Co s velikonoční nadílkou: čokoláda

Rubrika: Recepty

Velikonoce jsou za námi a my máme plnou skříň čokoládových figurek a dalších sladkostí. Dětem je dát nechcete, protože sladkostí už měly dost, ale nevíte co s nimi? Já vám s tím ráda poradím. Třeba se vám nějaký recept zalíbí a budete ho chtít vyzkoušet. 🙂

Něco málo o čokoládě

Čokoláda vzniká z čokoládových bobů, ty se praží v továrně ve velkých bubnech pražícího stroje asi tak na 150°C. V mlecím stroji se pak pražené boby rozlomí a odstraní se zbývající slupky.
Než vznikne lahodná čokoláda, musí boby projít ještě mletím, mícháním, válcováním a končováním.
Končování – z bobů již je jemný prášek, který ale obsahuje hořko-trpké aromatické látky. Proto musí projít fází míchání a tření ve velkých míchacích strojích – končích. Toto slovo pochází z francouzštiny conche – mušle a jde o tvar míchacích strojů, které připomínají tvar mušle. Tento proces, při kterém vyprchají všechny nechtěné aromatické látky, může trvat 48 hodin a na jeho konci vznikne tekutá hmota.
Pak už jen stačí hmotu dát do forem, zbavit vzduchových bublin a nechat vychladnout. Po jejich vyklopení máme hotové tabulky čokolády.
Jednotlivé tabulky čokolády se balí do folíe a papírového sáčku. A čokoláda je hotová 🙂

Cookies
500 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 Hera (250 g)
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
½ hrnku vlažného mléka
400 g čokolády
2 lžíce kakaa

Heru nejprve necháme změknout a spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a dvěma vejci vyšleháme jemnou pěnu. Pak přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a půl hrnku vlažného mléka.Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Pomocí sekáčku nebo hmoždíře nasekáme tmavou čokoládu a zapracujeme ji do první části těsta.
Do druhé půlky těsta dáme dvě lžíce kakaa a smícháme s rozdrcenou bílou čokoládou. Z těsta vytvarujeme kuličky a pokládáme je na plech pokrytý pečicím papírem. Světlé sušenky se většinou roztečou víc než kakaové, proto je dobré dávat je dál od sebe. Cookies pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Další várku už raději vyndáme po 15 minutách, sušenky se spálí raz dva. Aby se při sundavání z plechu nerozlámaly, je třeba je nechat chvíli vychladnout.
TIP: Sušenky jsou nejlepší druhý den, krásně se rozleží a chutě se prolnou. Pokud chcete udělat sušenky třeba citronové, přidejte do nich citronovou kůru. Ale nešetřete s ní. Dáte-li jen trochu, nebudou mít sušenky požadovanou chuť. Sušenky můžeme také vylepšit přidáním nasekaných ořechů, hrozinek nebo kandovaného ovoce.

Čokoládové brownies
350 g čokolády, nejlépe s obsahem 50-60 % kakaa, nalámané na kostičky
250 g másla nakrájeného na kousky
velká nebo 4 malá vejce
250 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
85 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva

Troubu si předehřejeme na 160 °C . Hranatou formu nebo pekáček vymastěte a teprve pak vyložte pečicím papírem.
Čokoládu rozpustíme spolu s máslem. Vejce šleháme tak dlouho, až zesvětlají, pak zašleháme cukr, až je směs hustá a lesklá. Opatrně vmícháme do rozpuštěné čokolády, navrch prosijeme mouku s práškem do pečiva a vše vymícháme do hladka. Vlijeme do formy a pečeme 30 – 35 minut tak dlouho, až je povrch pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý. Zkoušíme-li propečenost pomocí špejle, měly by na ní ulpět vlhké drobečky, neboť brownies musí ze své podstaty zůstat hutné a vlahé.
Během vychládání těsto ještě trochu dojde. Upečené brownies necháme nejprve vychladnout ve formě postavené na kuchyňskou mřížku alespoň hodinu, pak je nakrájíme na čtverečky. Také po rozkrájení je necháme ještě chladnout nejlépe na mřížce.

Kávovo-čokoládová buchta s ořechy
160 g másla + trochu na vymazání
160 g moučkového cukru
6 vajec
150 g čokolády
100 g jader vlašských ořechů, hrubě nasekaných
160 g hrubé mouky + trochu na vysypání
1 lžíce rozpustné kávy
Na polevu:
5 lžic vody
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
3 lžíce kakaa holandského typu
120 g másla
kůra z 1 pomeranče

Předehřejeme si troubu na 170 °C. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout. Cukr a vejce vyšleháme do pěny, přilijeme rozpuštěnou čokoládu, rozpuštěné zchladlé máslo, kávu a dobře prošleháme. Přidáme prosetou mouku a hrubě posekané ořechy. Promícháme a vlijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme asi 30 minut. Buchtu necháme vychladnout na mřížce.
Na polevu svaříme vodu s oběma cukry. Kůru z dobře omytého pomeranče nakrájíme nebo nastrouháme na tenké nudličky a povaříme krátce v cukrovém sirupu. Kůru vyjmeme, necháme okapat, do sirupu vmícháme kakao, necháme za stálého míchání přejít varem, přidáme máslo, promícháme a stáhneme z ohně.
Horkou polevou potřeme buchtu, povrch ozdobíme pomerančovou kůrou a necháme vychladnout a ztuhnout. Potom krájíme na jednotlivé řezy.
Tip: Buchtu můžete polít již hotovou polevou, nebo ji připravit z čokolády na vaření, másla, cukru a trochy horké vody.

Mramorová bábovka
150 g másla + na vymazání formy
120 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
3 velká vejce
125 ml mléka
250 g polohrubé mouky
3/4 prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička citronové kůry
30 g rozpuštěné čokolády
trochu hrubé mouky na vysypání

Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme žloutky a šleháme, dokud hmota nezbělá. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme a do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a vmícháme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu.
Do těsta zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli. Těsto rozdělíme na poloviny, do jedné části prosejeme kakao a zamícháme ho do těsta.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno dáme lžící část světlého těsta, pak část tmavého a tak to střídavě spotřebujeme všechno těsto, vrstvení končíme světlým těstem.
Bábovku vložíme do trouby a pečeme asi 45-50 minut. Upečenou bábovku necháme chvíli stát a potom ji vyklopíme.
Tip: Bábovku můžeme polít rozpuštěnou čokoládou.

Koláčky s tvarohem
250 g hladké mouky
70 g kakaa
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
60 ml podmáslí
120 ml silné kávy
1 lžička vanilkového extraktu
180 g másla
160 g cukru krupice
1 velké vejce
Náplň:
250 g plnotučného tvarohu
140 g moučkového cukru
kapka vanilkového extraktu
2 lžíce másla

Troubu si předehřejeme na 190 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Do mísy prosejeme mouku s kakaem, solí, práškem do pečiva a sodou. V jiné misce promícháme podmáslí, kávu a vanilkový extrakt. V další nádobě vyšleháme máslo a cukr. Přidáme vejce, vše prošleháme. Do hmoty postupně přišleháváme mouku s kakaem a přiléváme tekutou směs podmáslí a kávy. Z těsta odebíráme lžící kopečky a klademe je v odstupu asi pěti centimetrů od sebe na plech. Kopečky uhladíme prsty namočenými ve vlažné vodě a dáme péct. Upečení jednoho plechu zabere 10 minut.
Prošleháme tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a máslem. Polovinu koláčků namažeme krémem a slepíme se zbylými koláčky.

A teď moje oblíbené 🙂

Bílá čokoláda
1 vanilkový lusk
250 ml smetany ke šlehání
bílá čokoláda

Z tabulky bílé čokolády odškrábeme ostrým nožem nebo škrabkou na brambory do misky trochu hoblin na ozdobení tmavého krému. Zbylou čokoládu nakrájíme na kousky. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něj dřeň. Smetanu s vanilkovými semínky pomalu zahříváme, téměř k varu. Smetanu stáhneme z plotýnky, přidáme kousky čokolády a promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Krém nalijeme do misek, necháme vychladnout, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu přes noc ztuhnout.
Tip: Před podáváním můžeme ozdobit hoblinami z tmavé čokolády.

Tmavá čokoláda
300 g hořké čokolády
50 g másla
4 vejce
2 vanilkové cukry
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce přírodního cukru
250 ml smetany ke šlehání

Z tabulky čokolády odškrábneme nožem hobliny na ozdobení bílého krému. Zbylou čokoládu nalámeme a rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Necháme zchladnout. Z bílků a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Smetanu ušleháme dotuha. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny. Žloutkovou pěnu prošleháme v míse s přírodním cukrem, postupně přišleháváme rozpuštěnou čokoládu. Vmícháme opatrně šlehačku a sníh z bílků. Cukrářský sáček naplníme krémem a krém rozdělíme do misek. Misky přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu ztuhnout.
Tip: Před podáváním můžeme ozdobit hoblinami z bílé čokolády.

Horká čokoláda
100 g čokolády
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička mleté skořice
1dl mléka
2 lžíce pudingu (čokoládového nebo vanilkového, podle toho jakou použijete čokoládu)

Hrnec naplníme ze 2/3 vodou. Vodu přivedeme k varu a vložíme menší hrnec. Tím vytvoříme vodní lázeň. V hrnci potom necháme rozpustit tabulku čokolády a mícháme vařečkou, dokud se čokoláda nerozpustí.
V mléce řádně rozmícháme metličkou prášek na puding a skořici. Za stálého míchání přilijeme do rozpuštěné čokolády. Vzniknou hrudky, které se časem vymíchají (metličkou). Odlijeme si cca 1/3 smetany a ušleháme a zatím odložíme. Zbylé 2/3 smetany ke šlehání přidáme do hrnce s čokoládou. Čokoládu mícháme, dokud se vám nebude zdát dost horká. Horkou čokoládu rozlijeme do šálků a přidáme šlehačku, ozdobíme skořicí nebo kakaem.

Domácí čokoládové pralinky
1,5 tabulky bílé čokolády
1,5 tabulky mléčné čokolády
1 tabulku hořké čokolády
vlašské a lískové oříšky
čokoládovou rýži
perličky
domácí vaječný koňak
tuk

Ve vodní lázni postupně rozpustíme čokolády s tukem. Začít můžeme například s mléčnou čokoládou. Připravíme si vhodné formičky, nebo můžete například použít silikonová tvořítka na led, či platíčko po bonboniéře aj. V tomto případě platí, čím originálnější, tím lepší.
Vlijeme mléčnou čokoládu do formiček a necháme ztuhnout. Poté necháme rozpustit bílou čokoládu a opět nalijte do formiček.
Tip: Čokoládové pralinky můžeme mít i plněné. Použít můžeme např. vaječný likér, který kápneme na vrstvu bílé čokolády. Poté rozpustíme hořkou čokoládu a opatrně ji vlijte na vaječný likér. Vršek můžete ještě dozdobit čokoládovou rýží, perličkami atd…

Něco pro ty, co na čokoládu nemají chuť

Čokoládová koupel
1 hrnek neparfémované pěny (vhodná je i pěna dětská)
1/3 hrnku neslazeného sojového mléka
90 g tmavé čokolády

Ohřejeme si sojové mléko, přidáme nastrouhanou čokoládu a mícháme na teplé plotně, až dojde k důkladnému promíchání. Směs však nesmí přijít do varu. Necháme vychladnout a přidejte do neparfémované pěny. Po vychladnutí dejte pod tekoucí vodu a užívejte si skvělou čoko-koupel.

Doufám, že jsem vás nalákala a velikonoční čokoládová nadílka skončí v některém moučníku.
Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Himerky – „Když široké balení, tak stylově!“

Pokud vám bylo ortopedem v porodnici nebo při kontrole kyčlí vašeho čerstvě narozeného miminka doporučeno široké balení, pak nemusíte ztrácet

Čtu dál →

Recenze: Město v noci

Knížka Město v noci, kterou vydalo nakladatelství Albatros, je skutečně velmi pěkně udělaná. Její autorka Petra Bartíková v ní stručně a

Čtu dál →

Jak každodenně zabíjíme důvěru svých dětí?

Neděláme to schválně, ale dopouštíme se toho snad každý den. Jsou to jen zdánlivé malichernosti, ale důsledky jsou mnohem

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist