Výšlap na Lysou horu

Rubrika: Cestování, Z našich cest

Nejvyšší vrchol Beskyd Lysou horu máme na dohled. Tedy z okna. Tento vrchol jsme vždy okukovali patřičně z dálky. Bylo krásné počasí a potřeba zabavit Filipa. Tatínek využil dovolené, svolal kamarády s dětmi a šlo se. Chtěli se vyhnout velkému procesí o víkedndu a svátcích. Pro výšlap tedy domluvili všední den.

Nabalila jsem správnou turistickou svačinu a pití. Filip moc chtěl jet vlakem, ale vzhledem k časové náročnosti se přibližovali autem. S ostatními byli domluveni na posledním parkovišti. Jak se ukázalo, „poslední parkoviště“ bylo pro každého někde jinde. Ještě že existují mobily a tak se během chvíle všichni našli a mohli začít zdolávat 1323 m nad mořem.

Hned na začátku Filip začal naříkat, že to určitě neujde, že je to daleko.

Né, je to jen 3 km do kopce, uklidňoval jej tatínek.

Zapoměl ale říct, kolikrát ty 3 kilometry musí ujít, než bude na vrcholu. Naštěstí nešli sami, takže Filip mírně soutěžil se svým kamarádem. Nejdříve se šlo zlehka po široké asfaltce, cesta se chvílemi zužovala, ale pořád to byl celkem široký chodníček. Až si manžel říkal, že bych to zvládla také. Pak ale přišly viklavé kameny a opravdu strmý stoupák. Odměnou byl vrchol Lysé hory. A po cestě nádherné výhledy do širokého okolí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cestou potkali zajímavé lidí. Většinu pěšky, jednotlivce i rodiny. Byl to zajímavý vzorek společnosti. Filip nejvíce vzpomíná na ramenatého tatínka, který si šel jako na procházku. V závěsu za ním šla paní (asi manželka) s batohem na zádech a dítětem za krkem. Děti chvíli soutěžili s lidmi, kterým obyčejný výstup nestačil a na Lysou si to prostě vyběhli. O cyklistech ani nemluvě.

Na vrcholu si všichni dali občerstvení. Sice né úplně to, které by si přáli, ale hlad je hlad. Než se dostali na řadu, museli si někteří i 3x vybrat z toho, co právě zbývalo. Polévka bez chleba, předražená káva, pro děti zbyly naštěstí sladké knedlíky. A šlo se zpět.

Večer přišli chlapi domů unavení, ale zdraví a plní dojmů. Filip ani nevěděl, jak a zdolal hezkých 13 kilometrů. Takže trojka tam je. Akorát deset navíc (-:

A pokud jste ani vy neviděli pohled z královny Moravskoslezských Beskyd jsou prázdniny dobrou volbou. Na Lysou se můžete přiblížit autobusem – pro ty nejméně zdatné. Nejčastěji ale po svých a to různě náročnými trasami. Pro ty fyzicky zdatnější se nabízí cyklovýlet, nebo běh na Lysou horu.

Pokud nechcete cestovat sami, je nejen během prázdnin pořádaná řada akcí, které Lysou horu přibližují. Ať už to je netradiční výstup s průvodcem, nebo běh na Lysou vždy stojí za to posunout své hranice o kousek dále.

Filipa čeká tato procházka o prázdninách ještě dvakrát. Jednou to slíbil babičce a podruhé půjde s tatínkem popřát nevěstě a ženichovi až na samý vrchol. Tatínky ale zaujal cyklovýlet, tak uvidíme, jestli začnou trénovat (-:

Hore zdar!

Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte, ve které můžete vyhrát za tip na výlet i vy. Výherci si budou vybírat knihy z edice Neznámé Čechy, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Těšíme se na všechny vaše soutěžní příspěvky a přejeme šťastnou cestu a spoustu skvělých prázdninových zážitků vám i vašim dětem.

Napsal/a: Pavluschka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist