Výživa a vaření se hlásí

Rubrika: Co, kde a jak na VD, Recepty, Výživa

Zdravím všechny čtenáře a čtenářky VD stránek,
tímto úvodním článkem bych Vám chtěla představit tématický okruh článků, kterým Vás budu provádět já, Nuninka.
Mnohé z Vás mě znáte z poradny Šití a vaření, kterou vedu.


Nyní budou nově každou středu vycházet články o Výživě a vaření. Maminky se mohou také těšit na články o kojení a o příkrmech pro děti.
Ostatní třeba na recepty  české i světové kuchyně, tématicky laděné recepty – např. o zavařování, grilování, nápoje,Vánoce, Velikonoce, dorty, pohoštění pro návštěvu.
Nabídneme vám i různé tipy do kuchyně –  jak uvařit levně, zdravě, ale přitom chutně.
Dozvíte se něco o koření a bylinkách.
Podíváme se také na téma  Zdravá výživa u dětí i dospělých.
Zdravá výživa a zdravé stravování je v dnešní společnosti stále populárnější. Lidé se chtějí najíst dobře a přitom zdravě. Hlavně u dětí je důležité naučit je správné stravovací návyky.

Také budete mít možnost přečíst si odborné články o výživě a vaření s konkrétními recepty, časem možná také recenze kuchařek.
Recepty, tipy do kuchyně, ale také zdravá výživa a spousta dalších zajímavých informací.

Tohle vše najdete každou středu na VD stránkách.

Také bych ráda ve spolupráci se svojí dcerou napsala pár článků o tom, jak vaří děti. Protože i děti rády pomáhají v kuchyni a chtějí něco připravit samy. Jde o recepty jednoduché, a přitom chutné.

– Máte zájem stát se dopisovatelkou ? Napište a já Vás kontaktuji.
– Máte nějaký nápad na článek? Každý nápad je vítán.
– Chcete článek o něčem konkrétním? Napište mi, o čem byste si rádi přečetli.

Teď už víte, na co se můžete  každou středu těšit.
A já se budu těšit na Vás.

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (22 vyjádření)

  • Lussy, docela jsi mě pobavila. 🙂 Já kdybych měla k něčemu takovýhle odpor, tak to prostě nejím. I kdyby to bylo zdravé sebevíc. 🙂
    My máme pár jednoduchých osvědčených receptů, které se nám neomrzí asi nikdy. Třeba toho pstruha vůbec nekořením, dám jen dovnitř plátek másla, osolím a upeču na oliv. oleji v troubě.
    Máme doma skvělou starou kuchařku, kde jsou výborné recepty, takže se občas inspiruju i tam. Třeba vařený kapr s křenem je prostě super.

  • Lien

    Tak u nás jsou ryby zaplať bůh dobře k sehnání, kousek od nás jsou sádky a tam „žijí“ v tekoucí vodě v proudu, takže i bahňák z rybníka se tam za pár dní propláchne a jsou zaručeně čerstvé, takže na jejich zpracování bych klidně nějaké receptíky brala, těším se.

  • Babofko, přesně jak píše radka2, mořské plody co nejjednodušeji 🙂 Ale určitě na ně v článku o rybách budu myslet 🙂

  • Lussy

    babofko
    tak třeba pro mě je nejbližší Interspar, Globus i Makro v Praze – asi 50 km :-(. To samý Hypernova a Albert, tady jsou všude jen Kauflandy a 30 km Tesco.
    Proto bych ráda nějaký „zaručený“ recept. Když už bych se pro čerstvou rybu vydala, tak abych to pak taky snědla. A ještě bych to potřebovala naporcovat, já bych na ní prostě nešáhla, br.

  • babofko, plody moře myslíš mořský koktejl (komerční název směsi mořských potvor), nebo obecně? já dělám pohár z krabích prstů(i když ty moře neviděly:-() a krevet, nebo ze směsi mořský koktejl předkrm. taky špagety s mušlemi jsou super:-) o kalamárech ani nemluvím. a olihně jsou nejlepší jen na ol.oleji, česnek, petrželka, pokud projdou grilem, není co řešit:-) ono obecně ty plody moře jsou nejlepší co nejjednodušší – olej, česnek, petrželka, sůl. sákryš, takhle pozdě a takový chutě…

  • Jarm, čerstvé chlazené nebo vakuově balené (nezmražené) mívají u nás v běžných hyper/supermarketech (Interspar, Globus, Makro). Obvykle 1x týdně (zeptej se který den) přivezou čerstvé ryby. V našem Intersparu třeba zaváželi pravidelně každé úterý.

    Ale třeba co neumím moc dělat, jsou plody moře. Nuninko, pomůžeš? 😉

  • v hypernově mívají měsíčník o vaření, je zdarma, a bývají tam super recepty. je to sice vždycky nějak zaměřené, ale pokaždé je tam jak něco zdravého (a chuťově výborného!), tak sladké, od masa, saláty, i ryby. pokaždé z toho pár receptů udělám a jsou na 99% super. onehdy tam byl tuňákový salát s rukolou. zdravý to je ohromně, výborný ještě víc:-) a synek, který nemusí ryby to zblajzl hned.

  • Nuninko, taky se těším na rcp. o rybách a nějaký ty dortíky a mňaminky taky neuškodí. Peču pořád to stejný dokola a už mě to i štve. Ale vrhnout se jen tak do nevyzkoušenýho receptíku se mi taky nechce 🙂
    I když jsem to už 2x udělala a 2x jsem byla pochválená 🙂

  • Kekulko,
    Za tvůj první příspěvěk 🙂 se budu snažit jako první napsat článek o vegetariánství v těhotenství a při kojení.
    Když se ryba dobře nachystá a udělá, tak nesmrdí.

    Babofko,
    To znám 🙂 mám pár fíglů, které u nás zabraly. Takže se těš na článek 🙂

    Lien,
    O sladkém toho bude více. Dorty, koláče, buchty, kynuté……..

    Jarmuschko, mi jezdíme do rybárny, v obchodě nekupujeme. Nebo si nalovíme 🙂 v NJ máme takovou rybárnu kde si můžeme zarybařit.

    Lussy
    Ryby budou 🙂

  • Jarmuschka

    Hm, u nás člověk jinou než mraženou rybu nekoupí (teda nepočítám uzenou makrelu – ta by snad ještě sehnat šla…)
    😯

  • kekunko, ryby smrdívají, když jsou staré nebo rozmražené. A co losos? Ten má úplně jinou „vůni“, teda pokud je čerstvý. Mraženému se obloukem vyhýbám. Zajímavou chuť má makrela a pstruzi taky (pokud jsou čerství), tak nemají ten typický rybí zápach. Oblíbila jsem si i okouna a včera jsme měli candáta. Lahoda 😉
    Jednou jsem na obalu (mraženého stříbrného lososa!) viděla zajímavý recept a byl vcelku dobrý. Uvařit kousky ryby v mléce, obrat pečlivě od kostí a uplácat karbanátky. V recepru dávali do těch karbošů dokonce i brambory, já je ale udělala „klasicky“.

    Lussy, já pohanku pašuju partnerovi do karbošů a do sekané, prostě do mletého masa. Ještě nikdy to nepoznal 😉 A k majoránce přidávám ještě rozmarýn a vždycky si to pochvaluje 😉
    Ale více tipů kam s ní bych taky uvítala 🙂

  • Lien

    Super, už se těším, osobně bych uvítala recepty na dobré moučníky, dělám pořád pár buchet na plech dokola, protože ostatní mi připadají suché nebo složité, takže nějaké mňamky sladké, když budou ještě k tomu zdravé, budu v sedmém nebi 😛

  • Lussy

    Recepty na ryby bych taky uvítala. Mě je přímo znechutily ve školce a jedinou rybu co sním je pangas, právě proto, že to není skoro ani ryba, necítím z toho chuť ryby.
    Navíc mám k rybám odpor – úplně se oklepu jen ji vidím, jako třeba někdo když vidí pavouka nebo myš. Takže dát si třeba v restauraci celou rybu i s hlavou – brrrr. Nebo doma vyndat z mrazáku pstruha, to si neumím představit.
    Takže mě by se líbily nějaké recepty, kde je rybí maso, ale ne ryba vcelku a pokud možno takové, kde se ta ryba nějak ztratí a ta její chuť taky 🙂

  • Pangas a rybí prsty s tatarkou mi taky zrovna nepřijdou jako zdravá výživa. 🙂 Co takhle čerstvý český pstruh? Ten u nás jednoznačně vede.

  • no pangas „skoro“ není ryba, a než prsty s kupou tatarky tak raděj nic, pokud chceš jíst zdravě:-( myslím, že tatarka uškodí víc, než nedostatek ryb.

  • kekunka

    Holky, dík. Já se radši luštěninám vyhýbám obloukem, protože i ten zbytek (starší pečivo apod.) malého nadýmá. A i když bříško není až takový problém jako byl u dcery, nechci ho zbytečně trápit. Nejde mi o to snížit nadýmavost, ale jíst něco nenadýmavého. 😉
    O saturejce jsem nevěděla, děkuji za tip. 🙂 Ve zdravé výživě mi slečna radila, že nadýmavost sóji snižuje, když se povaří s troškou octa. Máte vyzkoušeno?
    Jinak jsme vyzkoušeli robi maso a bylo dobré, ale nevím, zda to může pravé maso nahradit.
    A připojuji se k babofce – taky u nás „frčí“ suché brambory či rýže bez masa a bez zeleniny, do pořádného jídla 2x dloubne, zato by furt baštila marmelády, piškoty apod.

    Jo, a ještě – čím nahradit ryby? Mně strašně smrdí, jím jen tuňáka v konzervě, pangase a nemleté rybí prsty, obé s tunou tatarky, aby přebila chuť ryby. 😀

    Prostě články o zdravé výživě uvítám!!! 🙂 nuninko, předem dík! 😉

  • Jarmuschka

    Pro kekunku – možná už je to všeobecně známé, ale nadýmavost luštěnin snižuje, když se luštěniny vaří se saturejkou. Luštěniny tak vařím – krom červené čočky, ta to asi nepotřebuje.
    🙂

  • Lussy

    nuninko,
    už se těším!
    Hlavně na téma zdravá výživa. Uvítala bych recepty na úpravu luštěnin (v tom mi dochází fantazie) a jak některé zdravé suroviny propašovat do běžných jídel – mometálně potřebuju zvýšit příjem pohanky a nechci vařit nadvakrát (manžela bych určitě „neuctila“). Takže nějaký tip, kam všude se dá přidat, uvítám.

  • Kekunko,vždyť nemusíšmít plný talíř luštěnin 🙂 Stačí třeba jen lžíce, prostě co nejpestřejší strava. Jinak další alternativy: ryby, mléčné výrobky, sýry, ořechy, sója.
    Jinak za článek pro nastávající mamiínky hlasuji taky, sice se mě to už netýká, ale mám pocit, že pořád těch informací o tom, jak by se maminka vegetariánka měla stravovat v době těhotenství i kojení není moc. Alespoň já to tak pociťovala v době, kdy se mě to týkalo. Ale podle toho, jak prospíval syn v době, kdy jsem jeho váhové přísrůstky měla plně pod kontrolou (v těhu a při kojení) prospíval až dost dobře, zato teď, když se nacpat sám, je hiubený jak lunt 🙂
    Takže nuninko, možná další tip na článek: jak „donutit“ předškoláka k jídlu, jak do něj dostat něco víc než jen suché brambory, suchou rýži, apod. Jakoby snad už dávno najel na dělenou stravu??? 🙂

  • kekunka

    nuninko, smím-li si vymýšlet, tak bych měla hned jeden návrh. 😉 Zajímalo by mě, čím může kojící žena nahradit maso, aby žádné živiny v těle nechyběly a měla dobré mléko pro miminko. Vím jen, že se místo masa doporučuje jíst luštěniny, ale to s kojením nejde dohromady… 🙁 Takže jestli o tom něco víš, budu za článek neskonale vděčná! 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist