Vánoční speciál – nepečené cukroví nakonec

Rubrika: Recepty, Výživa

Doma to máme provoněné cukrovím a už zbývá dodělat pouze to nepečené. Nepečené cukroví děláme nakonec, protože do něho používáme suroviny, které nevydrží tak dlouho jako to upečené.

Ještě nevíte co z nepečeného cukroví udělat? Rumové kuličky, roládku, mini indiánky, rafaelo, salámek nebo něco jiného z bohatého výběru nepečeného dobrého cukroví. Výběr je opravdu velký.

Nepečená piškotovo-kokosová roláda
Těsto:
3 malé balíčky piškotů
260 g moučkového cukru
12-13 lžic mléka
3 lžíce rumu
60 g kakaa
Náplň:
150 g kokosové moučky
160 g másla
4 lžíce moučkového cukru

Piškoty umeleme nebo rozválíme válečkem, smícháme s cukrem, kakaem, rumem a mlékem do těsta. Když je těsto kompaktní, pokud se Vám zdá sušší, přidejte cokoliv z mokrých surovin, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme do lednice vychladit (stačí na hodinu). Z másla, kokosu a cukru uděláme krémovou náplň. Kakové těsto rozválíme mezi igelity do obdélníku. Na těsto nejlépe rukama dáme náplň a prsty ji rozprostřeme po celé délce. Zavineme do rolády, rozřízneme na dvě rolády, můžeme ozdobit, klidně i polít čokoládou a dáme ztuhnout, nejlépe do rána.

Rafaelo kuličky
125 g Omegy
1 Salko
200 g kokosu + kokos na obalení
mandle (bez slupky)

Rozpustíte půlku Omegy (125 g), jakmile lehce zchladne, nalijete do toho 1 salko – vyšleháte šlehačem do zhoustnutí. Pak přisypete pytlík kokosu. Smícháte tak, aby to tvořilo celek. Nechte si směs v lednici chvíli stuhnout a pak dělejte kuličky, do kterých zabalíte mandli a následně ještě obalíte v kokosu. Můžete je nechat samostatně nebo dávat do malých papírových košíčků.

Kokosová hnízda
2 vařené žloutky
40 g strouhaného kokosu
40 g másla
120 g moučkového cukru
rum

Máslo a cukr vymícháme, přidáme žloutky, nastrouhané na jemném struhadle, dále kokos a trochu rumu.
Děláme malé kuličky, které obalíme v kokosu a doprostřed uděláme malíčkem nebo obráceným koncem vařečky důlek, do kterého kápneme čokoládu. Já si pomáhám injekční stříkačkou, jde to snadno a cukroví se neušpiní od čokolády, která sem tam skápne, kam nemá.

Vosí hnízda
Na těsto:
100 g dětských piškotů
160 g moučkového cukru
60 g másla
1 lžíce menší kakaa
2 lžíce rumu
2 lžíce mléka
krém:
70 g másla
80 g cukru
1 žloutek
trochu rumu
piškoty, na kterých vosí hnízda stojí 🙂

Piškoty můžeme nastrouhat, umlít, já dávám do robota. Piškoty musí být opravdu najemno. Dáme je do mísy a k tomu přidáme všechny další suroviny potřebné ke zpracování těsta. Kdyby bylo těsto stále suché, můžeme přidat ještě rum nebo mléko, ale pozor, přidávat opatrně.

Ze surovin na krém uděláme krém, kterým budeme vosí hnízda plnit.

Když máme těsto i krém, z těsta uděláme kuličky, dáme do formičky vosího hnízda, kterou si vždy vysypeme cukrem (aby to šlo dobře vytáhnout a aby úly byly pěkné) a prstem nebo vařečkou vytlačujeme důlky a těsto zarovnáváme při širším okraji s formičkou. Vzniklou dutinu vyplníme krémem a nakonec přiklopíme piškotem.

Kokosové kostky s kakaem
250 g jemně mletých sušenek
160 g moučky
2 lžíce kakaa
3 lžíce rumu
4 lžíce mléka
100 g čokoládové polevy (nemusí být)
kokosová náplň:
150 g kokosu,
100 g moučky,
150 g másla

Mleté sušenky, moučku, kakao, rum a mléko zpracujeme na hladké těsto a rozválíme na plát silný 1 cm. Kokos, moučku a rozpuštěné máslo promícháme, natřeme na sušenkový plát a necháme ztuhnout. Potom nakrájíme malé čtverečky, které můžeme přelít rozpuštěnou polevou. Je to výborné.

Nugát ze sunarky
250 g sunarky
250 g másla
250 g cukru
1 pol. lžíce kakaa
5 pol. lžíc rumu
1 vanilkový cukr
čokoláda na polevu

Vše dáme do jedné misky, uděláme těsto, necháme na chvilku vytuhnout, pak rozdělíme na 2 poloviny, jednu vyválíme, pomažeme povidly, na to dáme druhou vyválenou polovinu (jde to sice blbě, ale dá se to lepit po částech ). Pak znovu potřeme jemňoučce povidly a polijeme čokoládou, necháme vytuhnout a krájíme na kostičky nožem namočeným ve vroucí vodě, pak se čokoláda neláme.

Letos vyzkouším také něco nového,  uvidíme, jak to bude rodině chutnat 🙂 A pokud to bude mít úspěch, o recepty se s vámi zase ráda podělím.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)

  • Děkuji za inspiraci, láká mě nugát, Sunarkou myslíte kaši?

  • bokul

    Dnes jsem dělala mamce základ na „úlky“ a máme poněkud jiný poměr – 160 g piškotů, 160 g másla, 160 g moučkového cukru + 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu.

    Měla bych dotaz – ohledně té první rolády – kolik gramů piškotů jsou 3 malé sáčky, předem díky za odpověď.

  • Jarmuschka

    Na tu roládu se taky chystám.
    Takovou dělala babička, recept nemám – takže poznám až podle chuti, jestli je to to „ono“.
    Vosí hnízda dělám z ořechového těsta.
    A čokokuličky mám z kuchařky – dělá je tak mamka.
    Na ostatní si ještě letos musíme nechat zajít chuť – příští rok už snad budu mít větší pole působnosti.

    A taky mi budou čím dál tím víc asistovat holky – letos zdobily perníčky (normálně to neděláme). A pomáhaly mi louskat ořechy – teda já louskala, ony to vybíraly ze skořápek.
    (Any polovinu toho strkala do pusy… 😉 )

  • Lien, ja do toho přidávám ještě vaječňák 🙂 aby to nebylo suché a babička zase dává dortové oplatky, ale její recept nevím.
    MarieB. děkuji 🙂 přeji malému brzké uzdravení.
    hannah58 děkuji 🙂
    bami, ujídání taky znám, o víkendu se na ochutnávku snědly dva talíře cukroví 🙂

  • Lien

    díky za receptíky, těsto na roládu je shodné s mým těstém na vosí hnízda 🙂

    kokosová hnízda jsem dělala loni prvně, nebyla špatná

    a k rafaello kuličkám musím napsat, že pro nás je tenhle recept salko + kokos nepoživatelný, prostě ten kokos tam na mě působí jako piliny, je to šíleně suché a nedá se rozkousat, nakonec jsem to vyhodila a udělala ze sušeného mléka (nebo sunar, nebo smetana dokávy) a kokos jen na obalení.

  • MarieB

    Nuninko jsi poklad, ráno jsem se prohrabávala časopisem a nic moc jsem nenašla. Malej teď má střevní chřipku, takže se chci na cukroví vrhnout později. Děkuji moc, zžejmě jsi mi zachránila vánoční stůl!!!! Znám pouze Rafaelo a také bez tuku, napadlo mě , že bych obalila jen trošku mandli, potom do rozdrceného oplatku a potom zase do té směsi…ale asi se mi nebude až tak chtít :-)MarieB

  • millla md

    tyhle vosi hnizda jsem vyzkoušela loni poprvé a od te doby jen tyhle 😀

  • bamiska

    mnam….také už mlsáme ted o víkendu jsem dodělala raffaelo dělám také bez té omegy….úlky jsem dělala letos prvně a kluci mi už na ně choděj včelky jedny…
    poslední řezíky vypadaj k nakousnutí

  • Nuninko, krásný a kreativní článek. Já dělám Rafaela kuličky bez přidání Omegy. Pouze Salko, kokos a doprostřed mandli bez slupky.
    Na piškotovo-kokosovou roládu se teprve chystám, ještě nikdy jsem ji nedělala, ovšem jedla a mohla jsem se z té dobroty užrat. :-))

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist