Děti rády pomáhají. Všude a se vším. Výjimkou tedy není ani jejich pomoc v kuchyni. Dokonce si troufám říci, že je to jedna z nejoblíbenějších dětských činností. Pro nás rodiče je to sice někdy hra na nervy, ale za ta dětská rozzářená očička a nadšení to přece stojí.
Pokud se rozhodneme zapojit děti v kuchyni, měli bychom si nejprve rozmyslet, do jaké činnosti se s nimi pustíme. Rozmysleme si, co spolu ukuchtíme a jak si činnost rozdělíme. Rozhodně by to ale měla pro děti být zábava.
U nás to funguje tak, že někdy mi v kuchyni pomáhá jen jedno z dětí a pravidelně se střídají; někdy mi pomáhají všechny tři najednou. Každý víkend se spolu snažíme něco dobrého uvařit a upéci. A pokud vyjde čas, tak se této společné činnosti rádi věnujeme i přes týden.
Teď nastala situace, že Tádu přemohlo nachlazení a tak zůstal ze školky doma. Samozřejmě ho nic nebavilo, kupodivu ani pohádky v televizi. A tak přišlo na řadu kuchtění. Pustili jsme se do společného vaření oběda a pečení něčeho dobrého na zub. Naše volba padla na žemlovku a preclíky.
Táda mi pomáhá hodně rád, takže si sám nakrájel housky na žemlovku (samozřejmě za mého bedlivého dozoru), připravil si do mističky mléko, cukr se skořicí. Jediné, co jsem mu připravila já, byla jablíčka. A sám se pak pustil do přípravy. Do zapékací mísy si naskládal žemle, poskládal nakrájená jablíčka, posypal skořicovým cukrem a chia semínky. Příprava oběda sice trvala o něco déle, než je běžné, ale s tím jsem počítala. Pokud se do vaření pustíme s dětmi, je třeba mít dostatek času.
Než se nám žemlovka upekla v troubě, připravili jsme si preclíky. Dovolím si podělit se s vámi o recept, protože se po nich jen zaprášilo. A to jsme pekli ze dvou dávek – jedna pro děti a jedna pro dospělé (pivní preclíky).
Co tedy potřebujeme?
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka (nebo piva, pokud pečete pro dospělé)
25 g droždí
1 polévková lžíce cukru
125 g 100% tuku
2 žloutky
nějakou posypku (kmín, sůl, koření, prostě co kdo rád)
Za nás těsto připravila domácí pekárna. Kdo ji nemá, vypracuje nejprve kvásek z trochy mouky, droždí a asi 50 ml mléka a nechá ho vzejít. Mezitím si v míse promícháme zbytek mléka, žloutky, rozehřátý tuk, zbytek piva a prosátou mouku se solí a do toho vlijeme vzešlý kvásek. Těsto necháme v teple kynout přibližně 1 hodinu.
Z vykynutého těsta tvoříme válečky a motáme preclíky. Velikost si přizpůsobte dle svého, ještě nakynou. Pečeme v troubě vyhřáté na 200° asi 6 minut a poté stáhneme přibližně na 170° a pečeme dozlatova.
Jak se nám naše snažení vydařilo?
To už posuďte sami. Ale já musím říct, že nám moc chutnalo a Táda se dmul pýchou. A hned vymýšlel, co si upečeme další den.
Napsal/a: Kyller
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)
preclíky vyzkouším-díky
Žemlovku miluju. Preclíky jsem zkoušela jednou, ale byly strašně tvrdé. 🙁
žemlovka je fajn
Dobrý recept,paráda!
Žemlovku u nás milujeme a preclíčky bychom si dali taky.Šikovná kuchařinka.S dětmi v nejbližší době budeme tvořit.
Mobile Sliding Menu