Těhotenské mýty a pověry I.

Rubrika: Těhotenství

pregnancy_mythTěhotná žena se nemá dívat na oheň, aby dítě nemělo na těle „oheň“. Nemá chodit do sousední dědiny, aby ji kroupy nepotloukly. Neměla by ani vycházet za soumraku, aby předešla uhranutí dítěte. Bude-li chodit pod prádelní šňůrou, může se dítěti zauzlit pupeční šňůra.

Pro dnešní ženu jsou výše uvedené pověry už jen úsměvné a absurdní. Stále se ale těhotné maminky setkávají s řadou zaručených pravd, které jsou také pouhými mýty.

Podívejme se na deset nejběžnějších mýtů, se kterými se v souvislosti s těhotenstvím stále ještě můžeme setkat.

Mýtus č. 1: Určení pohlaví miminka
Spousta těhotenských pověr se vztahuje k určení pohlaví očekávaného miminka. Podle nich lze poznat, zda se vám narodí chlapeček nebo holčička např. podle toho, co vám v těhotenství chutná, podle tvaru břicha, kvality pleti maminky nebo tepu miminka. Těchto babských rad je nepřeberné množství a vydají na samostatný článek, který už je v plánu.
Zatím doporučuju aspoň příspěvek Holčička nebo chlapeček? od Markéty, kde se dočtete o tom, jak ovlivnit pohlaví dítěte;-)

Mýtus č. 2: Pokud vás v těhotenství pálí žáha, budete mít vlasaté miminko
S pálením žáhy se v těhotenství setká spousta budoucích maminek, ale zdaleka ne všechny mají miminka vlasatá, což můžu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Zatímco při prvním těhotenství jsem se s pálením žáhy nesetkala, podruhé jsem si je celkem užila. Druhá dcerka měla ale vlásků ještě míň než ta první 😉
Na toto téma dokonce proběhlo i několik vědeckých výzkumů a ani jeden z nich toto tvrzení nedokázal.

Mýtus č. 3: Teď musíš jíst za dva!
Mám pocit, že neexistuje těhulka, která by tuto nebo nějakou podobnou větu neslyšela. Je to ale samozřejmě další mýtus, stačí si uvědomit, že matka opravdu „neživí“ dva dospělé.
Ženám s normální váhou stačí zvýšit příjem kalorií zhruba o 300 denně. Ženy s podváhou mohou přidat i více, oproti nim ženy s vysokou nadváhou by příjem kalorií zvyšovat neměly. Při správném stravování se dokonce může stát, že maminky s nadváhou v první polovině těhotenství trošku zhubnou, a to i bez ohledu na těhotenské nevolnosti. Často totiž po pozitivním těhotenském testu upraví svůj jídelníček na zdravější, vypustí stravu z fast-foodů apod.

Mýtus č. 4: Sex v průběhu těhotenství škodí miminku
Pomineme-li riziková těhotenství, není důvod k sexuální abstinenci během těhotenství a to od prvních týdnů až do odtoku plodové vody. Při milování by se partneři stejně jako kdykoli jindy měli řídit tím, co je oběma příjemné, především s ohledem na těhotnou ženu. Například by neměla na břiše spočívat velká váha, což je ale v posledních měsících i dost těžko realizovatelné 🙂 Není třeba obávat se o miminko, to je totiž velmi dobře chráněno před případnou infekcí hlenovou zátkou a dále ho chrání plodové obaly a plodová voda.
Sexu se nemusí po celých devět měsíců vzdát dokonce ani maminky s rizikovým těhotenstvím, pokud riziko spočívá ve zdravotním stavu matky (např. při cukrovce, nedostatečné funkci ledvin).

Mýtus č. 5: Každé dítě stojí matku jeden zub
Pravdou je, že v těhotenství tělo matky vyžaduje vyšší přísun vápníku, zhruba 1500 mg denně oproti běžným 1000 mg. To ale v dnešní době, kdy máme k dispozici vyváženou stravu, spoustu různých potravinových doplňků a kvalitní dentistickou péči, není problém, který by měl zásadně ovlivnit stav chrupu matky.
Zde bych ráda zmínila doporučení, na které jsem při pátrání po těhotenských pověrách narazila – největší zásoby vápníku a železa si tělo ukládá během puberty a adolescence, v tomto období by tedy zejména dívky měly dbát na vyváženou stravu.

Tolik tedy prvních pět těhotenských mýtů. Myslím, že fakt, že v těchto případech jedná jen o pověry, většinu z vás ani nepřekvapil, zároveň jsem přesvědčená, že se s nimi setkala každá z nás, hlavně ze strany našich maminek, tchýní, babiček. Zajímá mě, jak jste je přijímaly? Věřily jste některým z nich?

Na příští týden mám pro vás připraveno dalších 5 mýtů, které ve větší či menší míře přetrvávají dodnes.

Napsal/a: redakce (Petra)

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (13 vyjádření)

  • Anonymní

    Ahoj holky,taky jsem si s pálením žáhy užila své….nejdřív jsem si kupovala rennie, ale pak jsem naštěstí objevila skvělé přírodní kapičky,které mi pomohly a neuškodily miminku.Mohu fakt doporučit.

  • Pingback: Těhotenské mýty a pověry II. | | VašeDěti.cz ()

  • tá žáha mě potrápila taky, a docela dost spíš hrozně. musela jsem mít pořad u sebe rennie. ale narodil se mi chlapeček, který byl po narození hrozně vlasatý. všichni říkali, že mu vlasky vypadají, a nevypadali a roste mu to jako z vody. Sestričky v porodnici i ted u pediatra, říkají, že by mu je mohli holky závidět.

  • jinak tedy ta žáha mi dala!!!pílila mě totiž od 4měsíce až dokonce,u obou.nestačila jsem kupovat rennie a tums.krabičku jsem mela na par dnu.

  • no tak to nevim,žáha me pálila u obou holek,a první vzadu nic a druhá jen černé vlásky.zato ted maji obe vlasy az na zadek a kudrnky na koncích(kor u té 4 leté je to paráda).
    kočárek jsem měla doma u první asi měsíc a pul předem,moc jsem chtela pouze jeden druh a barvu,a nikam jsem ho nelifrovala,postýlka to samé.dopředu postavit,povléct,nebesa.¨výbavičku taky dopředu.tatínek je rád že ted příde na to jakse co obléká:))) a k čemu to je a kde to vubec holky mají uložené.

    docela jsem se pobavila nedávno,když moje mamka říkala malé,JEN SI POŘVI,ŘVEŠ DO KRÁSY.bno,kóča nám řve vsteky i jen tak pomalu nonstop od 8 měsíce věku.ted ji je něco po 4 roce,potěš pánbu teda,to uzmám teda královnu krásy celé zeměkoule.a s její povahou umanutou bude hůř :))))))))

  • keenspeed

    hezké 🙂

    mě osobně žáha nepálila vůbec,z ničeho a to jsem baštila o 106.
    malý měl vlásků dost, ale pak mu vypadaly 🙂
    kočárek jsme do porodu nechali u mojí mamky a výbavička byla nachystaná předem.

  • Holky, pokud si vybavuju, tak žáha pálila snad všechny moje kamarádky, takže to by se museli rodit samí vlasatí kluci 🙂

  • Lien

    Pěkný článek.

  • Petro, moc hezké čtení. O ohni jsem neměla ani tušení, takže díky za rozšíření obzorů 🙂
    Jinak co se pálení žáhy týče, já zase slyšela, že je to specilita kluků, což se v mém případě potvrdilo, ale popírá to pálení žáhy u tebe… 🙂
    A jinak mě vytáčelo, že mi všichni zakazovali leštit zrcadla a okna. A kočárek jsem statečně měla doma připravený, ale po porodu jsem si skoro říkala, že nebýt toho, možná by porod byl hladší a bez komplikací, které nastaly. Samozřejmě je to hloupost, ale s hormonálními změnami jsem měla všelijaké myšlenky… 🙂

  • Petro, hezké, už se těším na další.
    Taky jsem se setkala s různými mýty, ale nejvíc si vzpomínám, že jedna známá pokaždé zkoumala tvar mého břicha. Hrozně mi to vadilo. Když jsem přišla s tím, že budeme mít kluka, pořád opakovala, že „je to jasný už od pohledu“. Dnes se směju, ale v tom těhotenském rozpoložení mi to fakt vadilo 🙂

  • Petra Vymětalová

    No jo, na to (ne)chystání výbavičky jsem úplně zapomněla, nemám to nachystané ani do té druhé části 😉 Tak díky za doplnění 😉 Ono je to asi hodně podobné těm pověrám z úvodního odstavečku…

  • Peťka

    Pěkný článek.
    Mýty jsou opravdu úsměvné. 🙂
    Během těhotenství jsem na nějaké pověry nedala vůbec, až na jednu. A tou byl kočárek. Ten jsem si opravdu nechala v prodejně a manžel pro něj zajel až po porodu. 🙂

  • Petro, moc hezký článek 🙂
    S uvedenými pověrami jsem se samozřejmě setkala, včetně těch úsměvných v úvodu článku – jako např. oheň. Kdybych měla brát v potaz to chození pod prádelní šňůrou, asi bych nedonosila ani jedno dítko…. nebo bychom všichni doma chodili jako vepříci 🙂 Tyhle mýty jsou opravdu spíše k smíchu…. přidám ještě jeden, který jsem slýchala doma – těhotná by se neměla dívat na ošklivé věci, aby neměla škaredé dítko 🙂
    S kazivostí zubů – souhlasím s tím, co jsi napsala, už má zubařka mi říkala, že kazivost zubů v těhotenství je sice dílem genetiky, ale hlavně je to záležitost hygieny – a musím říct, že čtyři těhu a skoro 6 let kojení mi nevzaly ani jeden zub (naštěstí, při mé panické hrůze ze zubařů…:) ).
    I když jsem své první dítko čekala před 14 lety – ( tehdy moc informací nebylo, jen nějaká obecná literatura, internet nebo časopisy pro maminky ani náhodou), od začátku jsem tyto mýty brala opravdu jen jako mýty a hlavu jsem si s nimi nedělala.
    Je ještě jeden mýtus, který mi docela leze na nervy, tím spíš, že spousta maminek jej dodnes bere v potaz – a sice, že výbavička by se neměla chystat před porodem… a kdy asi? 😉 Neumím si moc představit čerstvého – nervního a vyděšeného – tatínka, jak ve dvou dnech lítá po obchodech a shání dupačky, košilky a olejíčky, natož tak ergonomické dudlíky, ty správné plenky nebo bodýčka :))

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist