Čokoláda

Rubrika: Ostatní

Čokoláda je pochutina zasluhující pozornost už jen s ohledem na její obrovskou spotřebu. Setkáváme se s ní na každém kroku. Pravda, většinou se jedná o čokoládu „mléčnou“ a různé cukrovinky, v nichž není čokoláda sama dominující složkou. Jistě bude stát za to zmínit se o některých zajímavých okolnostech kolem čokolády, která je po kávě druhou nejrozšířenější legální „drogou“…

Děti hořkou čokoládu odmítají. Možná je to tím, že principiálně mají blok k produktům, které je nějakým způsobem stimulují (to by ovšem popíralo oblibu kofeinových limonád). Ale nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že je málo sladká a naopak – prostě je „hořká“.

Takže co je vlastně hořká, mléčná a „bílá“ čokoláda?

Hořká čokoláda obsahuje kakaový prášek, kakaové máslo a cukr. Kakaové sušiny mívá minimálně 50 %, nyní jsou dostupné čokolády s vysokým podílem, někdy až 85 %.

Mléčná čokoláda obsahuje kromě uvedených tří ingrediencí ještě sušené mléko. Je to spíše typická cukrovinka, kterou milují všichni, kdo touží po sladkém (cukru). Typičtí „čokoholici“ ji nekupují, protože nevykazuje povzbuzující účinky. Nadměrná konzumace může způsobit vzestup hmotnosti.

Bílá čokoláda neobsahuje kakaový prášek (to je vlastně mletý obal kakaového semínka po pražení), pouze kakaové máslo, cukr a mléko. Je mimořádně tučná a mimořádně sladká. V podstatě to není čokoláda!

Čokoláda na vaření je vlastně hořká čokoláda s nižším podílem kakaového prášku (sušiny).

Čokoláda pro diabetiky není slazena cukrem, ale umělými sladidly. Díky obsahu sorbitolu znamená její významná konzumace riziko průjmu.

Pověry a skutečnost

Konzumace čokolády vede k obezitě.
Nikoliv, je to pouze otázka nadměrného příjmu energie. Stačí se kontrolovat a konzumovat výhradně čokoládu hořkou.

Čokoláda je jen bezcenná cukrovinka.
V případě bílé čokolády je to vlastně pravda, v případě hořké je tomu zcela naopak. S ohledem na to, že kakaové boby jsou bohaté na hořčík a rostlinné tuky, je to potravina v podstatě „zdravá“. V části textu, popisujícím výsledky nejnovějších studií to ostatně uvidíte.

Čokoláda zvyšuje cholesterol.
To je úplný nesmysl, samozřejmě k němu může dojít u člověka, který je mimořádně citlivý na příjem tuků. Ale pak se spíše zvýší hladina triglyceridů než (špatného) cholesterolu. Čokoláda ostatně neobsahuje žádný cholesterol.

Čokoláda kazí zuby.
To je pravda pouze v případě, kdy konzumujete mléčnou a bílou čokoládu. Hořká čokoláda (čím vyšší obsah sušiny, tím menší riziko) nic takového nezpůsobí, ba dokonce naopak! Negativně působí pouze vysoký podíl jednoduchých cukrů a sušeného mléka. Pokud budete jíst výhradně (!) „čistou“ hořkou čokoládu s obsahem od 70 % sušiny (kakaa), nemusíte se ničeho obávat ani v případě, kdy si po její konzumaci nevyčistíte zuby.

Čokoláda způsobuje ekzém.
To je jediný případ, kdy mohu být na rozpacích. Někteří kolegové tvrdí, že je to nesmysl, nicméně v praxi jsem si ověřil, že mnoho žen citlivě reaguje zhoršením pleti na čokoládu. V této souvislosti však musím upozornit na fakt, že vyvolávajícím faktorem není sama kakaová hmota, nýbrž s nejvyšší pravděpodobností další přidávané ingredience, především sušené mléko nebo ořechy. Těm, kdo zjistili, že konzumace mléčné čokolády jim zhorší pleť, doporučuji zcela ji vynechat a nahradit kvalitní hořkou ničím dále neplněnou čokoládou s obsahem minimálně 70 % sušiny (kakaa). S ohledem na uvedené riziko doporučuji velmi pozorně číst etikety, protože mnozí neseriózní výrobci používají naprosto neoriginální (tedy „nekakaové“) suroviny, jako jsou umělé ztužené tuky, sójová bílkovina, lecitin, ořechy a mnoho dalších ingrediencí. Mimochodem, nelze vyloučit, že zhoršení kvality pleti je vyvoláno kontaminací čokolády plísněmi!

Z uvedeného jste jistě pochopili, že ne každá čokoláda je zdravou potravinou. Je jí pouze ta, která disponuje maximálním obsahem kakaa. To proto, že všechny ostatní používané suroviny nemají žádný příznivý nebo spíše mají nepříznivý vliv na zdraví. Výrobci cukrovinek se chovají naprosto stejně jako jejich kolegové v jiných odvětvích potravinářského průmyslu – snaží se vymyslet receptury, aby jejich výrobní cena byla co nejnižší. Proto začali používat náhražky kakaové hmoty na bázi tuhých rostlinných tuků. Tak co mám jíst?Výsledkem je produkt mimořádně dobře tvarovatelný, který po přídavku aromat a barviv a tím spíše chuťově atraktivních náplní laik neodliší od čokolády.

Tyto postupy napadli výrobci kvalitních čokolád – a uspěli. Nyní musí ten, kdo vyrobí „čokoládu“, uvádět na etiketě obsah kakaa. I proto se v současnosti na trhu objevily nové typy čokolád s vysokým obsahem kakaa – dokonce až 85 %. Stále však ještě převažují výrobky, které v případě, kdy je čokoláda tak zvaně „hořká“, obsahují jen kolem 50 % kakaa. Pokud by bylo možné hovořit o pozitivních účincích kakaové hmoty, pak přídavky některých látek, především sušeného ovoce a ořechů mohou být dalším zdravotně příznivým krokem.

Jedná se o ukázku z knihy Tak co mám jíst?.
Vydalo nakladatelství Grada, 2009.

Napsal/a: Petr Fořt

Toto taky stojí za přečtení!

10 pravidel, jak oblékat děti v zimě

Venku přituhuje, nejen na horách napadla sněhová pokrývka. Zatímco my poznáme, kdy je nám zima nebo naopak příliš teplo

Čtu dál →

Tipy, jak zabavit děti na zahradě v zimě i v létě

Zahrada je pro děti osobitým útočištěm, kde mohou stále něco nového objevovat. Stačí pár vychytávek, nezbytných komponentů i vhodný

Čtu dál →

Tipy na dárky pro děti podle věku – zabaví se a rozvinou dovednosti

Lámete si hlavu s tím, co potěší nastávající, novopečené či už ostřílené rodiče, respektive jejich děti? Přečtěte si naše

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)

  • Danniella

    Lien, mně to šlo dobře 🙂
    Docela ráda používám čokoládu pro rychlý přísun energie, když nemám možnost dát si kávu a na to je ta víceprocentní nejlepší. Taky možná záleží na kvalitě čokolády, i když jsem si myslela, že u těchto bývá obecně kvalita dost vysoká.

  • Lien

    Danielo, nechápu, nasyp si do pusy lžičku kakaového prášku a budeš se jím skoro dusit, to samé se mi stalo u této čokolády. Nebylo to o tom, že by mi nechutnala, ale nešla polknout.

  • Danniella

    Lien, ta „hodněprocentní“ mi právě chutná nejvíc. Jinak mi to připadá, že cucám cukr, a to zase nemusím já. I když někdy nějaký ten belgický bonbonek taky sním s chutí.

  • Ouvej, ouvej, mám dvě kila na vrch jen z článku:)
    Nic proti čokoládě nemám, když mě chytné mlsná, sním klidně celou a bomboniéru do sebe taky navalím celou:)
    Ještě, že to není každý den, ale do měsíce jednou ano:)

  • Lien

    Mám ráda mléčnou, ale nijak moc zrovna čokoládu nebaštím, i když sladké mám ráda. Ochutnala jsem i tu tuším 90ti% a nedala se vůbec pozřít, asi jako kdybych chtěla jíst kakaový prášek.

  • Danniella

    Na sladké moc nejsem, ale hořkou čokoládu neodmítnu nikdy. Nejsem schopná sníst tabulku na posezení, ale kousek si uloupnout, …
    Jen mi poněkud vadí, že se čokoláda nebo kakao dává snad do všeho, takže 90% sušenek, oplatků atd. je s čokoládou.

  • Ivča a Domča
    Ivča a Domča

    Tak s touhle závislostí problém nemám:-) Čokoládu nemusím, když už si jí dám, tak jen proto, že jí dostanu od někoho třeba k narozkám. Jinak si jí nekupuju.Moje závislost spočívá v té první jmenované legální droze – kávě:-)

  • ctiradka

    Hmm, mám chuť na čokoládu… Ach jo… Krásně voňavý článeček :-):-):-)

  • bokul

    Před dvěma lety jsem dělala oponentskou zprávu k bakalarske praci na téma čokoláda. Skoda, ze mi ji student neposlal vytistenou, skocila v PC v praci 🙁

    Cokolada je opravdu moc zajimava droga 🙂

    Kdybych nejakou mela u sebe, hned bych si ji dala 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist