Domácí je domácí – jogurt a pribináček

Rubrika: Ostatní, Recepty

Máte rádi jogurty a pribináčky a máte jich vždy plnou ledničku? My teda ano. Někdy se sní až 6 jogurtů za den. Tak jsem si jogurty začala dělat doma sama. A musím říct, že to byl bezvadný nápad. Na narozeniny jsem dostala jogurtovač. Ale nebojte, není nutný, jde to dobře i bez něho.

Domácí jogurt 1.
2 l mléka
1 salko mléko
1 tatra mléko
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia

Mléko přivedeme do varu, pak necháme vychladit na 50°C, přidáme salko, tatru a jogurt. Dobře promícháme a plníme do připravených misek nebo skleniček. Dáme stát na topení (teplé) asi 4 hodiny. Pokud bude řídký necháme déle. Já sundávám z topení až když je hustý, ale většinou stačí ty 4 hodiny, taky záleží, jak je topení teplé. Pokud máte jogurtovač, dáme skleničky do jogurtovače.
Podle chuti můžeme přidat ovoce, kakao, marmeládu.
Je hustý a opravdu dobrý.V lednici vydrží až 14 dnů.

Domácí jogurt se sušeným mlékem
1 l mléka
4-5 lžíc sušeného polotučného mléka (může být i plnotučné)
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia
2 lžíce cukru – nemusíte dávat

Nejdříve smícháme sušené mléko s trochou odebraného plnotučného mléka na kaši bez hrudek. Pak vlijeme do zbytku mléka, opět rozmícháme a přivedeme k varu. Mléko můžete osladit. Přivedeme k varu a vychladíme na 50°C . Občas během vaření promícháme. Jakmile bude mléko teplé tak, že do něj strčíte prst a nepálí, rozmixujte v něm šlehačem kelímek jogurtu. Bude to napěněné, tak se toho nelekněte. Pak už plníme do skleniček se šroubovacím víkem, pořádně utáhněte a dejte na teplé topení.

Domácí jogurt 2
1 l mléka
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia

Mléko přivedeme do varu, pak necháme vychladit na 50°C, přidáme jogurt. Dobře promícháme, můžeme použít ruční mixer a plníme do připravených misek nebo skleniček. Dáme stát na topení (teplé) nebo do jogurtovače asi na 4 hodiny. Pokud bude řídký, necháme déle.

Tip
– Jogurty můžete schovat do peřin, do dek, prostě někam, kde se teplo udrží ještě dalších 5 hodin.
– 1 skleničku jogurtu si necháme na další jogurtování.

Domácí pribináček
0,5 l mléka
1 vanilkový pudink, může být i jiná příchuť
2 lžíce cukru
250 g měkkého tvarohu
půl kelímku smetany ke šlehání
vanilkový cukr
moučkový cukr na dochucení

Pudink si uvaříme podle návodu. Pudink necháme vychladnout pod igelitovým sáčkem (aby se neudělal škraloup). Do vychladlého pudinku vešleháme tvaroh, polovinu smetany (můžete i víc, nebo můžete úplně vynechat, ale se smetanou je to jemnější), vanilkový cukr a dochutíme moučkovým cukrem.

Tip od Lien
Šlehačku jsem přidala až vyšlehanou do hotového pudinku s tvarohem. Doporučuji vyzkoušet.

Tak co, vyzkoušíte? Pokud váháte s přípravou jogurtu nebo pribináčku, nebojte se, stojí to za to 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

[Soutěž] Audiokniha Jak zlomit dračí prokletí

Čtvrtý díl humorné dětské série Škyťák Šelmovská Štika III. od anglické spisovatelky Cressidy Cowell vychází jako audiokniha JAK ZLOMIT

Čtu dál →

Přinášíme vám tipy na vánoční dárky!

Rok se s rokem sešel a je to tu zas. Blížící se Vánoce a s nimi spojený každoroční předvánoční

Čtu dál →

Deky z lásky – projekt, který má srdce

S Dekami z lásky jsem se poprvé setkala v roce 2012. Napsala mi o nich internetová kamarádka, s kterou se

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (61 vyjádření)

  • My máme doma fermentor kuvings, takže jogurtíky si děláme stále. Teď ještě budeme zkoušet fermentovat sýry, tak jsem na to zvědavá.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist