Domácí je domácí – jogurt a pribináček

Rubrika: Ostatní, Recepty

Máte rádi jogurty a pribináčky a máte jich vždy plnou ledničku? My teda ano. Někdy se sní až 6 jogurtů za den. Tak jsem si jogurty začala dělat doma sama. A musím říct, že to byl bezvadný nápad. Na narozeniny jsem dostala jogurtovač. Ale nebojte, není nutný, jde to dobře i bez něho.

Domácí jogurt 1.
2 l mléka
1 salko mléko
1 tatra mléko
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia

Mléko přivedeme do varu, pak necháme vychladit na 50°C, přidáme salko, tatru a jogurt. Dobře promícháme a plníme do připravených misek nebo skleniček. Dáme stát na topení (teplé) asi 4 hodiny. Pokud bude řídký necháme déle. Já sundávám z topení až když je hustý, ale většinou stačí ty 4 hodiny, taky záleží, jak je topení teplé. Pokud máte jogurtovač, dáme skleničky do jogurtovače.
Podle chuti můžeme přidat ovoce, kakao, marmeládu.
Je hustý a opravdu dobrý.V lednici vydrží až 14 dnů.

Domácí jogurt se sušeným mlékem
1 l mléka
4-5 lžíc sušeného polotučného mléka (může být i plnotučné)
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia
2 lžíce cukru – nemusíte dávat

Nejdříve smícháme sušené mléko s trochou odebraného plnotučného mléka na kaši bez hrudek. Pak vlijeme do zbytku mléka, opět rozmícháme a přivedeme k varu. Mléko můžete osladit. Přivedeme k varu a vychladíme na 50°C . Občas během vaření promícháme. Jakmile bude mléko teplé tak, že do něj strčíte prst a nepálí, rozmixujte v něm šlehačem kelímek jogurtu. Bude to napěněné, tak se toho nelekněte. Pak už plníme do skleniček se šroubovacím víkem, pořádně utáhněte a dejte na teplé topení.

Domácí jogurt 2
1 l mléka
1 jogurt nejlépe Hollandia nebo activia

Mléko přivedeme do varu, pak necháme vychladit na 50°C, přidáme jogurt. Dobře promícháme, můžeme použít ruční mixer a plníme do připravených misek nebo skleniček. Dáme stát na topení (teplé) nebo do jogurtovače asi na 4 hodiny. Pokud bude řídký, necháme déle.

Tip
– Jogurty můžete schovat do peřin, do dek, prostě někam, kde se teplo udrží ještě dalších 5 hodin.
– 1 skleničku jogurtu si necháme na další jogurtování.

Domácí pribináček
0,5 l mléka
1 vanilkový pudink, může být i jiná příchuť
2 lžíce cukru
250 g měkkého tvarohu
půl kelímku smetany ke šlehání
vanilkový cukr
moučkový cukr na dochucení

Pudink si uvaříme podle návodu. Pudink necháme vychladnout pod igelitovým sáčkem (aby se neudělal škraloup). Do vychladlého pudinku vešleháme tvaroh, polovinu smetany (můžete i víc, nebo můžete úplně vynechat, ale se smetanou je to jemnější), vanilkový cukr a dochutíme moučkovým cukrem.

Tip od Lien
Šlehačku jsem přidala až vyšlehanou do hotového pudinku s tvarohem. Doporučuji vyzkoušet.

Tak co, vyzkoušíte? Pokud váháte s přípravou jogurtu nebo pribináčku, nebojte se, stojí to za to 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (61 vyjádření)

  • Virenka

    Jo, a ještě jsem zapomněla napsat, že můj byl celkem hustý, jen o něco méně nadýchaný, ale když kluci pribinák promíchají lžičkou, taky trochu zplihne a jako ztekutí… asi tam není nějaká ta „povzbuzující“ chemie 😉 Ale konzistenci měl spíš pudinkovou…

  • Virenka

    Jarm, já jsem ho taky udělala hlavně proto, aby měli zpestření do školy, dávám jim občas puding, ale ten mladšímu moc nechutná (ono taky jak mu tam nemůžu přidat žádné ovoce, tak to asi není takový zázrak), jenom já ne do skleničky, ale do plastové nádobky. Ve škole nás žádali, aby děti nedostávaly sklo, že to každou chvíli někdo rozbije v batohu a krom toho, že je nebezpečné, jak děti do těch střepů sahají, tak co s tím obsahem batohu.
    S tímhle jako občasnou svačinkou já budu spokojená, ještě že to tady není jako v Anglii, kamarádka říkala, že si děti nesmějí nosit nic sladkého, třeba doma pečené nemůžou… hrají tam na zdravou výživu, na můj vkus trochu moc.

  • Jarmuschka

    A snad, že udělám pribiňáka do skleničky, což si holky můžou vzít na svačinu do školy.
    🙂

  • Jarmuschka

    Virenko, já si taky nemyslím, že bych nějak moc ušetřila.
    Spíš že vím, co tam dávám (akorát v tom pudingu ty „pudingující“ přísady neovlivním…
    😉

  • Virenka

    U nás domácí pribiňák byl sněden ihned a najednou ve dvou, ale mladší se vyjádřil, že kupovaný chutná trochu líp. Dala jsem mu na výběr, jeden kupovaný, nebo miska domácího určitě s dvoj, možná trojnásobným obsahem… zatím neodpověděl 🙂
    Pribiňáky jsou drahé a nejsou složením nic moc, ale ta domácí varianta určitě není levnější, aspoň tedy u mě, protože dvě děti snědí – kvalitní puding, půl litru mléka od farmáře, tvaroh a půl smetany, dohromady počítám mezi 40-45 Kč minimálně, čili já jsem neušetřila, jen jsem jim dala víc a snad kvalitnějšího…

  • Babi go go
    Babi go go

    Teda „mláďata“,vůbec Vám nezávidím.Když jsem měla „pribináčkový dětičky“ já,klidně jsem vzala 30 pribiňáků za 45,-Kč a to jsem měla plat kolem 6tisíc.Dnes mám důchod 10tisíc a pribiňáky vnoučatům vyrábím sama doma.

  • Jarmuschka

    Tak jo, pribináčky v lednici od včerejšího večera trošku „zhoustly“.
    A prý je to skoro jak ty kupované a holčičky mi milostivě dovolily je občas udělat do školy na svačinu. Akorát teda nebudu ty skleničky od jogurtu plnit dovrchu – stačí tak 2/3 maximálně.
    🙂

  • Virenka

    Mati, ceny stoupají, ale nevím o tom, že by v Polsku hýbali s DPH, což je u nás hlavní příčina toho skoku v cenách. Včera jsem slyšela ve zprávách, že nejvíc to chytlo vejce, mléčné výrobky a chleba, tož tak. To, co všichni nejvíc potřebujeme a stouplo to o dost 🙁 Podle mě v Polsku bude pořád víceméně podobně, tady těch 5 a více Kč na tvarohu jede kvůli DPH – tedy to tvrdí prodejci, ono to už nárůst DPH u těchto potravin dávno převýšilo.
    Omlouvám se nunince za OT.

  • Matilda

    Ježečku, jezdíme do Prudniku. Je to pár kilásků blíž než k vám do Krnova, ale kolik přesně, to netuším, vím jen, že vyjedem od nás, zahnem na Vysokou, Bartultovice přechod a pak rovně až do Prudniku. Díky tomu, že tam i načepujem naftu zhruba o 3 kč na litru levněji, tak se to fakt vyplatí. Teď si uvědomuji, že tam teď manžel jezdil celou dobu na nákupy sám, tak nemám přehled o cenách, určitě i tam šly nahoru. Ten tvaroh stál stejně jako v našem Kaufu, máma mi ho z Ostravy vozila za 12,-Kč, chceš mi říct, že i tam už stojí 17,-? To teda koukám, pak nemá cenu to nějak řešit… Vajíčka kupuji domácí od kamarádky taky za 2,50 ks. Ta jsou i v Polsku stejně drahá.

  • Ježeček

    Tak u nás je nejnižší cena v celém, městě v Kaufu za 17,- Je to masakr ty mléčné výrobky. Vajíčka nám taky zvedli ze 70 na 75/30 ks. Mati, kan do Kaufu v Polsku jezdíte? Kolik to je kilometrů? *

  • Matilda

    Tak u nás přes 19,- ještě nešel, ale čekám to, protože tohle je „stará cena“, za tolik ho tu mají, co tu bydlím 🙂
    Myslím, že navýšení ještě přijde. V Kauflandu v Polsku mají za 10-12 korun, jezdíme na velké nákupy tam, tak si udělám malou zásobu. Horší je, že tady už nekoupím ani pudink od Oetkera, mají jen Aro, a zrovna tyhle pudinky nestojí za nic. Netuhnou, vodnatí, dělají hrudky. Navíc klasické jogurty tady nemají vůbec, jen samé sladké škrobové hnusy 🙂 Ale já si nestěžuju, jsem ráda, že tady obchůdek je, jsem často odkázaná jen na něj.

  • Jarmuschka

    Hm, tvaroh za 18,- je u nás ta nejpříznivější cena.
    Mají tu i za 23,- …
    (Off topic: Včera jsem konečně zase koupila zlatá vejce, 20 ks. Bývala za cca 55,-, už jsou za 69,-…)
    😯

  • Matilda

    Tak já se zatím nepustím do ničeho. Ceny v našem obchůdku jsou neskutečné, za tvaroh chtějí 19,-Kč, mužíčka mám marodného, ten jezdí z práce rovnou domů bez ochoty nakupovat 🙂
    Tak jen testujte a já pak posbírám informace 🙂

  • Jarmuschka

    Tak jsem se včera pustila do toho pribináčku. Zdál se mi hodně tekutý.
    Dala jsem ho do skleniček od jogurtu a odpočívá v lednici – odpoledne budem testovat.
    🙂

  • Virenka

    Nuninko, já kyselý, oni sladký 🙂 Ale nemusí být příliš a já u salka mám vždycky pocit, že je hoodně sladké, proto se ptám. Jasně že to kyselé asi nějakou sladkost vyrovná.

  • Virenko, záleží jaký druh jogurtu máš radši. Sladký nebo spíše kyselý?
    Jogurt se salkem je sladký, ale není přeslazený.

  • Virenka

    a já asi udělám dneska 🙂 včera jsem pekla housky (už zežraté), protože u nás byla děsná vánice a spousta sněhu, ani mému bříšku se nechtělo pod kopec pro rohlíky a kluka jsem nechtěla hnát… tak dneska už jsem rohlíky sehnala cestou z práce a můžu se patlat s něčím jiným 🙂
    O tom jogurtu vážně uvažuju, ta první varianta, kdo jste jedl, není to moc sladké (skrz to salko)? Pro mě by musela být ta neslazená varianta, ale kluci by to určitě snědli, jogurt opravdu můžou…

  • bamiska

    jsamu pravdu díš…salko je v plechu to sladké zahuštěné….děti by se ho a nejen ony užraly….já dnes pribiňáček dělala a už je snězený

  • Jarmuschka

    Tak mě napadá, že si nejsem zcela jistá rozdílem mezi „tatrou“ a „salkem“…
    Tatra je zahuštěná neslazená a salko slazené?
    Ať tam případně nervu něco zcela „mimózního“.

    Už si to tisknu a snad se odhodlám k těm pribiňákům.
    Já bych si to pak snad i nosila do práce.
    😉

  • taky jsme ho dělali, ale postup si moc nepamatuji.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist