Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kupovane ci varene? na kolik dni dopredu varit?
Ahoj holky. Ja porad vaham, zda je kupovane jidlo ve sklenickach lepsi nez varit si sama. Nazory se strasne ruzni a ja jsem z toho zmatena. Od ukonceneho 6.mesice prikrmujeme k materskemu mleku. Zacali jsme prvnimi lzickami ve sklenickach od hami a dcerce to chutnalo. Take jsme zkouseli Bio Hipp.Po 1 tydnu jsem zacala varit maso a pridavat ho k zelenine ve sklenickach. Po 3 nedelich jsme zkusily syrove ovoce rozmixovane. Vse OK. Ale nevim, zda je fakt zdravejsi pokracovat v podavani tech sklenicek (psenicny skrob v hami sklenickach? Obsahuje tedy i lepek!), nebo radeji fakt varit. A kdyz varite, jak to delate se skladovanim na vice dni. Nekdo si nasackuje do mrazaku mensi kousky kureciho a ty povari a ma jidlo treba v lednice na dva dny, ktere smicha s uvarenou zeleninou s bramborem. Anebo si nekdo uvari jidlo komplet – maso, zelenina, brambor – treba na 4 dny dopredu a male porce na zmrazit. Takze kazdy den vynda z mrazaku male mnozstvi treba v dozach…jak to delate vy?
Ivka
ahojky zajímalo by mě / v dobrém:-))/ kolik dětí mělo alergickou reakci vyvolanou celerem v příkrmu ze skleničky. Řekla bych že ten obsah soli je horší-pokud je dítko alergické na celer reakce je jasná ale sůl působí na ledviny a navenek se to moc nepozná….. K
:-)))))
Všichni mají svoje stránky, kde mají ty svoje produkty vypsané a jejich složení. Tak jsem si to prošla, napsala co pořídím a co určitě ne(…) a pak do obchodu nebo lékárny jdu jen se seznamem :-)) co chci. když se nedostanu do města, tak nejraději nakupuji na http://www.lekarna tam to mají všechno a za 2-3 dny to mám doma :-)))
ahoj jopko. tak nejak jsi to vsechno krasne vystihla! mluvis mi z duse! zejmena co se tyka prikrmu hami a obsahu lepke a CELERU….
iVKA
Ahoj Ivko. Když jsme začali se starším Markem s příkrmy, tak jsem v převážné většině vařila sama. Bylo víc času na vaření i na nakupování ve zdravých výživách BIO zeleniny – nevidíš do ní, ale měla by mít výrazně méně dusičnanů.
Vařila jsem každý den. S masem jsem to dělala tak, že jsem koupila kousek telecího, krůtí, kuře, králíka jsme měli od babičky, naporcovala na kousíčky do jednotlivých sáčků a dala do mražáku. Pak po jednom vytahovala, střídala a vařila s ostatní zeleninkou, brambory nebo rýží. BIO jsem kupovala co měli:mrkev, kedlubna, cuketa, dýně Hokaido. Brambory jsem používala většinou normální nebo pak naše vlastní. Postupně jsem přecházela na naši zeleninu a kupovanou v normální zelenině, pomalu jsem od 9 m.přidávala potraviny s lepkem. Tak nějak od toho roku začal pomalu jíst to co my, kromě nějakých extrémů.
Když jsem nestíhala(někde jsme dopoledne byli apod.) nebo na dovolené, tak jsem používla skleničky HIPP.
Teď máme k 22 měsíců klukovi ještě 7 měsíců holčičku a zase nad tím přemýšlím, snažím se a potácím se v tom – co je nejlepší. Je méně času na vaření i na nakupování ve zdravé výživě. Občas uvařím sama – z vlastní zahrádky, ale většinou používám skleničky. A to hlavně HIPP. Mají BIO zeleninu i maso. Mají nízký obsah disičnanů, bohužel si to kazí tím, že to solí, není to moc, ale pro děti by to tolik být nemělo a ten test co měla MF DNES to potvrzuje. nechci se HIPP zastávat vůbec, ale tak nějak ho nejraději používám anebo ještě Sunárek. Hami také, ale stejně jako ty, podivuji se proč do skleniček dávají pšeničný škrob a od 4 měsíce. I když je to málo, není to zbytečný??? Mouhou tam dát rýži, kukuřici, vždyť na pšenici ty děti mají pak ještě celý život. Stejně tak nějak navím co si mám myslet o tom, že tm je celer-taky prý velký alergen a navíc-není to pro 6,7 měsíční dítě zbytečné?Totéž rajčata. Takže také se vtom potácím :-/// Nechci nic přehánět, volím zlatou střední cestu – občas uvařím sama – hlavně to co ve skleničkách nenajdu, pak HIPP – s telecím, jehněčím, králíčím, některé Hami a některé Sunárek, a lepku se vyhýbám zatím.
Ahoj Chromle:-) ve slenicce od hadmi je 20 mg ve 100 g…no jo. A jak to delate s masem? myslim, clovek vzdy musi koupit vetsi mnozstvi masa nez potrebuje pro miminko na 2 dny….to date zbytek zmrazit? A vyndate maso, az ho budete potrebovat na dalsi vareni po tech 2 dnech?
Ivka
Ivko, výrobek, aby byl považován za bezlepkový musí obsahovat na 100 g sušiny max. 10 mg gliadinu (lepku). Což je pro zdravého člověka opravdu zanedbatelné množství, neškodí ani celiakům. Navíc pšeničný škrob se dá upravit tak, že v něm lepek již nenajdeš.
Tolik jen k té bezlepkovosti:-)
holky,jste fakt zlaty.dekuju moc za rady.ty sklenicky alnatura vubec neznam, v drogerii jsem je jeste nekupovala,spise v supermarketech,tak se na ne juknu.u hami me prekvapilo,ze uzivaji psenicny skrob od 4.mesice, takze je tam lepek.I kdyz jak mi vysvetlili, tak dle EU smernic je tam tak male mnozstvi, ze je prikrm bran jako bezlepkovy…
Ivka
ještě doplním- vařím tehdy, když jsme dopoledne doma, když jedeme cvičit, plavat atd, jíme pohodlnější skleničky.
ahojky, tak já zamražuju syrové potraviny( mrkev, maso)nakrájené na menší kousky, nebo kupuju hotové mražené(porcovaný špenát, brokolice)většinou v bio kvalitě. Pak si vždy vezmu jen tolik, abych uvařila na dva dny. Příkrmy taky kupuju Alnatura v DM drogerii.
ahojky tak ze začátku sme papali skleničky a později kdy začala být strava rozmanitější a vařila sem větší množství sem si dávala dušené maso zvlášť do sáčků a zeleninku zvlášť a pak omáčky do skleniček zamrazit apod.
Nevařila sem jistě každý den – ani nebylo kdy:-)))
Brambory do mražáku nepatří! K