Tak trochu jiný adventní věnec

Rubrika: Recepty

Adventní období je krásné. Všude je výzdoba, venku sníh (ne vždy, to je sice pravda), doma nedočkavé děti. Už máte na stole adventní věnec? Ještě ne? Nevadí.
Co takhle si ho letos upéct?

Receptů na perníčky je tolik, že ani nevíte který si vybrat. Já vám nabídnu recepty, které mám již vyzkoušené. A na další se můžete těšit v dalším článku.

Těsto na perníčky
750 g hladké mouky
280 g moučkového cukru
120 g tuku Hera
6 lžíc medu
4 vejce
2,5 kávové lžičky sody Bikarbony
1/2 balíčku koření do perníku

Zpracované těsto necháme alespoň dva dny odležet v ledničce. Před pečením těsto vytáhneme z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu. Pak rozválíme na větší plát vyšší těsto, tak 5 mm.

Vykrojíme si pomocí větší pokličky kolečko a do toho menší pokličkou další. Velikost záleží pouze na vás. Ze zbylého těsta si vykrojíme vykrajovátky různé tvary na ozdobu.
Položíme na plech a pečeme na pečícím papíře v troubě dobře vyhřáté asi na 200 °C, ale ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 °C. Pokud je trouba moc horká, pečeme s mírně otevřenými dveřmi.
Upečené potřeme rozšlehaným vejcem a přendáme na jinou podložku vychladnout.

Nejprve si všechno nazdobíme a pak skládáme dohromady. Svíčky přilepíme k perníčku cukrovou polevou, nebo si můžeme udělat 4 speciální perníkové stojánky. Do jednoho perníčku vykrojíme před upečením otvor na svíčku, kterou po upečení stačí vložit.
Větší kolečka těsta uděláme trochu vyšší a prostředek vykrojíme menším kolečkem. Do toho pak (po upečení a zdobení) svíčku vložíme.

 

Cukrová poleva na zdobení
1 bílek
200g moučkového cukru (2-3x přesátý)
1 lžička solamylu
1 lžička citronové šťávy

Pár tipů jak na perníčky

  • Do těsta dáme jenom tolik medu, kolik je uvedeno v receptu, nikdy více, jinak perníčky ztvrdnou.
  • Pokud se těsto lepí, poprášíme ho moukou a prohněteme.
  • Jestliže se těsto rozpadá, přidáme lžíci mléka.
  • Jestliže je poleva řidší, přidáme lžičku solamylu.
  • Pokud chcete mít perníčky tmavé, můžete do těsta přidat kakao.
  • Pokud chcete mít polevu barevnou, přidejte potravinářské barvivo.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (15 vyjádření)

  • JanaK

    jeden malý tip – pozor na „velikonoční“ potravinářské barvy, většinou je jejich pojivem sůl, takže výsledný obarvený produkt nemusí být moc chutný (osobní zkušenost a dlouho mi trvalo přijít na to, proč ten perník není dobrý)

  • Letos už je taky máme hotové. A ještě stromeček a domeček 🙂
    Dívala jsem se na fotky a máte to suprové holky 🙂

  • Peťka

    Aha! Tak už vidím, jak udělat kruh. 🙂
    Krásné.

  • bamiska

    také nunince děkuji za nápad loni jsem dělala tenhle tvar a letos kolo se čtyřmi srdíčky a také je to moc hezké…..tchýňka si loni tenhle perníkový schovala…tak jsem zvědavá jak vypadá po roce 😀
    všude měli úspěch a líbili se snad všem….

  • Petra Vymětalová

    Tak hlásím, že po loňském úspěchu, jsme si adventní věnec s holkama upekly i letos 😉 – včera pečení, dnes zdobení. Vzaly jsme to rovnou dvojmo – jeden domů a jeden chtěla Majda do školy, tak jsem zvědavá, jak s ním v pondělí uspěje (jestli se ho teda taky podaří přepravit vcelku ;-)).

    Foto v Zavině diskuzi Vánoční inspirace.

  • bamiska

    nuni mám nazdobeno a hotovo fotky nejdou dát přímo sem(což je škoda) tak je to v plkárně

  • keenspeed

    bami, ten solamyl je tam kvůli tomu, aby poleva pěkně držela… aspoň tak jsem to četla jinde… a hodlám tuto vychytávku letos použít 🙂

  • bamiska

    nuni koukám jakou děláš polevu já klasika jen bílek a moučka a zarazil mě solamyl to jsem nikde neslyšela proč to tam je??

  • bamiska

    nuni peču tak jsem zvědavá jak se povede…

  • Marinada

    Nuninko, Ty jsi tak šikovná, že vždycky jen tiše žasnu. Mně na to asi nezbyde čas, ale mrzí mě to – je to krásné.

  • Holky děkuji 🙂
    Psohlavkyně, neboj, není to nic těžkého. Zvládla to i 8letá dcera 🙂
    Frančice, budeš muset bránit vlastním tělem 🙂
    Bami, já jsem tyto dva dělala taky pro někoho jiného 🙂 Doufám, že se ti povedou.
    Ivčo, děkuji 🙂

  • psohlavkyne

    Šikulka, krásný věneček! No jo, zlaté ruce…..asi bych tohle nezvládla

  • Tisknu si recept. O víkendu ho snad spácháme. Hlavně, aby nám „vydržel“ do vánoc a chlapi ho nechtěli ochutnat. U nás co je dobré, moc dlouho nevydrží a je hned sežr..

  • bamiska

    nuni hezoučeké vyzkouším perníčky dělám z osvědčeného receptu a udělám to jako dárek pro maminu a tchýnku a o víkenku jim ho dám…jsi šikulka

  • Ivča a Domča

    To je krásný věneček! Rozhodně lepší než ten kupovaný z chvojí, co se nedá sníst:-)No nejsem teda expert na vaření, i když ráda něco nového vyzkouším, takže mám pocit, že tenhle rok budeme mít na stole tenhle úžasný věnec!
    Moc díky za návod.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist