Oheň, jídlo a voňavé masíčko. A sliny se sbíhají v puse.
Léto je v plném proudu i když nám počasí moc nepřeje.
A k létu patří opékání a grilování.
Grilovat jde spousta věcí – maso, ryba ( ta je na grilování naprosto senzační), nebo můžete jen tak opékat špekáčky. Grilovat se dá také zelenina, brambory, hřiby.
Základem úspěšného a opravdu dobrého grilování jsou dobré a čerstvé suroviny.
Jenom prosím zapomeňte na to, že si v obchodě koupíte již naložené maso. Dejte si práci s přípravou vlastní marinády. Není to nic těžkého a odměnou Vám bude výborné jídlo.
Ryby vhodné na grilování
Makrela, losos, pstruh, lín, candát, štika.
Ryby grilujeme v celku i s kůží. Stačí jí pouze rozříznout a vykuchat.
Maso vhodné na grilování
Krkovička, drůbež. Pro děti je nejlepší drůbež. Maso bude křehké a nebude tučné.
Nemáte rádi pochoutky přímo z ohně?
I pro Vás je tady řešení. Je také ideální pro kojící maminky.
Naložené maso nebo ryby (pozor na koření, aby jídlo nebylo moc ostré) zabalte do alobalu a dejte péct na rošt. Bude to trvat sice déle, ale můžu zaručit, že se vyplatí si počkat. Hotové maso bude krásně šťavnaté a měkké.A ryba bude tak dobrá, že ji sníte jen tak i bez chleba.
A pro ty kteří zrovna nemají chuť na maso – Balíčky na gril
Do balíčku z alobalu (který je několikrát složený) můžeme dát – brambory, hřiby (když budete mít lesní, chutě se krásně prolnou), zelenina, ryba nakrájená na větší kousky.
Marinovaná krkovice v medu a pivu
krkovice vcelku
med
pivo
plnotučná hořčice
česnek
olivový olej
bylinky – majoránka, kmínu, červená mletá paprika,
sůl
pepř
Krkovici si naporcujeme na plátky. Česnek nasekáme nebo nastrouháme najemno a smícháme spolu se všemi uvedenými ingrediencemi. Do připravené marinády dáme maso tak, aby bylo celé v marinádě, a necháme alespoň půl dne v lednici.
Grilovaná zelenina
olivový olej
směs čerstvých bylinek – tymián, bazalka, petrželová nať, oregano
sůl
cuketa
lilek
rajčata
paprika – zelená, žlutá, červená
Zeleninu nakrájíme na velké kusy. Papriku rozkrojíme na půlky. Rajčata (nejlépe malá i se stopkou) necháme vcelku. Cuketu a lilek na plátky nebo na větší kostky.
Z olivového oleje, bylinek a soli vymícháme marinádu. Do ní vložíme nachystanou zeleninu.
Marinády podle mého muže
U nás si vše na grilování chystá můj muž. Maso, marinádu a pak i samotné grilování. Já se postarám o čerstvý chleba (dětem starší na opečení) a zeleninu 🙂
Marináda na ryby
olivový olej
cibule
bylinky – kopr, bazalka, česnek (bylinkami nemusíte šetřit)
Připravíme si marinádu (olej, bylinky), do ní přidáme nakrájenou cibuli. Vznikne nám taková hustá marináda.
Rybu i s kůží si očistíme, rozřízneme, odstraníme vnitřnosti a naplníme marinádou. Potřeme olejem a posolíme.
Necháme rozležet v lednici.
Grilovat můžeme buď v alobalu nebo použijeme grilovací kleště na rybu. Pokud budeme grilovat přímo na roštu, rošt si pořádně potřeme olejem ( nejlépe kůží se slaninou) aby se ryba moc nepřipékala.
Rybu před grilováním potřeme olejem a posolíme.
Marináda na maso
olivový olej
protlak ( žádný kečup)
trochu vody
česnek ( najemno nastrouhaný)
pepř
sůl
trochu papriky nebo chilly
Maso naložíme do marinády a necháme v lednici rozležet. Při grilování maso potíráme marinádou.
U žádného receptu nepíši kolik čeho má být, a to z toho důvodu, že záleží na tom, pro kolik lidí chystáte. A taky proto, že vše děláme podle oka 🙂
Přeji dobrou chuť a počasí vhodné ke grilování.
Napsal/a: nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)
nuninko, mňam, opravdu věci úpravené na grilu jsou moc chutné. Bohužel letos je opravdu hrozné počasí, takže moc negrilujeme, naposledy jsme dělali kůzle na rožni a můžu říci, že už jsem si tak dlouho nepochutnala. A zelenina mi také moc chutná, určitě někdy vyzkoušíme i ty alobalové balíčky, super nápad 🙂