Nastává čas léta, čas cestování, poznávání nových míst, nových chutí.
V dnešní době máme možnost poznávat mezinárodní kuchyni, jak při svých cestách, tak i u nás.
Podívejme se tedy na jednotlivé mezinárodní kuchyně…
Asijské speciality
Každá z asijských kuchyní má svou vlastní historii a vlastní světoznámé speciality. Pro všechny je však typické, že neznají chody a všechna jídla servírují najednou. Kuchař vždy usiluje o harmonii mezi vzhledem, vůní, sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí.
Do přípravy jídel se prolíná i náboženství. Např. v Indii je kráva posvátným zvířetem a Inda proto neuvidíme jíst hovězí maso.
Při přípravě jídel v asijské kuchyni hraje důležitou roli pánev wok – hluboká kulatá pánev ve tvaru mísy s dlouhou rukojetí nebo dvěma kulatými uchy.
Kdo se domnívá, že všechna orientální jídla musí pálit, plete se. Naopak na své si přijdou i ti, kteří ostrou chuť nevyhledávají.
Koření a přísady
Levné pokrmy bývají často hodně uzpůsobené českým chutím a z původní recepturou mají společného jen málo. Na opravdovou specialitu je nutné zajít do specializované restaurace nebo se pokusit připravit ji doma podle originální receptury. V běžné tržní síti je dnes k dostání jak celá škála sójových omáček, kari past, skleněných nudlí i rýže, tak čerstvý zázvor nebo kokosové mléko.
Recepty na domácí přípravu.
- Kari s kuřecím masem (z Thajska) , 5 porcí
– 500 g kuřecích prsou
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 polévková lžíce podzemnicového oleje
– 1 polévková lžíce zelené kari pasty (prodává se hotová v obchodě)
– 425 g kokosového mléka nebo krému
– ¼ šálku kuřecího vývaru (v případě použití kokosového krému)
– 2 polévkové lžíce nasekaného zeleného koriandru nebo petrželky
– 1 lžička rybí omáčky (není nutné)Kuřecí maso nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme na jemno. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a orestujeme cibuli a česnek. Přidáme kari pastu a necháme asi 1 minutu rozehřát. Do pánve vložíme kostky kuřecího masa a zalijeme kokosovým mlékem nebo krémem a vývarem. Vaříme po dobu asi 20 minut nebo dokud není maso hotové. Nakonec vmícháme koriandr nebo petrželku a rybí omáčku, dále už nevaříme. Podáváme s dušenou jasmínovou rýží nebo nudlemi.
- Sladkokyselé vepřové (z Číny) , 5 porcí- 500 g libového vepřového masa (nejlépe z kýty)
– 2 stroužky česneku nasekané na jemno
– 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
– 2 malé cibule, nakrájené na čtvrtiny
– ½ šálku kuřecího vývaru
– 225 g sterilovaného ananasu se šťávou
– 1 polévková lžíce hladké kukuřičné mouky
– ¼ šálku rajského protlaku
– ½ lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
– 2 lžičky bílého octa
– 2 polévkové lžíce hnědého cukru
– ½ šálku nakrájené červené papriky
– ½ šálku nakrájené okurky
– ½ šálku malých kukuřiček
– 100 g malých žampionů nakrájených na čtvrtinyVepřové maso nakrájíme na malé kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Odebereme z pánve. Maso rychle opečeme, do pánve vrátíme cibuli a česnek, přidáme vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut nebo dokud není maso měkké. Scedíme ananas a šťávu promícháme s kukuřičnou moukou. Do pánve přidáme ananas, rajský protlak, zázvor, ocet, cukr, pepř, okurku, kukuřici, houby, papriky a povaříme cca 5 minut. Nakonec přidáme směs ananasové šťávy a kukuřičné mouky a ještě 2 minuty vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s rýží nebo nudlemi.
- Jehněčí s meruňkami (z Indie) , 5 až 6 porcí- 100 g sušených meruněk
– ¼ šálku rostlinného oleje
– 2 cibule nasekané na jemno
– Asi centimetrový kousek čerstvého zázvoru, nasekaný na jemno
– 2 stroužky česneku, nasekané na jemno nebo rozdrcené
– 1 větší kousek celé skořice
– 6 semínek zeleného kardamomu
– 1 a ½ lžičky chilli
– ½ polévkové lžíce mletého kmínu
– 2 rajčata nakrájená na malé kostičky
– 700 g jehněčího masa (kotletky nebo kýta)
– ¾ lžičky koření garam masala
– ¼ lžičky mletého pepře
– sůl
– vinný ocet
– 1 lžička cukruMeruňky namočíme asi na 3 hodiny do šálku vody se lžičkou octa. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a smažíme asi 12 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Přidáme česnek a zázvor, po 3 minutách skořici a kardamom. Za další zhruba minutu přisypeme chilli a mletý kmín a dobře promícháme.
Přidáme rajčata a vaříme po dobu asi 5 minut. Poté vložíme do pánve maso, přidáme garam masala, sůl, pepř, šálek vody a promícháme. Pomalu vaříme, dokud maso úplně nezměkne. Pokud se veškerá tekutina vypaří, přidáme ½ šálku vody.
Když je maso hotové, přidáme ocet, cukr a meruňky a za stálého míchání vaříme dalších 10 minut.
Napsal/a: Peťka