Domácí pekárna

Rubrika: Ostatní

491346_good_foodK narozeninám jsem dostala domácí pekárnu a ráda bych se s vámi podělila o to, jaká je to v kuchyni šikovná pomocnice.
Přístroj je asi tak velký jako friťák pro domácnost. Základní součástí pekárny je nádoba, hnětač (obvykle 1, některé druhy mají 2), topné tělísko a ovládací panel…

Poté výrobci dávají k pekárně další doplňky, např.: hák na odstranění hnětače (zůstane v chlebu, když ho před pečením nevyndáme), odměrka…

Do nádoby se dají ingredience dle receptu, pouze se tam hodí, pekárna si vše uhněte, nechá nakynout a samozřejmě upeče. Před posledním hnětením – pekárna během programu 3x hněte a 3x nechá kynout – zapípá a my můžeme přidat semínka – slunečnice, dýně, mák, kmín, …, pouze jeden druh má přihrádku a tam se zrní – jak říká naše hlava rodiny – dá a pekárna se sama obslouží. Po upečení si nás opět zavolá a my voňavoučký chlebíček vyndáme, nejlépe na mřížku, aby z chleba vyšla pára. Zde se opět určité druhy pekáren liší, některé se vypnou hned po upečení, jiný druh ještě 1 hodinu udržuje chleba v teple, abychom nemuseli ke chlebu hned běžet a vyndat ho, i po té hodině, co je chléb v teple, z něj vyjde pára.

Pekárna nepeče jen chleba, ona umí i zadělat na kynuté těsto, např. na koláče, na buchty, na preclíky, ale i na knedlíky, atd. Samozřejmě pekárny mají i program pro pečení bez droždí, ale pouze s kypřícím práškem, má i program na hotové směsi, např. Labeta, Vitana…

Pekárna má i funkci, kterou uvítáme, když je fůra ovoce a nevíme, co s ním, umí totiž dělat marmelády a džemy. Jen dáme do nádoby očištěné a omyté ovoce, želírovací cukr popř. ještě jiné přísady – záleží na receptu – a zapneme příslušný program, za chvilku si nás zavolá a džem na zimu je hotový. Tak to je asi zhruba vše o programech tohoto přístroje.

Na chuť domácího chleba je potřeba si zvyknout, neboť je úplně jiný než kupovaný. Cenově se to také docela vyplatí, jen pro srovnání: celozrnná mouka stojí cca 17,- Kč/kg, ale koupila jsem jí i za 15,- Kč/kg a pokud vím, celozrnný chléb stojí cca 17 Kč, ovšem váží 0,5 kg a je „v akci“, myslím, že dál už není potřeba počítat, protože i s těmito údaji, je jasné, že buď je to nastejno, nebo domácí chléb vyjde o pár korunek levněji.
Ale nespornou výhodou domácího chleba je, že vím, z čeho chleba je, kdo na něj sahal, kam jsem ho položila a i to, jak je skutečně starý.

Na hlavní bych zapomněla – pekárna umí upéct i bezlepkový chleba, ale zde opět pozor, každý druh to také neumí.

Cenová relace domácích pekáren je asi od 1500,- do 6000,- Kč.

Představte si tu vůni čerstvě upečeného chleba u vás doma. To je fantazie. Jen tak mimochodem, během psaní tohoto článku jsem byla vyndat krásný, zlaťoučký, voňavoučký chlebíček. A ještě jeden dodatek, pekárny je možné naprogramovat, tak je tu i možnost, že si večer dáme do pekárny suroviny a pekárnu si naprogramujeme, ráno máme připravený čerstvý chleba.

Napsal/a: Želvíček

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (106 vyjádření)

  • Anonymní

    Dobrý den,
    chci se připojit k diskusi na téma – domácí pekárny a prosím o radu!!!
    Nedávno jsem si koupila pekárnu SIESTU od ETY.Snažím se v ní naučit péct chléb, ale vůbec se mi to nedaří.Většinou mi pěkně vykyne a při pečení (ke konci) vždy propadne tak že ve finále je zdrclý-nedobrý!!!
    Prosím poraďte mi v čem je zakopaný pes a pokuď máte nějaké dobré recepty (vyzkoušené).
    Díky moc
    Lenka

  • Anonymní

    ahoj,mám pekárnu,ale už 2 na reklamaci a to jsem si ji koupila loni v listopadu.je to značka concept.přesto souhlasím s ostatními kolik toho dokáže a určitě bych si koupila další.zdravím eva

  • pekárna je bezvadná věc,taky jí máme od vánoc a jsem nadmíru spokojená.Dělám v ní všechno možné-kynuté těsto,chleba,marmeládu,hmotu na marcipán,ale dá se v ní také upéct sekaná nebo šunkofleky.Prostě peču snad každý den.Pokud stále váháte jesti pekárnu ano či ne-jděte do toho.

  • Anonymní

    Ahoj pekarky, napise mi nekdo presny recept na kynuty knedlik, prosim… Chtela bych testo zadelat v pekarne… Jsem v cizine a tezko se mi presny recept schani. Dekuji

  • Anonymní

    Ahoj pekarky, napise mi nekdo presny recept na kynuty knedlik, prosim… Chtela bych testo zadelat v pekarne… Jsem v cizine a tezko se mi presny recept schani. Dekuji

  • Pavlinkav

    Tady si můžes stáhnout český návod:
    http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php?a=ukaz&pekarna=179

  • Anonymní

    nemáš BM 2600 ?? Je jednoháková nebo dvouháková?? Jestli můžu pomoci napiš s čím si nevíš rady.

  • potrebuji prosim pekne poradit s navodem na obsluhu pekarny alaska BM600.byla zakoupena v rakousku.prelozila jsem si pouze napisy na pekarne a tim koncim.dekuji za kazdou radu,gripen

  • Objevuje se tady ještě někdy zlatuška. Potřebovala bych poradit s jedním chlebem

  • Anonymní

    Má prosím někdo zkušenosti s pekárnou DOMO B3975? Zvažuji její koupi. Prosím o radu. Děkuji

  • Virenka

    Taky jsem pyšnou majitelkou úplně nové pekárny (2dny) Severin, peče bezvadně, ale už jsem pochopila, že moji oblíbenou nakyslou chuť chleba (pekárna Tanvald, nekupovali jsme nikdy chleba značený jako kváskový) budu muset asi získat použitím kvásku, tak už jedna sklenice zraje a uvidí se.
    Ale co mě překvapilo: šli jsme do obchodu 15.1. a v několika obchodech nám řekli, že pekárny nejsou ve skladech v celé zemi, lidi je vykoupili na vánoce, něco jako davové šílenství kvůli vysokým cenám pečiva…
    Docela jsem koukala, protože v našem malém městě nelze sehnat chlebové mouky, jen celozrnné, což je zase pro každodenní jídlo pro malé děti nevhodné. Budem muset jezdit někam do Kauflandu, což nám cenu pečiva asi nesníží :-))

  • Pavlinkav

    Dík Martasko za vysvětlení, aspoň už tuším, v čem spočívá rozdíl.
    Já zatím i v té dvouhákové peču chleba cca 800g, stačí nám to. A to kynuté těsto dělám cca z půl kila mouky.

  • Martaska

    Mám jednohákovou Moulinexku, promíchá to bezvadně, upečou se v ní 2 velikosti chleba – 750g a 1 kg. Dvouháková upeče tuším cca 1,3 – 1,5 kg chleba podle typu pekárny. Nám tato velikost stačí, raději peču stále čerstvý chleba. Výhodou dvouhákové je, že v ní zaděláš větší množství kynutého těsta, to bych někdy využila, i když kámoška má dvouhákovou a že by ta nádoba byla o moc větší, to ne, spíš je to štíhlejší obdélník, jednoháková má spíš do čtverce.

  • Pavlinkav

    Rady, asi by to vliv mít nemělo, ale já jsem chtěla teda rovnou se dvěma – nějak to ve mě budí dojem, že to líp promíchá. No a rozhodně je to známka toho, že tam jde dělat jen jednu velikost chleba a bude spíš takový čtvercový. Se dvěma háky můžeš volit menší a větší velikost chleba a ten je následně spíš kvádr.
    Jinak se při výběru dívej na velikost pekárny (podle toho, kam ji chceš umístit), na ty programy, velikost chleba, háky, jestli umí těsto, odložený start, jak se přidávají semínka.
    Jo a pro nás tři zatím peču menší chleba (cca z půl kila mouky). Jinak ti asi víc neporadím, zatím ji máme asi měsíc, takže občas ještě experimentuju. Jediné co vím určitě je to, že to byl „superkauf“ a jsem moc spokojená.

  • Ahoj Pavlínko.
    Díky moc za ty tipy na netové stránky ohledně pekáren.Hlavně na „dámách“jsem našla seznam snad všech,co se vyrábějí,nebo jsou u nás dostupné.Tak jsem to procházela,ale je těžké se orientovat kterou.Dívala jsem se na jednu,značka ECG XBM 1078,cena u ní byla 1390Kč,asi jedna z těch levnějších,tak nevím.Má 12 programů.odložený start.ale byl tam psaný jen jeden hák(má to nějaký vliv?).Na co se tak ještě při výběru dívat?
    Radka

  • Pavlinkav

    Holky, mrkněte na stránky:
    http://www.pekarny.unas.cz/
    http://domacipekarny.dama.cz/
    http://sweb.cz/hafca.h/index.htm
    popř. i http://telatko.bloguje.cz/tema-2-jak-na-to.php

    Radko, měla jsem stejné požadavky jako ty:o)) Hlavně na dama.cz jsou rozebrané nejznámnější typy pekáren, my jsme vybírali podle toho, ale stejně jsme nakonec zůstali u české klasiky – Eta Harmony. Koho znám s pekárnou, tak má tuto značku a všechny jsme spokojené. Známí si teď koupili k vánocům Moulinex XXl a jsou spokojení taky.

  • Pavlí, děkuji. Já jsem v tomhle ohledu totální analfabet, ale protože se mi blíží kulatiny, budu muset dát typ rodině, co budu chtít. Protože jsem hodná maminka, napadlo mě, že bych mohla udělat radost nejen sobě, ale i jim, takže jsem o pekárně přemýšlela. Děkuji za vyčerpávající odpověď. Radko, pekárny se probíraly před Vánoci v poradně. Zkus to projít, holky tam psaly, které značky preferují. Jen Ti neřeknu, jak je to dlouho. Zkus se znovu poradit, určitě se Ti pekařky ozvou a já se pak ráda podívám s Tebou.

  • Ahoj holky.
    Prosím vás,poradte mi.Pořád se tady píše o domácí pekárně,už o ní také začínám přemýšlet,ale absolutně se v tom nevyznám,kdybych přišla do obchodu,tak nevím,jakou vybrat.Jedinné,co vím,že nemusí umět péci bezlepkový chleba-naštěstí.Potřebuji klasicky upéct chleba,zadělat na kynuté těsto atd.Díky moc.Radka

  • Pavlinkav

    Jo a ty chlebové směsi – to samozřejmě kupovat můžeš, ale vyjde ten chleba dráž…

  • Pavlinkav

    lenous, můžeš použít jakékoliv mouky, ovšem hladké, max. polohrubé (ale spíš směs s hladkou), ale ze zkušenosti ti můžu říct, že z obyč. hladké bílé mouky to prostě je taková veka, to se s pšenično-žitným chlebem prostě nemůže rovnat.
    Sekanou jsme zkoušeli v pekárně, dopadla skvěle – chce to nechat chvilku promíchat na program „těsto“ a pak péct tu hodinku na program „pečení“. A vyndat před pečením háky. Výsledek byl už na poprvé výborný, nemuselal jsem roztápět velkou troubu…spokojenost.
    Energie – našla jsem na netu, že spotřeba energie za standardní program „klasik“ je za 3 hodiny 1,7 Kč za elektriku. Věřím této směšně malé sumě, protože ta pekárna neodebírá proud pořád, třeba při hodinovém kynutí jen občas sepne a přitopí….
    Jinak mě taky o vánocích vyhovovalo, že jsem nemusela do obchodu nebo přemýšlet nad tím, jestli vyjdu nebo ne….i na chlebíčky jsem si udělala domácí chlebík, jen nebyly klasika oválné ale trojúhelníkové:o))

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist