Novoroční blahopřání

Rubrika: Tvoření s dětmi

pfvasedetirozkrjab_pNovoroční blahopřání mají v naší zemi dlouhou tradici. Úplně první novoroční přání byly tzv. minucie a vyráběli je učitelé se svými žáky. Tato přáníčka byla malovaná a veršovaná. Přáníčka měla za úkol naklonit si vrchnost a získat případně peněžitou podporu. Prý se stávalo, že učitelé měli plné ruce práce a nutili žáky, aby novoročenky vyráběli za ně.

pfvasedetifinPozději ve 30. letech 19. století začal rozesílat novoročenky hrabě Chotek. Nechtěl příjímat na Nový rok zdvořilostní návštěvy, a tak začal posílat blahopřejné lístky. Jeho nápad se rychle ujal a rozšířil.

Na novoročenkách často nacházíme dvě písmena (P.F.) a číslo následujícího roku. Tato zkratka znamená francouzské Pour féliciter tj. pro štěstí. Zkratka P.F. se používala výhradně v českých zemích a prý se dokonce říká, že samotní francouzi nevědí, co znamená.

V poslední době se novoroční blahopřání posílají hlavně e-mailem nebo smskami. Možná je to škoda, i s dětmi lze vyrobit hezkou jednoduchou „péefku“. Z jejichž výroby budou mít radost děti a potěšíte jistě i příjemce novoročenky.

Taková úplně jednoduchá „péefka“ je obtisknuté rozkrojené jablíčko. Proč dávat na P.F. obtiskuté rozkrojené jablíčko?
pfvasedetirozkrjabVýroba tohoto novoročního přání je podle lidového zvyku, kdy se buď o Štědrém dnu nebo na Nový rok veštilo z rozkrojeného jablíčka. Zdraví symbolizovala úplná hvězdička, která se má objevit po rozkrojení jablka. Obtiskem rozkrojeného jablíčka s hvězdičkou tak přejete hodně zdraví po celý další rok.

Výroba není ani náročná na materiál.

Potřebujeme: jablko, barvy (temperové, prstové, vodové), štětec, papír.

Výroba přání je úplně jednoduchá:
*jablko se rozkrojí.
*plocha se natře a obtiskne.


Napsal/a: Petra Fejtková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist