2 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, špetka soli.
Na náplň: podle chuti – mák, marmeládu, povidla ,tvaroh… 1 vejce na potření, mandle nebo oříšky na posyp.

Dobře propracované těsto vyválíme na placku a rozkrájíme na čtverečky asi 6 cm. Plníme nádivkou. Uděláme šátečky, nebo stočíme do tvaru rohlíčků.
Dáme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat sekanými mandlemi nebo oříšky.
Do těsta můžeme přidat víc tuku, šátečky budou ještě lepší, ale už ne tak dietní 🙂
Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 180 st.

Mají děti rády ovesné vločky? Pak vyzkoušejte tento recept.

Ovesné vločky s jogurtem
2 lžíce ovesných vloček,
4 lžíce bílého jogurtu,
čerstvé nebo kompotované ovoce (broskve, jahody, černý rybíz…),
strouhaný kokos,
džem, med
Den předem, nejlépe večer, zalijeme ovesné vločky vodou, aby nabobtnaly.
Druhý den ráno je rozmixujeme a smícháme s jogurtem, ovocem a ostatními přísadami dle chuti.
Dáme do kelímku a máme zdravou svačinku.

Ovocný nákyp s piškoty
jablíčka, hrušky, banány,
dětské piškoty (velký balíček),
hnědý třtinový cukr,
máslo,
200 ml sladké smetany
Do zapékací misky dáme vrstvu piškotů a na to rozložíme plátky ovoce. Vše posypeme asi lžící hnědého cukru. Další vrstvu tvoří opět piškoty, na to rozložíme opět ovoce, které posypeme další lžící hnědého cukru. Poslední vrstvu tvoří piškoty, které zalijeme rovnoměrně sladkou smetanou. Pečeme v troubě při teplotě 220 °C asi 15 minut.
Hotový nákyp necháme vychladnout.

Sýrové rybičky
200g hladké mouky,
120g Hery,
120g taveného sýra,
sůl
1 vejce na potření
Ze všech ingrediencí zpracujeme hladké těsto. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na půlcentimetrový plát a vykrajujeme rybičky (či jiné tvary). Přeneseme je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme mletou paprikou, mákem nebo kmínem a pečeme do zlatova.

Sladké rohlíčky
300 ml. vlažného mléka, 1 1/4 lžičky soli, 25 g másla, 500 g hl. mouky ( podle potřeby přidáme, tak si to v pekárně hlídejte) 1 1/2 lžičky suš. droždí nebo 1/4 čerstvého, 115 g rozinek ( já je nedávala) mléko na potření, dala jsem do rohlíčků náplň – čokoládu, nutelu, nebo tvaroh, marmeládu, prostě co máte rádi. A ještě jsem je posypala skořicí, proto jsou tak tmavé.

Suroviny dáme do pekárny a zapneme program těsto. Po zvukovém signálu přidáme rozinky (pokud je dáváte).
Hotové vykynuté těsto ještě prohněteme a nakrájíme si ho na kousky. Nebo si vyválíme kulatý plát, který nakrájíme na díly jako pizzu. Na každý díl dáme náplň a svineme do rohlíčku. Hotové rohlíčky necháme ještě tak 30 min. kynout. Pak potřeme mlékem, posypeme skořicí (nemusíte), propíchneme asi 3x vidličkou na povrchu a dáme péct na 20 – 25 min. při 200°C.
Jsou moc dobré.

A příště dětem nachystáme pomazánky a nesladké jídla.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (26 vyjádření)

  • Peťka

    Á, moje téma. 🙂
    Díky za článek.
    Taky něco vyzkouším. Jen ten taveňák údajně není pro děti moc vhodný. Četla jsem něco v tom smyslu, že v taveňáku je všechen „zbytek“ z výroby sýra a hodně emulgátorů, tavící sůl atd. Tak asi i zde je důležité číst obal a vybrat dobře.
    My používáme, když už mazací sýr, tak Lučinu.
    Ale rybičky vyzkouším, pro jednou se určitě nic nestane. 🙂

  • Petra Vymětalová

    Tak hlásím, že sýrové rybičky jsou vynikající! Anča je zblajzla i s kmínem, paprikou a provensálským kořením (doporučuju taky vyzkoušet).
    Až jsem měla strach, aby jí zbylo i něco na tu svačinu 🙂

    Chtěla jsem je vyfotit, že přidám fotku do článku, ale mám vybitou baterku ve foťáku a z mobilu to není ono. Tak jestli to ráno stihnu, nafotím zítra.

  • Jarmuschka

    K těm jablečným toastům – já je doma ještě nedělala, my na ně jezdíme k mamce. Jablka nekrájíme na plátky, ale nastrouháme na hrubém struhadle.
    🙂

  • Virenko to záleží pouze na tobě. Jestli to chceš mít úplně hladké nebo jestli tak chceš mít kousky.

    Lien, moc děkuji 🙂

    biovirusko, zkusím něco vymyslet do dalšího článku 🙂

    Petro, tak to zkus posypat sezamem.

    Jsem moc ráda, že se všem článek zatím líbí a můžu prozradit, že už se chystá pokračování 🙂

  • Šárka

    Nuninko, díky za tipy, mě zaujaly ty toasty „na sladko“…takže hned večer vyzkouším;-) Jinak, jak už jsem kdesi psala – taky dělám svačinu večer a ukládám do lednice. Ráno, abych měla jistotu, že si ji syn nezapomene vzít, tak mu dávám krabičku se sváčou a láhev s pitím na stůl k mobilu;-) Ten si doma určitě nezapomene a když vidí sváču, tak mu to docvakne, že si ji má uložit do tašky taky…

  • Marinada

    Bioviruska, přeju Ti, ať jsou děti brzy OK. Jinak já jen odrážela, co Ty vysíláš.

  • bioviruska

    Marinado, nejsem !jedno dítě mi tu blinká a druhé kašle, bohužel jsem s dětmi na nemocenské!! Díky, je to skvělé, není nic lepšího, ale za ten sarkasmus fakt dík. Každý den nemusí být posvícení.Chtěla jsem pouze radu, ne sarkastické poznámky!

  • bamiska

    s tím telefonováním a kontrolováním to také vidím jako problém jednak časově a pak hlídat a nezapomenout zavolat, na druhou stranu si myslím že děti na to budou spoléhat…..já už několik let dělám svačiny večer než jdu spát a nikdy nebyl žádný zdravotní problém nebo tak….

  • Marinada

    Bioviruska, souhlasím, mám se perfektně – ostatně jako každá samoživitelka.
    A teď jsi taky v „plném provozu“ 🙂

  • bioviruska

    Marinado, ještě bych doplnila, že máme hodně omezený výběr jídel a není to v tom, že by byla dcerka ofrněná, že nejí rohlík se sýrem, ale ona ho fakt každej den jíst nebude. Minulý rok jsem to řešila mléčnýma svačinkama ve škole, polovinu nosila domů, hladová, že to jíst nebude, že ji to nechutná.A to byly jogurty, korspitzy, sladké rohlíky,máme tu místní pekárnu, a letos to dopadlo tak, že mléčné svačiny škrtám, protože je prostě nejí…

  • Virenka

    Jarm, díky, jiné než jemné jsem asi nikdy nepoužívala, vařím z nich i kaše a nedošlo mi, že ty obyč. se asi mlít musí. Starší mi namočené vločky pozře, ale musím to s ním dopředu zkoušet, jinak má strach, že ty kousky jsou ořechy (nedivím se mu, tu paranoiu v něm zatím vědomě spíš pěstujeme, není vyhnutí). Zase začnu zkoušet, abych mohla do svačinek zařadit.

    Vločky by byly vůbec nejlepší k snídani, to mi ale ani ten starší nechce jíst :(((

    Biovirusko, rychlé svačinky zvládá u nás i tatínek, jen pestrost se musí oželet a musí se mu potřebné věci opravdu koupit a nachystat na viditelné místo. Pečivo mazané Lučinou, kiri sýrem, tvrdým sýrem, šunkou, k tomu zelenina či ovoce a pití, taky zvládal do 10 minut a když občas nenašel, co jsem mu tam chystala (zrak je poránu chabý a mozek spí), dal mu nějakou sušenku. Hlavně že neměl hlad, do školy musel ráno na 6.30, takže u nás taky fikce s nějakým mobilováním. To ti píšu jen jako zkušenost, tipem to jde nazvat těžko, neb je to nouzovka, podle mě je hlavní, aby děti byly vedeny ke snídani a svačině. Než aby nejedl, radši ustoupit trošku s obsahem, návyk se musí vytvořit. Z dlouhodobého hlediska je podle mě horší, když člověk ráno vůbec nejí, než když má často koblihu či croissant…

  • bioviruska

    No, když je nepřítomna mamina, tak chystá sváču taťulda, ne?
    A jinak, to se máte, že můžete v 6:50 vzbudit děti a v 7:20 ještě volat, zda si tu sváču vzaly. :-)), To já jsem v plném provozu, mobil mimo rukou,a odejít a zavolat si? Nebo si zavolat? nemyslitelné. To můžu až kolem 8:00 a to už zvoní….

  • Petra Vymětalová

    nuninko, děkuju za inspiraci 🙂 I když jsem na tom podobně jako Marinada, naše školačka má hoooodně omezený výběr jídel, i když bych řekla, že se to pomalinku zlepšuje (vloni byla nejoblíbenější svačina suchý rohlík 🙁 a k tomu okurek nebo mrkev). Ale ty sýrové rybičky mě zaujaly, to by mohlo zafungovat, i když mák a kmín budu muset vynechat (nebo otestuju jen na pár kouscích ;-)).

  • Jarmuschka

    Biovirusko – tak chceš rychlou sváču pro nepřítomnou pracující maminku, nebo pro tatínka!?
    😯 😉

  • Marinada

    Tak můj recept pro pracující maminky je:
    Vstát o 5 minut dřív a připravit rohlík se sýrem, vložit do krabičky. Do lahve udělat vodu se šťávou. V 6:50 hodin telefonicky zkontrolovat, zda dítě skutečně vstalo. V 7:20 telefonicky zkontrolovat, že si dítě vložilo krabičku a lahev do baťohu 🙂

    Na svojí obhajobu musím říct, že kdyby dcera měla chuť na cokoliv jiného, ráda jí to upeču nebo připravím den předem…vařím a peču moc ráda + ráda zkouším nové věci – tak snad někdy později, až bude starší.

  • Jarmuschka

    K těm vločkám – já kdysi polovinu vloček mlela, polovinu nechala tak, pak zalila vodou. Večer.
    Postupně jsem přestala vločky mlít a zjistila jsem, že pokud je zaliju vřelou vodou ráno (nebo mlékem) a chvilku je nechám, je to dostačující.
    A ještě tip – Emco má v nabídce dvoje vločky, jedny jsou s červeným na obale, druhé s modrým. Jedny jsou „obyč“ a jedny jsou jemné (přiradit barvu teď přesně nedokážu). A ty jemné se fakt nemusí nijak mlít, mixovat.
    😉

  • bioviruska

    Nuninko, nad těmi recepty se můžu jen usmívat, tohle mi u nás jíst dcerka nebude :-)), ještě tak ten jogurt :-o, uvítala bych něco rychlého pro pracující maminy, které ráno nebývají doma a sváču chystá tatínek 🙂

  • Virenka

    Nuninko, moc pěkný článek. Já sice taky můžu číst jen pro sebe, jako Marinada, protože díky naší potravinové alergii je můj prvňák dítě opravdu žijící pořád ze stejného – pečivo s něčím, když ovoce ani zeleninu nesmí a všechny semena, ořechy, kokos zase vylučují velkou pestrost v pečivu… Ale mě to nemrzí – tedy, už (dlouho) mě to nemrzí, jsou mnohem horší věci. Uvědomila jsem si, že jsem ráda, že nemáme hlad, vidím, že dítě roste celkem přiměřeně i z výrazně chudší stravy, dokonce je už i zdravější, i když vitaminy má leda tak z brambor.

    Mám malý dotaz – jak moc mixovat ty namočené vločky? Je tam nějaký mezistupeň mezi měkkými vločkami a úplnou kaší?

  • Lien

    nuninko, jsem moc ráda, že ses do této rubriky pustila a že si mohu přečíst tipy na jídla pravidelně

  • Marinada

    Nuninko, vždycky když čtu Tvé skvělé nápady a recepty, tak mě zamrzí, že mám doma dítě, které jí jen pár věcí a ostatní odmítá 🙁

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist