Velikonoční beránek

Rubrika: Recepty

Tak jako k Vánocům patří vánočka, na Velikonoce pečeme velikonočního beránka a mazanec. Dneska si upečeme beránka nebo zajíčka, záleží jakou pečící formu budete mít. Receptů na beránka najdete tolik, že ani nebudete vědět, který vyzkoušet dřív. Pokud máte ten svůj 100%, máte štěstí, pokud ale zatím ten opravdu dokonalý recept nemáte, zkuste některý vyzkoušet…

Piškotový beránek
5 žloutků
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
vymačkanou čerstvou šťávu z poloviny citronu
kúru z omytého citronu
300 g polohrubé mouky
5 bílků
tuk na vymazání formy
strouhanka na vymazání formy

Nejprve si ušleháme žloutky do pěny, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Do pěny poté postupně přidejte šťávu z půlky citronu. Zvlášť si ušleháme tuhý sníh z bílků. Do žloutkové pěny postupně přisypáváme prosátou polohrubou mouku. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Těsto vlijeme do formy, kterou si dopředu vymažete tukem a vysypete čerstvě umletou strouhankou. Formu s těstem vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme dorůžova.

Velikonoční pudinkový beránek
3 vejce
150g cukru moučka
5 lžic oleje (když se dá víc, je ještě vláčnější)
5 lžic horké vody
150 g polohrubé mouky
lžička prášku do pečiva
citron. šťáva
sůl
vanilkový pudink
máslo + hrubá mouka na vymazání formy

Žloutky, cukr, olej, horkou vodu utřeme do pěny, mouku, pudink, prášek do pečiva a sůl promícháme a přidáme do pěny. Přidáme citr. šťávu a sníh. Lehce promícháme.
Obě formy na beránka vymažeme máslem a vysypeme hr. moukou. Do spodního dílu nalijeme těsto. Formu dáme na plech (pro případ, že by těsto chtělo utéci – já s tím problém neměla, záleží na velikosti formy). Pečeme ve vyhřáté troubě 15 min na 200 stupňů, potom cca 30 minut na 175 stupňů. Beránka necháme vychladnout ve formě.
Beránek je vláčný a chutný.

Velikonoční beránek – BISKUPSKÝ
280 g měkkého másla
140 g cukru
1 vanilkový cukr
6 vajec
špetka soli
140 g moučk. cukru
280 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
70 g půlených vlašských ořechů
200 g kandovaného ovoce
3 kapky citronové šťávy
70 g hrubě nastrouhané čokolády

Změklé máslo, cukr, žloutky, van.cukr a sůl – vyšleháme do pěny. Z bílků a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Kandované ovoce a ořechy smícháme s trochou mouky, postupně vše smícháme. Plníme do formy beránka, kterou jsme předem dobře vymazaly a vysypaly. Pečeme asi 50 minut na 170°C.

Beránek z pomazánkového másla
2 vejce
1 pomazánkové máslo
200 g krupicového cukru
4 lžíce mléka
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
máslo a hrubá mouka na formu

Oddělíme žloutky od bílku, z bílku vyšleháme tuhý sníh. Pomazánkové máslo vyšleháme s cukrem a postupně zapracujeme žloutky a mléko. Do krému vmícháme pol. mouku promíchanou s práškem do pečiva, nakonec vmícháme sníh z bílků.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při teplotě 170°C asi 40 min.
Upečeného beránka necháme chvilku zchladnout ve formě a poté opatrně vyjmeme a necháme vychladnout úplně.
Nakonec zdobíme podle svých představ.

Šlehačkový hrníčkový beránek
4 vajíčka
3/4 hrníčku krupicového cukru
1 a 1/2 hrníčku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
strouhanou citr.kůru
1 kelímek smetany ke šlehání
čokoládovou polevu

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citr.kůrou, pak nalejeme smetanu a přidáme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy na beránka a pečeme asi 45 minut při 175°C .
Vychladlého beránka polejeme čokoládovou polevou.

Tvarohový beránek
4 celá vejce
100 g tuku
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
250 g cukru
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
nastrouhaná kůra z 1 citrónu

Utřeme tuk s cukrem, přidáme vejce a tvaroh. Postupně přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na beránka. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170°C. Po upečení ozdobíme.

Zdobení velikonočního beránka

Upečeného velikonočního beránka opatrně vyklopíme z formy. Do zdobení se můžeme pustit sami, nebo přizvat i děti. Někdo má rád šlehačkového beránka, a tak ho ozdobí vlnkami ze sněhobílé šlehačky, nebo kakaové.
Můžeme také vršek postříkat čokoládou.
Beránka je také možné opatrně nařezat na pláty a promazat marmeládou a máslovým krémem.
Další možností je ozdobení beránka bílkovou polevou. Ta může být buď přírodní bílá, nebo také můžete přimíchat potravinářské barvy.

Ať vyzkoušíte kterýkoliv recept, nebo zůstanete u toho svého, doufám že se vám beránek krásně povede 🙂

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)

  • Suodal, to jsem moc ráda, že beránek všem chutnal 🙂

  • Nuninko, tak já za naši rodinu musím říct: „Tvarohový beránek byl super!!!“ Ještě jednou díky za „chutný“ receptík a děti ho chtějí i příští rok!!! 😀

  • Není zač, doufám že chutnalo 🙂

  • Tak mě zase právě chladne ten tvarohový beránek se žlutou mašličkou kolem krku 🙂
    Nuninko, díky za receptík…už se těším na snídani 🙂

  • Jarmuschka

    Tak jsem upekla toho z pomazánkového másla – už chládne.
    Množství těsta do formy tak akorát (možná mohlo být o kapku víc).
    Uvidíme, jak bude chutnat – že bych to pak zkusila i na mufiny.

  • Peťka

    Když já nemám formu na beránka, tak asi letos opět koupíme hotového. Ale věřím, že domácí je domácí. -)

  • Jarmusch, já to mám akorát do formy 🙂 No jo, vajíčka jenom letí, ještě že šla cena zase trochu dolů 🙂

  • Jarmuschka

    No, asi se nechám inspirovat.
    To množství těst v receptech odpovídá standardní velikosti formy?
    Nebo zbyde?
    Naplnit přední část formy do rovna a přiklopit „zadkem“?

    Ale tedy nešetříš nás – recepty se čtyřmi, šesti vejci, s pěti žloutky….
    😉

  • Děkuji 🙂 a přeji ať se povede 🙂

  • johana

    Všechny recepty vypadají zajímavě a jsou určitě dobré, já peču každý rok piškotového beránka. Kupovaný biskupský je také dobrý.Něco si opíši, děkuji !!! 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist