Až se paní zima zeptá

Rubrika: Jen tak

Přes léto všechno roste a kvete. Všude to krásně voní. A kdo může, kupuje čerstvé ovoce a zeleninu co nejčastěji. Ale co v zimě?
Kdo má čas a možnost, může zavařit, zmrazit nebo nasušit. Není nic jednoduššího. Chce to jenom čas a nápady.

Co je to zavařování a jak na to?
Zavařování je uchování potravin pomocí tepla – sterilací a je to jeden ze způsobů konzervace potravin.

Zatímco v minulosti se uchovávaly potraviny a zásoby do spíže, dnes je zavařování hrou s vlastní nápaditostí. Zkuste kombinovat věci, které by Vás opravdu ani nenapadly.

Dnes jsou jiné možnosti a potraviny také déle vydrží.

zavařováníNa co při zavařování nesmíme zapomenout?
– Sklenice a víčka umyjeme, a to i nová, a necháme okapat.
– Naplníme sklenice a zavíčkujeme.
– Na horní dno zavařovacího hrnce vyskládáme sklenice. Chceme-li zavařovat v páře, nalijeme vodu jen pod sklenice. Při zavařování ve vodě zalijeme sklenice do čtvrtiny až poloviny. Použijeme-li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Hrnec přiklopíme poklicí a vodu rychle uvedeme do varu. Sledujeme teplotu a čas podle druhu zavařovaných surovin.
– Sklenice vyskládáme na podložku, která nesmí být studená, aby sklenice nepraskly.
– Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zda-li nám víčka těsní. Poklepem by měla vydávat dutý zvuk.
– Sklenice můžeme opatřit štítkem s názvem a hlavně datem výroby a uložíme je v suchu, chladnu a temnu.
Nemáte-li k dispozici zavařovací hrnec, můžete vyzkoušet zavařování v troubě. Já tak zavařuji již 4 roky a jsem spokojená. Také jsem již četla o možnosti zavařovat v mikrovlnné troubě. Ale to jsem nezkoušela.

Při zavařování si dejte pozor na pár věcí
Zavařujte jen dobře omyté suroviny.
Zkontrolujte sklenice, zda nejsou prasklé nebo zda nemají poškozený okraj a také zda víčka jsou v naprostém pořádku.
Neplňte sklenice nálevem až po okraj
Nikdy nezavařujte maso s cibulí – cibule v zavařených pokrmech okamžitě kvasí

Zavařit se dá vše. Jenom musí být ovoce i zelenina v pořádku. Pokud tam zůstane kousíček špatného, přijdete o celou dávku nebo o sklenici ve které špatná část je. Proto pečlivě kontrolujte.
Můžete udělat domácí marmeládu, kompoty nebo šťávu.
Zavařovat se dá také bez cukru a ocet jde také nahradit.
Ocet můžeme nahradit balsamikem nebo octem ochuceným, také vinným a jablečným. Místo cukru použijte trošku soli. Sůl totiž z ovoce vytáhne sladkost. Ale nečekejte, že kompot bude slaďoučký jako při použití cukru.

Chcete mít svoji domácí šťávu?
Do mísy či hrnce vsypeme asi 2,5 kg ovoce a nalijeme 1,5 l studené vody a trošku kyseliny citrónové. Vše necháme asi 48 hodin stát. Potom šťávu necháme překapat přes gázu (nebo jemnou utěrku plátěnou). Kolik máme šťávy, tolik dáme krystalového cukru a šťávu mícháme na mírném ohni do rozpuštění cukru (nevaříme). Nakonec přidáme přípravek na konzervování a hotovou šťávu slijeme do vyčištěných uzavíratelných láhví.
Takto si můžete připravit také šťávu z bylinek.

sušeníSušení
Moje děti zbožňují sušená jablíčka. Ale sušit se dá spoustu jiných věcí – banány, maliny, švestky……. Můžete vyzkoušet i jiné ovoce nebo zeleninu.
Pokud máte sušičku, je to opravdu jednoduché, ale sušit můžete také v troubě, nebo na provázku (ale to trvá dlouho).
Délka sušení záleží na tom, jak moc je ovoce šťavnaté. Pokud máte místo v kuchyni, můžete si bylinky nebo papričky navázat a pověsit v kuchyni. Vypadá to pěkně a je to vždy po ruce.

Mražení
Když chcete ovoce zamrazit, nikdy ho nesypte do sáčku a šup na mrazák. Nejdříve ho naskládejte na tácek vedle sebe a pak dejte na mrazák. Až bude ovoce zmrzlé dejte do sáčku. Nejlepší je, když si do sáčku dáte takové množství, které máte jako jednu porci.
Zeleninu můžete zamrazit rovnou v sáčku. Můžete si udělat balíčky, které dáte rovnou do polévky, takovou polévkovou směs.
Zamrazit se dají také bylinky. Tady bych raději doporučila krabičky, než sáčky.

Takže až se paní zima zeptá, buďte na ní připraveni. Na linecká kolečka si dejte domácí marmeládu, dětem k obědu domácí kompot a pro Vás třeba naložené plněné papriky.
Vím, že je to spousta práce. Mám dvě děti a moje zavařování bylo letos takové – venku jsem si vše nachystala, umyla skleničky, ty pak na sluníčku uschly. Očistila a nachystala ovoce – zeleninu, naplnila do sklenic a doma zavařila v troubě.
Velcí pomocníci jsou – pekárna, v té jsem dělala marmeládu, a sušička, tam jsem sušila co se dalo.
Děti pak vše sundávaly, ujídaly a plnily nachystané dózy.
A jak krásně to doma vonělo.

A tady máte pár nápadů, třeba na příští rok. Mám je vyzkoušené a je dobrota:

pomazánkaCukinová pomazánka
vetší cukina, česnek, 2 vajíčka, salám, hořčice, nastrouhaný sýr,

Cukinu nastrouháme na jemno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme česnek (nastrouhaný na jemno). Lehce osmahneme a přidáme cukinu. Dusíme, až vydusíme šťávu z cukiny. Přidáme vajíčka a po chvíli nastrouhaný sýr a mícháme, až se sýr rozpustí. Hrnec sundáme z plotny a přidáme na jemno nastrouhaný salám.
Osolíme, opepříme a přidáme lžíci hořčice. Mažeme na chleba, veku nebo na topinku. Na závěr můžeme pomazánku posypat pažitkou.
Pomazánka je moc dobrá a i když cukinu nejíte, uvidíte, že tohle je senzační mňamka.

Melounová marmeláda
2 kg dužiny z melounu (vodní červený meloun),
2 kg želírovacího cukru,
6 citronů (budeme potřebovat štávu a kůru)

Meloun odpeckujeme a nakrájíme na kousíčky. Dáme do hrnce a přidáme želírovací cukr, kůru a štávu z citronů.
Necháme 4 hodiny proslazovat.
Pak uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 4 minuty. Horké plníme do sklenic.
MŮŽEME TAKÉ PŘIPRAVIT V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ, ale raději z polovičního množství, nezapomeňte nechat 4 hodiny proslazovat.

šťávaMrkvový džus
200 g mrkve
1 pomeranč nebo mandarinka
400 g cukru
2 lžičky kyseliny citronové
voda

Dobře omytý pomeranč rozpůlíme a společně s mrkví, nakrájenou na kousky, dáme do tlakového hrnce, zalijeme 1/2 l vody a vaříme 30 minut.
Rozmixujeme a dolijeme 4 a půl litru vody, přidáme cukr a kyselinu citrónovou.
Povaříme do rozpuštění cukru a necháme vychladit.
Plníme do lahví a dáme do lednice.

Také si můžete připravit bylinkové sirupy, do čaje jsou moc dobré.

Třešňová marmeláda s hořkou čokoládou
1 kg třešní,
350 g cukru,
1 gelfix 3:1,
1 tabulka hořké čokolády,
podle zhoustnutí možno přidat 1-2 lžičky kyseliny citronové.

Třešně vypeckujeme, mixneme v robotu a dáme do pekárny, na to nasypeme odvážený cukr, přisypeme pytlíček gelfixu a rozdrobíme tabulku hořké čokolády … obměna …. 3 Pl pravého kakaa / 3 ČL skořice, nalijeme do sklenic a otočíme dnem vzhůru

Domácí kečup
3 kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1 a 1/2 lžíce nového koření.

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1 a 1/2 hodiny pod pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky, občas promíchneme, aby se odspoda nepřichytl. Ponorným mixérem rozmixujeme, přes měkký cedník propasírujeme. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Pořízení tažného zařízení je snadné a cenově výhodné

Disponovat vozem bez tažného zařízení není žádný hendikep, jak by se mohlo zdát. Pokud potřebujete využívat přívěsný vozík, karavan, nosič

Čtu dál →

Cyklistické dárky pro malé i větší cyklisty

Máte doma nadšeného cyklistu a nevíte, co mu pod stromečkem udělá největší radost? Podobným problémem se rok, co rok

Čtu dál →

Návod na výrobu vánočního zvonečku

Vánoce se pomalu ale jistě blíží a proto je vhodné ve volných chvílích začít s přípravou vánočních ozdob. Největší radost

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (17 vyjádření)

  • Ten mrkvový džus vřele doporučuji,když byli dítka malý dělával se každou chvíly a nikdy ho nebylo dost.Vynikající i s kapkou vodky pro dospěláky.

    Období zavařování mám za sebou.Naposled mi skoro vše chytlo plíseň-no chybička se vloudila.Teď mám na to skorotchýni,ty její okurky a nálev-pohádka:)

  • frančice

    Tak hlásím, že u nás pomazánka z cukety uspěla. Manžel si ji tedy musel ochutit dle svého, ale pomlaskával a děti taky. Ještě jednou díky za recept.

  • Určitě ji zkusím, cuket mám dost a každý nový receptík vítán 🙂

  • Martasko, joo, recept mám z mmb. Mám z tama pár receptů, které jsou opravdu moc dobré, mám je vyzkoušené a už nějakou dobu je dělám :-))
    Ájíku máš pravdu, cuketa je moc dobrá a dá se z ní udělat spousta dobrot. Ale ta pomazánka je takový můj výtvor, vlastní recept :-)) A sní ho i ti, kteří cuketu nesnáší a ještě chtějí přidat :-))

  • Nuni, díky za článeček.
    Já také zavařuji, od každého něco, ale ne velké množství.
    Letos mám tedy lečo, 4 druhy marmelád – ty my můžem, 2 druhy pečeného čaje, kečup. Mám úplně stejný recept jako ty – je z MMB, že? Ovoce dávám raději do mrazáku, kluk mi kompoty nejí.

  • Nuninko, úžasný článek, jistě se k němu budu vracet 🙂
    Momentálně mě čekají ještě zavařovat dýně (kompot), ale za celé léto už toho mám fakt docela plné zuby – letos mám hromadu meruněk, nějaký míchaný kompot, hrušky, okurky, cuketovou směs pod maso a džemy – meruňkový, rynglový, jahodový. Dohromady asi 120 sklínek a ještě budou ty dýně. A dávám ti úplně za pravdu, cuketa je úžasná zelenina, která se chuťově přizpůsobí, takže se dá dát opravdu skoro všude 🙂

  • Markittka.P – neboj jak píše kašpárek, jenom to maso.
    A na ty víčka nevím, vidíš na fotce, používám takové jaké mám. Šroubovací, od přesnídávek, omnia taky. A zatím se nic nestalo.

  • Kasparek

    ahojky, Markittko neboj se cibulku sklidem do čalamádky,paprik i okurek dej bez toho by to nešlo nezkazí se. Zavařuju už 30 let a nikdy se nic nestalo!!! To se týká jen masa. papapa kašpárek

  • Markittka.P
    Markittka.P

    Jo a ještě, taky jsem letos vyzkoušela zavařování v troubě a už u toho asi zůstanu. Ale naše babička mi teď říkala, že v troubě by se neměly zavařovat omnia víčka, aby nesteřely ty gumičky.Prý jenom šrubovací sklinky se můžou. Co je na tom pravdy?

  • Markittka.P
    Markittka.P

    Nuninko, píšeš, že cibule v zavařených pokrmech kvasí. Týká se to jen toho masa? Dělala jsem letos čalamádu – zelí, mrkev, cibule, červená paprika…..a nerada bych aby mi to zkvasilo, zatím to ale vypadá furt normálně.
    A co třeba, když děláš maso na šťávě nebo guláš a chceš to zavařit? Tam se přece cibule dává. Nevím přesně, jaké maso si s tou cibulí představit. Díky.

  • frančice

    Bodíky jsem také přihodila, protože se jedná o jídlo a to já můžu v jakémkoli provedení. Škoda, že už na zahrádce skoro nic nemáme. Tak příští rok. Jestli se zadaří. Ale tu cukínovou pomazánku zkusím hned o víkendu a mrkvový džus také. Schválně jaký budu mít u rodiny úspěch.

  • Moc děkuji :-)))
    Lien, toho džusu je kolem 8 – 10 litrů, teď to nevím přesně, já dělám dva druhy a teď si nejsem jistá přesně množství. Ale hrnec je plný na maximum. Takže až tak sladké to není. A pak to ještě můžeš rozředit vodou. Nebo dáš méně cukru.
    A zavařování v troubě je jednoduché.
    Nastavím si potřebnou teplotu, do pekače dám trochu vody a dám do trouby. Počkám až bude trouba předehřátá na správnou teplotu a pak tam naskládám sklenice. Nastavím si čas a je hotovo. Nemusíš už hlídat teplotu, jenom čas, kdy sklenice vytáhneš.
    Takhle zavařuji už 5 let a vždy bez problému.

    mariko81- myčku nemám, takže zkušenost takhle zavařovat také ne.
    Ale tohle jsem našla na mmb. Zkus se na to podívat. Jsou tam také různé názory.
    http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=24610

    Corino – sušit můžeš také v troubě :-)). Nastavíš si tak 80-100C° a sušíš nejlépe přes noc. Místo tlakáče můžeš použít hodně velký hrnec, jenom to bude trvat déle.

  • Nuninko, když už jsi psala o zavařování, tak mi to nedá, abych se nezeptala, jestli nevíš něco o zavařování v myčce na nádobí:(
    Zrovna včera jsem na takovýhle článeček narazila a nevěděla jsem jestli je to vtip a nebo holá skutečnost: prý postavte sklenice do myčky a zapněte na nejdelší program:)

  • Nuninko, tomu říkám dobroty. Mě zaujal mrkvový džus, ale nemám tlakáč. Taky by mě nenapadlo sušit maliny. Máme jich na zahrádce každoročně docela dost, jenže mrazák plný…
    Já nemám takové ty vymoženosti, jako je sušička, nebo pekárna. Kde bych to ve své kuchyňce všechno dala? 🙂
    Až se paní zima zeptá, tak já můžu jen nabídnout koláč s mraženým ovocem 🙂

  • danasi

    Nuninko, pěkné. Také jsem kupodivu zaplnila nějaké to místo ve sklepě, ale s mírou. Již mám odhat co sníme. Nerada vyhazuji.

  • Nuninko, krásné a jelikož se jedná o jídlo, musím ti za to hodit bodíky:)
    Ale zpět k věci, letos jsem zavařovala poprvé, a musím se pochválit, okurky mám krásně křupavé a sladkokyselé a dýni s ananasem?? Ještě nevím, ale brzy na ní vletím:)
    Je škoda, že jsi článek nenapsala dříve, zkusila bych tu třešnovou marmeládu, tak třeba příště, ale co určitě zkusím je ta cukynová pomazánka, ta může být dobroučká:))))
    Jinak děkuji za rady, ocení každá, co zavařuje poprvé/ jako já/:))))))

  • Lien

    Pěkný článek. Nešlo by se více rozepsat o zavařování v troubě? Třeba jestli to musí být přiklopené? Kolik vody?

    Marmelády nedělám, protože mě úplně děsí to množství cukru. Recepty jsou zajímavé, ale ten cukr je pro mě prostě strašná představa např. u mrkvového džusu – dvakrát tolik co mrkve. Lepší sníst syrové a v zimě koupit.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist