Upečte si croissanty nebo sodový chléb

Rubrika: Kulturní a literární tipy, Recepty

Chleba peču doma už několik let, ale stále je to pro mě něco nového. Sice jde o trochu pracnější přípravu, ale domácí pečivo je prostě domácí…

V nakladatelství Slovart vyšla kuchařka Poctivý domácí chléb. Autorem je Emmanuel Hadjiandreou, nafotil Steve Painter.

Možná si říkáte, že upéct chleba není žádná věda, ale věřte mi, že až taková hračka to není. I já jsem při pečení zažila různé neúspěchy.

Autor si pro vás připravil knihu, ve které vás krok za krokem provede světem pečení omácího chleba. Naučí vás vyzkoušené a osvědčené recepty na dobré, křupavé domácí pečivo. Chleby drožďové a nekynuté, bezpšeničné a bezlepkové, kváskové a také sladké pečivo.

Croissanty

Na 8 kousku budete potřebovat:loupacek

  • 250 g světlé chlebové mouky
  • 1 ½ lžíce moučkového cukru
  • 5 g soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 125 ml vlažné vody
  • 150 g změklého másla
  • 1 rozšlehané vejce

 

V menší misce smícháme mouku s cukrem a solí. Promícháme. V další míse rozpustíme droždí ve vodě, na tekutou směs. Přidáme sypkou směs a vypracujeme těsto.

Zakryjeme miskou a necháme 10 minut stát. Pak začneme těsto hníst. Konce vytahujeme a vtlačíme vždy do středu těsta. Opakujeme několikrát za sebou. Těsto opět zakryjeme mísou a necháme chvíli odpočívat. Celý postup tak zopakujeme ještě 2x. Připravené těsto dáme do lednice odpočinout do druhého dne.

Na druhý den pracujeme s těstem rychle.
Těsto rozválíme do obdélníku, na něj dáme rozkrojené máslo, na které nasypeme trošku mouky.
Máslo položíme do střdu těsta, rohy přeložíme přes máslo. Vznikne nám psaníčko.
Vzniklý obdélník ještě zavřeme jako knihu a dáme na 20 min do lednice.
Poté těsto opět rozválíme, přeložíme a dáme odpočinout do lednice na 40 minut.

Z těsta vyválíme obdélník. Šikmými řezy překrojíme na úzké trojúhelníky. Rolujeme do rohlíčků od širšího konce ke špičce. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme si dostatečné rozestupy. Croissanty necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 15 – 20 minut.


Jednoduchý sodový chleba  

 chleba5Na jeden malý bochník budete potřebovat:

  • 250 g světlé/tmavé nebo celozrnné chlebové mouky
  • 6 g soli
  • 4 g jedlé sody
  • 250 mléka nebo podmáslí

 

Troubu si předehřejeme na 200°C. V míse smícháme sypké suroviny a k nim přidáme mléko. Mícháme, dokud se vše nespojí v těsto. Vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme kouli, kterou mírně zploštíme. Můžeme vložit do koláčové formy, nebo péct na plechu vyloženým pečččícm papírem. Pečeme 30 – 35 minut.

Byla jsem zvědavá na chuť tohoto chleba. Voní moc hezky, málem jako buchta, a má zajímavou chuť. Výhodou je to, že ho upečete opravdu rychle. Nečekejte ale, že při pečení hodně nakyne.

chleba1chleba3chleba4

Velikost chleba je tak akorát na večeři/snídani pro pěti člennou rodinu.

chleba6chleba8

 Hodnocení kuchařky

Kuchařka se mi velice líbí. Nabízí zajímavé, klasické, ale i originální recepty. Naučíte se vyrobit si vlastní kvásek a dozvíte se vše, co potřebujete vědět o moukách a potřebách (náčiních), než se pustíte do samotného pečení.

poctivy_domaci_chleb_titulka_slovartLíbí se mi, že nepotřebujete nic opravdu speciálního a že i ošatky se dají nahradit. Jediné, co doma mít asi nebudete, je pečící kámen. Naštěstí se obejdete i bez něho.

Recepty jsou srozumitelně popsané a doplněné o barevné fotografie s názorným postupem.

Nenechte se odradit případným neúspěchem. Můžu zaručit, že když se budete držet postupu, pečení se vždy povede.

Je jedno, jestli si vyberete chleba kynutý, nekynutý, bezlepkový nebo něco sladkého, až ochutnáte, budete s výsledkem spokojeni.

Více o knize se dozvíte tady.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • holcice

    Croissanty možná zkusím

  • díky za tipy – chleb jsem již pekla, ale kváskový a z toho mám smíšené pocity. Ale croissantům jsem propadla a tak je super nápad zkusit to i doma 🙂 Díky

  • arminka

    Croissanty vypadají nádherně, ale pro mne moc zdlouhavá připrava,
    jinak ostatní recepty mohou být zajímavé 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist