Pohanka a jáhly – zdravé jídlo našich babiček. Bohužel v dnešní době je docela zapomínáno. Přitom díky konzumaci tohoto jídla nemáme trávící potíže a nepotřebujeme absolvovat detoxikační kúry ani jíst potravinové doplňky…
Pohanka – průmyslová obilovina, která pochází z Himalájí, pomáhá řešit hlavně tzv. civilizační choroby. Ze semen pohanky se vyrábí pohankouvá mouka. Pohanka neobsahuje lepek – vhodná pro alergiky a kojence (od 4. – 6. měsíce věku). Výrazně přispívá ke snižování hladiny cholesterolu, protože obsahuje bílkoviny, esenciální aminokyseliny, rezistentní škrob, mastné kyseliny v tuku (hlavně kys. linolovou), vlákninu, glycidy, lipidy, proteiny, lysin, tryptofan, ararginim a kyselinu asparagovou, dále obsahuje vhodné minerály – železo, fosfor, vápník, zinek, selen, měď a mangan, vitamíny skupiny B, vitamíny A, E, C, niacin a cholin. Cholin regeneruje jaterní buňky, které jsou poškozené chorobami nebo alkoholem. Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci celého organizmu i v době těhotenství a je dobrou prevencí proti chřipce, nachlazení, oparům a díky rutinu (vitamín P) i proti křečovým žilám a praskání cévek v nose.Pohanka je zásadotvorná potravina, která se krátce vaří v dvojnásobném množství vody s trochou soli.
Jáhly – vyčištěné a loupané proso. Proso pochází z Číny, Východní Asie, Mongolska, Indie, severní Afriky… Jáhly jsou vhodné pro kojence (od 4. – 6. měsíce věku), děti, studenty, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Neobsahují lepek, jsou zásadité. Obsahují vysoké množství vlákniny, vysoké množství vitamínů skupiny B a minerálů – fosfor, hořčík, měď, zinek, draslík. Vysoký obsah železa – vhodné pro vegetariány a anemiky (stejně jako pohanka). Vysoký obsah křemíku podporuje zdravý růst zubů, nehtů a vlasů. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly zlepšují metabolizmus a jsou vhodnou potravinou jak pro hubnutí tak pro přibírání na váze a mají zahřívací účinek na organismus. Jáhly nevytvářejí sliz, proto sou vhodné pro ty, kdo trpí zahleňováním dýchacích cest. Dále jsou vhodné při oslabení vaziva a při kožních onemocněních. Podporují funkci ledvin.
Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a syté. Lze je připravit na slano i sladko (většinou s medem). I když se upravují na sladko, přidáváme trochu soli. Vaří se v dvojnásobném množství vody. Při delším skladování získávají nahořklou chuť, protože oxidují. Této chuti se zbavíme několikanásobným spařením horkou vodou. Naše babičky často používaly jáhly jako přílohu místo rýže.
Dobře vyzrálé jáhly jsou měkké, suché a lesklé. Staré jsou zatuchlé a mohou v nich být roztoči.
Chuť pohanky a jáhel musí být nasládlá, nikdy nahořklá či kyselá.
Nakonec pár mých oblíbených receptů (i od babičky):
Pohankové karbanátky
150 g pohanky, menší cibule, větší stroužek česneku, 2 vejce, hladká mouka, sůl, majoránka, pepř, olej
Pohanku jednou krátce spaříme (krátce, abychom ji nezbavili slizu), vsypeme do osolené vroucí vody a vaříme doměkka. Hrnec zabalíme do utěrky a pohanku necháme 20 minut dojít. Poté scedíme, přidáme 1 vejce, pepř, majoránku, utřený česnek a cibuli pokrájenou nadrobno. Vypracujeme těsto, ze kterého utvoříme karbanátky. Obalíme je v mouce a rozšlehaném vejci. Smažíme na teflonové pánvi potřené rostlinným olejem dozlatova. Podáváme s bramborami a čerstvou zeleninou.
Jáhlová kaše s medem
300 g jáhel, 1 litr mléka, sůl, cukr (víc nám chutná cukr moučka), vanilkový cukr, skořice, med, kakao, oříšky, máslo, ovoce (Všeho cukru i medu radši málo! Přidat se dá vždycky!)
Jáhly dvakrát prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítu. Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka (asi 30 minut). Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla, posypeme skořicí, kakaem, strouhanými oříšky a ovocem.
Napsal/a: lnori
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (8 vyjádření)
Klidně napíšu mám je v receptech na pc, hned jak se tam dostanu, ted jsem na tabletu a tu vyplodit pár vět je děsný.
Ludlinko a nechceš přidat také tvé recepty? Já ji jednou zkoušela a nedopadlo to dobře tak mě to odradilo, že bych to zkusila ještě jednou? a používáš pohanku lámanku, nebo normální?
U nás má pohanka také úspěch ,dělám ji už dlouho,ještěnbyla ani tak popularní.
Pohankové rizoto, placky nebo jen tak jako příloha nebo zavářka do polévek, chutná mi víc než rýže. I nasladko je dobrá a v poslední době si ji dávám do jogurtu.
Ja jáhlovou kaši dělám takto: Jáhly spařim, pak necham tak 15-20min v osolené vodě vařit (na malem ohni), pak dodam na hrubo nastrouhanou tykev, jablko (lepší kiselé)povařim 5 min. Na závěr přidam skořicí. Na talíři pak dochutim javorovým sirupem.(Můžete přidat kousek masla).Mňaaam.
Bez masla tato kaše je vhodna k připravě na jarni játerní očistu.
Jahly a pohanka jsou super,bastim je ted vlastne kazdy den,delam si je nasladko,jen tak s medem,a uz si ani nedokazu predstavit ze by meli chybet v mem jidelnicku:-)
Fajn nápady 🙂
zapomněla jsem napsat, že kdyby ta hmota na karbanátky moc nedržela, tak se tam přidává strouhanka; a tu kaši opravdu sladit opatrně
Díky za receptíky, určitě někdy zkusím.
Mobile Sliding Menu