Opravdové jídlo pro děti

Rubrika: Stravovací návyky, Zdravá výživa

V dnešní době informačního boomu nic není tak jednoduché a přímočaré, jak se může na první pohled zdát. Co se týká dětské výživy, jsme my – zodpovědné matky – zavaleny informacemi z mnoha stran.

Chceme pro své děti to nejlepší, ale mnohokrát si nedokážeme z často protichůdných rad vybrat. Na to, abychom věděly, čím tedy krmit své děti, co je důležité a co nevhodné, aby měl člověk pomalu vysokou školu a neustále se zabýval nejnovějšími vědeckými studiemi a doporučeními.

Začalo to nemocí mého syna.

Moje cesta k výživě vedla přes uzdravování mého staršího syna.Vlivem několika okolností se ze zdravého dítěte stalo dítě nemocné, nad kterým lékaři zlomili hůl a my se dočkali jen konstatování, že se s tím musíme smířit. Mnohočetné potravinové alergie, těžký atopický ekzém, znaky hyperaktivity spojené s agresivitou a poruchy spánku – přes tři roky bezesných nocí a šedivých dní. My se s tím ale nesmířili a začali hledat způsoby, jak z toho ven.

Trvalo mi dlouho, než jsem pochopila, jak velký vliv na jeho zdravotní stav má to, co mu dávám jíst. Tato pravda, která je v dnešní společnosti bůhvíproč tak přehlížená, mě dovedla až ke studiu a hlavě ke zkoušení různých výživových směrů a diet.

Dnes už je mi jasné, jak úzce spolu souvisí strava a zdraví. Ať už je to narušená imunita (a s tím spojené nekonečné rýmy, angíny a chřipky) nebo vážnější chronické nemoci (alergie, astma, atopické ekzémy, obezita) či psychické potíže (poruchy chování nebo dokonce autismus), to vše se dá zlepšit (někdy i přímo vyléčit, záleží na vážnosti a dlouhodobosti stavu) pomocí úpravy jídelníčku.

Neméně důležité je naučit děti správným stravovacím návykům, díky kterým se budou cítit dobře jak po fyzické, tak po psychické stránce. Je to jedna z nejdůležitějších věcí, kterou jim jako rodiče můžeme předat. Jídlo není plnidlo, ale palivo pro náš organismus. Čím kvalitnější je, tím lépe pak tělo funguje. Sama jsem byla překvapená, jak jídlo dokáže ovlivňovat nejen naši fyzickou stránku, ale i naši náladu.

Jaké jsou tedy zásady správného jídelníčku?

  • přirozené, průmyslově nezpracované potraviny
  • zvýšení příjmu tuků a bílkovin
  • snížení příjmu sacharidů

 foto2_terzebroschova

V praxi to znamená zaměření se na čerstvé a přirozené potraviny, jako je zelenina, ovoce, maso, ryby, vejce a zdravé tuky (sádlo, kokosový olej, přepuštěné máslo – ghí, olivový olej, avokádo, ořechy).

Díky těmto potravinám budou mít vaše děti dostatek základních živin (tuků, bílkovin a sacharidů), ale také obrovské množství vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých mikroživin nutných ke správnému růstu a vývoji.

Na této stravě dodáváte tělu vše potřebné pro jeho fungování a zároveň v ní nejsou problematické látky, které dělají největší potíže právě ještě ne zcela vyvinutému dětskému organismu (antinutrienty z obilovin a luštěnin bránící vstřebávání vitamínů a minerálů, bílkoviny jako lepek či kasein či přemíra jednoduchých cukrů).

Možná vám to teď připadá jako sci-fi a naprosto odlišné od toho, co se denně dozvídáte z televize, internetu a dalších médií. Je smutné, že se neustále opakují několik desetiletí staré klišé o pestré stravě založené na konzumaci obilovin, mléka a nízkotučných výrobků. Nejnovější studie ukazují, že právě tato nevhodná strava dovedla moderního člověka tam, kde teď je – k chronickým civilizačním nemocem, s kterými si medicína neumí poradit a pouze potlačuje jejich příznaky pomocí léků s mnoha dalšími nežádoucími účinky.

Se změnou jídelníčku máme jen ty nejlepší zkušenosti.

Prospívá nejen mému synovi, který se díky ní dostal z katastrofálního zdravotního stavu, ale také celé rodině. Důraz na přirozené, čerstvé a zároveň živinami nabité jídlo se pro nás stalo základem, u kterého hodláme zůstat. Tato strava má smysl, ať již jí pojmete striktně nebo se jí necháte jen inspirovat.

V naší rodině mluvíme s dětmi o tom, co je pro jejich těla zdravé a důležité a proč tomu tak je. Učíme je tak mimo jiné umět se ubránit obrovskému tlaku zemědělsko-potravinářské lobby, která zahlcuje mediální prostor propagací výrobků, které jim zdraví poškozují.

Je to naše zodpovědnost.

Jako rodiče jsme zodpovědní za to, co naše děti budou vědět o vlivu jídla na jejich zdraví. Je to jedna z nejdůležitějších oblastí, která jim bude i v budoucnu zásadně ovlivňovat kvalitu života, a proto stojí za to nad tím přemýšlet.

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (7 vyjádření)

  • Marci55

    Pěkně napsané a asi kdyby byli problémY, vyzkoušela bych ji.

  • Kyller

    Z imunologického hlediska je syn vpořádku, u něj se lupénka rozjela v důsledku kombinace stresu ve škole a opakovaných infektů dýchacích cest. Tak vyzkoušíme alespoň základy palea a uvidíme. 🙂

  • TerezaBroschova

    Podle toho, co vím o lupénce, tak se jedná o autoimunitní onemocnění. Existuje přísná varianta palea – autoimunitní protokol, která je určená lidem právě lidem s autoimunitními poruchami. Jde o dietu, která se drží 1 – 3 měsíce. Více o této dietě mám v mém e-booku „Opravdové jídlo pro děti“ nebo pak výborné stránky: http://www.thepaleomom.com/2012/05/modifying-paleo-for-autoimmune.html)

  • Kyller

    Toto mě opravdu zaujalo, o paleo stravě jsme již uvažovali. A pokud by pomohla i k léčbě lupenky – to by bylo opravdu báječné. Jdu si přečíst e-book.

  • Jindriska8
    Jindriska8

    Naprosto souhlasím

  • mura

    zajímavý článek

  • pivatko

    pěkný článek

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist