Láska prochází kuchyní?!

Rubrika: Ostatní

Myslím, že odpověď na otázku je více než jasná. Nebo máte jiný názor? Tak či tak, my pro vás máme tipy na skvělé kuchařky, díky nimž doma vykouzlíte ty nejlepší dobroty pro své malé i velké strávníky. Pojďte ochutnat…

S faktem, že láska prochází kuchyní, se ztotožnily v redakci nakladatelství Smart Press všichni. A tak vám můžeme na VD představit tři letošní novinky.

První kniha české autorky s tématikou zdobení sladkostí

obalka_sladky_desingDejte sbohem klasickým šlehačkovým dortům a unylým marcipánovým růžičkám z pultů druhořadých cukráren, Sladký design vám otevře dveře k profesionálnímu zdobení. Kniha Hanky Rawlings představuje variace základních receptů na korpusy, sušenky, cupcakes, mini dortíky a dortová lízátka (cake pops), nabídne přehled nejdůležitějších pomůcek a potřeb ke zdobení, které ušetří mnoho času, seznámí vás s prací s potahovými a modelovacími hmotami, objasní používání rozmanitých barviv k docílení realistického vzhledu, odhalí tajemství práce s čokoládovou polevou – ganache, sirupem, krémem a bílkovou polevou, jež zaručí profesionální vzhled i doma vyrobeným dezertům.

V deseti kapitolách naleznete celkem třicet sladkých delikates, které s pomocí názorných fotografických postupů a podrobných instrukcí zvládnete vyrobit sami. Každá kapitola se vždy věnuje jednomu slavnostnímu tématu (např. Narození miminka, Narozeniny dítěte, maminky či tatínka, První školní den, Svatba, Oslavy jara, Zimní radovánky, atd). Sladký design Hanky Rawlings vás tak bude provázet těmi nejdůležitějšími okamžiky vašeho života.

Boticky_susenky_format1Cake pops

První kniha české autorky s tématikou jedlých dárků

titulka_sladkydesignKniha Denisy Bartošové obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky…) i muže (partnery, tatínky…), ale především originální nápady na jejich balení.

Láska prochází kuchyní je přehledně rozdělena do kapitol odpovídajících tematicky jednotlivým měsícům – vždyť únor je lásky čas, červen patří dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá! S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku (kniha obsahuje také přílohu, kde najdete jmenovky, krabičky, kornouty atd.), ale poslední krok – darování – je již pouze na vás.

Čokoládový koláč s malinami

Kvalitní čokoláda je zdraví prospěšná. To už je dávno vědecky dokázáno. Souzně­ní čokolády a malin ovšem staví tento dezert na nejvyšší laťku. Okouzlíte jím manžela nebo manželku, ale i maminku nebo tchýni. Nejlepší samozřejmě bude, když každému upečete jeden.

Recept na čtyři srdíčka
(o šířce 12 cm a výšce 4 cm):
Suroviny
180 g změklého másla, 130 g třtinového cukru, 2 vejce, 125 g hladké mouky, 1 lžička kypří­cího prášku, 60 g kakaa holand­ského typu, 100 ml mléka, 60 g kvalitní hořké čokolády (ales­poň 50 % kakaové hmoty) na­sekané nadrobno
Na polevu: 150 g kvalitní hořké čokolády, 125 ml smetany ke šlehání, 400 g čerstvých malin

Předehřejte troubu na 160 °C. V míse vyšlehejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny. Trvá to asi ukazka_laska_smartPress10 minut. Po­stupně přidávejte vejce, zapracujte mou­ku prosátou s kypřícím práškem a ka­kaem a mléko, nakonec ručně vmíchejte nasekanou čokoládu.
Lžící přesuňte těsto do dortové formy ve tvaru srdce zhruba do poloviny a pečte 20 minut. Pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhně­te koláč z trouby. Nechte vychladnout.
Na nejmenší plotýnce zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Stáhněte z plamene a nechte 10 minut odpočinout. Do každé formy s vy­chladnutým koláčem nalijte část polevy a hned do ní usaďte čerstvé maliny.

Balení – budete potřebovat:
Pevný červený papír, nůžky, lepidlo v tyčince, pravítko, stu­hu s potiskem

Koláč nechte ve formě a převažte stuhou. Hodláte-li si formu pone­chat i pro další použití, vyrobte kra­bičku ve tvaru srdce (detailní návod najdete v knize).
Obkreslete obrys formy a vystřihně­te jej. Navíc vystřihněte pruh, který bude délkou i šířkou odpovídat výšce a obvodu vašeho koláče. Po celé délce tohoto pruhu zahněte půl centimetru a přejeďte hranou tužky nebo pravítka.
Do půlcentimetrové „záložky“ vystří­hejte v třícentimetrových rozestupech malé trojúhelníčky (pomohou vám papí­rový pruh lépe tvarovat). Zvolte ba­revný papír vyšší gramáže nebo polepte čtvrtku pěkným balicím papírem. Pruh začněte nalepovat mezi „chlopněmi. “ Přilepte menší část a počkejte do za­schnutí lepidla, takto pokračujte po celém obvodu krabičky.

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky

Více než 100 tradičních receptů na polévky, hlavní jídla, sladkosti, alkoholické i nealkoholické nápoje!

REG obalka F.indd Lidová strava se od té restaurační liší tím, že je osobní, spojená s konkrétními lidmi a příběhy. Odhalte prostřednictvím 136 vyzkoušených receptů tajemství jídel našich babiček, která jsou vždycky nejlepší. A svým způsobem také originální, protože je dnes již málokdo zná.
Nejlepší cestou, jak pochopit kořeny gastronomie dané oblasti, jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat, je poznat krajové a krajinné souvislosti, to, jak lidé žili. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné.

Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní oblast i specifika její kuchyně. Seznámí vás s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tím nejlepším z kuchyně daného regionu.

Mrkvance z Polné

Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také mrkvánky), bývala pouť o druhé zářijové neděli. Pouť byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve.

(rozpis na asi 30 mrkvanců)
300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 ml mléka, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 35 g kvasnic, 20 semen fenyklu, špetka soli, sádlo na potření plechu a mrkvanců
na náplň
200 g mrkve, 125 g cukru, 50 g másla, 1 vanilkový cukr, máslo na potření, cukr moučka

Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. V Horacko_Mrkvancehmoždíři roztlučeme semínka fenyklu. Obě mouky promísíme a vsypeme ke kvásku. Přidáme cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Zatím připravíme náplň z mrkve. Očistíme mrkev a nastrouháme ji najemno. Promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem podusíme na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundáme z plotny a dáme zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkáme a slijeme.

Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty vždy zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme. Mrkvance klademe na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřeme rozpuštěným sádlem.
Necháme ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou. Ještě teplé mrkvance potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.

 Těšte se!
Naše kuchařinka Nuninka pro vás již brzy nachystá recenze dvou sladkých titulů:-)

 

Vařte, pečte a zahrajte si!

perex_smartPressZaujaly vás nové kuchařské knihy, které jsme vám představili? Zkusíte si upéct delikatesy, kterými okouzlíte své nejbližší či přátele? Nebo hledáte vhodnou inspiraci k narození miminka, holčičky, chlapečka, maminky, tatínka, slečny nebo k oslavě prvního školního dne? Pak jsou vás tyhle kuchařky jako dělané!
Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press jsme pro vás připravili soutěž, ve které můžete výše uvedené tituly vyhrát a oslnit vaši rodinu svým nově naučeným kuchařským uměním!

Stačí jen správně zodpovědět soutěžní otázky a mít štěstí při tipování. Soutěž s kuchařkami nakladatelství Smart Press běží od 23.října do 5.listopadu 2013.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko. Každý den nad ránem probíhá kontrola soutěžních tipů. Všichni soutěžící, jejichž tip byl již překonán, budou o tomto faktu informováni emailem. Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist