Tmavomodrý svět

Rubrika: Co se jinam nevešlo

Nebojte, nejde o film. Ale o něco, co chutná snad všem. Dá se to připravit na mnoho způsobů. Je to k jídlu, ale taky k pití.
O čem je řeč?
No přece o švestkách.

A co Vás u slova švestka napadne?
Mě napadnou švestkové knedlíky, buchty a slivovice.
Švestky obsahují skoro 80% vody a vitamíny A a B. Působí dobře na naší pokožku a také na růst vlasů. Švestky pomáhají funkci jater a trávicímu systému. Ale pozor, mají také projímavé účinky a mohou dráždit ledviny, kvůli obsahu ovocné kyseliny.
Švestkám se daří tam, kde je dobře provzdušněná půda a potřebují sluníčko.
Švestky používáme taky v různých příslovích. Určitě všichni znáte tyto:
– nenechat se nachytat na švestkách
– sbal si svých pět švestek
– je svrásčelý jako švestka
– a také o tom, kdo umírá, se říká – nevydrží do švestek.
No, moc pěkná přísloví to teda nejsou, alespoň, že ty opravdové švestky jsou sladké.

Jak využít švestky?
Švestky můžeme jíst syrové, zavařené, usušené nebo s masem. Muži mají radši jinou formu švestek. A to tu tekutou, zvanou Slivovice.
Švestky se hodí k rýži a k jáhlům. Používají se k přípravě koláčů, buchet a povidel.

švestkyPár zajímavostí k tématu švestky.
– Švestkově modrá.
Když řeknete toto přirovnání, všichni budou vědět o jakou barvu jde.
– Slivovice
Slivovice se poprvé začala vyrábět na Vizovicku kolem 16. století.
– Švestka – se také jmenuje jedna z her Járy Cimrmana a režiséra Ladislava Smoljaka.
– Taky určitě znáte písničku – Modrá je dobrá.

Tak to je pár zajímavostí, které mě napadly v souvislosti se švestkami. A co Vy, napadá Vás taky něco?

Pár receptů co se švestkami.

Švestkové šátečky
600g hl mouky nebo půl na půl s polohrubou
100g rozpuštěného másla
50g cukru
1 kostka droždí
2-3 žloutky
špetka soli
250 ml mléka
odpeckované švestky
vejce na potření
Také můžete do těsta přidat: trochu citronové kůry, špetku badyánu a muškátový květ nebo vanilku.

Část mouky si dáme stranou. Ve zbytku uděláme důlek a přidáme část vlažného mléka. Rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Necháme vzejít kvásek.
Přidáme žloutky, mléko, máslo, sůl, pokud dáváte citronovou kůru a jiné koření, také přidáme.
Začneme zpracovávat těsto. Pomalu budeme přidávat mouku, kterou jsme si dali stranou. Zpracujeme hladké, vláčné těsto.
Zakryjeme a necháme kynout na teplém místě. (Pro krásné nakynutí můžete udělat toto – do hrnce dejte horkou vodu a tu dejte do trouby. Stačí položit dolů. Pak do trouby dejte mísu s těstem. Já mám pak těsto krásně nakynuté a doba kynutí je taky kratší.)
Nakynuté těsto znovu prohněteme a pak vyválíme na plát, který nakrájíme na čtverce.
Do každého čtverce dáme několik švestek a rohy těsta spojíme k sobě (protilehlé rohy spojíme do šátečků).
Takto přendáme na plech (použijeme pečící papír, pro lepší sundání upečených šátečků) a ještě necháme nakynout.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme zvolna asi 20 min.
Šátečky jsou výborné a náplň můžete různě měnit.

Klevela
1kg zralých švestek
300g cukru
2 lžíce rumu

Švestky vypeckujeme a dáme do velkého hrnce. Přidáme trochu vody a zahříváme na mírném plameni, dokud nejsou švestky měkké.
Postupně přidáváme cukr a povaříme dalších 10 min.
Odstavíme a vmícháme rum.
Dáme do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.
Můžeme nechat sterilovat na 20 min.

Povidla
Vypeckované švestky necháme odstát do druhého dne v chladu.
Pak vaříme do zhoustnutí na mírném ohni. Mícháme minimálně. Počítejte s vařením minimálně na 5 hod.
Můžete přidat cukr, ale nemusíte. Pokud chcete mít povidla hladká, párkrát je během vaření rozmixujte.
Hotová, dostatečně hustá povidla dejte do skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

Švestky v čokoládě
nasušené švestky
ztužený tuk
mandle
čokoláda

Švestky trochu napaříme a doprostřed vložíme mandli (pokud máme nasušenou švestku celou).
Čokoládu a tuk rozpustíme a mícháme až do zpěnění. Nesmí se ale vařit.
Šveštku si napíchneme na špejli a namáčíme do čokolády. Necháme ztuhnout nejlépe na mřížce.

A něco na slano
Máte rádi kuřecí špízy?
Mezi kousky masa můžete dát půlku švestky.
Nebo zkuste švestky zapečené ve slanině.
Švestky marinujte v sherry (můžete použít i něco jiného). Zabalte do slaniny a připíchněte párátkem.
Pečeme asi 15 min. v předehřáté troubě na 180° – 200°C.
Pokud máte gril, můžete je grilovat.

Pokud Vás něco zaujalo, přeji ať se to podaří.
A co Vy, nemáte nějaký zajímavý recept na švestky?

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Pořízení tažného zařízení je snadné a cenově výhodné

Disponovat vozem bez tažného zařízení není žádný hendikep, jak by se mohlo zdát. Pokud potřebujete využívat přívěsný vozík, karavan, nosič

Čtu dál →

Cyklistické dárky pro malé i větší cyklisty

Máte doma nadšeného cyklistu a nevíte, co mu pod stromečkem udělá největší radost? Podobným problémem se rok, co rok

Čtu dál →

Návod na výrobu vánočního zvonečku

Vánoce se pomalu ale jistě blíží a proto je vhodné ve volných chvílích začít s přípravou vánočních ozdob. Největší radost

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

  • No mě jako první napadne při slovu švestka kynutý koláč se švestkama a mákem – mňam! Jinak pěkný článek a děkuju za recepty 🙂

  • Tak Nuninko, jídlo to je moje a za to nasázím ne švestky, ale pět bodou:))))
    Já, když už mám někde švestky, tak mi je manžel zabaví, ve prospěch bečky, takže jdou poslušně na kvas a přitom tu slivovici nepijí:))))
    Jsem se z ní jednou zruinovala a od té doby, jí nemusím:)
    Ale pár plodů jsem letos uchránila a upekla koláč z drobenkou, aspon něco , no a tchýně, ta je dává vypeckované do mražáku:)
    Pokud se mi ještě švestky naskytnou, zkusím tu klevelu:)
    Krásný článek, jen tak dál:)))

  • Lien

    Pěkné, škoda, že to nebylo o měsíc dřív, já pořád pekla koláče a merendu.

  • Šikovná.Jedna švestka a tolik znalostí.
    Pěkně jsem se i pobavila nad tím,že dobře působí na naši pokožku a pak je svráščelá jako švestka:)))
    Já je nejradši ve stavu syrovém.V tekutém mě poctili jen jednou v mých osmnácti a od té doby ač prý léčivá to do mě nikdo nedostane:)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist