Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kupovane ci varene? na kolik dni dopredu varit?
Ahoj holky. Ja porad vaham, zda je kupovane jidlo ve sklenickach lepsi nez varit si sama. Nazory se strasne ruzni a ja jsem z toho zmatena. Od ukonceneho 6.mesice prikrmujeme k materskemu mleku. Zacali jsme prvnimi lzickami ve sklenickach od hami a dcerce to chutnalo. Take jsme zkouseli Bio Hipp.Po 1 tydnu jsem zacala varit maso a pridavat ho k zelenine ve sklenickach. Po 3 nedelich jsme zkusily syrove ovoce rozmixovane. Vse OK. Ale nevim, zda je fakt zdravejsi pokracovat v podavani tech sklenicek (psenicny skrob v hami sklenickach? Obsahuje tedy i lepek!), nebo radeji fakt varit. A kdyz varite, jak to delate se skladovanim na vice dni. Nekdo si nasackuje do mrazaku mensi kousky kureciho a ty povari a ma jidlo treba v lednice na dva dny, ktere smicha s uvarenou zeleninou s bramborem. Anebo si nekdo uvari jidlo komplet – maso, zelenina, brambor – treba na 4 dny dopredu a male porce na zmrazit. Takze kazdy den vynda z mrazaku male mnozstvi treba v dozach…jak to delate vy?
Ivka
Ahojky.Ja jsem spis vubec netusila, ze ta tyto otazky vlastne neexistuje erudovana odporna odpoved? Vychazi tolik knizek, jak vychovavat deti, jak se starat, jaky je jejich spravny rust, vyvoj atd….ale o strave a jak opravdu spravne varit toho moc neni? Resp. neni jeden vice mene stejny nazor? Ad jogurty – to nam doporucila doktorka. Meli jsme zacit po ukoncenem 6.mesici se zeleninkou, po tydnu s masem (jen kureci, kruti nebo kralici, zakazala nam hovezi, pry az pozdeji…), po 3 nedelich s ovocem a po 4 tydnech s bilym jogurtem. Male tedy bily neslazeny jogurt moc chutna, sni ho cely (150 g). Jeste ke sklenickam – i v jejich vlastnich pruvodcich clovek cte, ze ma zkouset jednotlive druhy zeleniny postupne, a pritom oni sami potom davaji vice druhu najednou do jedne sklenicky…., Take me tedy prekvapilo, ze kureci prsa jsou takova spatna? Ja myslela, ze z toho vseho je to nakonec to nejmene skodlive….u nas se kruti prsa nesezenou a kralici – tak to mame snad jen krk nebo kousky, kde je vice kosti nez masa, to to obirate? jo holky, zkouseli jste nekdo davat nektarinku?
Ad antibiotika: Maso se kontroluje a nesmí v něm být. Pro změnu ale nevím, jak je to s růstovými hormony.
S masem jsem začínala tak, že měl Kuba 1-2x týdně skleničku Hippu naředěnou bramborou (zpočátku jednu na dva dny) a ostatní dny jsem ho radši cpala ovesnými vločkami, čočkou a pod. A s masem jsme začínali asi v 10. měsíci. Teď to řeším podobně, z masa ale dávám přednost hovězímu a pstruhům. Kuře moc často nedělám, stejně v něm skoro žádné železo není a krůtu tu v obchodě běžně nemají.
Holky, myslím, že pokud řešíte zastoupení složek ve skleničkách, tak by bylo lepší uvařit si jídlo doma (tím nezavrhuju skleničky, párkrát se stalo, že jsem nestihla uvařit, tak malý dostal skleničku, jinak dodnes jí ovocné přesnídávky). Mě se malý nikdy po ničem neosypal, vařila jsem normálně a dala jsem do hrnce vždycky to, co jsem myslela, že prcek už může, dávala jsem bacha na ty lipánky, pribináčky, nesolila jsem do roka, vařila maso dýl než je nutné a nedávala moc sladkého.
Kamčo, mě se taky zatím žádné dítě neosypalo, skleničky – většina z nich teda, není dělaná pro alergiky. Já nenadávám a ani bych nikoho nežalovala, jen jsem chtěla říct, že mě to příjde úplně ale úplně zbytečný cpát do sklinek pro děti už od 5 měsíce celer, pšenici, bazalku, citron, pórek apod.Vždyť je to chutný i bez toho. Kdyby to bylo ve skleničkách od 10 měsíce, ale v 6 měsících?
Holky, já jsem teda jogurt už dala (7m a 1 týden), taky jsem četla různé názory na to.
Ivy – s tím kuřetem jsem nad tím také hodně přemýšlela, co jsem tak zjistila tak u nás bio kuřata nikdo nechová, hrozně ráda bych se mýlila a kdyby jste o nich někdo věděl – tak bych to uvítala.Nebo aspoň doma. Já jsem z dědiny a pamatuju si, že když jsem byla malá tak babička pár kuřat vždycky chovala, ale to už je dávno a doba se změnila, že už nevím o nikom tady u nás v okolí kdo by kuřata doma měl. Maximálně králíky, slepice.
Tak trochu právě proto spíš volím ten HIPP, ti o sobě píšou, že mají Bio, mimo jiné, i to maso.
Mám dojem, že tu bazalku jsem také někde „viděla“, nebo HIPP má zeleninu s jehněčím masem od 5.měsíce a mimi jiné teda píšou:cibule, citronová šťáva a rozmarýn a taky ta jejich sůl. Tak taky nevím co si o tom mám myslet.
ivy tak zdroj bio kuřat nemám:-)) i když třeba domácí králičí a telecí ano:-)) a co ten obsah antibiotik-myslíš že tohle stačí kompenzovat užíváním probiotik ?
a znovu . co je špatného na celeru ? a na bazalce ? mě se malý po těchto ingrediencích neosypal-dávala sem kolem roku..je to dáno věkem nebo je to prostě geneticky daná alergie ? skleničky nejsou vyráběny pro alergiky,ale pro normal strávníky ne? Co děti co se osypou po jablíčku..měli by je žalovat ? K
Ahojky, tak si čtu podnětnou diskuzi:-)), Ivko- jogurt na 7 měsíci- není to brzo? My jsme začly s jogurtem až skoro v 10m. Ještě mně udivily ty kuřecí prsa, stehna- toho bych se bála kvůli obsahu antibiotik, nebo máte nějáký zdroj bio kuřat? Já dávám králičí a bio hovězí- nakoupím chlazené, rozporcuju a zamrazím. Jinak kromě celeru je třeba pro mne nepochopitelný např. obsah bazalky ve skleničkách, Esterka se po ní osypala. Jo ještě tip- místo brambor přidávám pro změnu instantní nemléčné kaše- pohankovo- kukuřičnou,rýžovo-kukuřičnou( lze koupit ve zdravé výživě) jáhlovou ( Alnatura z DM drogerie).
ivcuS. no to je teda otázka spíše pro vědce,který by opravdu odpovědně zodpověděl,která metoda je lepší z hlediska zdravotní nezávadnosti potraviny. Používají se obě a spíše podle časové náročnosti dítěte….:-)))
Taky pokud vytáhnu jídlo z mražáku a podávám…. je čerstvější než to co bylo den v lednici,protože sem ho zamrazila jako právě udělané a takové je když ho vytáhnu…
A mě osobně vyhovovalo upravit více masa a rozdělit hotové do mražáku-malý jedl ze začátku opravdu pidiporce…a krájet kuřecí stehno na 5 kousků:-),ze začátku sem míchala miniporcičky kuřecího masa do mrkvičky od Hami.Vařila sem po večerech protože přes den sem kojila a chodila s kočárkem:-))))
Dnes už používám spíše metodu normal vaření a dojídání na večeři-případně zbytek do mražáku…na druhý den už prckovi stejné jídlo nedávám. K
Pribináček není vhodný nejen pro svůj obsah cukru, ale taky vysoký obsah tuku a hlavně obsahuje tvaroh. Tvaroh je pro svůj bvysoký obsah bílkovin nevhodný až tak do 1 roku. A já navíc nedávno viděla v televizi nějaký pořad, kde říkali, že Pribináčky NEJSOU vhodné nejenom pro malé děti,ale ani pro zdravého štíhlého člověka – i ten by je měl jíst jenom občas. Je to právě pro vysoký tuk a cukr….
je tedy lepsi zamrazit dusene maslo zvlast anebo syrove maso:-))))