Upečte si cheesecake pro každou příležitost

Rubrika: Kulturní a literární tipy, Recepty

Už vám dochází nápady co upéct? Vyzkoušejte cheesecake, hodí se pro každou příležitost a jenom se po něm zapráší.

Cheesecaky jsou skvělé a moc dobré. Hodí se skutečně pro každou příležitost. Já jsem inspiraci hledala v knize Hannah Milesové Božský cheesecake, která je navíc doplněna úžasnými fotografiemi Stevea Paintera.

Co je to cheesecake?

Základem je sušenkové těsto s máslem nebo pečené těsto s tvarohovým sýrem a ovocem.image_13646_19_v1

V kuchařce najdete tři typy cheesecake – pečené, s želatinou, chlazené

Vybrat si můžete recept klasický, ovocný, pro mlsouny, pro labužníky, na večírek nebo z celého světa. V úvodu se seznámíte s různými typy cheesecaku a se surovinami, které budete potřebovat. Také tady nechybí rady a triky pro dokonalý výsledek nebo jak uchovávat cheesecaky v případě, že vám něco zbude.

Já jsem vyzkoušela:

Cheesecakové řezy s drobným ovocem

Budete potřebovat:

sušenkový základ:

  • slovart1120 g celozrnných sušenek
  • 70 g rozehřátého másla

náplň:                   

  • 300 g zmrazeného drobného ovoce ( ostružiny, maliny, jahody)
  • 75 g cukru
  • 60 ml vody
  • 250 g mascarpone
  • 250 g créme fraiche (nebo zakysaná smetana)
  • 250 g čerstvého drobného ovoce

Nejprve si připravíme sušenkový základ. Sušenky si rozmixujeme, přidáme rozehřáté máslo a hnětením spojíme. Do formy (já použila klasickou kulatou) si dáme pečící papír. Sušenkový základ přendáme do formy a rukou rozprostřeme po celém dně. Pečeme v předehřáté formě 10 -12 minut.

slovart2slovart3

(Přiznám se, že na tento krok jsem zapomněla. Sušenkové základy totiž nikdy nepeču. ) Necháme vychladnout.

V menším hrnci si připravíme ovoce. Přidáme trochu vody, mrazené ovoce (může být i čerstvé), cukr a vaříme do úplného rozvaření a zhoustnutí. Pokud vám vadí drobná semínka z ovoce, přecedíme ovoce přes jemné sítko a necháme vychladnout.

Ve velké míse smícháme prošleháme mascarpone a créme fraiche, přidáme vychladlé ovoce a podle potřeby dosladíme cukrem. Všechno dobře promícháme.

slovart4slovart5

Náplň navrstvíme na sušenkový korpus a dobře uhladíme. Vložíme do ledničky a necháme dobře vychladit. V receptu je tedy, že cheesecake dáme do mrazáku ztuhnout a před podáváním vyndáme a necháme rozmrazit.

Před podáváním dozdobíme řezy drobným čerstvým ovocem a můžeme podávat. Pokud na vás ovšem také něco zbyde… Jako u nás…

slovart6slovart7

A zpátky ke knize

Název knihy opravdu sedí, božský cheesecake. Na výrobu je jednoduchý a konečný výrobek dokonalý. Recepty jsou napsány srozumitelně a najdete v nich vše potřebné. Seznam surovin, pracovní postup a počet porcí. Autorka se s vámi také podělí čím, nebo jak se sama, nechala inspirovat k upečení každého cheesecake. Prozradí také, který měl obrovský úpěch v soutěži MasterChef, které se zúčastnila.

Z kuchařky jsem nadšená. Recepty jsou dokonalé a vybrat jenom jeden z 60 bylo opravdu těžké. Co mě překvapilo nejvíce, byl recept na cheesecaky s popcornem a cheesecaková lízátka. Ty se teda líbily hlavně dětem, ale bohužel nemám formu na lízátka.

slovart8slovart10

Rozhodně si nenechte ujít dezerty s tvarohovo-sýrovou náplní na lahodném sušenkovém základu. Je jedno jestli si vyberete ten klasický, ovocný, pečený, s želatinou nebo chlazený. Všechny budou mít úspěch.

Přeji dobrou chuť!

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

[Soutěž] Kapky na kameni

50 příběhů českých a slovenských rebelek je ve hře! Stačí najít správnou odpověď na soutěžní otázku. A to není

Čtu dál →

Dávejte dětem podporu: Říkejte ano všemu, co cítí, prožívají, s čím přijdou

Stalo se vám někdy, že jste si chtěli někomu postěžovat a slyšeli jste od něj: „Ale prosím tě, nepřeháněj, vždyť

Čtu dál →

Když helikoptérové matky „páchaj“ dobro…

Možná je potkáváte ve školce, u školy, na dětských nebo sportovních hřištích… Určují kde, s kým a jak si dítě bude hrát. Jsou

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)

  • Ivčo, ano, opravdu jsou formy na lízátka.
    Petro, to muselo být zajímavé. 🙂

  • cheesecake jsem jedla ale sama nikdy nezkousela

  • Cheesecake jsem jedla poprvé ve vlaku a moc mi chutnal.. taky už dlouho uvažuji, že ho udělám, děkuji moc za recept, hned si ho vytisknu a snad co nejdříve udělám…

  • Marinada

    Petro 🙂

  • Ivča a Domča

    Vypadá to fakt dobře a navíc velmi chutně:-)
    Jen dotaz – oni jsou fakt i formičky na lízátka?

  • Petra Vymětalová

    No, světe div se, jíst se to dalo, jen se to pak muselo na talíři dosolit už opravdovou solí 😀 Dokonce bych řekla, že to bylo chutný, ale asi příště už cukrovat nebudu 🙂
    On to vlastně zjistil synovec, když se mu to zdálo málo slaný a přišel si to k nám dosolit – jak si nasypal ten cukr nahoru, tak už se mu to nepozdávalo 🙂 Do té doby byly jen ohlasy, že je to málo slaný, tak jsme „dosolovaly“ 😀

  • Marinada

    Petro a dalo se to jíst? 🙂
    Já zase na dovolené pocukrovala hranolky (při balení jsem si neudělala cedulky na krabičky se solí a cukrem, protože to přece rozpozná i blbec – no evidentně ne 🙂 ). Ale jíst se to nedalo, musela jsem dělat druhou várku…

  • Petra Vymětalová

    Marinado, třeba by to taky byla mňamka.
    Zrovna teď o víkendu jsme si pochutnávali na pocukrovaných smažených růžovkách 🙂 …obalovalo a smažilo se u babičky, ta nám nachystala všechny ingredience, jen spletla cukr a sůl a nás se švagrovou nenapadlo to zkontrolovat 😀

  • Marinada

    Vypadá to krásně!
    (Jen nevím proč, ale název „cheesecake“ mě odjakživa děsí, vždycky si představím nějaký sladký koláč se strouhaným eidamem 😀 )

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist