Po stopách Karla IV.: Byl Karel IV. labužník?

Rubrika: Stravovací návyky, Tradice a zvyky (nejen) v naší rodině, Zdravá výživa

Karel IV. měl kolem sebe hodně lidí. Vzhledem k jeho nejvyššímu postavení bylo potřeba, aby si vybíral lidi, kterým věřil a to ve všech oblastech. Jednou z těchto oblastí je také životospráva. Na dvoře Karla IV. bylo mnoho lékařů a kuchařů. Z těch nejbližších to byli lékař Havel ze Strahova a možná kuchař Budík.

Karel IV. dodržoval zásady správné životosprávy – cvičil, měl doporučeno neponocovat, a mírnit se v jídle a pití. Na svou dobu se zdravě stravoval. A co se na císařském a královském stole objevovalo?

Podle údajů  z kronik pil víno a pivo. Jedl maso hovězí, telecí, kuřecí, koroptví, zaječí. Ale třeba také veverky a ryby. Přílohou byly chleba, housky, jáhly a hrách.

Jedno klasické jídlo z hrachu, které se objevovalo i na stole pana krále jsme si zkusili uvařit také doma. Jmenuje se pučálka. Vyzkoušeli jsme slanou variantu, dá se ale připravovat s cukrem a skořicí i na sladko.

Postup: Koupíme si celý chrách, který důkladně probereme, aby nám nezačal plesnivět. Dáme do zavařovací sklenice a zalijeme vodou  (asi jednou tolik). Zavařovačku přikryjeme – ale ne úplně, jen tak aby do sklenice nešel prach, ale šel tam vzduch. Necháme klíčit. Druhý den slijeme vodu. Necháme klíčit ještě minmálně jeden den (nebo dva). Když je hrách dostatečně naklíčený propláchneme jej a na másle pomalu osmažíme na pánvi. Smaží se pomalu do zlatohnědé barvy.  Mícháme jen opatrně, aby se nepolámaly klíčky. Pak přesypeme do misek a posolíme a popepříme.  Jí se teplé.

 pánvička miska

A jak chutnalo nám? Pučálku jsme si uvařili k večeři. Každý dostal trochu do misky. Všichni jsme svou porci snědli.

Tina: Koukla na kuličky a ptala se: „Je to mňam? – Ano, Tinko. Je. – Tak to snědla.

Filip: Pokřupal pár kuliček a zbytek přesunul k taťkovi, že mu to nechutná.

Mamka: Krásně to křupe, chutná trochu po oříškách. Není to ale nic, co bych vyhledávala.

Taťka: Ten byl z tohoto jídla nadšen nejvíce.

Mňam, to je dobrota, zítra si usmažím zbytek (-:

Původně jedná o postní pokrm, který se jedl v době Velikonoc. Ale je velmi jednoduchý na přípravu. A zajímavý svou chutí. Bylo by škoda se nechat ochudit o spoustu enzymů a vitamínu B, C, E, A.  Dobrou chuť!

posolit

VašeDěti.cz se připojují k oslavám výročí narození Karla IV.  V rámci série Po stopách Karla IV. si můžete přečíst další články, recenze knih i tipy na výlety.

Napsal/a: Pavluschka

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: Hádanky pro školáky

Miluji svět hádanek. Používám je s oblibou ve školní praxi, milují je i moje vlastní děti. Není tedy divu, že

Čtu dál →

[Soutěž] Ať žijí duchové

Pojďte se proletět letadlem a zapátrat po zlodějích. Až to zvládneme, můžeme si spolu zazpívat písničky z oblíbeného filmu

Čtu dál →

Recenze: Proč jsou banány zahnuté?

Čas od času nás překvapí některé z otázek našich dětí na věci, na které sami neznáme odpověď. A ať se

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • Marci55

    Supr napsané, díky.

  • Pavluschka

    Mezitím už jsme zkusili i variantu na sladko. Ta nikomu nechutnala. Ale ta slaná je dobrou alternativou k chipsům – akorát se musí jíst lžičkou.

  • Peťka

    Pavluschko, díky za inspirativní článek. Věřím, že takové praktické poznatky se budou dětem hodit i později ve škole. To by mohl být zajímavý projekt do škol, vyrobit si jídlo středověku.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist