Mléko zahleňuje? Pouhý mýtus!

Rubrika: Ostatní, VD tipy

Mléko zahleňuje, mléko nezahleňuje, ano, ne, ano, ne… Jak to tedy je? Vytváří se v našem trávicím traktu po požití mléka hlen? Odbornice nám vše uvede na pravou míru.
S informací, že nás mléko zahleňuje, se setkáváme v poslední době poměrně často, avšak pravda to není.


Hlen z mléka? Subjektivní pocit
„Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak – ochranný film – který může být subjektivně vnímán jako hlen,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, PhD., odbornice projektu Bílé plus. „Jenže povlak je tvořen mléčným tukem, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen.“

Původ mýtu? Nejspíš v Číně!
Tento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. „Čínská medicína věří, že při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy „hlenutvorné“ potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky,“ přibližuje nám výživová poradkyně původ tohoto mýtu. „V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal a to ani u dětí trpících astmatem,“ zdůrazňuje expertka.
Když si vzpomeneme na své dětství, možná se nám vybaví, jak nás léčily maminky nebo babičky, když jsme byli nastydlí. „Aby se nám lépe odkašlávalo, podávaly nám naše starostlivé „ošetřovatelky“ během nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko smíchané s nějakou přírodní minerální vodou,“ zmiňuje jednu z babských rad odbornice.

Nepřítomnost laktózy u žluté rasy
Přes všechna logická vysvětlení přesto existují ti, kteří si myslí, že mléko zahleňuje. Jak jsme již zmiňovali, jedná se především o zastánce čínské medicíny. Může to souviset s tím, že žlutá rasa obecně (Asiaté) trpí častěji laktózovou intolerancí. To znamená, že jim chybí enzym pro štěpení mléčného cukru (laktózy). Nedokáží tedy mléčný cukr dobře trávit a trpí různými zažívacími problémy, jakými jsou křeče, průjmy nebo špatné trávení. To může způsobit to, že Asiaté mají k mléku celkově nepříliš pozitivní vztah.

Nebojte se mléčných výrobků
V souvislosti s teorií zahleňování se můžeme dokonce setkat s tím, že někteří léčitelé nabízejí kúry na „odhlenění“ střev v důsledku požití mléčných potravin. „Jak již ale bylo řečeno, příjem mléčných výrobků nevede k zahlenění organismu, proto není nutné podobné kůry podstupovat,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD., odbornice projektu Bílé plus.

Více na www.bileplus.cz, kde najdete spousty informací o mléce a mléčných výrobcích nebo se třeba můžete inspirovat různými zajímavými recepty.

Napsal/a: Šárka Pelcová

Toto taky stojí za přečtení!

Cyklistické dárky pro malé i větší cyklisty

Máte doma nadšeného cyklistu a nevíte, co mu pod stromečkem udělá největší radost? Podobným problémem se rok, co rok

Čtu dál →
Jindřichův Hradec

Prohlédněte si Jindřichův Hradec. S našimi tipy o nic nepřijdete

Jindřichův Hradec si zaslouží vaši pozornost. Je to nádherné město s pěknou historii. Najdete tu nádherné chaty a chalupy,

Čtu dál →

Jaké vybrat odrážedlo pod stromeček?

Chcete mít ze svého potomka vášnivého cyklistu? V určitém věku už nestačí jít příkladem. Vlastní dvoukolé odrážedlo, které je jedním

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (17 vyjádření)

  • Virenka

    :):D:P Tak se nás tu víc než s B schází těch, co mléko nebo výrobky z něj dvakrát nemusí 😉

  • halina

    Také nemám krevní skupinu B, jsem A-. A mléko jako takové nemám ráda od dětství, ani kakao apod., jen trošku do kafe. Ale mléčné výrobky – jogurty, sýry apod. můžu.

  • Šárka

    Přidávám se k babofce a snižuju výskyt B skupiny – mám 0+…Virence to vychází ;-). Mléko nemusím, samotné nepiju, moc mi nechutná, ale třeba v brkaši mi nevadí, jogurty i sýry mám ráda (obzvlášť zapečený hermelín, jádel, mozzarelu). Spíš pozoruju, že mi poslední dobou začíná vadit syrová paprika, kapusta – děsně dlouho ji pak cítím v puse a bolí mě i břicho 🙁

  • Jarmuschka

    Právě jsem s chutí dojedla kostku Lučiny – objekt zkoumání v sýrovém testu.
    A zvažuji, jestli si nepůjdu udělat horké kakao s rumem – na zahřátí.
    Jak venku řádí Andrea, mladší sestra Kirylla, máme tu děsně fryšno…
    😯

  • Lussy

    Já i děti jsme AB. Připomněla jsi mi babofko, že třeba palačinky jí vůbec nevadí. Asi že to mlíko prošlo tepelnou úpravou. No ono stejně podle všech doktorů je to nesmysl, aby se z půl hrnku mléka týden nevykadila, ale my víme svý. A nakonec alergoložka napsala i zprávu do školky, aby jí ho tam pořád necpali.

  • Jdu snížit poloviční výskyt skupiny B 🙂
    Mám A+ a s mléčnými žádný problém nemám, ani nemám pocit zahlenění, ani žádné střevní obtíže. Jogurty a sýry mám ráda, mléko moc nemusím, spíš tak do kafe 🙂 Ani v bramborové kaši s ním problém nemám a vcelku často děláme palačinky.To je tak celá naše spotřeba mléka 🙂 Já osobně moc nemusím chuť teplého mléka, studené mi až tak nevadí.

  • Virenka

    Jarm, proto tam byl ten smajlík i ty uvozovky… ono k článkům taky reaguje jen někdo, ale když je v čr lidí s B pod dvacet procent, tak mě tady ten poloviční výskyt pobavil 🙂

  • Lien

    no já zase naopak z ničeho mléčného netrpím se zažíváním, ale Matilda to vystihla, nemám pocit, že by se hlen vytzvořil, ale že se nějak zahustí a „přilepí“.
    U mě ale tohle mléko nedělá, opravdu jsou to jen jogurty, kysaná smetana.

  • Marinada
    Marinada

    Já se hlásím mezi „nuly“, teda co se krevní skupiny týká 🙂

  • Jarmuschka

    Virenko,
    a já dle Tvého výkladu jsem zase „mimo hlavní proud“.
    😛

  • Virenka

    No a mně se zase potvrzuje, že se tu scházejí lidé „stejné krevní skupiny“ 😉 Jsem taky B, mléko a mléčné výrobky nemám od mala ráda, ale nikdy jsem s nimi neměla žádný zažívací problém. V dospělosti jsem je začala normálně konzumovat, v těhu jsem se vyhýbala (asi nějaký návrat k dětským chutím či co), nikdy jsem neměla pocit zahlenění, jen po kysaných jsem spíš projímavá a vím to odjakživa, taky mi ale vůbec nechutnají. Intenzivní pocit zahlenění a někdy i projímání mi dělá spolehlivě kuřecí maso. (Nemám srovnání s domácím kuřetem, protože jsem ho asi nikdy nejedla…)

    Pro skupinu B jsou podle tvůrců stravování podle skupin mléčné výrobky velmi vhodné v širokém spektru. Přitom právě skupina B je nejrozšířenější v Asii, kde mají s mlékem potíže. Takže, sedí stravování podle krevních skupin? Kdoví.

  • Matilda

    Hmm, tak to mě nutí k zamyšlení, já mám taky skupinu B a odjakživa pocit, že po vypití mléka se nemůžu zbavit pocitu zahlenění… Ale já jsem astmatik, zahleněná jsem stále, jen po mléce je ten hlen takový řekla bych jakoby přilepený…? Jinak jogurty ani sýry mi ten pocit nedělají, jen mléko, které mimochodem mám moc ráda, ale radši si ho nedávám. Necítím se po něm dobře.

  • Lussy

    Tak mám doma malýho Číňana.
    Malý je od narození totálně zahleněný, alergie na mléko se nepotvrdila, ale když malý začal kolem 11 měsíce UM odmítat, nijak jsem to nehrotila, dávám mu jogurty, tvdré sýry, brokolici. I když pediatr taky říkal, že pokud alergický není, pak nemůže být z mléka zahleněný, tak sám uznal, že co je malý bez mléka už nám při dýchání nechrastí jak chrastítko. Sice má pořád zadní rýmu a chrochtá,ale je to o 90 % lepší.
    A Lucy (3,5) má z kravského mléka šílenou zácpu, ale totální. Trpěla na to už jako miminko, takže si myslím, že to UM jakž takž strávila, ale když jsme v necelých 3 letech zkusili plnotučné krabicové, tak konečná. Nemůžu ho dát ani do bramborový kaše. Alergii taky nemá, ale prostě ho pít nemůže.

  • Lien

    no tak já B mám

  • Jarmuschka

    Moje děti naopak, když jsou nachlazené, mají větší chuť na mléko a jogurty.
    Ta reakce na mléko je velmi individuální.
    Na mého tátu třeba zakysané výrobky působí jako okamžité a účinné „projímadlo“, se mnou nedělají nic.

    Zajímala by mě i souvislost s krevní skupinou.
    Není větší intolerance na mléko spojená s krevní skupinou B? Už jsem ztratila přehled (já, choť ani děti tuto krevní skupinu nemáme…)
    😯

  • Lien

    Taky budu žluťák, možná je to subjektivní pocit, ale jogurt k večeři mi stoprocentně do rána udělá knedlík v krku, vlastně i přes den, ale není to tak markantní.

  • Marinada
    Marinada

    Jejda, asi jsem žlutá rasa 🙂 Asi je to ten popisovaný subjektivní pocit, ale když vypiju mléko (což už se hodně hodně dlouho nestalo), tak mě to pak nutí pořád odkašlávat, protože cítím v krku hlen. Ale jogurty ani sýry mi to nedělají.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist