Kolik % svého platu dáte v létě za zmrzlinu?

Rubrika: Recepty, Zdravá výživa

30°C ve stínu. Vedro na padnutí. Nechce se vám pracovat, uklízet, vařit. Stejně nikdo nemá na jídlo chuť. Děti myslí jen na ZMRZLINU. Jak teplota stoupá, rostou i vaše výdaje za zmrzliny, nanuky, ledové tříště… Teplota stagnuje, ale výdaje rostou pořád.

Jak z toho ven?

Nechcete vyhazovat peníze za ta ledová potěšení, zároveň si bez nich neumíte léto představit? Nechcete cpát děti i sebe denně sladkostmi, ale zmrzce prostě neodoláte? O barvivech se raději zmiňovat nebudu.

Taky vaše děti nejvíce fascinuje modrá „šmoulová“ zmrzlina? Pokud v ní nejsou namleté přímo oblíbené pohádkové postavy, netuším, kde se ta barva vzala. Nebo raději tušit nechci. Zářivě zelená pistáciová zmrzlina? A viděli jste někdy zářivě zelené pistáciové oříšky?

Takže ven z toho můžete jednoduchou cestou.

Vyrobte si zmrzku doma.

Nejspíše už tušíte.

Zmrzka bez barviv bez příliš cukru bez dalších přidaný látek = DOMÁCÍ ZMRZLINA

Její příprava je jednoduchá, rychlá a zvládnete ji s běžným kuchyňským vybaveným. Vystačíte si s mixérem a mrazákem. Pokud byste chtěli dětem dopřát i nanuky, pořiďte si formičky. Za pár korun je seženete například v IKEA.

Jestli chcete své domácí zmrzliny posunout na vyšší level, investujte do zmrzlinovače. Já to udělala a nelituju.

Na domácích zmrzlinách si pochutnávám já i dcery a často je využíváme jako letní pohoštění, když přijde třeba nečekaná návštěva. Pokud máte doma stabilně nějaké ovoce, máte hotovo do půl hodiny. Z toho 20 minut zmrzlinovač míchá sám a vy si můžete hodit nohy nahoru a čekat, až bude hotovo.

Je nějaký univerzální návod na přípravu zmrzlin?

Je. A já vám ho prozradím. Základ je vždy podle toho, jakou zmrzlinu chcete udělat. Může to být:

  • ovoce
  • ořechy
  • vanilka

K tomu dodejte nějaký mléčný výrobek. Může to být například:

  • mléko
  • smetana
  • jogurt
  • podmáslí

Využít ale můžete i rostlinná mléka nebo smetany. Já například nedám dopustit na kokosové nebo mandlové mléko. Vyrábím si je doma sama, ale seženete je i v obchodech se zdravou stravou nebo některých supermarketech.

K doslazení použijte třtinový, ovocný nebo kokosový cukr, sirupy nebo med. Nemusíte to ale přehánět. U některých druhů ovoce není třeba doslazovat vůbec. Nebo pokud použijete rostlinná mléka, zjistíte, že jsou sama o sobě sladší, takže doslazování vám odpadne úplně.

Zmrzlinu si můžete ozvláštnit přidáním bylinek nebo koření.  Z bylinek se mi osvědčila máta, meduňka nebo levandule a z koření skořice nebo hřebíček.

Na dozdobení používejte vždy ingredienci, ze které je zmrzlina udělaná. Na ovocnou příslušné ovoce, na ořechovou ořechy, případně kombinujte podle chuti oboje.

Jaké jsou nejlepší poměry jednotlivých ingrediencí můžete vyzkoušet sami nebo se inspirujte mými recepty na konci článku.

Kromě zmrzliny si můžete doma také vyrobit sorbet nebo ledovou tříšť.

Sorbet se od zmrzliny liší tím, že neobsahuje mléčný výrobek. Jde jen o ovoce a vodu, případně nějakou formu doslazení.

Dělají se jen z ovoce, na rozdíl od zmrzlin, které jsou často i z ořechů, vanilky, čokolády. Rozmixujete ovoce nebo z něj vymačkáte šťávu a společně s vodou dáte ve vhodné nádobě do mrazáku. Zhruba po půlhodině vždy sorbet promíchejte, aby dostal požadovanou konzistenci a nevznikl vám celý zmražený blok.

Domácí ledovou tříšť vyrobíte opačným postupem než sorbet. Nejdříve si vyrobíte led, který pak v mixéru lehce rozdrtíte. Přidáte ovoce, případně lehce dosladíte a mixujete na požadovanou konzistenci. Doporučuji poměr ledu a ovoce minimálně 50:50, raději více ovoce. Pokud byste si chtěli udělat ledovou tříšť De Luxe, zmrazte si nakrájené ovoce a pak ho rozmixujte.

Pro sorbety a ledové tříště se hodí ovoce, které obsahuje více vody –  například meloun, citron, limetka, pomeranč, kiwi a také drobné ovoce – maliny, borůvky, rybíz nebo angrešt. Použít můžete i broskev, meruňku nebo nektarinku. Naopak méně vhodné je jablko, hruška, banán.

Na závěr vám dám 3 recepty, které frčí u nás doma 🙂

VAROVÁNÍ! Doma dělané zmrzliny chutnají a často i vypadají jinak než v obchodě. Hrozí nebezpečí, že už nikdy nebudete chtít ty kupované.

Jahodová zmrzka

  • 250 g jahod
  • 40 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Ingredience rozmixujte a dejte do zmrzlinovače. Pokud zmrzlinovač nemáte, jahody nejdříve zmrazte a pak vše důkladně rozmixujte. Ihned podávejte. Místo jahod můžete použít jiné drobné ovoce – borůvky, rybíz, maliny, ostružiny…

Limetkový sorbet

  • 3 limetky
  • 400 ml vody
  • 80 g ovocného cukru
  • 4 lístky meduňky + další na dozdobení

Vodu zahřejte a rozpusťte v ní cukr. Vymačkejte šťávu ze 3 limetek a nasekejte lístky meduňky. Vodu s cukrem nechte vychladnout a pak do ní nalijte šťávu z limetek a přidejte meduňku. Promíchejte a ve vhodné nádobě, například plastové, dejte do mrazáku. Nechte mrazit alespoň 4 hodiny a cca po půl hodině vždy promíchejte. Podávejte hned po dosažení „hrudkovité“ konzistence.

Broskvová ledová tříšť

  • 4 broskve
  • 200 g ledu
  • broskev + máta na dozdobení

Led rozmixujte nahrubo, přidejte nakrájené broskve a mixujte do požadované konzistence. Dozdobte plátky broskve a lístky máty. Ihned podávejte.

Množství z jednotlivých receptů vystačí přibližně na 4 porce.

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: 88 věcí, které byste měli stihnout se svým dítětem, než vyletí z hnízda

Nakladatelství Portál přichází na trh s knihou dvou úspěšných německých spisovatelů (Hans Rath, Edgar Rai), která nese název 88 věcí,

Čtu dál →

Hvězdičky z tavné pistole

Hledáte ještě nějakou dekoraci, která dovrší vánoční výzdobu? Pak si vyzkoušejte vyrobit hvězdičky z tavné pistole. Jsou jednoduché, rychlé

Čtu dál →

Naučte děti relaxovat v infrasauně a jejich imunitu máte vyřešenou

Saunování, jinak také známo jako termoterapie, využívá k relaxaci těla i duše příznivé účinky mírné zátěže organizmu, která nastane při

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist