Domácí je domácí – jogurt a pribináček

Rubrika: Ostatní, Recepty

Máte rádi jogurty a pribináčky a máte jich vždy plnou ledničku? My teda ano. Někdy se sní až 6 jogurtů za den. Tak jsem si jogurty začala dělat doma sama. A musím říct, že to byl bezvadný nápad. Na narozeniny jsem dostala jogurtovač. Ale nebojte, není nutný, jde to dobře i bez něho.

Domácí jogurt 1.
2 l mléka
1 salko mléko
1 tatra mléko
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia

Mléko přivedeme do varu, pak necháme vychladit na 50°C, přidáme salko, tatru a jogurt. Dobře promícháme a plníme do připravených misek nebo skleniček. Dáme stát na topení (teplé) asi 4 hodiny. Pokud bude řídký necháme déle. Já sundávám z topení až když je hustý, ale většinou stačí ty 4 hodiny, taky záleží, jak je topení teplé. Pokud máte jogurtovač, dáme skleničky do jogurtovače.
Podle chuti můžeme přidat ovoce, kakao, marmeládu.
Je hustý a opravdu dobrý.V lednici vydrží až 14 dnů.

Domácí jogurt se sušeným mlékem
1 l mléka
4-5 lžíc sušeného polotučného mléka (může být i plnotučné)
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia
2 lžíce cukru – nemusíte dávat

Nejdříve smícháme sušené mléko s trochou odebraného plnotučného mléka na kaši bez hrudek. Pak vlijeme do zbytku mléka, opět rozmícháme a přivedeme k varu. Mléko můžete osladit. Přivedeme k varu a vychladíme na 50°C . Občas během vaření promícháme. Jakmile bude mléko teplé tak, že do něj strčíte prst a nepálí, rozmixujte v něm šlehačem kelímek jogurtu. Bude to napěněné, tak se toho nelekněte. Pak už plníme do skleniček se šroubovacím víkem, pořádně utáhněte a dejte na teplé topení.

Domácí jogurt 2
1 l mléka
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia

Mléko přivedeme do varu, pak necháme vychladit na 50°C, přidáme jogurt. Dobře promícháme, můžeme použít ruční mixer a plníme do připravených misek nebo skleniček. Dáme stát na topení (teplé) nebo do jogurtovače asi na 4 hodiny. Pokud bude řídký, necháme déle.

Tip
– Jogurty můžete schovat do peřin, do dek, prostě někam, kde se teplo udrží ještě dalších 5 hodin.
– 1 skleničku jogurtu si necháme na další jogurtování.

Domácí pribináček
0,5 l mléka
1 vanilkový pudink, může být i jiná příchuť
2 lžíce cukru
250 g měkkého tvarohu
půl kelímku smetany ke šlehání
vanilkový cukr
moučkový cukr na dochucení

Pudink si uvaříme podle návodu. Pudink necháme vychladnout pod igelitovým sáčkem (aby se neudělal škraloup). Do vychladlého pudinku vešleháme tvaroh, polovinu smetany (můžete i víc, nebo můžete úplně vynechat, ale se smetanou je to jemnější), vanilkový cukr a dochutíme moučkovým cukrem.

Tip od Lien
Šlehačku jsem přidala až vyšlehanou do hotového pudinku s tvarohem. Doporučuji vyzkoušet.

Tak co, vyzkoušíte? Pokud váháte s přípravou jogurtu nebo pribináčku, nebojte se, stojí to za to 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (61 vyjádření)

  • Ahojky, tak se musím pochlubit, že jsem včera poprvé zkoušela domácí jogurt a to z litru krabicového plnotučného mléka a do toho 2 lžíce jogurtu Hollandia a dala jsem to na 5 hodin do jogurtovače. Jogurt se povedl a je úžasný. Měla jsem z toho 7 skleniček po 210 ml. Příště zkusím pribináčka. Takže díky za inspiraci

  • Virenka

    Nuninko, já myslím že jo, já dělám dost hustý normálně, i dělám husté krupičné kaše 🙂
    Rozteklo se mi to jen jednou, až druhotně přes noc v lednici, prvotně je to hadýchané, hustší než kupovaný, ale nadýchané 😉

  • Tak to jsem moc ráda 🙂
    Holky a děláte dostatečně hustý pudink?

  • Virenka

    Nuninko, chci ti poděkovat za recept na pribiňáka, náš třetí pokus už u mladšího uspěl (vanilková podoba mu chutná víc než čoko) na plné čáře, jen se bojím, že do rána nebudu schopná otestovat „rozpouštění“ – starší je na škole v přírodě, ale manža krouží kolem, ono snad zase nezbyde … Mohl ten recept i méně jedlý 😀

  • Ježeček

    A ještě ke šlehačce. Já ji vlastně vůbec nepoužívám, ani do krémů na dorty, ani jako ozdobu na zákusky. A teď jsem koupila Klasik od Kauflandu. A když tak přemýšlím, tak fakt netuším, jak která drží… 😀 *

  • Ježeček

    🙂 Já našla ztužovač, který ještě má cenovku 0,30 Kčs 😀 Nikde datum spotřeby, ale hezká vzpomínka. Ani složení tam není, takže fakt nevím, co ztužovač obsahuje. Tady ten jsem teda nestudovala, prostě jsem to tam dala, když jsem četla reakce, že je to řidší.
    Moc tak nějak neřeším složení – detailně. Ksyž kupuju salám, párek, tak ano, to koukám, co jím, ale zrovna u takových pochutin, jako je pudink, co máme tak jednou 3 týdny, tak to neřeším nějaké škroby a cukry navíc. Děti jí hodně zeleninu i ovoce, takže jsem v klidu. Víme, na co jsou alergičtí (po jakých potravinách se osypou), tak tomu se samo vyhýbáme.
    A druhá věc taky je, zda složení, které je psané, taky odpovídá pravdě. Já osobně tomu moc nevěřím…
    Možná to je jako u anamnézy. Nás učil chirurg, který říkával, že pokud pacient řekne, že kouří 20/den, tak to znásobit dvěma 🙂 Jako, že si každý ubírá před doktorama. A stejně i u alkoholu. Praxe mi pak dokázala, že to je pravda. Takže je hezké vědět a rozumět tomu, co je psané, ale taky zřejmě věřit, že je to i dané 🙂 *

  • Virenka

    Jj, Matildo, jiné než Oetker už nepoužívám roky, nejen kvůli řídnutí, ale i ta chuť je jakosi jiná. Klukům chutná i ten extra, myslím že se jmenuje „pravá vanilka“, ten tedy občas, ale to je 100% úspěch.
    Ztekutěla mi kombinace Oetker vanilkový, tvaroh plnotučný z plastové vaničky (takže řidší), ušlehaná šlehačka asi 150ml. Ale stalo se mi to poprvé, já to vlastně psala jen v reakci na jeden Jarmuschčin příspěvek, kde zmiňovala větší tekutost výsledku, než čekala. Ale jí to v té lednici snad trochu dotuhlo, což u nás naopak, byly v tom řídkém takové trochu kuclíky tužšího, chuťově žádný problém, ale tohle by jim mohlo z nádobky vytéct.

  • Matilda

    Já ztužovač taky používám jen v případě nějaké zvláštní příležitosti, třeba oslavy a tak, jinak ne. Kupuji v Polsku šlehačku, která drží perfektně, ale má zkušenost je, že i Zott, Megle, jsou dobré pevné šlehačky, nejhorší zkušenost mám s Kunínem, pokud zrovna není De Lux, co má snad 33%, tak ta obyčejná šlehačka je polotekutá.
    A co se pudinků týká, fakt nejlepší je připlatit si za kvalitu Dr. Oetker, když koupím Amylon nebo Aro, tak bohužel, pudink okamžitě řídne a do šlehaných krémů se vůbec nedá použít, odděluje se z něj voda…

  • Virenka

    Já ztužovač dávám hodně nerada, vlastně jen na zdobení dortů. Je to pro mě zbytečný přídavek glukózy a škrobů, tímhle jsou právě vylepšované kupované věci včetně jogurtů. Mám šlehačku z farmy, která drží fakt fest, ale přes noc v lednici v té směsce, to nevím, co to může udělat.
    Mně někdy „taje“ i ten pudink, když mám třeba připravené na pohárky, tak to pod krustou nahoře je polotekuté. No to nic, oni to jsou schopní sníst čerstvé, ale ta moje představa školní svačiny se zatím kymácí.

  • Ježeček

    Já teda dala do šlehačky ztužovač a drží ještě dnes 😀 A navíc i ta galaretka to vyztužila. *

  • Virenka

    Matildo, to já chápu, když máš argument, proč jim nedat, že to s nimi zvládneš. U nás se k jogurtu taky jedí rohlíky, zatím po jednom, ale jogurt tedy mají Hollandii, ta je taková větší. Proto si myslím, že u toho domácího mlsku čekají asi takový objem, jako ta Hollandie a je fakt, že nechávat malou mističku pro jednoho, která z toho zbyla, by mi nepomohlo, protože by se rafli, kdo si to vezme.

    Chci jen říct, že druhá várka taky byla přijatelně tuhá, ale do druhého dne mi v lednici povolila – jestli ten pudinkový podíl nebo ten šlehačkový, těžko říct. Tím váhám, jestli je moje představa večer udělat, ráno dát do školy, realizovatelná… aby jim to nevyteklo do tašek 😯

  • Matilda

    Víš Virenko, ono je to i o tom, že já to prostě udělám, ale děti víc nedostanou, než daný příděl na den. Jakmile si v takové finanční tísni, že máš přesný příděl financí na daný den, tak nemůžeš dělat nic jiného. U nás pomohlo říct, když si to sníte všechno dnes, zítra a pozítří máte jen chleba s máslem. Ono když si dají každý jednu misku o porci normálního jogurtu v kelímu a k tomu rohlík, dva, (Anička i tři :-)), tak se nají.

    Jinak je to teda mňamka, já jsem jen ulizovala ze šlehací misky a musela se krotit 🙂 Jo, Ostraváček, kde jsou ty časy… 🙂
    I ten kelímek byl větší, než ten mrňavý pribinák dnes, a tu chuť si pamatuju pořád 🙂 Jenže ono se od našich dětských dob zmenšilo nějak všechno…

  • Ježeček

    Virenko, ostraváček je ten pribiňák Už někdy na zaátku téhle diskuze jsme to naťukli, že kdysi byl u nás ostraváče, protože se to dělalo v Ostravě. Ale tak nějak léty zanikl i ten název, tak jsem to chtěla oživit a z našeho kraje jistě pochopili 🙂
    Já teda toho měla docela hodně. Udělala jsem 2 velké misky (cca200ml) a 3 malé 150ml. Ale léty taky bude spotřeba větší, tzatím jsou mí žrouti malincí 🙂 *

  • Virenka

    Jestli je ostraváček ten pribiňák, tak máš Ježečku štěstí, že nemáš takový žroutky jako já 😉 Já váhám, jestli se do toho mám pouštět znovu, protože do školy zase nezbyde… 😀

  • Ježeček

    Tak konečně jsem se dostala k ostraváčku 😀
    Povedl se na výbornou! Udělala jsem ještě želatinu a měli jsme všichni parádní pohár! Díky za recept. Měla jsem toho 810 g a vyšlo mě to na 50 Kč. Takže já jsem spokojená po všech stránkách 😉 Díky a dobrou chuť *

  • Lien

    určitě ne

  • Lien, tvůj tip jsem přidala do článku, nevadí?

  • Lien

    Takže já se také pochlubím, jak jsem tvořila pribináček. První jsem udělala přesně podle tohoto receptu a byl výborný, ale řídký, takže jsem u dalšího udělala hustější pudink, tedy z malinko méně mléka a ten byl zase hodně pudinkový. No a další mi napadlo udělat tak, že šlehačku jsem přidala až vyšlehanou do hotového pudinku s tvarohem. Doporučuji zkusit všem, z těch tří vyzkoušených je nejlepší způsob a už u něj zůstanu.
    Ještě jednou díky za recept, dokonce i jogurt jsem zase vzala na milost a podařil se dobře :-).

  • Marci55

    kdysy dávno jsem to zkoušela,ale opravdu už je to dávno

  • Taky jsem ho dělala, ale teď na něj není čas. Máme byt v rekonstrukci, tak budu muset počkat až bude vše v novém kabátku.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist