Upečte si linecké sušenky a ochutnejte skvělou tofu pomazánku

Rubrika: Recepty, Zdravá výživa

Pečení a příprava všelijakých dobrot patří v domácnosti s dítětem takřka ke každodenní rutině. My pro vás máme skvělou inspiraci na jídla, která budou mít úspěch nejen  u vašich ratolestí…

A protože máme září, který je oficiálně prezentován i jako Měsíc biopotravin, vyzkoušíme si recepty navržené z bio surovin.

Jejich autorkou je Hanka Zemanová – nezávislá odbornice na biopotraviny, která spolupracuje s médii v tématech spojených se zdravým biovařením a ekologicky šetrným životním stylem a jejím dalším knižním bestsellerem je kniha BioAbecedář Hanky Zemanové.

Špaldovo – kukuřičné linecké sušenky ve 4 variantách

100% vegan / 1 větší koláčová forma nebo 50 sušenek

Potřebujete:lineckesusenkymrkev

  • 300 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 200 g rostlinného tuku v biokvalitě
  • 100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu)

Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici 1 hodinu. Je to ideální těsto na všestranné využití, na koláčové korpusy nebo vánoční cukroví. Pečte v troubě při mírné teplotě (150 °C) cca 15 min.

[Varianty sušenek]

[1]
Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem bez přidaného cukru nebo oříškovým krémem (například „Karob a ořechy“).
[2]
Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy k tomu zkuste i lžičku sušeného zázvoru a vykrajujte sušenky.
[3]
Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. A jindy přidejte i koření: tlučený hřebíček a skořici.
[4]
Na rozválené těsto nasypte kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru (jedině pokud je v biokvalitě), lehce posypte skořicí a vykrajujte sušenky.

Tip

Jednu třetinu špaldové mouky nahraďte moukou kukuřičnou nebo pohankovou!
Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100g mouky a přidejte 150 g namletých ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.      

Proč omezovat průmyslové sladkosti a bílou pšeničnou mouku?

Všude, kde to lze, vám doporučuji omezovat bílou mouku. Všichni jsme jí „předávkováni“, protože je v potravinářském průmyslu hojně používána. Zatěžuje trávení, zalepuje střeva, zahleňuje a nepřináší téměř žádné živiny. Tím nám ubírá vitalitu a způsobuje nadýmání, únavu i předčasné stárnutí. Pokud omezíte bílou mouku a bílý cukr, tělo vám hodně poděkuje! Raději si upečte vlastní špaldové sušenky a omezujte kupované sušenky plné bílé pšeničné mouky, cukru, a kromě toho ještě chemických éček a velmi škodlivých ztužených tuků.

 

Uzená Tofu pomazánka  a její variace

100% vegan, bez pšeničného lepku / 4-6 namazaných chlebů

Potřebujete:  

  • 2 cibule nakrájené najemnochlebstofupomazankou
  • sezamový olej na smažení cibulky
  • mořská sůl
  • 1 balíček uzeného tofu (cca 150–200 g)
  • 80–100 ml vody podle velikosti tofu
  • variace na dochucení: pomleté oříšky, česnek, křen, chilli, čerstvé bylinky, sójová omáčka

 

1. Cibulku dejte do vyššího kastrůlku na rozehřátý olej a smažte v dostatečném množství oleje. Osolte.

2. Rozlámejte tofu na menší kousky a přidejte k cibulce. Zalijte vodou nebo vývarem a společně povařte cca 5 minut.

3. Ponorným mixérem směs tofu s cibulí a olejem rozmixujte přímo v hrnci. Můžete samozřejmě mixovat i v mixéru, ale pokud máte ponorný mixér, tak je to praktičtější, rychlejší a zbytečně nešpiníte další nádobí.

4. Během mixování ochutnejte. Pokud se vám zdá pomazánka málo slaná nebo příliš tuhá, přidejte sójovou omáčku nebo trošku oleje. Výsledek musí být jemná krémovitá pomazánka. Jak bude pomazánka chladnout, tak i více zatuhne. Připravte ji v dostatečném předstihu, aby vychladla.

5. Základní pomazánku z tofu můžete jakkoli ochucovat. Já osobně mám nejradši tuhle pomazánku s namletými vlašskými ořechy a bylinkami. Pokud chcete, aby pomazánka byla bílá, použijte bílé tofu, které ale potřebuje výraznější ochucení než uzené. Bílé kombinujte s křenem nebo česnekem a bylinkami. Ostřejší kombinaci získáte, když přidáte chilli pastu při restování cibulky. Pro změnu můžete přidat nastrouhanou mrkvičku nebo šťávu z červené řepy.

6. Servírujte s kvalitním kváskovým celozrnným chlebem, nejlépe z pekárny Albio (www.albiostyl.cz), nebo se naučte upéct vlastní chléb dle receptu na str. 130 a 131.

Tip

Stejný základ lze použít i na sladký krém. Povaříte bílé tofu v jablečné šťávě, popřípadě i s rozinkami a se špetkou soli, rozmixujete a dosladíte například agáve sirupem nebo jablečným koncentrátem. Pro zjemnění přidejte při mixování pár lžic sójové smetany. Tofu na sladko nepřipravujte příliš často.

 TOFU

Tofu je „sýr“ vyrobený ze sóji, která je zdrojem nejkvalitnějších rostlinných bílkovin a minerálních látek včetně vápníku. Tofu neobsahuje cholesterol ani mléčnou bílkovinu kasein, jedny z nejčastějších potravinových alergenů. Obsahuje izoflavonoidy, které mají ochranný vliv z hlediska prevence nádorových onemocnění. Bílé tofu je lepší tepelně upravené a výrazně okořeněné. Na trhu je celá řada různě ochucených tofu, která se dají opékat, smažit, restovat se zeleninou, přidávat do polévek či salátů. Jen nepropadněte sójové mánii. Znám z různých kurzů dost lidí, kteří v honbě za zdravím jí denně tofu, sójové mléko nebo sójové jogurty. A někdy si z toho vypěstují nejen alergii na sóju…

V Číně, kde se sója pěstuje více než 5 000 let, se sójové boby jedí zejména v tradičních fermentovaných výrobcích, jako je tempeh, miso nebo přírodní sojové omáčky. Tyto produkty jsou ze všech sójových produktů nejlépe stravitelné. Kvalitní sójové produkty musí být označeny GMO free. Znamená to, že sója nebyla vypěstována z geneticky modifikovaných organismů. Největší jistotu máte při kupování sójových výrobků v biokvalitě.

————————————————————————————————————

Ukázky receptů jsou z knihy Biokuchařka Hanky Zemanové, která vyšla v nakladatelství Biokucharka_2.vydaniSmart Press již ve druhém, aktualizovaném vydání. Úspěch knihy na českém trhu je stejně výjimečný jako kniha sama – tato kuchařka věnovaná tematice biopotravin, ještě před pár lety téměř neznámých, ale dnes již i díky Hance Zemanové a její Biokuchařce běžných i v českých domácnostech, doplněná profesionálními fotografiemi a s výjimečným grafickým zpracováním se zařadila mezi bestsellery .
Ojedinělá česká kuchařka je určena všem, kdo jsou zmateni z velkého množství informací o zdravé výživě a už vlastně ani nevědí, co mají jíst. Tahle knížka je o tom, jak se vyznat v informačním chaosu a jak při rozhodování zapojit zdravý selský rozum. Je i o tom, jak si z těla zbytečně nevytvářet chemickou žumpu, jak zdravě jíst a vařit tak, aby to všem chutnalo, protože jíst zdravé jídlo s nechutí je hodně nezdravé!

Biokuchařka vás naučí zařazovat biopotraviny do jídelníčku – zaměřuje se i na ty méně známé, ale běžně prodávané, např. pohanku, cizrnu, špaldovou mouku, panenské oleje apod.  Bio není jenom zrní či vegetariánská strava, bio může být chutné, zdravé jídlo pro celou rodinu, které nemusí být složité na přípravu. V knize najdete mnoho originálních receptů, fotografií a názorných ukázek a velké množství osvědčených tipů. Určeno všem, kteří chtějí žít zdravěji a nejsou lhostejní k přírodě.

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: Hoši od Bobří řeky

Těžko by se našel někdo, kdo by neznal nejslavnější dílo Jaroslava Foglara alias Jestřába s názvem Hoši od Bobří

Čtu dál →

Recenze: 88 věcí, které byste měli stihnout se svým dítětem, než vyletí z hnízda

Nakladatelství Portál přichází na trh s knihou dvou úspěšných německých spisovatelů (Hans Rath, Edgar Rai), která nese název 88 věcí,

Čtu dál →

Hvězdičky z tavné pistole

Hledáte ještě nějakou dekoraci, která dovrší vánoční výzdobu? Pak si vyzkoušejte vyrobit hvězdičky z tavné pistole. Jsou jednoduché, rychlé

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)

  • Ivča a Domča

    Ještě k tomu tofu – už několikrát jsem si říkala, že to zkusím, něco připravit, nějak nenacházím odvahu:-) Koukám vždycky na tofu v prodejně zdravé výživy, mají i ochucené. Možná se odhodlám, a koupím a něco vytvořím:-)

  • Pavluschka

    zrovna o víkendu měl synáček slinu na linecké – že už jsme dlouho nevykrajovali. Tak jsem mu slíbila, že uděláme do školy (při příležitosti narozenin). Ze špaldové mouky dělám, ostatní varianty vyzkouším…

  • Jarka_PL

    zrovna dneska jsem si říkala jaké cukroví s dětmi na vánoce budeme vyrábět. Najela jsem v celku na zdravější stravu tak určitě vyzkoušíme sušenky ale i to tofu. Jsem na něj zvědavá 😀

  • Ivča a Domča

    Tyto linecké sušenky dělám docela často. Dělám slepované, plněné marmeládou, jsou fakt moc dobré (obrázek tu není, ale v biokuchařce je a podle toho mě to napadlo:-). Taky tam dávám část kukuřičné, ale fakt jen trochu. Když jsem to jednou „přehnala“ a dala jí víc, tak už to nebylo dobré, jakoby vysušené. Spíš na chuť:-)

  • mura

    sušenka vyzkouším

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist