Domácí croissant

Rubrika: Recepty

Croissanty jsou senzační, křupavé, chuťově jemné, až se rozplývají na jazyku. Mají je rádi děti i dospělí. Můžou se jíst jenom tak, na sladko nebo s máslem, salámem a sýrem. Záleží na naší chuti. Ale věřte, že nejlepší jsou právě vytažené z trouby 🙂 .


Hodně dlouho jsem váhala, zda se do nich mám pustit. Příprava se mi zdála složitá a zdlouhavá. Ale jednou mi to nedalo a řekla jsem si : „Jdu do toho, zkusím je udělat.“ A nelitovala jsem. Byla jsem překvapená. Ano, časově jsou croissanty náročné, ale když si to dobře zorganizujete, vůbec vám to pak tak nepřijde.

Co budete potřebovat?
500 g hladké mouky
1 vejce + 1 na potření
1/2 kostky droždí
50 g cukru
špetka soli
300 g másla
300 ml mléka
500 g hladké mouky + na vál

Smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme droždí a 30 g změklého másla, vejce a mléko. Vypracujeme v tuhé těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho odpočinout do lednice alespoň na 12 hodin.
Těsto musíme zpracovávat co nejrychleji, delší hnětení by mohlo být na závadu. Také nesmí být těsto moc pružné, protože by se pak špatně rozvalovalo.

Na druhý den pracujeme s těstem rychle. Těsto i máslo musejí být studené.
Rozválíme studené těsto do obdélníku, na něj dáme studené vyválené máslo, na které nasypeme trošku mouky. Pokud budete mít máslo dobře vychlazené, bude se s ním dobře dělat, jenom musíte válet rychle :-).
Máslo položíme na okraj těsta, přeložíme ho těstem bez másla. A budeme skládat jako psaníčko.
Vzniklý obdélník ještě zavřeme jako knihu a dáme na 30 min do lednice.
Poté těsto opět rozválíme, přeložíme a dáme odpočinout do lednice. Postup zopakujeme ještě jednou.

Těsto rozdělíme na dvě půlky. Vyválíme si obdélník. Šikmými řezy překrojíme na polovinu a pak rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky. Uprostřed kratší strany každého trojúhelníku uděláme zářez asi 0,5 cm. Bude se to pak lépe rolovat. Rolujeme croissanty stejným postupem jako rohlíky. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme si dostatečné rozestupy. Croissanty necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut.
Senzační jsou ještě teplé, právě vytažené z trouby.

Pokud chceme, můžeme přidat náplň – marmeláda, nutella…
Ale věřte, že to vůbec není třeba 🙂 Croissanty jsou senzační a já jsem moc ráda, že jsem je nakonec vyzkoušela. Už jsem je dělala celkem asi 3x a zase se na ně chystám.

TIP:
– Základní těsto si nachystejte den předem, pak už jen stačí ho párkrát vytáhnout, přidat máslo, rozválet. Pak stočit, upéct a sníst.
– Použijte opravdu MÁSLO, jinak to nebude ono.

Jediné co vás může mrzet je to, že se může stát, že vám je všichni sní dříve, než se k nim dostanete vy :-).

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)

  • Anonymní

    Taky jsem už dělala. Ale docela dávno. Receptík vím, kde hledat, kdybych je chtěla péct. U nás byl ten problém, že se opravdu ztrácely z plechu a na mě nezbyl. Těsto je pracnější, ale když to budete dělat podruhé, tak už to je brnkačka.
    Nuni, dík za připomenutí! 😉 *

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist