Co s velikonoční nadílkou: vajíčka

Rubrika: Recepty

S babičkami není žádná domluva. Pro děti mají nachystáno plno velikonočních sladkostí. A spoustu dalších si přinesou ze šmigrustu. Také se každoročně těšíte na to množství uvařených vajíček a všech sladkostí, co děti přinesou domů? Míváte už předem hrůzu z toho, kam to všechno dáte? Nebojte, já vám poradím, co s tím vším udělat 🙂

Jak uchovávat natvrdo uvařená vejce?

Vejce oloupeme a budeme je dávat do velké sklenice, kde je budeme prokládát:
oloupanými stroužky česneku,
celým novým kořením,
pepřem,
kousky celého zázvoru.
Nakonec vše zalijeme horkým nálevem svařeným z octa, cukru, soli a suchého bílého vína.
Necháme v chladnu a vejce postupně používáme k dalšímu zpracování.

Vařená vejce naložená i se skořápkou
Vejce barvená přírodními barvami zlehka naťukáme a celá, včetně skořápky, uložíme do velké sklenice nebo kameninové mísy.
Svaříme přiměřené množství
přírodního červeného vína s celými hřebíčky,
kmínem,
pepřem,
hořčičnými semínky,
bobkovým listem.
Vychladíme a vejce nálevem zalijeme.

Necháme naložené minimálně 48 hodin a poté postupně do týdne spotřebujeme.

Plněná vejce
uvařená vajíčka
20 g másla
hořčice
sůl, pepř
křen
nastrouhaný sýr

Natvrdo uvařená vejce podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme je s máslem, lžičkou kremžské hořčice a trochou soli. Přidáme nastrouhaný křen a nastrouhaný tvrdý sýr. Směsí naplníme bílky a ozdobíme petrželkou.

TIP
Na plněné vajíčka si můžete připravit různé náplně.
Sardelovou – žloutky utřeme se sardelovou pastou, pomazánkovým máslem a jemně nasekanou cibulí.
Ředkvičkovou – žloutky nastrouháme, utřeme s máslem, nasekanými ředkvičkami, mletým salámem Poličanem a troškou žervé.
Sýrovou – žloutky nastrouháme spolu se sýrem, spojíme tvarohem, přidáme sůl a pepř.
Nivovou – žloutky spojíme s nastrouhanou nivou, přidáme máslo a ochutíme česnekem.
Křenovou – žloutky utřeme s lučinou, nastrouhaným křenem a řeřichou.

Vaječňáky
60 g másla
60 g hladké mouky
6 lžic mléka
8 vajec
zelenou petrželku nebo pažitku
sůl

Z másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji mlékem, přisolíme a povaříme na hustou kaši. Necháme trochu vychladnout a přidáme na větší kousky nasekaná vejce.
Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu nastrouhaného sýra a strouhanky. Tvoříme menší karbanátky, obalíme je v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.

Jarní probuzení
6 natvrdo uvařených vajec
1 cibuli
1 zelenou papriku
1 červenou papriku
1 hlavičku čínského zelí
150 g tvrdého sýra
100 g kuřecí šunky
100 ml smetany
sůl, pepř

Oloupaná vejce nakrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou cibuli, papriku a najemno pokrájené čínské zelí. Vše dáme do misky a smícháme se smetanou. Osolíme, opepříme a nakonec vmícháme na malé kostičky nakrájenou šunku a sýr.

Smažená vajíčka
Rychlá chuťovka, která se připravuje z natvrdo uvařených vajíček.

Potřebujeme:
vajíčka uvařená natvrdo natvrdo
hladkou mouku
vajíčko
sůl
mléko
strouhanku
olej na smažení

Uvařená a oloupaná vajíčka na tvrdo necháme vychladnout. Pak je obalíme v klasickém trojobalu jako řízek. Postupně obalíme každé vajíčko v hladké mouce, poté v rozšlehaném osoleném vajíčku, zředěném mlékem a nakonec obalíme vajíčko v čerstvě umleté strouhánce. Vajíčka pak usmažíme na rozehřátém oleji. Důležité je, aby byla vajíčka po všech stranách dozlatova usmažená. Nejlépe toho docílíme ve fritovacím hrnci. Ale je možné použít normální pánvičku. V tom případě však budete mít o trochu více práce při častém obracení vajíček. Vajíčka můžete podávat s uvařeným bramborem, nebo se zeleninovým salátem.
TIP
Vylepšit vajíčko můžeme obalem z ochuceného mletého masa a pak teprve v trojobalu. Takto upravená vejce smažíme, ale můžeme je i upéci.

Vajíčkový salát
Na vajíčkový salát krájíme oloupaná uvařená vejce na plátky nebo kostičky. Pro zpestření salátu přidáme dostatek zeleniny, a to čerstvé i sterilované. Kromě toho můžeme samozřejmě i do vajíčkového salátu přidat trochu uzeniny, nebo některý z tvrdších sýrů. Salát spojujeme majonézou, kterou pro odlehčení můžeme smíchat s bílým jogurtem. Dochucujeme trochou hořčice, citronové šťávy a kořením. Místo majonézy můžeme vajíčkový salát připravit i v pikantnější formě s kečupem a kořením.

Vajíčkoví utopenci
Skládáme uvařené vejce, cibuli a zeleninu. Vše zalijeme teplým a okořeněným nálevem s octem a necháme zhruba 3 dny uležet. Pak už na utopence z vajec budeme mít určitě chuť 🙂 .

Vajíčková tlačenka
Hrášek
vajíčka -4-5 ks
majonéza
paprika
želatina v prášku na vajíčkovou nebo salámovou tlačenku
můžeme přidat jakoukoli zeleninu

Želatinu si připravíme podle návodu,vajíčka uvaříme natvrdo. Hrášek (přidáme povařený nebo konzervovaný), papriku a vajíčka nakrájíme, můžeme přidat také jinou zeleninu.
Smícháme a ochutíme, přidáme majonézu a nakonec želatinu.
Srnčí hřbet vyložíme celofánem nebo alobalem a hotovou směs nalejeme a dáme ztuhnout na 2-3 hodinky do ledničky.
Nakrájené můžeme posypat mletou paprikou

Na co všechno se hodí uvařená vajíčka?

Vařená vejce se sama nabízí především do polévek. Vhodné jsou polévky s mlékem nebo smetanou, ale na kousky nakrájené vejce ochutí i masový vývar se zeleninou nebo gulášovou polévku. Vařená, na kousky nakrájená vejce jsou vhodná do všech luštěninových polévek. Podobně jako u polévek se vařená vejce hodí ke smetanovým omáčkám, do gulášové, paprikové nebo jiné pikantní omáčky. Kromě toho je velmi dobře využijeme při plnění masových nebo zeleninových závitků a rolád a při zapékání s mletým masem a zeleninou. Z rozmělněných vařených vajec se s přidáním několika dalších surovin dají připravit i smažené karbanátky nebo krokety. U teplých jídel nemusíme zapomínat ani na slané moučníky, jako jsou různé záviny, kde vařená vajíčka dobře poslouží jako část náplně.
Nesmíme také zapomenout na pomazánky, různé saláty, nakrájené na chleba, nebo jen tak na chuť.

Snad jsem vás alespoň trochu pomohla a vy vyzkoušíte, možná nové recepty, na vaječné jídla 🙂 A příště něco uděláme s přemírou čokoládových figurek.
Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: Alenka lékařka

Se zájmem jsme braly s dcerkou do ruky knížku Alenka lékařka od nakladatelství Grada, kterou napsala Zuzana Pospíšilová. Podtitul knihy

Čtu dál →

Recenze: Fi a Flo

Se svým devítiletým synem jsem dostala příležitost otestovat knižní novinku autorky Lenky Zemanové, která nese název Fi a Flo

Čtu dál →

[Soutěž] Drobeček

Představím vám knihu, která není vhodná pro těhotné ženy (mohly by přijít o iluze) a kterou byste rozhodně neměli

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)

  • Ježeček

    vajíčková tlačenka… mňam…! Škoda, že malý donesl jen samé čokoládové tvary 🙂 *

  • Lien

    díky za spoustu receptů, já tedy vejce nemusím, ale něco bych snad i ochutnala, třeba jarní probuzení nevypadá špatně

  • johana

    Prima recepty a je z čeho vybírat. Já dělám vajíčkovou pomazánku a plněný vejce. Naložený vejce se skořápkou také neznám. Ale ten recept první jak ukládat oloupané vejce do sklenice se mě líbí. Děkuji !!! 🙂

  • Bami, ty to zakonzervuješ, takže to vydrží déle. Mám to vyzkoušené 🙂

  • bamiska

    moc hezký článek, u vás včera byl vajíčkový salát, dnes bude jen chleba s máslem a k tomu hrnek mléka…..a zítra koprovka….

    s tím uchováváním vajíček jsem překvapená nikdy jsem neslyšela…máš to vyzkoušené??

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist