Dětské kaše

Rubrika: Příkrmy

Na trhu je velké množství instantních kaší určených pro malé děti. Zamyslely jste se někdy nad tím, jak a z čeho se taková kaše vyrábí, kolik přírodních živin a vitamínů z dané suroviny v kaši zůstane? Na kolik jsou pak tyto kaše zdravou přirozenou výživou vhodnou pro malé dítě a na kolik chemickou a obchodní záležitostí? Četly jste aspoň deklarované složení těchto směsí? A rozluštily jste podstatu a účinky všech uvedených ingrediencí? Zkuste to, v některých případech se nebudete stačit divit!


Proto vám doporučuji připravovat si pro svoje děti kaše doma z kvalitních surovin, které obsahují přírodní živiny, vitamíny a minerály a jsou tou nejlepší zdravou, přírodní stravou pro zdraví vašeho miminka.

Domácí dětské kaše lze připravit z následujících obilovin:

  • Rýže je nejznámější a ze všech obilovin je nejlépe stravitelná.
  • Pohanka je bohatá na vlákninu, fosfor, draslík, železo, vitamíny skupiny B, C, E, lecitin a rutin.
  • Jáhly obsahují bílkoviny, tuky, hořčík, draslík, železo, vitamíny skupiny B, A. Působí preventivně proti
    alergiím a pomáhají je léčit.
  • Kukuřice má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, vlákniny, hořčík, draslík, zinek, selen, vitamíny A a E.
  • Amaranth obsahuje aminokyseliny, železo, draslík, vápník, hořčík.

Výše uvedené obiloviny neobsahují lepek, lze je tedy podávat dětem mezi prvními nemléčnými příkrmy. Jsou velice vhodné pro starší děti a také rodiče. Tyto obilniny lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy i v některých obchodech jako celá zrna, vločky, krupici a mouku. Všechny tyto formy lze použít k přípravě kaší.

Jak domácí kaši připravit

Kaše lze připravovat z celých zrn, vloček, krupice či mouky.

Na 1 hrnek, tj. 250 ml použijeme 1-2 polévkové lžíce zrn, krupice, vloček nebo mouky. Zrna vaříme až změknou, pro lepší stravitelnost i konzumaci celá zrna dětem rozvaříme. Krupici vaříme za stálého míchání cca 10 min, vločky a mouku cca 5 min.

Pokud chceme připravit kaši řídkou, aby ji dítě vypilo v láhvi, použijeme 2 hrnky vody. Kaše můžeme podávat se sezónním ovocem, bílým kvalitním jogurtem, omastit lžičkou kvalitního másla (nikoliv margarínů), osladit sladem, medem, ovocným cukrem nebo přírodním cukrem. Do kaše lze také přidat sušené kojenecké mléko.

    Kaši také můžeme připravit z několika obilnin současně, např.

  • rýže a pohanka
  • rýže a jáhly
  • jáhly a kukuřice
  • jáhly a amaranth

Recepty na domácí kaše

Jáhlová kaše

2 polévkové lžíce jáhel, 1 hrnek vody, 1 jablíčko, trochu sladu nebo ovocného cukru, špetička skořice.

Jáhly spaříme a rozvaříme. Připravíme si jablečný kompot, okrájená jablíčka s cukrem a špetkou skořice krátce povaříme v 3/4 hrnku vody. Jáhly s kompotem smícháme a rozmixujeme nebo přepasírujeme přes sítko. Lze podávat teplé i studené.

Místo jablíčka můžeme použít banán, meruňky, švestky, lze také přidat lžičku kvalitního bílého jogurtu nebo tvarohu.

Pohanková kaše

2 polévkové lžíce pohanky, 1 hrnek vody, 2 lžíce kvalitního bílého jogurtu, trochu přírodního nebo ovocného cukru.

Pohanku rozvaříme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Do kaše lze přimíchat ovoce.

Kukuřičná kaše

2 polévkové lžíce kukuřičné krupice, 1 hrnek vody, 1 jablíčko, ovocný nebo přírodní cukr.

Kukuřičnou krupici namočíme na 1 hodinu, pak vařit za stálého míchání cca 10 min. Smíchat s lehce povařenými oslazenými jablíčky. můžeme také přidat lžíci kvalitního bílého jogurtu nebo další ovoce.

Děláte to pro zdraví svých dětí

Domácí příprava kaší je složitější i časově náročnější, ale zato dává kvalitní základ dobrému zdraví vašeho dítěte.

Pokud máte dotazy k tomuto článku, chybí vám zde nějaká informace nebo nám chcete sdělit vlastní zkušenosti s tímto problémem určitě to udělejte, ráda vám odpovím či na toto téma „pokecám“ a určitě nebudu jediná, připojí se naše čtenářky a čtenáři. Věřím, že vám moje rady alespoň trošku pomohly.

Silvie

Výše uvedené informace jsem čerpala z knih, domácích lékařů a také z internetových serverů zabývajících se touto problematikou. Všem jejich autorům tímto děkuji.

Napsal/a: Silvie

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (47 vyjádření)

  • Dobrý den,
    poradíte mi, prosím, zda je vhodné „domácí“ kaše připravovat z instatních obilovin – instantní obilné kaše jako je jáhlová, rýžovo-pohanková, kukuřičná, kukuřično-jáhlová apod. Kupuji směsi od např. od Countrylife, tedy v bio kvalitě. Doufám, že je to pro malou (8 měsíců) stejně dobře stravitelné jako kdybych je připravovala přímo z krupice, vloček apod. Pouze je zaliji horkou vodou, možná bych měla i převařit…? Máte někdo zkušenost?
    Budu velice vděčná za reakce.

  • U nás se nejvíc osvědčila ta jahůdková kašička od sunaru 🙂 http://www.sunar.cz/mlecne-kasicky/

  • Já jsem na to domácí připravování nikdy nebyla, takže mi taky kupujeme.

  • Taky dáváme kaše od sunaru. Mají je chuťově hrozně dobře uděláné, stejně tak jako ta jejich mléka.

  • Dřív jsem kašičky připravovala doma, ale jakmile jsem nastoupila do práce, tak tolik času nebylo a rozhodla jsem se kupovat kašičky od Sunaru, co se týče složení, tak si myslím, že se řadí mezi opravdu kvalitní kašičky.

  • med se do jednoho roku dítěte nedoporučuje, kvůli botulotoxinu

  • dobry den potrebovala bych poradit mam 6 mesicni dite a papa mi kasi hami jak dlouho ji muzu nechat ve flasce nebo muzu ji nechat v termosce a treba po 4 hodinach dat jist nebo se to nesmi

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist