Zdravím všechny čtenáře a čtenářky VD stránek,
tímto úvodním článkem bych Vám chtěla představit tématický okruh článků, kterým Vás budu provádět já, Nuninka.
Mnohé z Vás mě znáte z poradny Šití a vaření, kterou vedu.
Nyní budou nově každou středu vycházet články o Výživě a vaření. Maminky se mohou také těšit na články o kojení a o příkrmech pro děti.
Ostatní třeba na recepty české i světové kuchyně, tématicky laděné recepty – např. o zavařování, grilování, nápoje,Vánoce, Velikonoce, dorty, pohoštění pro návštěvu.
Nabídneme vám i různé tipy do kuchyně – jak uvařit levně, zdravě, ale přitom chutně.
Dozvíte se něco o koření a bylinkách.
Podíváme se také na téma Zdravá výživa u dětí i dospělých.
Zdravá výživa a zdravé stravování je v dnešní společnosti stále populárnější. Lidé se chtějí najíst dobře a přitom zdravě. Hlavně u dětí je důležité naučit je správné stravovací návyky.
Také budete mít možnost přečíst si odborné články o výživě a vaření s konkrétními recepty, časem možná také recenze kuchařek.
Recepty, tipy do kuchyně, ale také zdravá výživa a spousta dalších zajímavých informací.
Tohle vše najdete každou středu na VD stránkách.
Také bych ráda ve spolupráci se svojí dcerou napsala pár článků o tom, jak vaří děti. Protože i děti rády pomáhají v kuchyni a chtějí něco připravit samy. Jde o recepty jednoduché, a přitom chutné.
– Máte zájem stát se dopisovatelkou ? Napište a já Vás kontaktuji.
– Máte nějaký nápad na článek? Každý nápad je vítán.
– Chcete článek o něčem konkrétním? Napište mi, o čem byste si rádi přečetli.
Teď už víte, na co se můžete každou středu těšit.
A já se budu těšit na Vás.
Napsal/a: nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (22 vyjádření)
Lussy, docela jsi mě pobavila. 🙂 Já kdybych měla k něčemu takovýhle odpor, tak to prostě nejím. I kdyby to bylo zdravé sebevíc. 🙂
My máme pár jednoduchých osvědčených receptů, které se nám neomrzí asi nikdy. Třeba toho pstruha vůbec nekořením, dám jen dovnitř plátek másla, osolím a upeču na oliv. oleji v troubě.
Máme doma skvělou starou kuchařku, kde jsou výborné recepty, takže se občas inspiruju i tam. Třeba vařený kapr s křenem je prostě super.
Tak u nás jsou ryby zaplať bůh dobře k sehnání, kousek od nás jsou sádky a tam „žijí“ v tekoucí vodě v proudu, takže i bahňák z rybníka se tam za pár dní propláchne a jsou zaručeně čerstvé, takže na jejich zpracování bych klidně nějaké receptíky brala, těším se.
Babofko, přesně jak píše radka2, mořské plody co nejjednodušeji 🙂 Ale určitě na ně v článku o rybách budu myslet 🙂
babofko
tak třeba pro mě je nejbližší Interspar, Globus i Makro v Praze – asi 50 km :-(. To samý Hypernova a Albert, tady jsou všude jen Kauflandy a 30 km Tesco.
Proto bych ráda nějaký „zaručený“ recept. Když už bych se pro čerstvou rybu vydala, tak abych to pak taky snědla. A ještě bych to potřebovala naporcovat, já bych na ní prostě nešáhla, br.
babofko, plody moře myslíš mořský koktejl (komerční název směsi mořských potvor), nebo obecně? já dělám pohár z krabích prstů(i když ty moře neviděly:-() a krevet, nebo ze směsi mořský koktejl předkrm. taky špagety s mušlemi jsou super:-) o kalamárech ani nemluvím. a olihně jsou nejlepší jen na ol.oleji, česnek, petrželka, pokud projdou grilem, není co řešit:-) ono obecně ty plody moře jsou nejlepší co nejjednodušší – olej, česnek, petrželka, sůl. sákryš, takhle pozdě a takový chutě…
Jarm, čerstvé chlazené nebo vakuově balené (nezmražené) mívají u nás v běžných hyper/supermarketech (Interspar, Globus, Makro). Obvykle 1x týdně (zeptej se který den) přivezou čerstvé ryby. V našem Intersparu třeba zaváželi pravidelně každé úterý.
Ale třeba co neumím moc dělat, jsou plody moře. Nuninko, pomůžeš? 😉
v hypernově mívají měsíčník o vaření, je zdarma, a bývají tam super recepty. je to sice vždycky nějak zaměřené, ale pokaždé je tam jak něco zdravého (a chuťově výborného!), tak sladké, od masa, saláty, i ryby. pokaždé z toho pár receptů udělám a jsou na 99% super. onehdy tam byl tuňákový salát s rukolou. zdravý to je ohromně, výborný ještě víc:-) a synek, který nemusí ryby to zblajzl hned.
Nuninko, taky se těším na rcp. o rybách a nějaký ty dortíky a mňaminky taky neuškodí. Peču pořád to stejný dokola a už mě to i štve. Ale vrhnout se jen tak do nevyzkoušenýho receptíku se mi taky nechce 🙂
I když jsem to už 2x udělala a 2x jsem byla pochválená 🙂
Kekulko,
Za tvůj první příspěvěk 🙂 se budu snažit jako první napsat článek o vegetariánství v těhotenství a při kojení.
Když se ryba dobře nachystá a udělá, tak nesmrdí.
Babofko,
To znám 🙂 mám pár fíglů, které u nás zabraly. Takže se těš na článek 🙂
Lien,
O sladkém toho bude více. Dorty, koláče, buchty, kynuté……..
Jarmuschko, mi jezdíme do rybárny, v obchodě nekupujeme. Nebo si nalovíme 🙂 v NJ máme takovou rybárnu kde si můžeme zarybařit.
Lussy
Ryby budou 🙂
Hm, u nás člověk jinou než mraženou rybu nekoupí (teda nepočítám uzenou makrelu – ta by snad ještě sehnat šla…)
😯
kekunko, ryby smrdívají, když jsou staré nebo rozmražené. A co losos? Ten má úplně jinou „vůni“, teda pokud je čerstvý. Mraženému se obloukem vyhýbám. Zajímavou chuť má makrela a pstruzi taky (pokud jsou čerství), tak nemají ten typický rybí zápach. Oblíbila jsem si i okouna a včera jsme měli candáta. Lahoda 😉
Jednou jsem na obalu (mraženého stříbrného lososa!) viděla zajímavý recept a byl vcelku dobrý. Uvařit kousky ryby v mléce, obrat pečlivě od kostí a uplácat karbanátky. V recepru dávali do těch karbošů dokonce i brambory, já je ale udělala „klasicky“.
Lussy, já pohanku pašuju partnerovi do karbošů a do sekané, prostě do mletého masa. Ještě nikdy to nepoznal 😉 A k majoránce přidávám ještě rozmarýn a vždycky si to pochvaluje 😉
Ale více tipů kam s ní bych taky uvítala 🙂
Super, už se těším, osobně bych uvítala recepty na dobré moučníky, dělám pořád pár buchet na plech dokola, protože ostatní mi připadají suché nebo složité, takže nějaké mňamky sladké, když budou ještě k tomu zdravé, budu v sedmém nebi 😛
Recepty na ryby bych taky uvítala. Mě je přímo znechutily ve školce a jedinou rybu co sním je pangas, právě proto, že to není skoro ani ryba, necítím z toho chuť ryby.
Navíc mám k rybám odpor – úplně se oklepu jen ji vidím, jako třeba někdo když vidí pavouka nebo myš. Takže dát si třeba v restauraci celou rybu i s hlavou – brrrr. Nebo doma vyndat z mrazáku pstruha, to si neumím představit.
Takže mě by se líbily nějaké recepty, kde je rybí maso, ale ne ryba vcelku a pokud možno takové, kde se ta ryba nějak ztratí a ta její chuť taky 🙂
Pangas a rybí prsty s tatarkou mi taky zrovna nepřijdou jako zdravá výživa. 🙂 Co takhle čerstvý český pstruh? Ten u nás jednoznačně vede.
no pangas „skoro“ není ryba, a než prsty s kupou tatarky tak raděj nic, pokud chceš jíst zdravě:-( myslím, že tatarka uškodí víc, než nedostatek ryb.
Holky, dík. Já se radši luštěninám vyhýbám obloukem, protože i ten zbytek (starší pečivo apod.) malého nadýmá. A i když bříško není až takový problém jako byl u dcery, nechci ho zbytečně trápit. Nejde mi o to snížit nadýmavost, ale jíst něco nenadýmavého. 😉
O saturejce jsem nevěděla, děkuji za tip. 🙂 Ve zdravé výživě mi slečna radila, že nadýmavost sóji snižuje, když se povaří s troškou octa. Máte vyzkoušeno?
Jinak jsme vyzkoušeli robi maso a bylo dobré, ale nevím, zda to může pravé maso nahradit.
A připojuji se k babofce – taky u nás „frčí“ suché brambory či rýže bez masa a bez zeleniny, do pořádného jídla 2x dloubne, zato by furt baštila marmelády, piškoty apod.
Jo, a ještě – čím nahradit ryby? Mně strašně smrdí, jím jen tuňáka v konzervě, pangase a nemleté rybí prsty, obé s tunou tatarky, aby přebila chuť ryby. 😀
Prostě články o zdravé výživě uvítám!!! 🙂 nuninko, předem dík! 😉
Pro kekunku – možná už je to všeobecně známé, ale nadýmavost luštěnin snižuje, když se luštěniny vaří se saturejkou. Luštěniny tak vařím – krom červené čočky, ta to asi nepotřebuje.
🙂
nuninko,
už se těším!
Hlavně na téma zdravá výživa. Uvítala bych recepty na úpravu luštěnin (v tom mi dochází fantazie) a jak některé zdravé suroviny propašovat do běžných jídel – mometálně potřebuju zvýšit příjem pohanky a nechci vařit nadvakrát (manžela bych určitě „neuctila“). Takže nějaký tip, kam všude se dá přidat, uvítám.
Kekunko,vždyť nemusíšmít plný talíř luštěnin 🙂 Stačí třeba jen lžíce, prostě co nejpestřejší strava. Jinak další alternativy: ryby, mléčné výrobky, sýry, ořechy, sója.
Jinak za článek pro nastávající mamiínky hlasuji taky, sice se mě to už netýká, ale mám pocit, že pořád těch informací o tom, jak by se maminka vegetariánka měla stravovat v době těhotenství i kojení není moc. Alespoň já to tak pociťovala v době, kdy se mě to týkalo. Ale podle toho, jak prospíval syn v době, kdy jsem jeho váhové přísrůstky měla plně pod kontrolou (v těhu a při kojení) prospíval až dost dobře, zato teď, když se nacpat sám, je hiubený jak lunt 🙂
Takže nuninko, možná další tip na článek: jak „donutit“ předškoláka k jídlu, jak do něj dostat něco víc než jen suché brambory, suchou rýži, apod. Jakoby snad už dávno najel na dělenou stravu??? 🙂
nuninko, smím-li si vymýšlet, tak bych měla hned jeden návrh. 😉 Zajímalo by mě, čím může kojící žena nahradit maso, aby žádné živiny v těle nechyběly a měla dobré mléko pro miminko. Vím jen, že se místo masa doporučuje jíst luštěniny, ale to s kojením nejde dohromady… 🙁 Takže jestli o tom něco víš, budu za článek neskonale vděčná! 🙂
Mobile Sliding Menu