Zuzka Šmidrkalová: Učím se věci tolik neřešit.

Rubrika: Výchova podle..., Výchovné tipy

Další maminkou v řadě vyzpovídaných, byla Zuzka Šmidrkalová, od které jste si zde na VD už mohli přečíst dva články z jejího oboru – Jak pomoci miminku při bolestech bříška? a Jak uhoupat miminko.

Zuzka je maminkou nyní čtrnáctiměsíční holčičky. Má blog www.zuzanasmidrkalova.cz, který se zaměřuje především na podporu prvorodiček a hodně plačící miminka. Je autorkou e-booku Miminko, neplakej aneb Osvědčené tipy a konkrétní postupy jak uklidnit miminko. Zároveň je zakladatelkou projektu Introvertní matka.

O svých rodičovských zkušenostech říká:

První společné týdny a měsíce s mou dcerou byly doslova očistec. Zpětně jsem za to ráda, jelikož mě to hodně naučilo o mně samotné, o dceři a především o společném fungování a napojení se na sebe. Vím ovšem, že to těžké období mohlo být kratší, kdybych tušila, jak k miminku přistupovat. Proto se snažím své zkušenosti předávat dál, aby pomohly ušetřit slzy ostatním maminkám a jejich princeznám a princům.

zuzka-smidrkalova-5Proč ses rozhodla vstoupit do kurzu Nevýchovy?

O Nevýchově jsem už dřív párkrát slyšela, ale nevěnovala jsem jí pozornost – ještě jsem neměla děti a v těhotenství jsem očekávala, že bude vše v pohodě. No a pak přišla realita… 🙂

Přesně si vybavuji den, kdy jsem se rozhodla, že nevýchova bude pro mě. Viděla jsem webinář zdarma o pláči miminek. Bylo to v době, kdy jsem právě vyslala do světa svůj e-book Miminko, neplakej. Jsou v něm zkušenosti sbírané několik měsíců a dosti bolestným způsobem. Katka na webináři četla příběhy maminek a já se u jednoho rozbrečela. Byl mi tak blízký… V tu chvíli jsem věděla, že Nevýchova bude mít velmi podobné hodnoty jako já a bude mi dobrým průvodcem v následujících letech. Prostě zabrnkala na mé city. 🙂

Podobného webináře se zdarma můžete zúčastnit i vy. Témata jsou různá, minulý týden zrovna proběhlo vysílání na téma Pomoc, tchyně mi mluví do výchovy, řešilo se už čištění zoubků, návštěvy u lékaře, nebo třeba úklid v pokojíčku a sourozenecké vztahy.

Abyste další webinář nepropásli, nechte si ZDE zasílat upozornění na všechna vysílání z Nevýchovy.

Co konkrétního se ti díky Nevýchově podařilo zvládnout?

Jsem v kurzu přibližně v půlce, jelikož dceři je 14 měsíců a některá témata zatím nepotřebuji. S Nevýchovou se mi podařilo výrazně omezit slovíčko NE, které se mi často dralo na jazyk, když dcera začínala zkoumat svět. Místo ne používám vysvětlování. Dcera na něj reaguje citelně klidněji a čím je starší, tím víc spolupracuje. Ne ve všem, ale v činnostech, které díky vysvětlování už zná. Třeba u kočičích misek 🙂 . Nejenže už je nevylévá a nerozhazuje žrádlo po bytě – koukne na ně, řekne: „ňami, ňami, mňau“ a pokračuje spokojeně do jiné části bytu 🙂 .

Také se učím věci tolik neřešit a najít kompromis v tom, co vyhovuje oběma.

Třeba u přebalování – už minimálně dva měsíce dcera odmítá u přebalování ležet. Její nesouhlas je při otevřeném okně slyšet na druhou stranu ulice. Má smysl se s ní prát? Řeknu jí, že ji jdu přebalit, proč a co bude následovat a přebalím ji ve stoje u stolku, na kterém má zatím položené hračky. Nebo u vany, do které zatím hází hračky 😀 . Ušetřím tím stres oběma a je to i docela zábava. Nejde to tak vždycky, ale děláme to tak v 90 % případů.

Dává vám to smysl? Nebo byste radši denodenně při přebalování sváděli nerovnou bitvu se zmítajícím se batoletem? Možná jste rodič policajt, ale třeba úplně jiný typ. Přijďte se podívat, do jakých skupin Nevýchova rodiče dělí do nového rychlokurzu, kam se můžete přihlásit zdarma. Dozvíte se tam i to, jaké reakce u dětí jednotlivé typy rodičů vyvolávají.

Která z rad v kurzu pro tebe byla nejvíc překvapující nebo nejužitečnější?

Tím, že evidentně sdílíme stejné hodnoty, výrazně překvapující rady ohledně přístupu nebyly. Už od narození jsem k dceři přistupovala jako k parťákovi. I když zachovat chladnou hlavu se mi vždy nedaří ;-). Hodně mi pomáhá, že kurz je dost praktický a tím si hledám svoje řešení. A ve facebookové skupince čtu, jak ostatní rodiče řeší různé situace. Takže ta praxe mě obohacuje nejvíc. Třeba s tím parťáctvím a respektem mi pomáhá přirovnání s dobrou kamarádkou. Co bych neřekla jí (Co mi tu kňouráš? Běž do jiného pokoje.), to se snažím neříkat ani dceři.

Nevýchova je především o změně myšlení, změně přístupu k dětem. Mě k této změně dovedla už má dříve hodně plačící dcera a Nevýchova mi pomáhá se na té cestě udržet i přes klopýtání. A hlavně – je to práce především sama se sebou.

zuzka-smidrkalova-4

Spousta domnělých problémů je jen v naší hlavě a představě o dokonalém chování, které máme zažité.

 

 

Chcete vědět víc?

 

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist