Svačinka na výlet

Rubrika: Cestování, Ostatní

Krásné počasí nás láká ven a také podnikat s dětmi různé výlety. A na takový výlet je třeba se předem připravit. Je jedno, jestli jedete do zoologické zahrady, na hrad nebo na túru, pro děti a nejenom pro ně je třeba připravit svačinku.


Protože je krásně a sluníčko už hodně hřeje, raději vynechejte všechno, co se rychle kazí nebo rozpouští. Do batůžku určitě nedávejte čokoládu a jiné čokoládové dobrůtky, vše by se rozteklo a pak by se to ani nedalo jíst. Zkuste zapomenout také na řízky. Já vím, že je to běžné, chystat je na výlety ať už školní nebo rodinné, ale ruku na srdce, opravdu je to ideální svačinka? Je přeci tolik věcí, které vás cestou osvěží a nasytí.

Ovoce
Nachystejte si ovoce, takové, jaké máte rádi. Je dobré na mlsání a na osvěžení. Takové jablíčko je krásně šťavnaté a moc dobré, hroznové víno osvěží.

Zelenina
Když přibalíte očištěnou mrkev, děti budou určitě nadšené. Je sladká, takže může nahradit i dobrůtku. Přibalit můžete také papriku, okurku nebo ředkvičku (pozor, aby nebyla ostrá, to ji pak děti nechtějí jíst).

Mlsání
Bez toho by to nešlo 🙂

Tyčinky z ovesných vloček
250 g ovesných vloček
90 g cukru
90 g medu
125 g másla
máslo na pekáč

Na pánvičce si rozpustíme máslo, přidáme cukr a pomalu necháme rozpustit, přidáme med, dobře promícháme a přidáme vločky a zpracujeme v řidší těsto. Těsto nalijeme do vymazaného pekáčku a dobře urovnáme. Pečeme asi 30 minut při 180 stupních C. Vychladlé těsto nakrájíme na pravidelné tyčinky. 1/2 tyčinky můžeme namočit v rozpuštěné čokoládě a můžeme ještě posypat kokosem nebo ořechy.

Sušenky z ovesných vloček

1 hrnek rozemletých vloček
1 hrnek otrub (dala jsem půl hrnku otrub a půl hrnku pšeničných klíčků)
1 hrnek špaldové mouky (může být i normální)
1/2 hrnku tuku (olej, máslo, hera)
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1/2 hrnku třtinového cukru (může být i normální)
1 tvaroh
dále můžeme přidat : mandle (mleté), kandované ovoce, rozinky, směs semínek (slunečnice, lněné semínko, sezam)

V jedné míse smícháme tuk, vajíčka, cukr a tvaroh, ve druhé misce vše sypké, nakonec smícháme dohromady. Navlhčenýma rukama děláme kuličky, které pak rozplácneme, pěkně drží tvar a moc nenabudou. Pečeme na 180-200°C cca 15 minut – já vždycky jeden zkusím otočit, když je zespod nahnědlý, tak vyndávám.

Sušenky podobné bebečkám
3 vejce
1,5 hrnku cukr krupice
1 hrnek oleje
2,5 hrnku polohrubé mouky
vanilkový cukr
prášek do pečiva
1,5 hrnku vloček
slunečnicová semínka, ořechy, čokoládové kousky, strouhaný kokos a rozinky namočené v rumu

Vejce a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme olej, přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a ostatní ingredience a vše pořádně zamícháme. Vznikne nám hustější hmota. Lžící dáváme na plech s pečícím papírem a trochu splácneme. Dáváme dále od sebe, oni se rozjedou, a pečeme na 200°C asi 20 minut.
Hotové necháme vychladnout.

Nechcete se stavovat v restauraci, protože je moc horko a na teplé jídlo nemáte chuť? Nebo z důvodu chybějícího výběru z dětských jídel? Mně strašně vadí, když na dětském jídelníčku jsou samé smažené jídla. Už se tam sice občas objeví i sladké jídla nebo těstoviny, ale výběr je prostě hrozný. Zkuste si sebou nachystat něco lehkého.

Mléčné houstičky
250 ml mléka
150 ml oleje (dávám 75 ml rozpuštěné hery+75 ml oleje)
1 vanilkový cukr
3 polévkové lžíce cukru
3/4 lžičky soli
1 hrnek vařených strouhaných brambor
60 dkg hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostly čerstvého droždí

Těsto zadělávám v domácí pekárně na program těsto, ale ručně jde také dobře :-). Do pekárny dáme přísady tak, jsou psané. Po vykynutí těsto rozdělíme na tři díly. Každý díl rozválíme do kruhu a rozkrájíme jako dort. Smotáme od nejširšího dílu až ke špičce. Tím nám vznikne rohlíček. Konce zahneme dospodu. Přeneseme na plech a přikryté utěrkou necháme ještě kynout 20 minut. Před pečením potřeme mlékem. Během pečení ještě jednou potřeme mlékem. Peču na 200°C do růžova.
Po vyndání přendáme na mřížku a potřeme mlékem. Přikryjeme utěrkou, housky se jakoby zapaří a jsou na povrchu lesklé.

Trojúhelníčky
500 ml mléka
100 ml oleje
1 lžička cukru
2 lžičky soli
750 g hladké mouky
3 lžičky sušeného nebo 50g čerstvého droždí

nádivka 1:
125 g změklého nebo rozpuštěného tuku (nejlépe máslo)
3 žloutky (opravdu nemusí být)
sůl dle chuti
12-14 prolisovaných stroužků česneku
nádivka 2:
salám, sýr
nádivka 3:
tvaroh, marmeláda

Suroviny na těsto dáme do pekárny a zapneme na program kynuté těsto. Po skončení programu těsto rozdělíme na 4 díly, které rozválíme jako na závin. Potřeme nádivkou a posypeme vegetou, kořením nebo semínky. Zavineme a potřeme zbylou nádivkou. Na plechu rozkrájíme na šikmo na trojúhelníky pomocí nože nebo rádýlka na pizzu (necháme vedle sebe, neoddělujeme) a necháme ještě asi 30 minut dokynout.
Pečeme asi 30 min při 180°C. Po upečení nám jdou krásně odloupnout trojúhelníčky.

Tousty
Chutná svačinka je také toust, který si předem připravíme doma.
toustový chleba
máslo
salátová okurka
rajčata
salám
plátkový sýr…

Dáme rozehřát toustovač, mezi tím si připravíme tousty, které slabě pomažeme máslem, na to vložíme salám, plátek rajčete a okurku, nahoru dáme plátek sýra a přiložíme toustový chléb. Vložíme do toustovače a pečeme asi 5 min.

Ze všeho nejdůležitější je ale pitný režim. Takže než vyrazíte na výlet, připravte si sebou pití.
Svačinka je nachystaná, výlet naplánovaný, takže HURÁ vyrážíme 🙂 .

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Cyklistické dárky pro malé i větší cyklisty

Máte doma nadšeného cyklistu a nevíte, co mu pod stromečkem udělá největší radost? Podobným problémem se rok, co rok

Čtu dál →
Jindřichův Hradec

Prohlédněte si Jindřichův Hradec. S našimi tipy o nic nepřijdete

Jindřichův Hradec si zaslouží vaši pozornost. Je to nádherné město s pěknou historii. Najdete tu nádherné chaty a chalupy,

Čtu dál →

Jaké vybrat odrážedlo pod stromeček?

Chcete mít ze svého potomka vášnivého cyklistu? V určitém věku už nestačí jít příkladem. Vlastní dvoukolé odrážedlo, které je jedním

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (16 vyjádření)

  • Jarmuschko, pokud použiješ tvaroh ve vaničce, budou sušenky chuťově jemnější a budeš muset přidat více vloček, otrub nebo mouky protože je tvaroh řidší.
    Já používám oba druhy tvarohu, většinou koupím takový, který je v akci a těsto „zahustím“ podle potřeby 🙂

  • Jarmuschka

    Nuninko, čekám na tvé upřesnění, jak je to s tím tvarohem do ovesných sušenek…
    😯

  • Jo,jo, ty jsou mňam, mňam 🙂

  • Lien

    Mléčné houstičky – vynikající

  • Lien

    Chci něco zkusit, tak si článek vytahuju na světlo

  • Jarmuschka

    Tak jsem tam dala tvaroh ve vaničce a jeden bílý jogurt, přidala jsem ještě ovesné vločky a sojovou mouku.
    Vločky jsem nemlela – mám jemné vločky z Emca, jsou jak mleté.
    No a přidala jsem asi dvě lžíce drcených lněných semínek a trochu slunečnicových.
    Už jsme ochutnali a jsou výborné.

  • Jarmuschka

    A já ještě přemýšlím nad tím tvarohem do ovesných sušenek – protože to není specifikováno – má to být šlehaný tvaroh ve vaničce (ten řidší) nebo obyč tvaroh?

    Jo, scháněla jsem otruby, v pekárně neměli. Měli dostat v pátek, ale já se tam už nedostala. Nakonec jsem v DM koupila otruby s ovesnými klíčky…
    A drcené lněné semínko.
    Jdu to prubnout – ještě uvidím, který tvaroh tam vrazím.
    😉

  • Ježečku asi za 14 dnů jede Markétka na školní výlet do Teplic 🙂
    Lussy, nevím co to udělá s chutí, ale určitě by to šlo nahradit něčím jiným 🙂 Ale já jsem to ještě nezkoušela.

  • Lussy

    Nuninko,
    chtěla jsem se zeptat – ty sušenky z ovesných vloček – musí tam být ten tvaroh nebo šel by něčím co není mléčný výrobek nahradit?

    Všechny recepty jsou bezva. Já tedy nikdy na výlet nic nepekla, přiznávám :-). Pro nás a dceru beru jen ovoce s tím, že se někde najíme. Pro malého beru jeho jídlo – ten nemůže v restauraci nic (kromě suchých brambor nebo rýže 🙂 ).

  • Ježeček

    Nuni, kdy jedete a kam na výlet?? Ať vás můžeme špehovat a v nestřežené chvíli ukrást baťůžek 😀 😀
    Souhlasím, když je holka na mateřské, tak má chvíli času pro to, co ji baví. Jakmile nastoupí i do práce, tak je to pak těžké skloubit. Já jsem na mateřské, mám k těm svým dvěma ještě svou babičku, takže co nevyplní jeden, tak spolehlivě druhý a třetí 😉 Ale i tak na pečení ak uchtění si čas snažím najít. Horší je to už s vystřihovánkami a ostatními ručními pracemi, které tady holky ukazují, jak dělat. To mi fakt nejde. *

  • Já se budu stydět :-$ Markétka je vždy strašně nabalená – ovoce, zelenina, jídlo + dobrůtky a všechno to sní. Já se kolikrát divím kam to dává 🙂 Teď je čas takhle vychystávat, až mi skončí mateřská už to nebude tak jednoduché. A hlavně mě to baví 🙂

  • Jarmuschka

    Tak já občas peču…
    Včera jsem pekla rebarborový táč, protože jsem koupila krásnou ČESKOU rebarboru, za přijatelnější peníz (než je ta německá). Dneska z něj asi nic nezbyde.
    A protože zítra jedou holky na výlet, tak se chystám upéct perníkové mufiny – to tady dělá jedna pekárna, ale má je moc velké a nejsou denně – tak se nechávám inspirovat. Ale jdu se do té pekárny podívat, jestli mají otruby či klíčky (do zdravé výživy se dnes nedostanu) – asi udělám nějaké ty sušenky. Klidně na pátek – to mají holky vystoupení s baletem – dopoledne pro školy, a večer pro veřejnost. Určitě si děti rády zobnou (i ostatní ze třídy).
    😉

  • Marinada

    Taky jsem si říkala, že by se mi líbilo být Nuninčino dítě 🙂

  • bamiska

    pěkné receptíky, no já se řadim k línějším maminkám téměř vše balím od pití, ovoce, mlsky a nějakou housku nebo toustík, ale rychlovku, takhel určitě nepeču na výlety jsem lenoch…ale začnu asi jezdit s nuninkou její baťůžek by se mi líbil

  • johana

    Čím jsem starší, tím jsem pohodlnější , i na pečení. Ale tady jsou svačinky dobroty a nejsou pracné. Určitě upeču trojúhelníčky a houstičky . Děkuji za recepty!!!! 🙂

  • Teda Nuni, úplně se mi seběhly sliny. Vypadá to moooc dobře.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist