Bílé plus si pro nás připravilo další zajímavé recepty. Tentokrát bohaté na vápník, který je pro naše tělo důležitý. Je důležitý pro boj proti osteoporoze a rozhodně bychom to neměli podcenit. A protože jsou recepty jednoduché, jejich příprava vás nebude stát moc času.
Pomazánky
Bylinková
1 měkký odtučněný tvaroh
2 lžíce olivového oleje
lžíce sekaných bylinek (petrželka, bazalka, saturejka, apod.)
sůl, troška bílého pepře
Tvaroh ušleháme s olejem, vmícháme nadrobno nasekané bylinky a ochutíme solí a pepřem. Pokud bude pomazánka příliš hustá, přidáme 1-2 lžíce mléka.
Křenová
200 g žervé (nebo vanička tvarohu)
kelímek zakysané smetany
1-2 lžíce nastrouhaného křenu
sůl
vlašské ořechy
mandarinka na ozdobu
Žervé umícháme se solí a smetanou, přidáme najemno nastrouhaný křen. Podáváme na plátcích veky nebo celozrnného pečiva, zdobíme půlkou vlašského ořechu a měsíčkem mandarinky.
Sýrová
50 g nivy
50 g taveného sýra
50 g žervé
50 g olomouckých tvarůžků
50 g eidamu nebo ementálu
2 lžíce rostlinného tuku nebo másla
1 cibule
sůl, pepř
Eidam a nivu nastrouháme, cibuli nasekáme nadrobno. Tavený sýr, olomoucké tvarůžky, žervé a tuk ušleháme se solí a pepřem do pěny a přidáme nastrouhané sýry.
Saláty
Salát ze sójových bobů s jogurtem
250 g vařených sójových nebo konzervovaných bobů
2 menší mrkve
1 jablko
kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany
sůl
petrželová nať
Sójové boby necháme přes noc namočit, vodu slijeme a boby vaříme v čisté vodě doměkka. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené jablko, vmícháme jogurt nebo smetanu a podle chuti osolíme. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.
Cuketový salát s balkánským sýrem
½ kg malých cuket
350 g cherry rajčat
svazek mladé cibulky i s natí
100 g černých
vypeckovaných oliv
200 g nastrouhaného balkánského sýra
2 lžíce červeného vinného octa
4 lžíce olivového oleje
čerstvá bazalka
sůl, pepř
Cukety nakrájíme na menší proužky. Přelijeme je horkou osolenou vodou a necháme asi 3 minuty blanšírovat. Pak vodu slijeme, cukety necháme okapat a vložíme je do salátové mísy. Pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibulku, na půlku rozkrojené olivy a nasekanou bazalku. Ochutíme solí, pepřem, octem a olejem. Salát nakonec posypeme nastrouhaným sýrem.
Hlavní jídla
Flíčky s tuňákem
200 g fleků uvařených v osolené vodě
1 plechovka tuňáka v rostlinném oleji
2 jarní cibulky i s natí
100 g tvrdého sýra
tuk na vymazání zapékací formy
Cibulku nakrájíme i s natí na kolečka, slijeme přebytečný olej z konzervy. Flíčky promícháme s cibulí a tuňákem a dáme do tukem vymazané formy. Posypeme nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.
Nudle s mákem (tvarohem)
350 g těstovin
250 g mletého máku
(400 g tvarohu)
100 g cukru
80 g másla
Těstoviny uvaříme, slijeme a promícháme s částí rozpuštěného másla. Podáváme buď s mákem a cukrem nebo s tvarohem.
Bramborové placky s tvarohem, nivou a špenátem
1 sáček bramborových knedlíků v prášku
1 tvaroh
špetka soli
80 g nivy
balíček mraženého špenátového protlaku
1 vejce
lžička maizeny
2 stroužky česneku
3 polévkové lžíce mléka
Bramborové těsto připravíme podle návodu, přisolíme a vmícháme tvaroh. Vypracujeme těsto, které vyválíme na pomoučeném vále na plát o výšce asi 5 mm. Rádýlkem vykrajujeme čtverce o rozměrech asi 5×5 cm. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme posypané nivou a se špenátem.
Špenátový protlak rozehřejeme v hrnci a po provaření zahustíme směsí z maizeny, mléka, vejce, česneku, soli a pepře. Důkladně provaříme.
Dezerty
Jáhlový dezert s tvarohem
200 g horkých vařených jáhel
250 g měkkého tvarohu
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
100 ml mléka
50 g loupaných mandlí
200 g ananasu
Horké jáhly umixujeme spolu s vařícím mlékem, tvarohem a cukrem. Směs vlijeme do pohárů, ozdobíme ovocem a nasekanými mandlemi.
Tvarohový pohár s pudinkem
250 g tvarohu
sáček vanilkového pudinkového prášku
250 ml mléka
2-3 lžíce cukru
maliny
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme tuhý pudink. Ještě do horkého pudinku vmixujeme tvaroh. Polovinu směsi dáme do pohárů, nalijeme horké maliny, pak dáme další vrstvu směsi. Pohár ozdobíme čerstvými malinami.
Použitá literatura:
Kratochvílová, P. Tvaroh a čerstvé sýry ve zdravé kuchyni. Pavla Momčilová Medica Publishing.
Maršík, J., et al. Kuchařka snadno – lehce – zdravě. Nakladatelství GEN. 2005.
Kohout, P., et al. Osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. Nakladatelství Pavla Momčilová. 1995.
Napsal/a: Šárka Pelcová
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)
Díky za tipy – vyzkoušíme.
Jen ty první dvě pomazánky mi připadají, jestli nebudou moc řídké…
A k těm těstovinám s mákem nebo tvarohem – to si občas děláme.
Ostatní otestujeme – zřejmě, až budeme s holkama samy (choť to bere jako „nevhodné experimenty“…)
😉