Dilema správného nákupu možná trápí většinu z nás. O tom, jak správně nakoupit, se zaměřujeme i dnes, na Den výživy, který na VD slavíme…
Určitě to znáte. Vydáte se s dětmi na nákup základních potravin a v košíku vám skončí plno potravin, které byste běžně označili za zbytečné, nevyhovující, nezdravé. Tyčinky, sladkosti apod. tvoří při velkých nákupech značnou část obsahu nákupního košíku. Stejně jako spousta salámů apod.
Jak tedy nakupovat?
Zcela určitě se před nákupem pořádně najezte! Když vyrazíte hladoví, budete kupovat podle aktuální chutě a v ledničce se vám tak ocitnou potraviny třeba ne zrovna zdravé, ale ve většině i zbytečné.
Sledujte etikety a snimi nutriční hodnoty jednotlivých potravin. Jakožto hladoví se zaměříme na potraviny se zvýšeným obsahem cukru. Což samozřejmě není ideální. Vždy je lepší kupovat potraviny, kde je obsah cukru nižší. Z pečiva se spíš zaměřit na výrobky celozrnné.
Sladkosti kolem nás
Čokoláda je něco, si hodně z nás při nákupu neodpustí. Kupovat čokoládu ale nemusí být tak jednoduché.
Obsah kakaové sušiny může být i vyšší a se stoupajícím množstvím se ve většině případů i zvyšuje cena. Výrobky s vysokým obsahem kakaové sušiny (může jí být až 90 %) obsahují málo cukru a většině konzumentů nechutnají. Měli bychom se držet „zlaté střední cesty“ a vybrat si čokoládu s 60 – 70 %, protože ta obsahuje dostatek pozitivně působících látek a má příjemnou chuť.
Tak se k problematice vyjadřuje profesorka Jana Dostálová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.
Věděli jste například, že skutečně kvalitní čokoládu si můžete dopřát každý den? Samozřejmě tedy v určitém množství, podle Jany Dostálové v množství asi 20g denně. Pozor si ale musejí dávat osoby s nadváhou či obezitou.
Více o cukrovinkách si můžete přečíst v tomto článku.
Nepřítel glutamát
Glutaman je sůl odvozená od aminokyseliny glutamové. Obecně je v naší mysli spojená s nevhodností konzumace. Glutaman je ale běžnou a přirozenou součástí některých potravin, například ryb, drůbeže, masa, sýrů, zeleniny…
Tělo vyrábí 50 gramů volného glutamanu za den, který je potřeba k různým životním procesům látkové výměny.
Jak je obecně známo, s výskytem průmyslového glutamátu jsou spojeny hlavně instatní polévky. Ve výzkumu projektu Vím, co jím se k tomu vyjádřila dietoložka Karolína Hlavatá:
uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
„Pokud bude glutaman na čelním místě ve výčtu použitých surovin, je asi něco špatně. Chuť je dána pouze glutamanem, popř. jiným kořením, nikoli kvalitními surovinami,“ dodává dietoložka
Více o problematice glutamátu se můžete dozvědět tady.
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
Nakupování s papírkem má něco do sebe. V mém případě to řeší dva problémy, nezapomenout a naopak na druhé straně nekoupit nepotřebné. Jinak by to bylo, jako v tom starém vtipu, jak babička poslala koupit dědu koupit chleba a mléko, a on donesl kamna. Babička se na to podívá a utrousí““To sem si mohla myslet, dědek, sklerotik. A roury zase nekoupil!“
Já jsem pro obchodníky špatný nákupčí,čokolády nejím,Domča je nesmí a manžel může cokoli na kila,má spíše podváhu.¨
Nakupovat chodím s lístečkem,kam si napíši co je potřeba a málokdy koupím něco navíc a to spíše z ovoce a zeleniny a to se může.Salámy a cukrovinky kupuji tak,aby je mohl i Domča,takže čtu složení a beru jen s vysokým % masa,bonbóny a různé mlsky Domča jí sporadicky,většinu nesmí a ostatní si sám bere omezeně.Spíše mu peču sušenky apod. sama doma a vím co tam dám.