Mateřská s VD poprvé aneb MVD maminky se představují

Rubrika: Co, kde a jak na VD

S novým rokem přišlo na VD několik novinek. Jednou z nich je také projekt pro maminky (tatínky, babičky, tetičky, dědečky…) dětí od narození do tří let. Dovolte, abych vám teď představila ty, které se do něj rozhodly zapojit…

Během pár dní jsem měla 30 přihlášených dětí od nejmenších miminek až po téměř tříleté. Zde jsou tedy ty, jejichž maminky se nenechaly odradit první várkou úkolů a stihly poslat krátké povídání s fotkou do pondělního dopoledne. Ostatní budu případně doplňovat dodatečně.

Veškeré dění kolem projektu Mateřská s VD můžete sledovat přímo na stránce projektu, kde jako obvykle najdete všechny přidružené články a odkazy na diskuze, v jejichž názvu se objeví nová VD zkratka MVD 🙂 Najdete tam také stránku s přehledem všech dětí zapojených do projektu seřazených od nejmenších až po tříleťáky 😉

V tomto článku jsem to naopak vzala podle maminek, nikoli však podle věku, ale pěkně abecedně podle přezdívek…

Seznamte se s MVD maminkami a dětmi

andelinka + Verča (8 měsíců)
Jmenuji se Lenka, jsem hrdá máma dvou malých princezniček, pětileté Kiki a osmiměsíční Verunky. Jsme jedna veselá rodina, skoro neustále je u nás slyšet smích, hudbu a zpěv. Rádi tancujeme, Kiki chodí na baby aerobic, učí se angličtinku a je moc šikulka na výtvarku, Verunka je zase velký smíšek, co každého potěší pusou od ucha k uchu. V létě se těšíme na plavání, nyní v zimě jsme spíš doma a čteme si knížky nebo něco vyrábíme, ale zkoušíme i bobovat a sáňkovat a chodíme na procházky. Jsme moc rády, že jsme byly zařazeny do tohoto projektu a už se moc těšíme na setkávání s ostaními maminkami a jejich ratolestmi.

andelinka

Budulinek + Deniska (2,5 měsíce)
Mé jméno je Andrea a mám dvě zlatíčka: Beatku 4 roky a Denisku, které 8. února budou tři měsíce.

Více se dočtete v článku Na mateřské je manžel.

budulinek_sestricky1

danasi + Deniska (2 roky)
Ahoj, jmenuji se Denisa a jsem na světě již 748 dnů. Jsem první dítě narozená na VD v roce 2013. Ale doma mám ještě další sestřičky – starší. Jsem v pořadí čtvrtá a doma na mne čekala Adélka, která má tento týden 20 a Eliška, která má 7,5 roku. Nejstarší s námi neudržuje rodinu, tak ji vlastně neznám. Jen Eliška mi o ní někdy povídá.

Celé moje povídání si přečtěte v článku Jsem na světě již 748 dnů.

IMG_0541

jana231 + Michalka (necelé 3 roky)
Jmenuji se Michalka a spousta z vás mě již zná. Budou mi tři roky, ale každému říkám, že jsem už veliká holka :-) Všechno chci dělat sama a jak se mi to líbí, vztekám se, když mi máma pomáhá nebo dokonce radí :-)

Více si o mně můžete přečíst v článku Do všeho se vrhá po hlavě.

jana231

KatkaKo + Pepíček (2 roky)
Jmenuji se Kateřina a v únoru oslavím 31. narozeniny. Bydlíme v krásném městě Blatná v jižních Čechách. Jsem maminka dvou dětí a jsem na ně moc pyšná! Společně se skvělým tatínkem i manželem máme dceru Elišku a syna Pepíčka. Eliška se nám narodila 4. 9. 2009 a Pepíček 1. 12. 2012.
Elišce je sice již 5 let, ale slíbila jsem jí, že ji zde zmíním, aby nebyla smutná, že maminka píše pouze o bráškovi. Pepíček oslavil 1. prosince své druhé narozeniny a je to tak trošku andílek i ďáblík. Prostě je to kluk a nemohu ho srovnávat s holkou, jelikož je tak trošku i neposedný. Jinak je to zlatíčko a šikula.
Ale i přes jeho šikovnost, bojujeme tak trošku s nočníkem :-). Určitě to zvládne, snaží se. Rádi spolu čteme obrázkové knihy, čteme spolu říkanky. Já Pepču učím tak trochu „po svém“ tancovat na písničky, jako například na Pec nám spadla. Pepíček má moc rád auta a vláčky. Občas si vláčkem uděláme výlet za tatínkem do práce. Samozřejmě, že má rád také pohádky v televizi, jako například Bolek a Lolek a nebo Jája a Pája. Velmi si užívám čas, který spolu strávíme, jelikož za rok půjde do školky a bude vše zase jiné.
Když od něho zaslechnu slovo „mamik“, je to balzám pro mé uši, jelikož to znamená maminka. Dlouho se mu do tohoto slovíčka nechtělo :-). Ale nyní zvládá s přehledem oslovovat všechny členy rodiny – od nás po babičky, strýčky a tetičky. Někoho i jménem. Sám řekne, jak se jmenuje jménem (příjmení zatím neumí) a ukáže na různé části svého těla tak, jak jsem ho to učila já a Eliška.

katkako

knizkova8 + Pepíček (necelé 3 roky)
Ahoj jmenuji se Katka a je mi 34. Chlapeček, s kterým jsem na mateřské, se jmenuje Pepíček a narodil se 15.3.2012 ve 12:13. Pepíček je moje třetí dítě, ještě má dvě sestřičky Karolínku (13) a Verunku (5). Je to sice benjamínek a vymodlený kluk ale rozhodně není rozmazlený, poslouchat se musí.
Pepíček má od 1 roku astma, má dýchadlo, léky na reflux a léky, které se dávají, když dýchadlo astma úplně nelepší.
Pepíček se vlastně skoro ničeho nebojí, když loni přišel Mikuláš, tak si s čertem šel klidně povídat. Občas chodí spinkat k babičce. Vůbec mu nevadí, že je bez maminky, je v klidu, žádný pláč.
Od dvou let nemá plenku přes den a od dvou a půl už ani v noci.
Letos v březnu jdeme k zápisu do školky ale prý se asi nedostaneme je moc 4-letých.
Pepíček miluje auta, hlavně popeláře, hasiče, záchranáře a policii 🙂
Já o něm říkám, že je to tryskomyš na atomový pohon, ten je všude a nikde, rozhodně ne tam kde má být nebo kde by ho člověk čekal. No je s ním zábava, rozhodně se nenudím.

knizkova8knizkova8_traktor

konipas + Lenka (20 měsíců)
Moje dítko odpovídající „mateřské“ (vlastně rodičovské – bohužel jsem sehnala práci jen na pár měsíců, takže jsem tzv. neměla odpracováno a od začátku jsem na rodičovské)se jmenuje Lenka, kalendářně jí je 20 měsíců, vlastně je o pár dní „starší“ než slavná paterčata, ale předčasňátko ještě „časnější“ než ta paterčata, takže vývojově se posuzuje i podle tzv. korigovaného věku (od původního termínu porodu), což je 16 měsíců. Zatím se zdá, že přes svůj uspěchaný příchod na svět všechno zvládá dobře (ťuky ťuk), je drobnější než vrstevníci, ale „šijí s ní všichni čerti“ jako s každým jiným batoletem 🙂 Asi od listopadu 2014 chodí, i když pořád ráda leze, pár slov říká, jinak zkoušíme i znakovou řeč pro slyšící batolata, znaků zatím umí víc než slov.
Lenka si ráda hraje se starší sestřičkou (Luckou, 8 let), která s ní má báječný vztah, i když sama chodí do 2. třídy a má „svých starostí dost“, jak se říká. Lucka hraje na housle (chtěla to umět „jako mamka“, počáteční nadšení už trochu ochablo, ale osobně neznám žádné dítko, které doma rádo cvičí na hudební nástroj, takže z toho zatím závěry nevyvozuji), ráda kreslí, chodíme společně do oddílu kolečkového (in-line) bruslení…
A já? V dětství jsem hrála na housle, vlastně i v dospělosti, j. h. jsem chodila do orchestru v hudebce ještě v době, kdy jsem čekala Lucku, proto ta fotka v profilu. Pracovně jsem „kancelářská myš“, po narození starší dcery jsem se začala trochu více zabývat dětmi, jsem i „certifikovaná chůva“, což jsem využila třeba při práci pro rodičovské centrum. Teď si užívám naší nejmladší a do podobných center chodím zase jako „pasivní uživatel“ 🙂

konipas

Kyller + Páťa (16 měsíců)
Ahoj, jmenuji se Ivana a na mateřské jsem nejen s VD, ale také se svojí 16-ti měsíční dcerkou Patricií. Náš příběh jste mohli sledovat také v rámci projektu TVD. 🙂
Páťulka je velice aktivní a stále usměvavá slečinka, kterou starší bráškové ( 4 letý Tadeášek, který je s námi také doma a Tomášek 6 let ) naučí i to, co snad sami ještě neznají :-D. Má moc ráda stavění z lega, předčítání, ráda maluje a hraje si s brášky a morčátky. Je to pěkná loupežnice, ale i sluníčko.

Kyller_1

lulieta + Harry (16 měsíců)
Jmenuji se Lucie, je mi 28let, miluji pečení, vaření, zvířata a hlavně svého přítele a děti. Jsem na mateřské dovolené s mým 16ti měsíčním synem Harrym a moc si to užívám. Je to mé druhé dítě, ještě máme pětiletou dceru Lauru. Harry je takový můj maminčin mazánek. Je pravda, že druhé dítě je úplně o něčem jiném a taky jsem si ho pořádně rozmazlila a teď se ode mě nehne na krok. Výjimka je, když přijde sestřička ze školky. To si potom hrajou spolu v pokojíčku a jsou moc hodní. Mají se strašně rádi a Harrysek ke své starší sestře vzhlíží a snaží se ji ve všem napodobovat. Sem tam se poškubou, ale to je myslím u sourozenců běžné. Já jsem byla horší a věřím, že čím budou starší, tím to bude horší 🙂 Každopádně si každý den s nimi užívám, jak můžu, a jsem šťastná, že můžu být matkou!!!

lulieta_harrylulieta_vsichni

mamina85 + Adélka (7 měsíců)
Jmenuji se Martina, v únoru mi bude již 30 let, ráda pro svoji rodinu vařím a peču. Mám skoro 4letého synka Kubíčka, který rád chodí do školky mezi děti a rád hraje hry na počítači. Adélce bude 7 měsíců, takže ta svět teprve objevuje, vše skončí v její pusince, ale nejradši ze všeho má papání.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milka 98 + dvojčátka Nelinka a Mireček (2 roky) + Vojtíšek (1 rok)
Nelinka a Mireček jsou dvouletá dvojčata. Nelinka je přemýšlivější a Mirdýskova ochranářka, protože Mirda se žene do všeho po hlavě a bez rozmyslu. Mirdýsek je rošťák, ale umí se víc přitulit než Neli. Takže Nelinka je velitelka a Mirda vykonavatel, který vše poplete. Mají se moc rádi a milují svého bratránka Vojtu.
Vojtíšek oslavil v listopadu jeden rok. Už od narození po novorozeneckém vyšetření jsme věděli, že je prakticky hluchý. Půl roku nosil sluchadla a v listopadu ke svým 1. narozeninám dostal velký dárek – oboustranné voperování kochleárního implantátu. Teď se učí slyšet. Vojta je moc vnímavý a rychle se učí. Znakovou řečí sdělí, jak tikají hodiny, že je tam kočička, že mu něco chutná apod.
Jsem jejich babička, která své vnoučky má moc ráda, užívá si každou chvilku jejich přítomnosti, ikdyž je úplně grogy, když je někdy hlídá všechny tři najednou.

milka98_vojtisekmilka98_dvojcatka

Monika11 + Adámek (7 měsíců)
Jmenuji se Monika, je mi 34 let a bydlím ve Znojmě.
Mám 1 dítě, půlročního Adámka, se kterým žiju sama. Jen žádná lítost, prosím, nevadí mi to, jsem šťastná…nejšťastnější.
Záliby – není na ně teď moc čas, ale miluju jízdu na kole, výlety na hrady, zámky, zříceniny, ráda čtu…
Dělám fanklub jednomu českému zpěvákovi 🙂 a občas vyrazím někam na jeho koncert, což také počítám mezi svůj koníček :-).
A něco zvlášť o Adámkovi? Jsem vlastně dávala jen ten metr a datum narození.
No, Adámek měl na půlroční prohlídce 9,450 kg, takže je to trošku cvalík :-). Myslím, že je hodný miminko, brečí tak jednou za 3 dny a většinou spí celou noc (od 20.00 do 8.30). I když výjimky jsou taky, a to pořádný! Někdy ponocujeme klidně i 3 hodiny uprostřed noci :-). Zatím sám nesedí, nelozí, ale brzy asi začne. Zatím jen válí sudy :-), takže už skončila doba, kdy jsem ho našla tam, kam jsem ho položila :-). Nejvíc si vyhraje na hrací dece, na té je skoro pořád od jeho 4 měsíců. Čtu mu od malinka pohádky a líbí se mu, když mu zpívám (i když falešně!!).

monika11

Pavluschka + Tinka (1,5 roku)

Jak rostla Tinka jste měli možnost sledovat v projektu Těhotná s VD. Od jejího narození uplynulo už 1,5 roku. Je to drobná holčička, která si svým kukučem okamžitě získává srdce všech. S bráškou Filipem se milují a nedají na sebe dopustit. Přesto má Tinka ještě jednu větší lásku – našeho kocoura. Její první slovo bylo mau – tj. mňau.
Mateřská s ní utíká velmi rychle, vždyť už máme více než polovinu společného času za sebou. Na tu druhou połovinu se těším. Čeká nás ještě hodně radosti, práce se hodně toho naučit a o nějaké to překvapení jistě nebude nouze…
současnostpavluschka pavluschka3

petlu12 + Anička (8 měsíců)
Petra – 36 let
Prodavačka dětského oblečení.
Záliby: moje děti a výtvarné vyžití a výlety s nimi, čtení, kino, divadlo, zahrada a můj plevel :-), vaření a grilování v létě.
Dcery: Anna – 8 měsíců, hodně fixovaná na mě, miluje starší dceru a teprve se tady na světě rozkoukává
Katka – 8 let, šikovná, pořád něco vyrábí, čte, maluje, závodně cvičí aerobik a miluje mladší dceru.
Jinak jsme úplně normální rodinka.
Taťka celý týden pracuje, pak o víkendu sportuje a občas ho přehlasujeme my tři ženy na nějaký nedělní výlet.
Jsem na RD skoro rok a začínám si to teprve užívat.
Mladší dcera pořád plakala, ale teď už je to smíšek, tak se těšíme na jaro a na hřiště a na výlety.
Ráda si ale i zalenoším, zalezu s knihou a nějakou mlskou.Ale toho se mi teď moc nedostává:-)
Takže ve zkratce asi tak.
Těším se na články a na vše kolem Mateřské na VD (i když jsme všichni spíš na rodičovské:-)),

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teru + Alička (4 měsíce) + Alešek (necelé 2 roky)
Letos mi bude 37 a tak jsem se rozhodla, když nám to plození nedělá problém, neoddalovat to a rodím každý rok. No to je jen taková legrácka, 2 děti jsou pro mě tak akorát a další už neplánuji.
Skutečnost je taková, že Alešek nebyl vůbec plánovaný a Alička naopak do detailu. Bydlíme v bytě 3+1 a už teď mi vrtá hlavou, jak to udělat, aby měl nejpozději v pubertě každý své soukromí. Aleškovi v únoru budou 2 roky. Je to náš cíťa, hned ho všechno rozbrečí, bohužel obzvlášť od narození Aličky. Doufám, že se to změní, čím dál častěji mu koukají z očí čerti a vymýšlí lumpárny nebo způsob, jak nás rozesmát. Do období vzdoru hupnul rovnýma nohama v listopadu a trošku se s tím pereme. Moc toho nenamluví, ale kombinací slov a gest většina lidí pochopí, o co mu jde. Kdo nepochopí, je náležitě oceněn zvýšeným hlasem a stále se opakujícím požadavkem.
Alička je moje sluníčko, usmívá se už od probuzení a pokud se jí někdo věnuje, usmívat se nepřestane. Problém nastává, když se musím věnovat něčemu, co vyžaduje obě moje ruce a Alička skončí v nějakém sedátku nebo nedej bože vleže. Nejdřív to vypadalo, že budeme muset chodit na cvičení, nechtěla ležet na bříšku a zvedat hlavičku. Zlomilo se to v podstatě ze dne na den, teď už čile pase hříbátka a už se otočí na bok a zpátky. Na rozdíl od Aleška je plně kojená v podstatě od narození, už má 6,5 kg a je to sprinterka, protože najezená je za 3-5 minut a pak už se směje a spokojeně brouká.

Teru_2Teru_1

ustarana + Eliška (21 měců)
Jmenuji se Marianna a jsem na rodičovské dovolené. Můj manžel si představoval, že rodičovská dovolená je o popíjení kafíčka a sledování nekonečných seriálů, ale když jsem nastoupila do práce na částečný úvazek a on začal hlídat děti, tvrdě narazil na realitu 😀 .
Staršímu synovi budou 4 roky a v září nastoupil do školky, holčičce budou 2 roky. Je až neuvěřitelné jak jsou děti rozdílné. Pavlík je malý myslitel a stavitel a Eliška je zas takové tornadko. Oba moc rádi tvoří – malují, modelují, stříhají a lepí. Takže už máme doma pěknou galérii – kresby přímo na zdi, obrázky z modelíny zapracované do koberce a koláže když si ustřihli kus ponožky a přilepili si ji k teplákům nebo tričku. Ale také se musím pochlubit, že vyhráli výtvarnou soutěž pro děti (fotku dodám někdy příště). A kromě rodičů mají společné už jenom to, že si obvykle hrají s věcmi, co nejsou hračky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

zaglo + Hanička (6 týdnů) + Pavlík (necelé 3 roky)
Jmenuju se Olga, je mi 32 let. Bydlím s dětmi a manželem v malé vesnici ve středních Čechách. Před nástupem na mateřskou jsem pracovala jako ekonom v Praze.
Mám dvě děti. Pavlíkovi budou v únoru 3 roky. A od té doby, co se rozpovídal, což bylo teprve na podzim, nezavřel pusu 🙂 Je fascinující, jaký pokrok dokážou děti najednou udělat. Ještě v srpnu vyslovil maximálně dvouslabičné slovo, většinou používal jen první slabiky a na konci září už zpíval písničky. Je vůbec moc šikovný. Aspoň my rodiče spolu s babičkami si to myslíme 🙂
Jednou týdně chodíme na cvičení, které ho moc baví. Dříve jsme chodili také na plavání. A jednou měsíčně jezdíme na pohádku. Bohužel nemáme v dosahu žádnou babičku, takže vše absolvujem i s malou Haničkou.
Haničce je právě dnes 6 týdnu a už včera byla poprvé na pohádce. Slavíme úspěchy odpovídající jejímu věku, přibírání na váze, zvedání hlavičky a první úsměvy. Občas je mi jí trochu líto. Ačkoli jsou obecně benjamínci považovaný za ty rozmazlovaný, u nás hraje prim Pavlík. 100% Haničce se věnuji jen při koupání, a když Pavlík spí, tj. při nočním krmení. Během dne i při kojení čtu Pavlíkovi knížku nebo mu pomáhám skládat kostičky.

zaglo_s_kocarkemzaglo_hanicka

zikminka + Kubík (necelé 2 roky)
Jdu do toho já – čerstvá „čtyřiatřicítka“, trochu praštěná, ale s úžasým 2 letým synátorem Kubulkou bambulkou – což je moje strašně zlobivý „všechno“…
Tohle bylo sice trochu na úvod stručný, ale tak nějak co víc psát? Jsme sami, tedy bez chlapa (je někde vůbec ještě nějakej?), já chodím na půl úvazku do práce, dělám dvě vysoký školy najednou, 3krát v týdnu teď chodím cvičit a přesto se snažím strašně si toho mýho lumpa užít!!! Hlídají ho moje dvě tety, o víkend babička, moje ségra, jak to jde… a Kuba? je to poklad nás všech… a začíná toho pěkně zneužívat, lumpik jeden! Je strašně upovídanej, zvědavej, živej a prostě akční… kluk jak má být… 😉

zikminka

Chcete se přidat také?

Pokud máte chuť přidat se k ostatním a máte dítě (vnouče) ve věku do 3 let, můžete tu být i vy. Stačí na email mvd@vasedeti.cz poslat podobné představení s fotkou a na svůj profil doplnit info o dětech, ideálně i s metříkem. Do předmětu emailu prosím napište MVD – (vaše přezdívka), tj. např. MVD – Sluníčko.

Těším se, na všechny vaše příspěvky!

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (11 vyjádření)

  • pivatko

    krásné maminky a ještě hezčí dětičky

  • Petra Vymětalová

    Právě jsem do článku přidala ještě info od maminky Moniky11 i s nádhernou fotkou Adámka 😉 Určitě mrkněte…

  • Petra Vymětalová

    Marci55, nechceš se taky přidat?

  • Marci55

    Krásné příběhy. Taky mám ještě miminko,ale už odrůstá, šíleně rychle to utíká

  • knizkova8

    Psala jsem sem těhotenský deníček a tomu broučkovi z bříška už budou 3 roky,tak strašně to utíká. Skoro Vám závidím děvčata co máte ještě miminka.

  • Kyller

    Jůůů, to jsme se krásně rozrostli 🙂 A dokonce i o tatínka 🙂

  • andelinka
    andelinka

    jsme s holkama rády, že tu můžeme být s vámi!

  • meggi41

    Tyhle clanecky taky moc rada ctu!! 😉
    Nektere tu „znam“,super…jen tak dal…
    M.

  • Marinada

    Byla jsem nadšená z otevřenosti maminek v TVD, ale maminky z MVD nezůstaly vůbec pozadu! Krásné čtení, díky!

  • danasi

    Jsem ráda, že se nás tu sešlo tolik, a že jsme na to s Kyllery nezůstali sami. A u Budulínka prosím prosím, když je na mateřské tatínek, ať ho mamča přesvědčí a příjde mezi nás. Je super mít chlapa na mateřské mezi námi. Je dobré slyšet i názor chlapa.

  • Peťka

    Super, těším se na vaše vyprávění milé maminky na mateřské „dovolené“. A vidím hned několik nových nicků, což je skvělé.
    A samozřejmě je pro mne velmi milé vidět opět po čase jak rostou dětičky z TVD1. 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist