Každá z vás někdy experimentuje v kuchyni, ať už jde o zahnání nudy, radu od známé, jak ušetřit za drahé prostředky, nebo se vám něco nepovedlo a vy tušíte, že se to ještě dá nějak zachránit. I zde najdete několik praktických rad do kuchyně.
Vaření
- Do přesolené zeleniny přidáme žloutek rozšlehaný ve smetaně nebo mléce.
- Přesolenou polévku spravíme přidáním jedné nebo dvou brambor.
- Luštěniny osolte, až když jsou změklé nebo uvařené – nebudete je muset vařit tak dlouho, může se stát, že osolené dokonce nezměknou vůbec.
- Zeleninu do polévky dáme vařit až několik minut před dovařením – zelenina se nerozvaří a nezničí se tolik vitamínů.
- Vajíčko na hniličku vaříme 4 minuty. Abychom trefili správný stupeň hniličky, vyndáme vajíčka z lednice už hodinu před vařením. Ohřátím vajíček předejdeme i tomu, že prasknou po vložení na dno hrnce. Vajíčka jsou chutnější, když je omytá vaříme v osolené vodě. Pokud si nejste jistá, že je vajíčko uvařené, roztočte ho na kuchyňské lince – uvařené se točí rychle, neuvařené se kolíbá.
- Rozkrojený citron na talířek odkládáme řeznou plochou dolů – zabráníme tak okysličování, které ničí vitamín C. Citron, který už nepoužijeme, vymačkáme do formičky na led a necháme zmrazit. Citrónové kostky potom použijeme do čajů, ovocných šťáv a míchaných nápojů.
- Zdravější variantou zahušťování polévek jsou ovesné vločky, ty pokrm oproti mouce navíc obohatí o vitamíny skupiny B.
- Bramborová kaše se nebude lepit a mazat, když do ní budeme mléko přilévat horké. Naopak při ohřívání nejdříve do studené kaše přilejeme studené mléko, rozmícháme a až potom ohříváme.
- Aby se nám kaše při ohřívání nepřipalovaly, dáme je i s hrncem do většího hrnce s vodou – hrnec se bude šetrněji ohřívat přes teplou vodu.
- Pudink se vám nepřipálí, když dno hrnce před vařením vymažete máslem.
- Jídlo uchováme déle teplé, když nádobu po sejmutí z ohně i s pokličkou zabalíme do utěrky a do peřin.
Pečení
- Sníh z bílků lépe ušleháme přidáním špetky soli, nebo několika kapek citrónové šťávy.
- Pěknou barvu pečiva získáme přidáním půl kávové lžičky kurkumy do těsta – moučník bude příjemně zlatavý.
- Pokud nechcete, aby rozinky v těstě klesly, obalte je v troše moučkového cukru.
Úklid
- Připečený moučník snadněji vyčistíme, když plech napustíme horkou vodu s balíčkem kypřícího prášku. Ošklivému čištění se vyhneme úplně při použití pečícího papíru.
- Vůni ze zapáchající nebo ucpané odtokové roury zaženeme, když do ní nasypeme větší množství sody a po chvíli nalijeme ½ sklenky octa. Nelekejte se syčení a bublání.
- Mravence nejlevněji zaženeme, když jim do cesty nasypeme kmín, jedlou sodu nebo kypřící prášek do pečiva.
A něco na závěr
Vážíte bez váhy? Tak to si jistě pamatujete:
– kávová lžička = 4 g soli, 5 g cukru
– mírně navršená polévková lžíce = přibližně 15 g mouky, 15 g strouhané housky, 20 g pískového cukru, 20 g soli
– nenavršení polévková lžíce = přibližně 10 g oleje, 15 g vody, smetany a mléka, 20 g tvarohu
– kus másla velikosti vejce = přibližně 50 g
– maminkám v odměřování malé míry může pomoci kojenecká láhev nebo odměrka od Sunaru
Při pečení jemných moučníků, nákypů a dortů suroviny raději přesně odvážíme na kuchyňské váze.
Napsal/a: Klára J.
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
Taky děkuji za článek, dobrých rad není nikdy dost:-)Určitě se přimlouvám za další pokračování.
Ivča a Domča
Jéé, pro mě zajímavé téma 🙂
Mám moc ráda rady typu – co do domácnosti,jak co vyčistit,kde co ušetřit, atd, takže za článek děkuji 🙂