Tři krátké příběhy pro dlouhou chvíli

Rubrika: Jen tak

Příběh jarní, vzpomínkový…
„Ty jseš ale nádivka…“ říkali doma, když jsem něco zvorala, zmotala nebo vyšpatnila.
“ To je hlavička!“ chválili ve škole, když se mi dařilo.
O nádivce (zvané taky hlavička) bude první příběh…

Jaká jsem kuchařka? No, stálá začátečnice. Také v jídle bývám vybíravá, rozmazlená. Tímto zlozvykem trpím od dětství a věřte, již se nezměním. Seznam jídel, která mi nechutnají, by byl určo delší než výčet pokrmů, které umím uvařit. Jsem taky romantička. Užívám si adventního času a doby vánoční, dodržuju velikonoční tradice. Ale třeba taková velikonoční nádivka bývala pro mně problémem. Buď recepty obsahovaly suroviny, které nemusím, nebo byla příprava nádivky složitá. Alespoň pro mne. Před několika lety jsem náhodou potkala dokonce dva, DVA!!! recepty na přípravu nádivky.

vázaJeden z receptů je navíc vzpomínkový:
Upeču dozlatova kuřátko a vzpomenu si na dětství u babičky na vsi a na její venkovský dvorek, plný různě pobíhajících, kvokajících, štěbetajících opeřenců.
Upečené kuře vykostím, nakrájím na kostičky. Pokrájím i několik housek (pekař tehdy jezdíval v pondělí, ve středu a v sobotu), zaliji trochou mléka a nechám rozmočit. Při vzpomínce na babiččinu zeleninovou zahradu pokrájím menší pórek na kolečka. Čerstvé žampiony (tichý klidný les za domem a moje každoroční houbařská vášeň…) také nakrájím a orestuji na oleji. Posolím je, pokmínuji a vmíchám kuřecí kousky a pórek. Nechám vychladit. Rozšlehám dvě čerstvá domácí vajíčka (dnes by se řeklo BIO), která osolím a přidám je k houskám. Zamíchám lžíci nasekaných čerstvých bylinek, vmíchám žampionovou směs a podle potřeby zahustím strouhankou. Peču a vzpomínám.

Příběh letní, jak jinak než zamilovaný…
Bylo léto, horké léto a kde se vzal, tu se vzal…ON. Sympaťák s velkýma jiskrnýma očima a rozpustilými nápady, korunovalo exotické jméno, vonící příslibem dálek. Klasika: léto přeje lásce a my se do sebe zamilovali, jak jinak než po uši.
Já, žena se snubním prstýnkem a několika potomky, nějaká ta léta taky už na krku, jsem milovaný idol tak ráda pozorovala ve spánku – i sny měl divoké. Náš vztah neskončil s podzimem (jak by se slušelo od nezávazného flirtování), ale trvá již víc než deset let.
Pravda, o moji přízeň se musí dělit – ač nerad – s manželem, který má jedinou podmínku: „Do ložnice mi nesmí…“.
Svého muže zcela chápu – jako spořádaný manžel a hlava rodiny, nehodlá sdílet lože manželské se sokem, který je mladší, dosud plný síly a nezkrotného temperamentu. Natruc můj paličatý ochránce škodí manželovi, jak se dá – zvláště rád krade úrodu (jahody a mrkev) z naší zahrádky.
Jste zvědavi na jméno toho zloděje a mého ctitele?
Jmenuje se Torro – myslíte, že je to pro jezevčíka moc rajcovní jméno?

věnecPříběh podzimní, opsaný…
Byla poslední neděle v září a já se vracela – letos už možná naposled – z víkendového vandru. Tak jako ježek se zahrabe na zimu k jablíčkům, i já se budu muset zahrabat ke svým učebnicím do malého pokoje v jednom paneláku našeho šedého města.
Na tvář mi dopadaly paprsky podzimního slunce, do vlasů se mi pletlo babí léto a míjely mne barevné plechové krabice, napěchované obézními lidmi, košíky letošních václavek a zelenými větvičkami z lesa. Ale bylo mi ve chvíli, kdy jsem šla ve svých vyšisovaných džínách po vyhřátém strništi, moc fajn a byla jsem ráda, že nejsem jednou z nich.
Starý notes – neznámý autor.

Příběh budoucí – zimní, adventní
Tak ten se začne odehrávat zřejmě ve chvíli, kdy z našeho města odjedu do města velikého na nákup vánočních dárků. Jo, a taky budu tvrdit, že letos už doopravdy upeču jenom pět, PĚT druhů cukroví a to: linecké hvězdičky, kokosky, pusinky, pracny, vanilkové rohlíčky, ořechy.

Napsal/a: hannah58

Toto taky stojí za přečtení!

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Jak vybrat ty pravé plenky pro novorozené miminko?

Očekávání miminka sebou nese spoustu radosti, ale také rozhodování a nákupů. Jednou z věcí, bez kterých se určitě neobejdete,

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (7 vyjádření)

  • HANINA25

    No zní to jednoduše a tak se to rýsuje,že zítra vstanu-né PC nezapnu,hned nakoupím a zkusím.
    Už teď bych si dala.
    Je fajn,že jsi do detailu vše napsala.

    Už vidím holky jak se baví,ale mě to neva,v každém věku je fajn se něco přiučit.

  • hannah58

    Hanči25,
    do té druhé nádivky dáváme většinou kombinaci vepřového uvařeného masa a dobrého uzeného,třebas koupeného – nejlepší ale je libové domácí. Nebo kombinace vařeného masa králičího a opět uzeného. Hovězí maso totiž příliš nekupujeme. Když připravuji nádivku ze šesti rohlíků, dávám asi – bajvočko – 250 ml vývaru, čtyři až pět vajec.Já šetřím, tak dávám čtyři. Ovšem nejprve vyšlehám žloutky, opepřím, osolím a vmíchám do nádivky. Z bílků ušlehám sníh a ten do směsi zlehka vmíchám. Peču v předehřáté troubě, v pekáčku, na 180 st. asi 45 minut. Zbytek vývaru doleju do nádivky po chvíli pečení. A po čtvrt hodině pečení přikreju pekáček pečicím papírem. Špejlí zkouším, zda je nádivka hotová – to se potom na špejli nelepí Tak, ať se podaří – potom, Hanino, písni jak to dopadlo, jo.

  • HANINA25

    Až teď jsem koukla a moooooooc děkuju.
    Už na papíru napsaný a mám čas vyzkoušet.Nikdo doma,tak budu pokusy zvládat a z dětí pokusný králíky udělám.
    Dvoje maso-takže třeba hovězí +vepřový?

    No nesmějte se a pamatujte,že jsem nikdy nádivky nedělala…

  • marika81

    JÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ, to je opravdu krásný a zároven i ta nostalgie z toho jde:))))))))))

  • hannah58

    Zavo, díky!
    Hanino25, posílám gramáž – ber ji shovívavě, je to plus minus něco, aneb zhruba:
    200 g kuřecího masa,tři housky, 5 dl mléka, menší pórek, 100 g žampionů, bylinkami myslíme řeřichu,petrželku, cibulku, strouhanka 200g.
    A čím udivíš skorotchýni – kuchařku s výučním listem? Tímto:
    Druhou nádivku připravuji nejméně ze dvou druhů masa. A teď pozor: jeden den staré rohlíky i starší rohlíky vůbec nenamáčíme do mléka a ani mléko nepoužijeme. Kousky rohlíků pěkně dozlatova opečeme na másle na pánvi. Jsou ovoněné máslem a křupavé. Takto je použijeme do nádivky. Místo mléka nádivku zvlhčujeme kvalitním vývarem – v něm se vařilo maso do nádivky. Vývar je kvalitní, když v něm povaříme celou mrkev i další kořenovou zeleninu, taky celou cibuli. Zeleninu vyhodíme. A to je potom nádivka, kterou lze jíst nejen na Velikonoce, ale kdykoliv, i s čerstvou zeleninou jako přílohou, zatepla, zastudena, jak kdo chce. A hlavně – kouká každá tchýně!!!

  • Zava

    Krááása, dýchá z toho láska, léto i vánoce.. je to vůbec možný?

  • HANINA25

    No Hannah,báječný.
    Příběh první jsem přečetla po druhé s tužkou v ruce a přesvědčením,že nádivku konečně zvládnu.U nás se moc nedělali a v mé domáctnosti taky né a skorotchýně je kuchařka vyučená tak si zkusím díky Tobě „šplhnout.Nevadí,že se budu tak trošku chlubit cizím peřím???

    Ten druhý ,tos mě dostala.Už se mi honilo v hlavě jaké může mít jméno a konec mě rozesmál.

    A na ten poslední,ikdyž ten podzimní je krásně romantický,si počkáme zda opravdu zvládneš Svá předcevzetí.
    Piš dál,hezky se to čte…

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist