Co je vlastně zdravé?

Rubrika: Zdravá výživa

191894_peach_dessert_1Už dlouho se chystám napsat tento článek. Předem bych chtěla říct, že nejsem ani vegetariánka, ani příliš neholduji bůčkům nebo názorům, že maso musí být denně na talíři, když ho mám moc ráda. Rozhodla jsem se napsat článek proto, že mi stále dokola není jasná spousta věcí kolem výživy a taky abych znala vaše případné názory, jak toto vidíte vy.Od doby, co se mi narodila dcerka (1,5 roku) často uvažuji (asi jako každá maminka), jak ji co nejlépe a nejzdravěji živit, co nedělat špatně apod. A tak poslední dobou hodně čtu o tom, jak to všechno vidí odborníci, co vlastně našemu tělu doopravdy prospívá a co není zdravé, o nadměrném příjmu živočišných bílkovin, o mléce, zda ho pít či raději ne, zda zeleninu vařit či jíst syrovou z důvodu nadměrné ztráty vitamínů.
Né že bych to chtěla přehánět, ale zkrátka hodně mě to zajímá, už proto, že každý si trvá na tom svém, ať už v televizních pořadech „Pod Pokličkou“, „Jste to, co jíte“, či v různých knihách a vegetariánských časopisech nebo občas „zatuchlých“ staromódních názoréch a doporučeních některých starších dětských pediatrů. Snažím se být ke všem těm názorům neutrální či nestranná, ale stejně se to ve mně pere a vše se snažím si odůvodnit. Chtěla bych, aby měl článek hlavu a patu, ale mám v hlavě takový guláš, že se mi to jen stěží podaří:-))

Tak například k té zelenině: při vaření brokolice se až 95% kyseliny listové zničí (zdroj cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_listová, www.rodina.cz), k čemu je pak taková (pro mě výborná) brokolicová polévka? Zamrazovat se také nemá, kladu si tedy otázku, proč se zelenina prodává i mražená? Důvod by mohl být ten, že v zimních měsících není na trhu kvalitní čerstvá, i když toto už taky není tak úplně pravda, při dnešním přesyceném trhu a množstvím různých hypermarketů, které se ve své nabídce předhánějí. Píšu jen příklad o brokolici, ale stejné je to s jinou zeleninou (mrkev, paprika apod.).
Rajčata mají být v tepelném stavu toxická. Jinde jsem četla, že provitamin A obsažen v mrkvi se vstřebá jen s rostlinným tukem (nejlépe třeba extra panenský olivový olej). To se dříve taky nedělávalo, ale přidával se kokos, tam by ten tuk byl:-) Bylo mi doporučeno mrkev taky nevařit, vitamíny jdou pryč. Ale kdybych tohle všechno měla dodržovat, musela bych se zbláznit!
Chodím ke sporáku s myšlenkou: „Proč proboha jdu vařit polévku, když se z ní údajně všechno vyvaří a nemám nic?“ Vařím a říkám si: „Tak, 90%, 70%, 45%, 20%… a mrkev už není mrkev… proč raději neudělat čerstvou šťávu?“ A jdu odšťavovat… Popravdě řečeno, už mi z těch řečí lidí kolem šibe:-)))) Teď se tomu směju, holky, ale můj argument (v jiných studiích zjištěný) proti tomu je, že tělo potřebuje a doopravdy spotřebuje jen velmi málo:-) A když už mluvím o tom „málu“, tak mi problýsklo hlavou tvrzení vegetariánů, že vitamínu B12 (pro naše tělo velmi nepostradatelného, i když v co nejmenším množství) je v mase obsažen až několika tisícinásobek, tudíž maso prý není pro náš organismus tak nutné, ne-li postradatelné.
Otázkou je, proč jsou vegetariáni většinou tak drobného vzrůstu… Maso je přeci potřebné pro růst svalové hmoty… Nevím. Maso jím a jíst budu, jen přiznávám, že z každodenního pojídání masa se cítím hodně unavená, pokud bylo maso či nějaké těžší jídlo den předtím na večeři, ráno vstávám jako praštěná pytlem. Toto se mi se zeleninovým jídlem nikdy nestalo!

Moje kamarádka si v létě denně odšťavovala listy pampelišek, jitrocele, řebříčku, a jiných trav. Po několika týdnech mi řekla, že prakticky přestala cítit únavu (má 2 maličké děti), že nemá potřebu jít večer spát. Tady si říkám, proč kupujeme balíčky vitamínů a minerálů v kapslích, když všechno máme po ruce v přírodním stavu (my z města spíše ne, to je fakt).

Poslední dobou se objevují články o tom, že mléko a mléčné výrobky vůbec, zahleňují organismus. Vápníku v nich obsaženého není zdaleka tolik, jako nám kdysi podsouvali, a rovněž se prý přišlo na to, že mléko zrovna tak vápník poskytuje, jako odbourává, takže lidé, kteří pili a pijí velké množství mléka, paradoxně trpí aterosklerózou, a též osteoporózou více, než ti, co mléku moc nedají. Jen píšu, co jsem četla, zdroj (zdrava-vyziva.doktorka.cz, www.zhubneme.cz a mnoho jiných). Na toto nemám nijaký názor.

Kdysi jsem byla na přednášce jednoho velmi ceněného keňského lékaře, který vysvětloval proces trávení té které stravy a rozdělení stravy tak, jak bychom ji měli jíst. Tak např. masitý pokrm, ke kterému jsou jako příloha brambory (ty jsou v mnoha evropských zemích brány jako další hlavní jídlo!) tráví náš žaludek až 6 hodin. Když si vzpomenu, jak do mě babička hodinu po obědě cpala koláčky, že už musím mít stráveno, směju se:-), ale tehdy mi bylo dost zle. Pokud by však maso obsahovalo přílohu zeleninovou, proces trávení se o několik hodin snižuje, záleží na množství a poměru maso-zelenina. Pro zajímavost, na strávení čistě zeleninového jídla žaludek nepotřebuje víc než 30 – 50 minut.
Další poznámkou bylo nejíst zeleninu nikdy v kombinaci s ovocem, smícháváme zásadité látky s kyselotvornými apod. Taktéž mluvil o pití mezi jídlem. A dostalo se mi, že se má pít nanejvýš 20 minut před jídlem a až hodinu po, neboť pití při jídle způsobuje ředění žaludečních šťáv a žaludek musí jakoby začínat znovu, zahřívat potravu a vyprodukovat další šťávy. To je pro něj další námaha a žaludek proto někdy bolí. Po jídle, máte-li ještě chuť na nějaký zákusek či drobnost, není to pro žaludek vůbec dobré, ale když už musíte, učiňte tak do 30 minut, protože to je čas, kdy tak zvaně ještě čeká a připravuje se na práci:-) Vezmeme-li si další jídlo hodinu po obědě, veškerý proces se zastavuje a žaludek začíná „odznova“. Takhle nám vše popisoval a nevím, jak vám, mně to přišlo poučné a logické.

Není pochyb o tom, že český národ se v minulosti, a částečně i v současnosti, špatně stravoval, svědčí o tom prvenství v nemocích, jako je rakovina tlustého střeva, srdeční infarkty apod., nicméně já zastávám názor, že všeho s mírou. Stále mám v hlavě otazníky, na které neznám odpovědi, ale například úplně z jídelníčku vymýtit mléčné výrobky se mi zdá přehnané. Nevařit polévky kvůli ztrátám vitamínů a minerálů mi přijde naprosto absurdní. Velice a ráda souhlasím s domácí výrobou čerstvých ovocných a zeleninových šťáv, silným omezením uzenin, tuků a solí a konzumace sycených sladkých vod, kávy a alkoholu, a zároveň dobrým pitným režimem, ale do toho všeho pochopitelně zasahuje dědičnost a jaký máme kořínek:-)))

Je toho strašně moc, ale to už by se asi nikomu článek číst nechtěl:-) Taky doufám, že jsem nikoho příliš neotrávila. A jak se stravujete vy?

Zdravím vás.
Darča

Napsal/a: Darča

Toto taky stojí za přečtení!

[Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

Čtu dál →

Recenze: Pod zemí, pod vodou

Jestli mohu být tak troufalá a označit nějakou knihu opravdu za bombu, tak je to dozajista knížka autorů Aleksandry

Čtu dál →

Václav Kopta: Člověk musí vědět, čeho si vážit

V následujícím rozhovoru se herec a muzikant Václav Kopta rozpovídal nejen o hře Dvě noci na Karlštejně, která měla v záři

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (175 vyjádření)

  • Anonymní

    já bych chtěla cd marpa

  • Anonymní

    Jak se zdá, ne vždy je tepelná úprava potravin na škodu:
    http://www.novinky.cz/clanek/129559-vareni-zvysuje-obsah-nekterych-zivin-v-zelenine.html
    Kdo ví, k jakým závěrům se časem dopracujeme.

    Jarmuschka

  • Na rozloučenou se omlouvám Granvinovi, kterého jsem jednou považovala za dámu a jehož příspěvky mi (až na pár hrubek) přišly velmi zajímavé. Přeju hodně štěstí ve studiu i následně v práci!:-)

  • V této pokleslé debatě trvám na dyšputátu! „dyš“ už se ani o jídlo nejedná:-). Že biovirus špičkovala nepopírá ani ona ani nikdo jiný, ale umí se podepsat. Zdar!

  • Anonymní

    Dík Biovirus, že se nezlobíš, neměla jsem to v úmyslu.
    Ta anonymní z 19:37:-) P.

  • Anonymní

    pro Anonymni
    ja se nezlobim, v pohode…..( tak a vidis uz jsem chtela napsat smailik).Smailiky pouzivam rada a casto a rozhodne jsem se jimi nechtela tobe vysmivat, jen jsem chtela napsat, ze se smeju …
    Tahle diskuze, mno uz asi nikam nevede, takze ohledne stravovani uz nenapisu ani tecku.Necht se kazdy stravuje jak jemu jest.
    pa

  • Anonymní

    Mno, proti gustu opravdu žádný DIŠPUTÁT ;-), ale upřímně řečeno – konečně tu probíhá alespoň NĚJAKÁ diskuze, a byť je trochu ostřejší, je zajímavá. Zajímavé mi přijde i to, jak několik z vás vyčítalo Zuzaně ošklivý tón – ale tón biovira vadí málokomu…..a přitom biovirus diskutuje opravdu velmi nepříjemně.

  • Mno, já myslím, že celá tato „všežravě-býložravá(ne bíložravá!!!) debata se hodí lépe na stránky typu http://www.rodina.cz. Tam se šťourá a dopaluje. Proti gustu žádný dyšputát, ale, jak už psala Mariata, nekazme si dny:-).

  • Někdo jaksi zapoměl opomenout, že ten lev celý den leží hlavně proto, že potřebuje velké množství energie na to, aby tu potravu strávil. Navíc kráva se živí trávou, kterou prostě strávit neumíme, my jsme uzpůsobený jíst hlavně plody – obilí, luštěniny ovoce a nějakou tu zeleninu. Tedy asi něco jako morče:)

  • Možná není celý problém v tom jaké kdo má zuby, ale o energetickém přímu z potravin, o množství jídla a tím pádem o délce jeho konzumace, trávení …
    Pobavilo mne přirovnání ke krávě, slonu a jiným býložravcům – nemám čas přečíst vše co je výše psáno – ale nezaznamenala jsem, že by někdo připustil, že býložravci nedělají celý den nic jiného než, že přijímají, žvýkají a opakovaně přežvykují natrávené „býlí“. Od rána do večera spásají lány zeleně (v některých lokalitách už způsobili spásáním až ke kořínkům značné škody – např. ovce a zajíci v Austrálii). Naopak typičtí masožravci jako jsou lvi nebo tygři se nažerou masa a pak několik dnů nemají potřebu potravu přijímat.
    Pokud se budeme srovnávat se zvířaty, tak to bude pro mnohé asi o tom, kolik kdo má času bavit se jídlem.
    Jíme, aby jsme žili – nežijeme proto, abychom jedli. Takže mnozí před nekonečným přežvykováním asi dají přednost rychlému najezení se – v rámci možnosti zdravého jídla a pak se věnují jiné činnosti – třeba pracují a nediskutují v nekonečných diskuzích :-).

  • lucia1604

    Tak vidím, že se to tady zase rozeběhlo 🙂
    Biovirus – zuby máme na kousání a přežvýkání…. masožravci mají zuby špičaté a ostré, proto nemůžou sousto dobře rozkousat a jen ho ukusují a pak rovnou polykají… u býložravců je to tak, že ukousnou sousto a v puse ho těmi tupými stoličkami rozmělňují… na to jsou zuby :)))) Jestli si myslíš, že máme chrup na maso, tak si to, prosím zkus – vem si třeba kuřecí stehýnko, samozřejmě syrové, a ukousni si kousek a pokus se ho rozžvýkat nebo spolknout… jestli se ti ovšem povede něco ukousnout :))))

    Nevím jak je to s řeckým salátem, ale do něj se dávají olivy, nebo ne? A to se i ty olivy jí syrové nebo sterilované? Já z oliv zvracím, tak nemám ponětí v jakém stavu se dají konzumovat…

  • Taky bych byla pro ,aby si drahé anonymní daly nějaká jména-vždyť mohou být smyšlená-cokoliv ,jen aby bylo pak čtení a reakce přehlednější. Jen ze slušnosti holky,co? K

  • Anonymní

    Biovirus, tak se proboha nezlob. Já jsem ta anonymní, ale vůbec jsem nenařkla tebe, že bys TY tvrdila, že maso je třeba pro růst svalové hmoty, kde to prosím tě vidíš? Bohužel toto opravdu často tvrdí sami lékaři, že maso obsahuje bílkoviny pro růst svalů, to je určitě pravda, ale právě proto jsem pak napsala přirovnání ke slonovi a krávě, a tys naopak napsala (nezlob se ale pro mě totálně nesmyslnou otázku) Jak můžu tvrdit, že kráva je samý sval a že jsem asi teda nejedla hovězí. Ty sis naopak špatně přečetla mé komentáře, protože já maso jím a píšu to tam. Nemám v úmyslu se hádat, to fakt ne, už teď se tu hádáme kvůli blbostem, já opakuji, že sama MASO JÍM, jen prostě popírám některé tvrzení, že maso je zdravé, čímž absolutně netvrdím, že bys to řekla ty. Prosím tě, neurážej se. Přišla jsi mi už s tolika smajlíky vysmívavá až agresivní, a pokud tě to urazilo, omlouvám se Ti. A podepsaných tady není víc. Já tu až tak nechodím. Tak se už nezlob ju? 🙂 Ahoj Anonymní

  • Anonymní

    uplne posledni pispevek pro pi Zuzanu :
    ja jsem v tech prispevcich nikdy a to si prosim prectete netcrdila , ze svalova hmota se tvori z masa,to tvrdi anonymni z 26.5 ve 19: 37….

    Biovirus, zamysli se! Jestliže máme my lidé zuby kvůli masu, jak mi vysvětlíš tolik tvrzenou verzi, že maso je potřeba jíst pro růst svalové hmoty…………

    takze pokud si nekdo mysli toto, tak se nediv, ze me to dostalo a nadzvedlo ze zidle….pak jsem pouzila prirovnani vas a vasi stravu. Temi smailiky myslim, ze se me to zdalo smesne a to doslova.
    Takze nez priosim nekde neco napisete, tak se podivejte kdo co napsal , Ja jsem tvrdila a za tim si stojim , ze maso by melo byt aspon 1 x tydne v jidelnicku .- coz jsem zde take napsala.
    Tot vse, na vysvetlenou,pro priste….

  • Anonymní

    Biovirus, mrkni se na http://www.veganbodybuilding.com a uvidíš, jakou svalovou hmotu mají vegani. Ale ty to radši budeš popírat a budeš tvrdit, že někde potají přežvykují uvařené masíčko, že?
    Tyto fotografie krásně dokazují, jak je to s tou svalovou hmotou. Ale když se najdou popírači holokaustu, najdou se jistě i popírači svalnatých veganů… 🙁
    Biovirus, všude se snažíš nacpat smajlíky, ale nad Tvým uvažováním a nesmysly, které zde píšeš, je spíš do pláče.
    Zuzana

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist