Už vám dochází nápady co upéct? Vyzkoušejte cheesecake, hodí se pro každou příležitost a jenom se po něm zapráší.
Cheesecaky jsou skvělé a moc dobré. Hodí se skutečně pro každou příležitost. Já jsem inspiraci hledala v knize Hannah Milesové Božský cheesecake, která je navíc doplněna úžasnými fotografiemi Stevea Paintera.
Co je to cheesecake?
Základem je sušenkové těsto s máslem nebo pečené těsto s tvarohovým sýrem a ovocem.
V kuchařce najdete tři typy cheesecake – pečené, s želatinou, chlazené
Vybrat si můžete recept klasický, ovocný, pro mlsouny, pro labužníky, na večírek nebo z celého světa. V úvodu se seznámíte s různými typy cheesecaku a se surovinami, které budete potřebovat. Také tady nechybí rady a triky pro dokonalý výsledek nebo jak uchovávat cheesecaky v případě, že vám něco zbude.
Já jsem vyzkoušela:
Cheesecakové řezy s drobným ovocem
Budete potřebovat:
sušenkový základ:
- 120 g celozrnných sušenek
- 70 g rozehřátého másla
náplň:
- 300 g zmrazeného drobného ovoce ( ostružiny, maliny, jahody)
- 75 g cukru
- 60 ml vody
- 250 g mascarpone
- 250 g créme fraiche (nebo zakysaná smetana)
- 250 g čerstvého drobného ovoce
Nejprve si připravíme sušenkový základ. Sušenky si rozmixujeme, přidáme rozehřáté máslo a hnětením spojíme. Do formy (já použila klasickou kulatou) si dáme pečící papír. Sušenkový základ přendáme do formy a rukou rozprostřeme po celém dně. Pečeme v předehřáté formě 10 -12 minut.
(Přiznám se, že na tento krok jsem zapomněla. Sušenkové základy totiž nikdy nepeču. ) Necháme vychladnout.
V menším hrnci si připravíme ovoce. Přidáme trochu vody, mrazené ovoce (může být i čerstvé), cukr a vaříme do úplného rozvaření a zhoustnutí. Pokud vám vadí drobná semínka z ovoce, přecedíme ovoce přes jemné sítko a necháme vychladnout.
Ve velké míse smícháme prošleháme mascarpone a créme fraiche, přidáme vychladlé ovoce a podle potřeby dosladíme cukrem. Všechno dobře promícháme.
Náplň navrstvíme na sušenkový korpus a dobře uhladíme. Vložíme do ledničky a necháme dobře vychladit. V receptu je tedy, že cheesecake dáme do mrazáku ztuhnout a před podáváním vyndáme a necháme rozmrazit.
Před podáváním dozdobíme řezy drobným čerstvým ovocem a můžeme podávat. Pokud na vás ovšem také něco zbyde… Jako u nás…
A zpátky ke knize
Název knihy opravdu sedí, božský cheesecake. Na výrobu je jednoduchý a konečný výrobek dokonalý. Recepty jsou napsány srozumitelně a najdete v nich vše potřebné. Seznam surovin, pracovní postup a počet porcí. Autorka se s vámi také podělí čím, nebo jak se sama, nechala inspirovat k upečení každého cheesecake. Prozradí také, který měl obrovský úpěch v soutěži MasterChef, které se zúčastnila.
Z kuchařky jsem nadšená. Recepty jsou dokonalé a vybrat jenom jeden z 60 bylo opravdu těžké. Co mě překvapilo nejvíce, byl recept na cheesecaky s popcornem a cheesecaková lízátka. Ty se teda líbily hlavně dětem, ale bohužel nemám formu na lízátka.
Rozhodně si nenechte ujít dezerty s tvarohovo-sýrovou náplní na lahodném sušenkovém základu. Je jedno jestli si vyberete ten klasický, ovocný, pečený, s želatinou nebo chlazený. Všechny budou mít úspěch.
Přeji dobrou chuť!
Napsal/a: Nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)
Ivčo, ano, opravdu jsou formy na lízátka.
Petro, to muselo být zajímavé. 🙂
cheesecake jsem jedla ale sama nikdy nezkousela
Cheesecake jsem jedla poprvé ve vlaku a moc mi chutnal.. taky už dlouho uvažuji, že ho udělám, děkuji moc za recept, hned si ho vytisknu a snad co nejdříve udělám…
Petro 🙂
Vypadá to fakt dobře a navíc velmi chutně:-)
Jen dotaz – oni jsou fakt i formičky na lízátka?
No, světe div se, jíst se to dalo, jen se to pak muselo na talíři dosolit už opravdovou solí 😀 Dokonce bych řekla, že to bylo chutný, ale asi příště už cukrovat nebudu 🙂
On to vlastně zjistil synovec, když se mu to zdálo málo slaný a přišel si to k nám dosolit – jak si nasypal ten cukr nahoru, tak už se mu to nepozdávalo 🙂 Do té doby byly jen ohlasy, že je to málo slaný, tak jsme „dosolovaly“ 😀
Petro a dalo se to jíst? 🙂
Já zase na dovolené pocukrovala hranolky (při balení jsem si neudělala cedulky na krabičky se solí a cukrem, protože to přece rozpozná i blbec – no evidentně ne 🙂 ). Ale jíst se to nedalo, musela jsem dělat druhou várku…
Marinado, třeba by to taky byla mňamka.
Zrovna teď o víkendu jsme si pochutnávali na pocukrovaných smažených růžovkách 🙂 …obalovalo a smažilo se u babičky, ta nám nachystala všechny ingredience, jen spletla cukr a sůl a nás se švagrovou nenapadlo to zkontrolovat 😀
Vypadá to krásně!
(Jen nevím proč, ale název „cheesecake“ mě odjakživa děsí, vždycky si představím nějaký sladký koláč se strouhaným eidamem 😀 )
Mobile Sliding Menu