Nejsem si jist, jak dlouho bude trvat, než si spotřebitelé zvyknou na kvalitní hořkou čokoládu, která je hodně drahá a v případě, že neobsahuje mléko, již od koncentrace 70 % kakaa opravdu hodně hořká, a to tak, že ji budou konzumovat jen skuteční „fajnšmekři“ nebo ti, kdo si uvědomí, jak je takový produkt zdravý (až na to, že se dost možná mnoha ženám zhorší pleť?)
Ale ani to není všechno – k ochraně zdraví prospěšných látek, obsažených v kakaovém prášku, je nutný speciální technologický proces výroby čokolády. Pokud tomu tak není, je výsledný obsah zdraví prospěšných polyfenolů (viz dále) v hotovém produktu (hořké čokoládě) pouze kolem 50 % původního množství.Výjimkou je podle posledních zpráv čokoláda vyvíjená firmou Mars. Přesto je obsah polyfenolů (speciální skupina, obsažená v čokoládě se nazývá flavanoly) údajně vyšší než například v červeném víně. Flavanoly přispívají k ochraně srdce, udržení průchodnosti a pružnosti cév. Čokoláda však obsahuje také další účinné (a v drtivé většině případů příznivě působící) látky, kterými jsou kofein a fenyletylamin (angl. zkratka je PEA). Tato látka je zdrojem tvorby „hormonu štěstí“ – serotoninu. Obě citované látky jsou odpovědné za povzbuzující účinky pravé hořké čokolády stejně jako za možný návyk.
Zkušený oponent by jistě namítl, že čokoláda je možná zdravá, ale také současně obsahuje velmi mnoho energie díky vysokému podílu tuků. To je pochopitelně pravda, proto i v případě zdraví prospěšných potravin či pochutin je nutné zachovávat míru. Pokud budete každý den konzumovat 100 g čokolády, neublíží vám to, spíše prospěje, pokud omezíte konzumaci všech ostatních sladkostí a nebudete tak intenzivně „mastit“. Rostlinné (nasycené) tuky obsažené v kakau nejsou potenciálně rizikové, takže se čokolády nemusíte bát. Jiným, v tomto případě vážným problémem, je riziko žluknutí v čokoládě obsaženého tuku a případně také možnost napadení plísní. Dalším problémem je použití mimořádně široké palety různých aditiv (náplně, barviva, konzervační látky, cereálie atd.). Pokud tedy hovoříme o příznivých efektech čokolády, pak tedy pouze o „čisté hořké čokoládě“. Ostatně, v dalším textu se dovíte řadu zajímavostí…
Dále jsou uvedeny nedávno objevené vlastnosti čokolády. Pokud následující text popisuje určité vlastnosti čokolády, týká se to vždy jen původní suroviny, tedy kakaových bobů. Pod pojmem čokoláda se totiž většinou rozumí jakýkoliv produkt na bázi kakaové hmoty (směs kakaového prášku a kakaového másla), která se následovně míchá s neuvěřitelně pestrou paletou dalších surovin počínaje mlékem přes ořechy až po sušené ovoce. Čokoláda se však používá také k výrobě plněných pochoutek, potahování zmrzlin, přípravě nápojů…
Hořká čokoláda může chránit oběhový systém
V hořké čokoládě jsou obsaženy specifické látky, zvané polyfenoly (flavanoly nebo též flavonoidy), vykazující antioxidační vlastnosti. Jejich efekt se projeví již po uplynutí asi tří hodin po konzumaci. Předpokládá se, že působí nepřímo, provokací zvýšené tvorby oxidu dusného a současně podporou produkce prostacyklinu. Jak oxid dusný, tak prostacyklin rozšiřují cévy, proto klesá krevní tlak. Současně se přišlo na to, že se zlepšuje metabolismus glukózy. Kromě toho byla v kakau objevena látka, chemicky pentamový prokyanidin, která je schopna brzdit tvorbu rakovinových buněk například v případě rakoviny prsu.
Shrnutí – Jakou čokoládu konzumovat a proč?
► Fyziologické účinky (ochranné a stimulující) vykazuje výhradně hořká čokoláda. Přídavek mléka inaktivuje některé účinné látky, a přestože čokoládu „zjemňuje“, stává se z mléčné čokolády nic pozitivního nepřinášející cukrovinka.
► Plněná nebo jiným způsobem obohacená (spíše pozměněná) čokoláda nemusí být špatným řešením v případě, že bude hořká a přidanými ingrediencemi budou ořechy, marcipán nebo sušené ovoce (nebo všechny zmíněné najednou). Zcela nevhodné jsou tukové a „ovocné“ náplně.
► Hořká čokoláda obsahuje tuky a cukry. Proto pozor na její významnou energetickou hodnotu.
Napsal/a: Petr Fořt
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (8 vyjádření)
Mňam. Neznám nic lepšího než je čokoláda, navíc hořká…
Tak já mám ráda plněné čokolády, třeba od milky, jednu s ním na posezení a nebo oříškovou:)))
No a miluji nugát a čokoládu doma dělanou, hlavně na vánoce, udělám kopu formiček a jím a jím a jím a kynu a kynu………………..
U mě vede Studentská pečeť – taky mléčná. Tu zbožňuju. A z bonboniér jedině Taťánu.
Hořká mi nejede a bílou taky můžu.
Hořká čokoláda mi nechutná, zůstanu u mléčné.
Musím říct, že jako milovník bílé čokolády – zdravím nuninku:-) – jsem v létě ochutnala jakési drahé čokoládky dovezené z ciziny, každá byla zvlášť balená s uvedeným procentem na obalu a jak jsem tak pomaličku nejdřív s křivící se pusou ochutnávala, tak jsem zjišťovala, že když se takový malý kvalitní kousek začne rozplývat na jazyku, není to zas až tak marné, prostě – začaly mi chutnat a navíc – opravdu stačil jeden kousek, aby zahnal chutě na sladké. Moc zajímavé.
miluju mléčnou,hořkou moc ne, ale když už, tak tu drahou 70% od Lindt
Přidala bych na téma čokoláda jeden „postřeh“ – informaci, kterou si spousta lidí neuvědomuje. Taková DIA čokoláda může být více sladká jak normální čokoláda. Ideální je opravdu čokoláda s vysokým obsahem kakaa – cukr taky obsahuje, ale mnohem více tuku 🙂
Moje oblíbená čokoláda je bílá. Tu já zbožňuji.:-))
Mobile Sliding Menu