Mezinárodní kuchyně I. – Asijská kuchyně

Rubrika: Ostatní

1248060_than_long_crabsNastává čas léta, čas cestování, poznávání nových míst, nových chutí.
V dnešní době máme možnost poznávat mezinárodní kuchyni, jak při svých cestách, tak i u nás.
Podívejme se tedy na jednotlivé mezinárodní kuchyně…
Asijské speciality
Každá z asijských kuchyní má svou vlastní historii a vlastní světoznámé speciality. Pro všechny je však typické, že neznají chody a všechna jídla servírují najednou. Kuchař vždy usiluje o harmonii mezi vzhledem, vůní, sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí.
Do přípravy jídel se prolíná i náboženství. Např. v Indii je kráva posvátným zvířetem a Inda proto neuvidíme jíst hovězí maso.
Při přípravě jídel v asijské kuchyni hraje důležitou roli pánev wok – hluboká kulatá pánev ve tvaru mísy s dlouhou rukojetí nebo dvěma kulatými uchy.
Kdo se domnívá, že všechna orientální jídla musí pálit, plete se. Naopak na své si přijdou i ti, kteří ostrou chuť nevyhledávají.

Koření a přísady

  • sójová, ústřicová a rybí omáčka
  • dezertní víno, mico pasta, čínské houby
  • zázvor, chilli, kari
  • sójové tofu
  • mnoho druhů rýžeZelenina
  • klíčky mungo
  • bambusové výhonky
  • fazolové lusky
  • mrkevRaději v restauraci nebo doma?
    Levné pokrmy bývají často hodně uzpůsobené českým chutím a z původní recepturou mají společného jen málo. Na opravdovou specialitu je nutné zajít do specializované restaurace nebo se pokusit připravit ji doma podle originální receptury. V běžné tržní síti je dnes k dostání jak celá škála sójových omáček, kari past, skleněných nudlí i rýže, tak čerstvý zázvor nebo kokosové mléko.

    Recepty na domácí přípravu.

    • Kari s kuřecím masem (z Thajska) , 5 porcí

      – 500 g kuřecích prsou
      – 1 cibule
      – 2 stroužky česneku
      – 1 polévková lžíce podzemnicového oleje
      – 1 polévková lžíce zelené kari pasty (prodává se hotová v obchodě)
      – 425 g kokosového mléka nebo krému
      – ¼ šálku kuřecího vývaru (v případě použití kokosového krému)
      – 2 polévkové lžíce nasekaného zeleného koriandru nebo petrželky
      – 1 lžička rybí omáčky (není nutné)

      Kuřecí maso nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme na jemno. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a orestujeme cibuli a česnek. Přidáme kari pastu a necháme asi 1 minutu rozehřát. Do pánve vložíme kostky kuřecího masa a zalijeme kokosovým mlékem nebo krémem a vývarem. Vaříme po dobu asi 20 minut nebo dokud není maso hotové. Nakonec vmícháme koriandr nebo petrželku a rybí omáčku, dále už nevaříme. Podáváme s dušenou jasmínovou rýží nebo nudlemi.

    • Sladkokyselé vepřové (z Číny) , 5 porcí- 500 g libového vepřového masa (nejlépe z kýty)
      – 2 stroužky česneku nasekané na jemno
      – 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
      – 2 malé cibule, nakrájené na čtvrtiny
      – ½ šálku kuřecího vývaru
      – 225 g sterilovaného ananasu se šťávou
      – 1 polévková lžíce hladké kukuřičné mouky
      – ¼ šálku rajského protlaku
      – ½ lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
      – 2 lžičky bílého octa
      – 2 polévkové lžíce hnědého cukru
      – ½ šálku nakrájené červené papriky
      – ½ šálku nakrájené okurky
      – ½ šálku malých kukuřiček
      – 100 g malých žampionů nakrájených na čtvrtiny

      Vepřové maso nakrájíme na malé kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Odebereme z pánve. Maso rychle opečeme, do pánve vrátíme cibuli a česnek, přidáme vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut nebo dokud není maso měkké. Scedíme ananas a šťávu promícháme s kukuřičnou moukou. Do pánve přidáme ananas, rajský protlak, zázvor, ocet, cukr, pepř, okurku, kukuřici, houby, papriky a povaříme cca 5 minut. Nakonec přidáme směs ananasové šťávy a kukuřičné mouky a ještě 2 minuty vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

    • Jehněčí s meruňkami (z Indie) , 5 až 6 porcí- 100 g sušených meruněk
      – ¼ šálku rostlinného oleje
      – 2 cibule nasekané na jemno
      – Asi centimetrový kousek čerstvého zázvoru, nasekaný na jemno
      – 2 stroužky česneku, nasekané na jemno nebo rozdrcené
      – 1 větší kousek celé skořice
      – 6 semínek zeleného kardamomu
      – 1 a ½ lžičky chilli
      – ½ polévkové lžíce mletého kmínu
      – 2 rajčata nakrájená na malé kostičky
      – 700 g jehněčího masa (kotletky nebo kýta)
      – ¾ lžičky koření garam masala
      – ¼ lžičky mletého pepře
      – sůl
      – vinný ocet
      – 1 lžička cukru

      Meruňky namočíme asi na 3 hodiny do šálku vody se lžičkou octa. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a smažíme asi 12 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Přidáme česnek a zázvor, po 3 minutách skořici a kardamom. Za další zhruba minutu přisypeme chilli a mletý kmín a dobře promícháme.
      Přidáme rajčata a vaříme po dobu asi 5 minut. Poté vložíme do pánve maso, přidáme garam masala, sůl, pepř, šálek vody a promícháme. Pomalu vaříme, dokud maso úplně nezměkne. Pokud se veškerá tekutina vypaří, přidáme ½ šálku vody.
      Když je maso hotové, přidáme ocet, cukr a meruňky a za stálého míchání vaříme dalších 10 minut.

    zpracováno podle tiskových materiálů – Mezinárodní kuchyně – Bc.Miroslav Kubec
  • Napsal/a: Peťka

    Toto taky stojí za přečtení!

    Recenze: Štěpán Kobliha není žádná bábovka

    Kniha od spisovatelky Ivy Geckové Štěpán Kobliha není žádná bábovka, jež vydalo nakladatelství Grada, strhne všechny své malé čtenáře

    Čtu dál →

    3 tipy na pohodový nákup s dítětem

    Ať to odkládáte, jak chcete, stejně se tomu úplně nevyhnete. Do obchodu s dítětem aspoň jednou za čas musíte. A

    Čtu dál →

    Recenze: Sourozenci – o spravedlivé výchově

    Snaha o aplikování spravedlivé výchovy mezi naše potomky někdy bývá velkou zkouškou nervů, a leckdy i těžko rozlousknutelným oříškem. A právě

    Čtu dál →

    Co na to říkáte?

    Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

    Sdílet
    Sdílet
    TOPlist