Domácí pekárna

Rubrika: Ostatní

491346_good_foodK narozeninám jsem dostala domácí pekárnu a ráda bych se s vámi podělila o to, jaká je to v kuchyni šikovná pomocnice.
Přístroj je asi tak velký jako friťák pro domácnost. Základní součástí pekárny je nádoba, hnětač (obvykle 1, některé druhy mají 2), topné tělísko a ovládací panel…

Poté výrobci dávají k pekárně další doplňky, např.: hák na odstranění hnětače (zůstane v chlebu, když ho před pečením nevyndáme), odměrka…

Do nádoby se dají ingredience dle receptu, pouze se tam hodí, pekárna si vše uhněte, nechá nakynout a samozřejmě upeče. Před posledním hnětením – pekárna během programu 3x hněte a 3x nechá kynout – zapípá a my můžeme přidat semínka – slunečnice, dýně, mák, kmín, …, pouze jeden druh má přihrádku a tam se zrní – jak říká naše hlava rodiny – dá a pekárna se sama obslouží. Po upečení si nás opět zavolá a my voňavoučký chlebíček vyndáme, nejlépe na mřížku, aby z chleba vyšla pára. Zde se opět určité druhy pekáren liší, některé se vypnou hned po upečení, jiný druh ještě 1 hodinu udržuje chleba v teple, abychom nemuseli ke chlebu hned běžet a vyndat ho, i po té hodině, co je chléb v teple, z něj vyjde pára.

Pekárna nepeče jen chleba, ona umí i zadělat na kynuté těsto, např. na koláče, na buchty, na preclíky, ale i na knedlíky, atd. Samozřejmě pekárny mají i program pro pečení bez droždí, ale pouze s kypřícím práškem, má i program na hotové směsi, např. Labeta, Vitana…

Pekárna má i funkci, kterou uvítáme, když je fůra ovoce a nevíme, co s ním, umí totiž dělat marmelády a džemy. Jen dáme do nádoby očištěné a omyté ovoce, želírovací cukr popř. ještě jiné přísady – záleží na receptu – a zapneme příslušný program, za chvilku si nás zavolá a džem na zimu je hotový. Tak to je asi zhruba vše o programech tohoto přístroje.

Na chuť domácího chleba je potřeba si zvyknout, neboť je úplně jiný než kupovaný. Cenově se to také docela vyplatí, jen pro srovnání: celozrnná mouka stojí cca 17,- Kč/kg, ale koupila jsem jí i za 15,- Kč/kg a pokud vím, celozrnný chléb stojí cca 17 Kč, ovšem váží 0,5 kg a je „v akci“, myslím, že dál už není potřeba počítat, protože i s těmito údaji, je jasné, že buď je to nastejno, nebo domácí chléb vyjde o pár korunek levněji.
Ale nespornou výhodou domácího chleba je, že vím, z čeho chleba je, kdo na něj sahal, kam jsem ho položila a i to, jak je skutečně starý.

Na hlavní bych zapomněla – pekárna umí upéct i bezlepkový chleba, ale zde opět pozor, každý druh to také neumí.

Cenová relace domácích pekáren je asi od 1500,- do 6000,- Kč.

Představte si tu vůni čerstvě upečeného chleba u vás doma. To je fantazie. Jen tak mimochodem, během psaní tohoto článku jsem byla vyndat krásný, zlaťoučký, voňavoučký chlebíček. A ještě jeden dodatek, pekárny je možné naprogramovat, tak je tu i možnost, že si večer dáme do pekárny suroviny a pekárnu si naprogramujeme, ráno máme připravený čerstvý chleba.

Napsal/a: Želvíček

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (106 vyjádření)

  • mám pekárnu mellissa a jsem nadmíru spokojená,nemusím každý den běhat do obchodu s kočárkem kvůli pečivu.

  • Já myslela, že se dají použít jakékoli mouky nebo chlebové směsi. Někde jsem četla, že se v pekárně dá péct třeba sekaná. Mě by spíš zajímala spotřeba energie, doba procesu pečení atd.

  • Pavlinkav

    Mouky kupuju normálně v Kauflandu nebo Hypernově, jsou to pšeničná mouka chlebová, žitná mouka chlebová, celozrnná, špaldová….atd.
    Kde se objednávají teda netuším.

  • Anonymní

    Ahojky chtěla bych se zeptat kde se do tý pekárny kupujou mouky nebo jestli neznááte nějakou stránku kde se objednávají..Děkuju

  • chci se zeptat co mam dělat když se chleba moc drobi už davam i olej ale nepomaha jinak je chutově moc fajn

  • Dadýsku, pokud máš program pečení, tak stačí umíchat v míse, nalít a zapnout pečení.

  • Anonymní

    Odpověď pro Dadýska:
    program dort znamená, že pekárna nepeče kynuté těsto, ale takové, ve kterém je prášek do pečiva, čili nepředehřívá, ani nekyne, hned míchá-šlehá a potom peče. Takže si s Tvou pekárnou asi nepomůžeš.

  • Anonymní

    V pondělí mi přijde pekárna Panasonic SD 255 a sehnali jsme ji na internetu za 3850Kč.Už se těším na chlebík a taky na kynuté těsto(z toho jsem zatím měla šílený strach).Taky budu péct synovi bezlepkový chléb a jiné bezlep.pečivo. Holky, nemáte bezlepkové recepty? Káča

  • dadýsek

    ahoj holky mám na vás dotaz, mám pekárnu zn.Alaska, jsem s ní moc spokojená,ale mám takový malý problém, když si chci upéct,třeba buchtu, nebo něco sladkého a je napsáno u receptu program dort, který já na pekárně,nemám tak nevim na jaký program pekárnu nastavit.poradte mi prosim, které máte takypekárny bez programu těsto.Děkuji moc všem za rady. ještě dodám, že je to fakt super, věc,nedavno jsem zjistila, že tam jde upíct normální sekaná z mletého masa a velikonoční nádivka.recepty jsem našla na netu.

  • Anonymní

    Pročetla jsem si tuto diskuzi a mám pocit, že některé by tu mohla zajímat moje stránka o kváskovém chlebu pečeném v domácí pekárně.
    Takže mrkněte na telatko.bloguje.cz

    Zdraví Telátko.

  • ahojky ,pekárnu mám druhý rok a peču ,peču peču skoro každý den.Je skvělá.Dělám v ní i všechna kynutá těsta a na pekárnu nedám dopustit.Nabízím vám recept na makovec.

    250 ml mléka
    75g másla
    špetka soli
    1 vejce
    citronová kůra
    50g cukru
    500g hladké mouky
    1 sušené droždí

    všechno šup do pekárny,zapnout program těsto.Hotové vykynuté těsto rozdělit na půlku,rozválet (ani nemusíte válečkem,jde to snadno rukou,těsto nelepí).Potřít makovou nebo třeba i tvarohovou náplní,stočit roládu,uprostřed nožem rozdělit na dvě půlky,přendat na plech s pečícím papírem a péct v troubě na 175°c dozlatova.Z uvedeného množství těsta jsou 4 makovce.

  • Holky, včera jsem dostala k narozeninám pekárnu Moulinex. Tak dnes se vrhnu do prvního pečení, mám trochu strach, jak to dopadne, ale snad to nebude tak hrozné. Pečení zdar!

  • Anonymní

    Ahoj.Já jsem si pekárnu Daewoo koupila včera s přítelem a je to bomba.Nejdříve jsme se zasmáli nad návodem,podle kterého se nedá téměř nic zjistit(stejný modelClatronic-návod na internetových stránkách nám pomohl),ale potom jsme do pekárny nasypali směs v prášku,chvilku koukali a pak se šli oddávat sexuhrádkám.No a za 3 hodiny jsme si dali super chlebíček.Vřele doporučuji a těším se až vyzkouším další recepty ,protože ty směsi nejsou zrovna nejlevnější(v přepočtu k hotovému chlebu).Takže pečení čest.Eva

  • Zkuste adresu http://www.stastnezeny.cz tam pak najdete „všechny diskuse“, kliknete a objeví se seznam diskusí, pak si najdete domácí pekárny recepty.

  • dadýsek

    Ahojda holky pekařky, tak už jsem pekárnu zajela dost a nejvíc mi chutná vícezrný chléb a všechny ty tmavé jsou fakt mnamka. Normálně mi přestaly chutnat rohlíky. ty kupujem jen pro děti. budu ráda za jaký koliv recept na domácí pekárnu–díky a pečení zdar .(((o:

  • jo diky za kvasek ja ho delala podle zlatusky a byl nejak moc husta ma tam 1/4 l vody a 1/4 kg mouky

  • Teda na pivní chléb koukám:-, Chromle. Musím ho zkusit, abych udělala mužíčkovi radost. Díky za recept!

    Jaro, já dělám ten kvásek podle toho mého odkazu. Tam je poměr žitná mouka 100ml a voda 100ml (možná i trochu méně) a je to tak akorát tekuté a zatím mi to ani nezplesnivělo. Míchám jen lžící. Dávám do litrové zavařovačky, navrch propíchanou potravinovou fólii a gumičku.

  • ja jsem delala zitny kvasek jak je uvedeno tady v prispevcich ale je to v tomto pomeru strasne huste ze ani vsechna mouka se nenasaje vodou a nejde to dobre promychat poradite nekdo jaky kdo delate kvasek

  • Jarmuschka
    Jarmuschka

    Myslím, že na toto bych mohla manžu taky nalákat.
    Nejdřív si ale tedy musíme tu pekárnu koupit – já už o tom nenápadně mluvím a čekám, až manža uzraje…
    Recept ale přepošlu manžově máti – ta pekárnu doma má, pár měsíců pekla, ale teď jí ta pekárna doma jen tak stojí (možná v tom nechává kynout jiná těsta).

  • Želvíček
    Želvíček

    Chromle, tak to vypadá dobře. To budu muset zkusit, třeba i mému příteli zachutná doma pečený chleba, kvůli němu totiž stále chleba kupujeme.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist