Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kupovane ci varene? na kolik dni dopredu varit?
Ahoj holky. Ja porad vaham, zda je kupovane jidlo ve sklenickach lepsi nez varit si sama. Nazory se strasne ruzni a ja jsem z toho zmatena. Od ukonceneho 6.mesice prikrmujeme k materskemu mleku. Zacali jsme prvnimi lzickami ve sklenickach od hami a dcerce to chutnalo. Take jsme zkouseli Bio Hipp.Po 1 tydnu jsem zacala varit maso a pridavat ho k zelenine ve sklenickach. Po 3 nedelich jsme zkusily syrove ovoce rozmixovane. Vse OK. Ale nevim, zda je fakt zdravejsi pokracovat v podavani tech sklenicek (psenicny skrob v hami sklenickach? Obsahuje tedy i lepek!), nebo radeji fakt varit. A kdyz varite, jak to delate se skladovanim na vice dni. Nekdo si nasackuje do mrazaku mensi kousky kureciho a ty povari a ma jidlo treba v lednice na dva dny, ktere smicha s uvarenou zeleninou s bramborem. Anebo si nekdo uvari jidlo komplet – maso, zelenina, brambor – treba na 4 dny dopredu a male porce na zmrazit. Takze kazdy den vynda z mrazaku male mnozstvi treba v dozach…jak to delate vy?
Ivka
ohledne mrazene brambory – ja mam jen zkusenost, ze konzistence po rozmrazeni je takova divna, vice vodova, kouskovata, ale na druhou stranu se mi pri ohrivani ve vodni lazni konzistence zase celkem upravila a bylo to OK
Ivcu
Můžu se zeptat, proč se nesmí mrazit brambory?
Dana V.
O králičím mase mi zase jeden kuchař (známý, otec malého dítěte) říkal, že je docela „bohaté“ na cholesterol…
A pak si má člověk vybrat.
A jak píše Jopka, co autor, to názor.
Ivko, krůtí maso kupuji chlazené v Globusu, mají je po kouskách – prsa, stehno. Nemají je pořád a je jich určitě méně než kuřat, ale většinou na ně kapnu. Viděla jsem je i v Intersparu, ale tam chodím minimálně. V Intersparu jsem ale kupovala mraženou BIO zeleninu – hrášek, mrkev…už nevím, když jsem neměla čerstvou.
Co se týká králíka, moje babička jich ještě pár chová, když jsou mladí – tak 2 x za rok, tak máme a zbytek dáme do mrazáku. Jinak tady u nás králíky jedna paní chová a má je pak na prodej, teda vloni to tak aspoň bylo. Jsme na dědině kousek od Brna. Záleží také na tom odkud by jsi byla ty.
Tak, Tomasa je, bohužel, příklad té alergie. O potravinách, které jsou méně vhodné z hlediska alergíí píše snad každá knížka o výživě pro děti. Mimo jiné je tam celer a rajčata – z toho důvodu mě pořád nejde na rozum, proč ti výrobci dětských příkrmů do těch skleniček dávají.
Ivko a máš pravdu, že odborná, pořádná, jednoznačná odpověď fakt neexistuje. Já mám doma 4 knížky o výživě dětí, několik dalších mám pročtené, dále informace s časopisů např. Betynka a pak hodně s internetu. Vždycky žasnu kolik je zaručených rad, výborných zkušeností, argumentů pro a proti a vezmu druhou knížku od jiného autora všechno je úplně jinak.
no jo, s tim masem, kruta se u nas prodava spise zamrazena, takze to nic, a kdyz chlazena, tak ve velkych porcich…kralik nic moc….dobra rada, co se tyka tech dusitanu, zkusim to.Diky
Ivka
Ty první kašičky jsem dávala do tvořítek na led a hned zabalit do sáčku a zamrazit. Anet zprvu stačili jen 4 větší kostičky.
ahojky, podle testů, které se neustále dělají vyšlo, že jídlo ze skleniček je lepší než vařené. Mezi nejlepšími se umístilo i Hamé a Hipp úplně propadnul. Jinak v té zelenině, kterou tam dávají je méně dusitanů a dusičnanů než v té, kterou koupíš na trhu. já osobně to kombinuji. Uvařím těstoviny a dám na to něco ze skleničky jako omáčku. jinak malá rada jak se zbavit těch dusitanů. zeleninu zalít horkou vodou nechat v ní trochu vyluhovat a pak vodu slít a zeleninu uvařit dle zvyku. Moje matka je chemik a tohle mi poradila.
klara sc
Tak já hlásím, že moje dcera měla skutečně alergickou reakci na celer ve skleničce Hami a také na protlak přidávaný snad v každém jejich jídle.
kuřecí je sice výborné, nicméňě dle naší poradkyně pro výživu ( paní, co pořádá přednášky o výživě kojenců, cvičení, masážích, plave a cvičí s miminky )nacpané růstovými hormony a antibiotiky, takže ho raději pro malé děti nedoporučuje- lepší je krůtí- krůty nejsou prý tak dopované, králičí- ale to se hůř shání…je to těžké, všeho s mírou řekla bych. Nektarinku jsme už zkoušely- asi na 9 měsících, byla v poho
Karamelko- pestré složení je supr, ale zrovna bazalka a celer jsou většinou uvedeny jako nevhodné potraviny, i když to platí i o jahodách a ty jsou ve spoustě ovocných skleniček…
Chce to zkousit, co každému vyhovuje- my jsme spokojené se spoustou skleniček z Alnatury,i některé od Sunárku nejsou špatné, králíky nám vozí kamarádka od své maminky, naštěstí vykostěné a nakouskované- IvčoS- pokud bys chtěla, můžu se zeptat, jestli by Ti také nějáké nedodala :-), hlavně pokud bydlíš někde poblíž Třebíče( maminčina kamarádka) nebo Liberce( tam bydlíme my)
ivcuS..kuřecí prsa je výborné maso,ale je hodně suché a mám osobní zkušenost,že se mi s tím prcek dávil a samotné mi to taky nejde do krku…radši jsem se obírala s křídlama a pak se zbytkem kuřete později:-)))
První skleničky jsou jednodruhové a pak je to asi na Tobě přidávat potraviny z přírodních zdrojů a když jsou ozkoušeny tak zas koupit míchané skleničky….řekla bych že výrobci se právě snaží svým pestrým složením: bazalka,rozmarýn,celer,….nalákat mamči na skleničky,že to není nějaké nudné jídlo,ale báječná mňamka..přitom většina z nás by dala přednost jednodušší variantě..asi by to měli výrobci číst tyhle debaty:-)))
Nektarinku jedl malý až v 18 měs a to jen z důvodu,že on vše nové spolehlivě odmítal:-)) K