Dýně nejen na Halloween

Rubrika: Ostatní, Recepty

Přestože u nás není Halloween moc oblíbený, můžeme v oknech zahlédnout vyřezávanou dýni. Ty opravdu velké můžeme vidět na zahradách a ty menší zase doma za oknem. Existují stovky druhů této zeleniny. Liší se tvarem, barvou, velikostí, ale hlavně chutí.


Je to malé, oranžové, chutné a plné vitamínů. Snadno se to pěstuje a dlouho to vydrží. Co je to?
Nevíte? Nevadí, já vám to prozradím 🙂
Je to dýně Hokkaido.
Poměrně malá oranžová dýně, mnohými opomínána a přitom chuťově vynikající. Pochází z Nová Anglie z japonského ostrova Hokkaidó, podle kterého dostala své jméno. I když u nás se spíše používá nepřesný název s jedním „k“ a sice Hokaido. Jde o univerzální zeleninu, kterou můžete pěstovat na své zahrádce a pokud na ni nemáte místo nevadí, bez problému ji koupíte v obchodě. Dužina dýně Hokkaido není vodnatá, ale je pevná a má výraznou chuť. Může připomínat sladší brambor. Semínka jsou typicky dýňová, a proto je můžeme nasušit a vyloupat. Nebo použít na vypěstování další dýně.
Dýně je vhodná jako jeden z prvních příkrmů pro děti, protože je nealergizující a chuťově dětem chutná. Dužina i slupka jsou tvrdé, a proto se špatně okrajuje. Můžete ji klidně upéct nebo uvařit vcelku.
Nevěříte?
Pečením nebo vařením dýně krásně změkne, a to tak, že tomu nebudete ani věřit. A když ji budete péct, otočte jí směrem nahoru, bude pak křupavá. Hodí se k masu, na zapékání, jako příloha. Výborná je třeba polévka a co teprve moučník! Hodí se snad ke všemu. Z bylinek se k ní nejlépe hodí provensálské bylinky.
Dýně Hokkaidó najde využití také ve sladké kuchyni, dá se použít do moučníků, do rýžových nákypů. Dokonce se z ní dá udělat i džem.

Dýňový chleba
350 ml vody
400 g dýně
350 g hl. mouky
350 g chlebové mouky ( žitné, grahamové, tmavé, …)
2 lžičky bramborového škrobu
Droždí čerstvé 1/4 nebo sušené lžička ( já používám čerstvé)
sůl
cukr

Dýni nakrájíme a dáme podusit doměkka. Vodu slijeme a dýni necháme vychladnout – rozmixujeme.
Do pekárny dáme vodu, dýni a ostatní přísady.
Velikost chleba 2, program klasik.

Dýňový koláč – bábovka
340 g hladké mouky
600 g očištěné dýně
250 g cukru krupice
3 lžíce oleje extra viržin
100 g rozinky
40 g máslo
2 vejce
2,5 g mleté skořice
5 ks hřebíčku
5 ks Cardamone
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
1 lžíce cukru moučka
Pokud nemáte potřebné koření, přidejte koření perníkové.

Dýni nakrájíme na slabé plátky (cca 1 cm), dáme do předehřáté trouby na 180 °C do pekáčku vytřeného máslem asi na 15 min. Pak ji rozmixujeme.
V hmoždíři si natlučeme všechno koření, až vznikne prášek. Nebo použijeme perníkové koření.
Rozinky namočíme do vody, aby změkly.
Zvlášť vyšleháme vejce s cukrem, olejem a přidáme rozinky a rozmixovanou dýni. Dále smícháme mouku, sůl a koření, obě směsi promícháme dohromady.
Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou (případně můžeme vyložit dno pečícím papírem), nalijeme hmotu a pečeme 1 hodinu na 180 °C. Pocukrujeme moučkovým cukrem.
Koláč můžete upéct i ve formě na bábovku. Koláč krásně voní a chutná po perníku. Není suchý a je moc dobrý.

Krémová dýňová polévka
800 g očištěné dýně – vydlabaná a odříznutá od kůry – tzn. čistá dužina
250 g Ricotty
případně měkký tvaroh
80 g másla
4 plátky Pancetty – angl. slanina
snítka tymiánu
120 g mražených hub
sůl
bílý pepř dle chuti

Dýni nakrájíme na kostky cca 2 na 2 cm. (Pokud nebudou na kostky, nevadí. Já vydlabávala dýni lžíci na zmrzlinu.) Dáme na pekáček vytřený máslem a 15 min pečeme v troubě na 180°C.
Na pánvi opečeme pancettu a na stejném výpeku ze slaniny orestujeme houby s tymiánem.
Dýni orestujeme na másle a zalijeme vývarem podle potřeby (podle konzistence, postupně se ze směsi stává kaše). Rozmixujeme, přidáme Ricottu a rozmícháme do hladkého krému.
Můžeme dochutit solí, při servírování dáme navrch houby a plátek slaniny.

Pečená dýně s bramborem a anglickou slaninou
dýně
brambory
oliv. olej
anglická slanina

Na polovinu plechu si na pečicí papír naskládáme silněji nakrájenou dýni, na druhou část zase kolečka brambor. Pokapeme olivovým olejem. Pečeme, dokud vše nebude měkké. Osolíme, případně posypeme kořením. Na pánvičce si osmahneme cibulku a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.
Na talíř vrstvíme – brambory, na to dýni a nahoru cibulku se slaninou. Můžete přidat kopeček zakysané smetany.

Kuře nadívané dýní
Naporcované nebo celé kuře s kůží
rohlík
dýni
trochu mlíka
sůl

Připravíme si nádivku z dýně, mléka a rohlíku. U naporcovaného dáváme nádivku pod kůži u celého dovnitř do kuřete. Pečeme v troubě.

Grilovaná dýně
dýně
oliv. olej

Nakrájenou dýni potřeme oliv. olejem a dáme na gril. Dýně chutná podobně jako pečené brambory a můžeme ji dát k masu místo přílohy.

Omáčka na špagety
kuře
dýně
oliv. olej
smetana
sůl

Kuřecí maso osmahneme na olivovém oleji, přidáme na kostičky pokrájenou dýni, podlijeme a dusíme, dokud není maso a dýně do měkka. Dýně musí být z části rozvařená. Přidáme smetanu (sladkou nebo zakysanou), osolíme a podle potřeby zahustíme jíškou.
Podáváme s rýží.

Zapečená dýně s masem a brambory
Kuře
brambory
dýně
smetana
sůl

Do pekáče dáme na dno kuřecí maso, které jsme nakrájeli na malé kousky. Na to dáme na kousky nakrájenou dýni a nahoru dáme na plátky nakrájené brambory. Zalijeme smetanou a pečeme přikryté alobalem asi hodinu.

Dýni určitě vyzkoušejte, je moc dobrá a její příprava není náročná.
A jak se dlabe dýně u nás? Podívejte se sami 🙂

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

  • Lien

    halo, nuni??

  • Lien

    nuninko a jak upéct, jako celou neoloupanou jí dám na pekáč a do trouby, nebo do kastrolu a vařím? Mně hodně vadí ta tvrdost při krájení a zrovinka tu dvě mám tak bych se tomu ráda vyhhla. A jak jí upravuješ na první příkrm? Čím přichucuješ, nebo úplně samotnou?

  • Moc děkuji 🙂 a polévku určitě vyzkoušej i bábovka je výborná. Já jí dělala zrovna včera 🙂 a místo rozinek jsem tam dala sušené brusinky a taky super.

  • Nuninko, krásné pomocníky máš:-) zajímavé počtení, určitě vyzkouším dýňovou polévku…

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist