Vykostění kuřete

Rubrika: Recepty

Lavina pořadů o vaření, také literatura a DVD nosiče mě utvrzují v tom, že Češi stále rádi dobře baští. Řada z vás jistě vykosťuje co měsíc, někdo možná zatím ne. Tak prubneme to spolu? 😉
Které masíčko z kuřátka používáte na roládu? Osobně znám hodně lidí, kteří ji připravují z prs. Maso je celistvé a dobře se s ním pracuje. Ale věřte, že roláda z celého kuřete nemá chybu. Maso je v jednom kusu, žádné překládání plátků a ta šťavnatost! No a ze skeletu je super vývar.

Zavzpomínala jsem na studentská léta a vykosťování, které nás učila mistrová Libuška, pro vás nafotila.
Kuře položíme prsíčkama na pracovní plochu a v průběhu vykosťování s ním v podstatě nijak nemanipulujeme.

Oddělení masa od skeletu

Nejprve vedeme řez po páteři (označeno červeně), poté od páteře po skeletu dolů k prsíčkům (zelené šipky). Nejvíce pozor je potřeba dát při přeřezávání kloubů od křídel a stehen ( modře zakroužkováno).
Totéž provedeme na druhé straně, až zůstane uprostřed pouze skelet. Opatrně při odřezávání skeletu na hrudi, sice jsou tam prsa, ale místy jen kůže, tak ať se nám neprotrhne, nebo neprořízneme.

Vykostění křídel a stehen

Po odříznutí skeletu (oranžové místo), nás čeká vykostění křídel a stehen (červeně).
Uvnitř uchopíme kloub, po kterém seřezáváme maso, až zjistíme, že nám nezůstal ŽÁDNÝ otvor, ale maso se nám projmulo pekně dovnitř rolády.
Takhle to bude vypadat po zabalení (samozřejmě to bude ještě stáhnuté provázkem a po upečení neviditelné).
Při pečlivosti se nám cca po 10 – 15 minutách z kuřete vyklubal motýl 😀

Zkontrolujeme, zda není potřeba maso někde naříznout a překlopit do mezery. Můžeme buď plnit, nebo srolovat jen s česnekem, uložit do lednice, nechat vyhajat a druhý den dílo dokonat.

Dobrou chuť a ruce bez šrámu přeje Marie Busolíni!

Napsal/a: Marie Busolíni

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: Štěpán Kobliha není žádná bábovka

Kniha od spisovatelky Ivy Geckové Štěpán Kobliha není žádná bábovka, jež vydalo nakladatelství Grada, strhne všechny své malé čtenáře

Čtu dál →

3 tipy na pohodový nákup s dítětem

Ať to odkládáte, jak chcete, stejně se tomu úplně nevyhnete. Do obchodu s dítětem aspoň jednou za čas musíte. A

Čtu dál →

Recenze: Sourozenci – o spravedlivé výchově

Snaha o aplikování spravedlivé výchovy mezi naše potomky někdy bývá velkou zkouškou nervů, a leckdy i těžko rozlousknutelným oříškem. A právě

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (7 vyjádření)

  • MarieB

    Marinado teda to máš super řezníka! Já to zkusit u nás, tak by si asi mysleli, že jsem malinko přebrala ;-). A ať už z toho vyjde jakékoliv zvíře, nějak zamotat se to dá vždycky ;-), jen bacha třeba na hada- to by šlo asi hůř :-D.

    Peťko,chápu a setkávám se s tím celkem často. Hodně i že holky nechtějí krájet třeba syrová játra, tak je prvně uvaří a potom dál upravují. Ale třeba by přiložil ruku k dílu manžel, nebo naplánuj mejdan, pozveš pomocníky a na někoho tento úkol postoupíš ;-).

    Bamisko nemáme stejného manžela? 😀 Mému se též zdá že se k pc nějak moc tulím.
    Co se týče plnění, tak dávám přednost klasice a jednoduchosti. Ráda dávám vyniknout v chuti přímo jednotlivým surovinám, než abych maso přeplácla něčím jiným. Dle mého názoru ani nemusíme použít tolik nádivky, jako třeba naše babičky, ale na maso stačí položit třeba jen anglická slanina, pro barevnost proužky červené papriky, třeba i pokrájená játra a není co řešit. Osobně do tohoto moc neuznávám nádivky do kterých se cpe ještě klobás apod.
    Co tedy milujeme je MARINÁDA, kterou asi všichni znáte – olivový olej+červ.sladká paprika+oregáno+česnek+čerstvá petřželka na drobno nasekaná+cibule úplně jemně krájená+med+drcený kmín+polévkové bylinky (ne klasické koření či dochucovadlo)+třeba nějaké svoje oblíbené bylinky, nebo koření+pokud nebaští děti tak i nějaké ostré koření, ale vůbec nemusí být. Je to v podstatě takové ručně smíchané grilovací koření, ale 100x lepší ;-). Tímto potřu roládu ze všech stran, nechám uležet. Před pečením osolím, pokladu výše uvedené a úplně to stačí. Med po upečení zkaramelizuje a daleko lépe vynikne chuť použitých bylinek, navíc česnek je kontrast, takže pokud dáte medu decentně(stačí 1 pol.lžíce), budete mlaskat! No rozepsala jsem se, to umím, když jde o jídlo obzvláště dobře 😀 (a kdo ne, že? ;-)) MarieB

  • bamiska

    vyzkouším pěkný návod, já to neumím a hlavně musím nechat naostřit nože 😀 a pak asi manžela poslat pryč, protože když uvidí že vařím a čumím při tom do notebooku, tak to už asi přeteče pohárek trpělivosti a vyhodí mi ho z okna 😀 no a pak až ochutná roládku tak doběhne pod okno a přinese zpátky…

    je mi jasné že plnit se dá čímkoliv, ale máš nějaký osvědčený receptík co doma vyhrává??

  • Peťka

    Moc pěkný návod. Rolády nedělám, nějak jsem na ně pozapomněla. Takže díky za tip.
    Jenže já mám s tím vykostěním malinko problém, vadí mi téměř jakékoliv řezání do masa. Zvládnu nakrájet vepřové či hovězí. Porcování kuřete mi už dělá problém a do králíka neříznu vůbec.

  • Marinada

    Super návod – děkuji! Já na kuřecí roládu kupuju maso v krámě, kde mi to rovnou i vykostí, ale s masem dělám ráda, tak to možná podle tohohle podrobného návodu někdy zkusím – a uvidím, jestli se mi z toho vyklube motýl nebo úplně jiné zvíře :-).

  • MarieB

    Jarmuschko a Lien také si vykošťování z domu nepamatuji,když byla roláda, tak vepřová ;-).
    A ještě jsem viděla v jedné reality schow, že chlapík ořezáním vyjmul jen skelet. Kuře nebo kachna zůstala celá a naplnil ji nějakou (dle mého názoru) sice přeplácanou nádivkou, ale tentno nápad se mi také líbí. Třeba někdy vyzkouším. MarieB

  • Lien

    děkuji za návod, u nás se taky nevykošťovalo, nepamatuji si babičku, maminku a já to budu zkoušet někdy úplně poprvé

  • Jarmuschka

    Díky za prima návod.
    Nepamatuji se, že by mamka kdy kuře vykosťovala.
    Myslím, že jednou nebo dvakrát se o to pokusil choť (tchýně asi byla v tomto ohledu doma aktivnější).
    Roládka by byla fajn.
    Polévka ze skeletu je fakt dobrá – skelety jsem zatím kupovala u řezníka.
    🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist