Většina z vás ji v obchodě mine bez povšimnutí. A je to velká škoda. Já jsem se dříve taky při slově „cukina“ akorát tak ušklíbla. Teprve když ale jsem začala vařit pro děti, tak jsem zjistila, že cukina je báječná a chutná zelenina. Dokonce z ní vytvoříte kompletní menu. Od předkrmu až po dezert.
Co je to cukina?
Cukina je jednoletá zelenina a patří k tykvím. Plody jsou zelené nebo žluté a tvarem připomíná okurek. Povrch je hladký a lesklý. Je vodnatá a měkká. Dá se pěstovat všude, proto je oblíbená a často ji najdete v různých zahrádkách.
Využíváme ji hlavně v kuchyni a na rozdíl od okurky ji musíme tepelně upravit.
Co z ní můžeme udělat?
Známe dušené nebo zapečené cukety, bramborák zvaný cukeťák, také se dá udělat plněná, smaží se jako bramborák nebo řízek, griluje se a výtečná je také cuketová polévka. Méně známá může být na sladká jídla, saláty, pizzu nebo knedlíky.
Cukinové menu pro všechny
Grilovaná cukina
2 střední cukety
sůl
olivový olej
bazalka
tymián
mletá paprika
pepř
grilovací koření na zeleninu
Cukiny pokrájíme na kolečka asi 5 – 10 mm silná, rozložíme je na talíř, osolíme a necháme chvíli pustit šťávu. Pak rozmícháme olivový olej s kořením, touto směsí potřeme kolečka cukety a grilujeme. Během grilování můžeme průběžně potírat.
Cukinová polévka
máslo
velká cibule
900 g cuket
3 lžičky sušeného oregana
sůl a pepř
500–600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
120 g gorgonzoly
čerstvé oregano na ozdobu
Máslo rozehřejeme v hrnci a přidáme nakrájenou cibuli. Orestujeme do zlatova. Přisypeme cukety nakrájené na tenká kolečka a 3 lžičky sušeného oregana. Osolíme, opepříme a za častého míchání opékáme 15 minut. Pak přilijeme vývar. Přivedeme k varu. Zmírníme oheň a pod pokličkou povaříme půl hodiny. Polévku těsně před koncem vaření promixujeme tyčovým mixérem. Nakonec vmícháme 120 g gorgonzoly a necháme ji rozpustit. Podle chuti osolte a ozdobte čerstvým oreganem.
Cukeťáci
2,5 kg cukety
2 vejce
8 vrchovatých lžic hladké mouky
4 lžičky mletého kmínu
6-8 stroužků česneku
4 lžičky soli
Oloupané cukety (mladé loupat nemusíme) nastrouháme, posolíme a necháme chvíli odstát. Za půl hodiny slijeme vodu, vymačkáme a promícháme s vejci, kmínem, rozmačkaným česnekem a moukou. Musí vzniknout těsto hustější než na bramboráky. V případě potřeby přidáme víc mouky.
Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran placky, menší a tlustší než bramboráky. Do těsta můžeme přimíchat na drobné kostičky pokrájenou uzeninu.
Cuketa jako lasagne
2 střední cukety
5 lžic másla
2 lžíce hladké mouky
300 -400 ml mléka
2 vejce
100 g eidamu
300 g blaťáckého zlata
sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
omáčka: 150 g zakysané smetany, 150 g protlaku, pár najemno posekaných lístků bazalky, 1 rozmačkaný stroužek česneku
Jednou lžíci másla vymažeme zapékací misku nebo pekáč. Oba sýry nastrouháme. Zbytek másla rozpustíme v rendlíku, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání uvaříme ne moc hustou kaši, mléka dáme zpočátku radši méně a pak můžeme podle potřeby přidat.
Do částečně prochladlé kaše vmícháme jedno po druhém celá vejce a nastrouhaný eidam. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 1 cm. Na dno vymazané zapékací misky rozetřeme trochu bešamelu. Na něj uložíme vrstvu cuket a posypeme blaťáckým zlatem. Dáme druhou vrstvu bešamelu, cukety a sýr. Zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme sýrem.
Dáme do vyhřáté trouby zapéct, dokud povrch nezezlátne (180°C, cca 50 minut).
Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, než začneme krájet. Porce na talíři přelijeme omáčkou, kterou připravíme důkladným promícháním všech surovin.
Cuketa v sýrovém těstíčku
2 středně velké cukety
4 vejce
100 g tvrdého sýra
4 lžíce hladké mouky
sůl, olej na smažení
Cukety nakrájíme na kolečka asi 1 cm tlustá, každé posolíme z obou stran a necháme v misce asi hodinu. Vejce rozmícháme s moukou a strouhaným sýrem a osolíme (pozor, některý sýr je dost slaný). Z cuket slijeme puštěnou vodu, každé kolečko osušíme a namočíme do těstíčka. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Cuketová omáčka s kuřetem
1 kuře
1 větší nebo 2 malé cukety
1 velká cibule
10 kuliček nového koření
1 lžíce majoránky
sůl, mletý pepř
250 ml smetany na vaření
2 lžíce octa
kmín
Oloupané cukety nastrouháme na pekáč. Přidáme nové koření, majoránku, osolíme, opepříme a promícháme. Zalijeme smetanou, přidáme ocet a podlijeme trochu vodou. Na to položíme osolené kousky kuřete. Okmínujeme, posypeme drobně pokrájenou cibulí a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby (220°C). Pečeme asi hodinu, před dopečením odkryjeme aby maso zezlátlo.
Cuketová pánev
1 malá zelená cuketa
1 malá žlutá cuketa
1/2 červené papriky
1 malá cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, tymián
hrst strouhaného tvrdého sýra
Cukety nakrájíme na tenká kolečka, cibuli a česnek nadrobno, papriku na nudličky. Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli a česnek a přidáme cukety s paprikou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku tymiánu a za stálého míchání opékáme doměkka. Ještě horké posypeme na talíři strouhaným sýrem. Podáváme s pečivem.
Cuketové karbenátky s bazalkou
500 g mletého masa
1 cuketa
1 vejce
2 vrchovaté lžíce strouhanky
velká hrst bazalkových listů
sůl, mletý pepř, majoránka
5 stroužků česneku
2 vrchovaté lžíce rajského protlaku
2 lžíce solamylu
Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s vejcem, protlakem, rozmačkaným česnekem a strouhankou. Cuketu nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Bazalkové listy posekáme najemno a oboje vmícháme do masa. Přimícháme solamyl. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky. Rukama namočenýma ve studené vodě formujeme kulaté placičky a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30 minut.
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami přelitými rozpuštěným máslem a zeleninovým salátem.
Kuřecí maso s cuketou
500 g kuřecích prsou
1 střední cuketa
3 naťové cibulky
250 ml smetany na vaření
100 g taveného sýra
olej, sůl, provensálské koření, bílý mletý pepř, 2 lžíce solamylu
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky a smícháme se lžící oleje a dvěma lžícemi solamylu. Dáme do ledničky odpočinout. Cuketu nakrájíme na kostičky, cibulky i s natí na kolečka.
Na rozpálený olej nasypeme naložené maso a za stálého míchání opékáme dozlatova. Osolíme, okořeníme a přisypeme cuketu a cibuli. Chvíli společně osmahneme, asi 2 minuty, pak zalijeme smetanou, přidáme rozdrobený sýr a a necháme přejít varem (do roztavení sýra). Chceme-li směs řidší, přidáme trošku vody a chviličku povaříme (pozor, ať se cuketa nerozvaří, měla by zůstat křupavá). Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Cuketová pomazánka podle nuninky
cuketu 1 velká nebo 2 malé
2 vajíčka
nastrouhaný sýr (min. 150g)
sůl, pepř
česnek
máslo
Cuketu nakrájíme na kostičky (kdo chce, může i se slupkou). Máslo rozpustíme a přidáme cukinu. Tu pomalu dusíme ve šťávě, kterou pustí. Trošilinku podlijeme, necháme dusit do úplného rozvaření a aby tam nebylo moc šťávy. Přidáme dvě rozmíchané vajíčka. Mícháme dokud směs nezhoustne. Pak vše, dokud je to teplé, rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme nastrouhaný sýr, dochutíme solí, pepřem a česnekem.
Mažeme na chleba teplé nebo studené, záleží na vás.
Cuketovo – kokosová buchta
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
0,75 hrnku krystalového cukru
1,5 hrnku kokosu
0,75 hrnku oleje
3 vejce
1 hrnek jemně nastrouhané cukety
dále: meruňková marmeláda, 1 čokoláda na vaření, 150 g zakysané smetany
V míse důkladně promícháme všechny suroviny na těsto a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Upečeme dozlatova (200°C, 15 minut).
Vychladlou buchtu potřeme tenkou vrstvou marmelády. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme, smícháme se smetanou a polevu rozetřeme na marmeládu. Necháme ztuhnout.
Smetanová cuketová bábovka
150 g zakysané smetany
150 g másla
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
250 g pol. mouky
150 g cukru moučka
4 vejce
1 lžíce citronové šťávy
50 g strouhaného kokosu
150 g cukety
špetka soli
Cuketu oloupeme, nastrouháme nahrubo a lehce osolíme, po 10 minutách vymačkáme tekutinu.
Máslo vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme smetanu, vmícháme kokos, cuketu a mouku s kypřícím práškem do pečiva, nakonec vmícháme bílky vyšlehané s citronovou šťávou do tuha.
Těsto na bábovku vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 150 °C asi 50 minut.
Smetanovou cuketovou bábovku po chvíli chladnutí vyklopíme a podle chuti můžeme před krájením pocukrovat.
Mňam, mňam, až jsem na ni dostala chuť 🙂 . Vaříte doma také z cukiny?
Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂
Napsal/a: Nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (31 vyjádření)
My také vaříme z cukiny. Nejoblíbenější z cukiny jsou řízky.
Oškrábeme cukinu a nakrájíme na kolečka. Z prostřed cukiny vydlábeme semínka. Obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Na konec osmažíme a můžeme podávat třeba s bramborem.
Cukunu mám hodně ráda a dávám ji i synovi a proč né je zdravá a velice chutná.Dá jse použít na vše na čínu nebo do polévky .pod maso .Dělám zní i buchtu a je skvělá někdo z ní i dělá bramboráky.
My máme už třetí den po sobě cuketovou polévku – dělám jí tedy malinkato jinak, ale můžeme se po ní s Ančou utlouct. Je opravdu vynikající!!
Cuketová omáčka z kuřete – náš dnešní obídek. Bylo to mooooc mňam!!!
Tip k tomuto jídlu:
Nevím jak někomu jinýmu, ale…jak jsem předpokládala, tak se mi pravděpodobně díky octu něco jako „srazila“ smetana (Bože, to je zase slovní výplod 😀 ). Po upečení to vypadalo docela nevábně. Takže jsem vzala ruční mixér a šťávu ROZMIXOVALA do hladka…BOMBA!!!!
Jako přílohu jsem zvolila brambory, ale taky by se daly ne-zdravé 🙂 krokety a hranolky, možná i bramboráčky, ale nevím, jestli by se ty chutě už nebily.
Nuni, díííííky za další výborný tip na obídek 🙂
Bami, to jsem ráda, že se ti ústa můžou samým „tlemením“ roztrhnout…no já bych to nejradší při zpracování vyhodila z okna!!! A při mé šikovnosti, si ho zapomenu otevřít, takže k zednickým pracem, přidej ještě sklenářské
Zkouším další „Nuninčin“ receptík, tak jsem zvědavá jestli budeme mít kuře a nebo se na rodinu místo obídku jen sladce usměju…pak písnu jaký to bylo 🙂
suodal tak to se to tlemím u tebe do vaření spíš připomíná zednické práce…..já ji letos zasadila prvně a mám z ní radost, dnes jsem ji měla zase k obídku s trochu jinou úpravou…dobré a málo kalorické jídlo pro mě velká spokojenost…
také jsem vysazovala dlouho ale chytla jsem sazeničku na trhu, přitom ostatním už rodily a u nás teprv rostla sazenice, no a ted si užívám 😀
Bami, tak „přerostlýky“ ti závidím…mě letos zelená cuketa zmrzla, sadba ani semena už pak nebyly 🙁 A žlutá odrůda mi příjde na houbec…plody jsou malý a když ji tam nechám dýl, tak ztvrdne slupka, takže na oloupání je potřeba majzlík a kladívko a na nastrouhání je zapotřebí drtičky na štěrk 🙁
tak buchtu vyzkouším , včera jsem dovezla dvě přerostlé, k obídku byla obalená a sobě jsem dělala ….na pánvičku cibulku česnek orestovat přidat na kostičky cuketu a ředkvičky a posypala kořením na grilovanou zeleninu, pak do toho klepla dvě vajíčka…a bylo to dobré…
Díky za isnpiraci. DOma mám aktuálně 13 cca kilových výpěstků, takže každá inspirace dobrá 🙂
ta kokosová buchta je vážně skvělá.
Bábovku jsem měla hodně hodně vláčnou skoro přemýšlím, jestli jsem jí dopekla :-). Ale sní se.
Nuninko, díky za receptík cuketovo-kokosová buchta…dnes jsem ji zkusila a byla fakt mňam!!!
Meruňkovou marmeládu jsem obměnila za domácí hustý třešňový džem 🙂
Jen bych chtěla podotknout, že to není buchta jako taková „na hlad“, ale spíš výborná „dezertní buchta“ k odpolední kávičce.
Příště zkusím tu bábovku 🙂
Mobile Sliding Menu