Příkrmečky, příkrmy

Rubrika: Příkrmy

V Mladé frontě vyšel asi před rokem test masozeleninových příkrmů, navíc je porovnávali i s doma uvařenou zeleninkou. Domácí strava propadla, protože obsahovala příliš mnoho škodlivých látek. Proto je nejlepší pro naše miminka vařit z biozeleniny nebo kupovat hotové příkrmy…

Pro mě je to velice dobrá zpráva, protože vaření zeleniny v množství menším než malém jsem nepropadla. Vařit více, zmrazovat a rozmrazovat mě taky nebaví a konzervička je ohřátá velice rychle. Co vám budu nalhávat – jsem líná se s tím piplat, když nevím, jestli mi to malá nevyplivne, protože je to příliš studené nebo teplé, nebo nahrubo umixované, nebo ji trápí zrovna soplíky, zoubky, je přejezená, anebo jí to prostě nechutná.

Mám jen jeden problém. Dle uvedeného testu je sice hotový příkrm ideální z hlediska množství škodlivin, ale co samotné složení zeleninky respektive ovoce? Na většině skleniček je sic uveden i doporučený věk, ale dost často se obsah neslučuje s radami pediatrů. Pro jedenáctiměsíční Kačku jsem měla ve spíži asi jen šest druhů, protože víc vhodných vzorků se mi najít nepovedlo. Přitom regály v obchodech jsou různými značkami a různými druhy příkrmů zavaleny.

Jak to tedy vypadá při nákupu?
Začíná se s jednodruhovou zeleninkou. Moje mimčo mělo skoro sedm měsíců, nekojené začíná v pátém. Úspěšně do vozíku nakládám mrkvičku a brokolici. Pak na mě vykoukne květák a dává na frak reklamě o spokojeném bříšku.

Pokračovat budeme s vícedruhovou zeleninou. Mrkvičku s brambůrkem nebo rýží bych mohla zvládnout sama. Špenát s bramborem bychom mohli vyzkoušet. Ale proč tam ještě přilili mléko? To se přece zavádí až po roce. V další skleničce je známý květák a v jiné hrášek. Ale naštěstí objevuji cuketu s bramborem, takže do košíku přeci jen něco přibude.

Po třech týdnech bychom se mohli dostat k masíčku. A co nám výrobci nabízí? Už od ukončeného čtvrtého měsíce zeleninku a kuřátko? To vypadá dobře. Kontroluji složení. Tak tu máme vodu, mrkev, rýži, kuřecí prsa a … a celer? A sójový olej? Tak nic, zkusím jinou. Á, tady je rizoto. Sice od pátého, ale Kačka už bude mít osm, až budeme zkoušet masíčko. Má to takovou hezkou červenou barvu, asi tam bude hodně mrkvičky. Ne, je tam rajče. A zase nic. Postupně studuji další etikety a do vozíku nic nepřibývá, protože konzervy buď obsahují rajče a celer nebo je výrobce umíchal z deseti přísad, takže jako matka potencionálního alergika bych nevěděla, která složka dítěti vadí. A přemýšlím, kdy vlastně naposledy sama jsem uvařila jídlo z deseti ingrediencí. Zkouším další firmu a přidávám asi další tři výrobky, které by moje dítě mělo zvládnout. Na zbytek etiket už nemám sílu.

U ovocných příkrmů už takové problémy nemám, k dostání jsou přesnídávky z ovoce, které dítěti mohu s klidem nabídnout. I když nedávno jsem zahlédla jahodovo-malinovou přesnídávku s doporučením od ukončeného čtvrtého měsíce.

Kaše příliš prostudované nemám, zatím jsem postřehla, že výrobci kojeneckého jídla nabízejí z bezlepkových kaší jen rýžovou. Ale oceňuji, že je k dostání i v nemléčné variantě. Obilnou kaši donesl domů partner omylem, a už jsem ji chtěla i vyzkoušet, když jsem zahlédla na etiketě pomeranč s doporučením od ukončeného šestého měsíce.

V pitíčcích se neorientuji vůbec, stejně každý pediatr doporučuje kojeneckou vodu nebo neslazený čaj.

Jaká je pointa? Žádná. Kačce už je víc jak rok, takže jí začínám dávat jídlo z našeho stolu. Konzervičky stále kupuji a jednou nebo dvakrát týdně po nich sáhnu, protože chutnají nejen malé, ale i staršímu synovi. A přiznám se. Jednou jsem dojídala Boloňské špagety a byly tak dobré, že jen cena mi zabraňuje koupit je pro sebe.

BiolexikonČlánek byl zařazen do soutěže Napište bio článek a vyhrajte bio knihu, do které můžete až do 9. května 2009 poslat svůj příspěvek i vy.

Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství IFP publishing.

Napsal/a: Sonča

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (12 vyjádření)

  • Tak u nás s tímhle problém nebyl ani u jednoho dítěte:)
    Bolení bříška taky neměly, jen malá se nemohla vykakat po hrášku, tak jsem to na chvilku utnula.
    Začínala jsem kupovat mrkvičku, brokolici, brambory s něčím, těstoviny s něčím:)
    Ze začátku jsem mu dávala tyhle kupované skleničky, ale brzy na to jsem to dělala doma, pěkně jsem to pomixovala a bylo to, jak kupované a neutratila jsem tolik pěněz:)
    1x týdně malému ještě dám kupované, protože mu to strašně chutná a chutná to i mě, ale jinak vše mu vařím doma:)
    Kaše taky miluje, má jí na večeři a je spokojený, jak želva:)
    Začala jsem od pátého měsíce:)

  • Anonymní

    Když to tady čtu, tak jen tiše závidím. Můj čtrnácti měsíční syn odmítá všechno, kromě mateřského mléka. Takže stále jen kojím. Už jsem vyzkoušela všechny příkrmy a nic. Jediné, co můj synek má rád je celá mrkvička uvařená v klasické polévce. Takže bio nebio, buďte rádi, že vám dětičky papají…

  • Anonymní

    Díky za tipy a triky, zrovna s příkrmem začínáme (plně kojení, 6měs.)a můžu říct – děs pro ty, kteří se v tom pitvají moc podrobně jako já! Ve finále jsem zjistila, že všude radí, píšou, doporučují něco jiného! Nejlepší zapojit zdravý rozum a najít si svůj zlatý střed a nechat to na zdraví, chuti a spokojenosti mimíska. Vařím doma sama, množství na tři dny (poté menu měním, přidávám druh zeleniny), které zamrazím do tvořítek na nanuky – vřele doporučuji, praktická věc, stačí vyklepnout a ohřát ve sklenici ve vodní lázni. Jediné, co jsem ještě nevyzjistila, je správná gramáž?! Kolik, že je to vlastně ta „celá porce“, která zcela nahradí polední kojení? 50g, 125g, 150g, 200g?! A až to nebude jeden druh zeleniny, kolik má tvořit zelenina, rýže a kolik je jedna porce masa pro ty naše zlatíčka?! Díky moc za vaše další užitečné rady. Hezký pozdrav všem ze západních Čech, z Karlovarského kraje.

  • Danniella

    My máme to štěstí, že nás hodně zásobuje mamka ze zahrádky, takže brambory a mrkev nemusím kupovat. Občas jsem koupila bio mraženou zeleninu, ale shánět bio brokolici a květák taky moc nešlo. Spíš jsem kupovala tak, aby to nebyla ta nejhorší holandská chemická zelenina. Venkov má své výhody. Někdy se zadařilo, že malému sklenička sedla, ale většinou toho hodně nechal a stejně jsem nakonec vařila.

  • Danniella

    My máme to štěstí, že nás hodně zásobuje mamka ze zahrádky, takže brambory a mrkev nemusím kupovat. Občas jsem koupila bio mraženou zeleninu, ale shánět bio brokolici a květák taky moc nešlo. Spíš jsem kupovala tak, aby to nebyla ta nejhorší holandská chemická zelenina. Venkov má své výhody. Někdy se zadařilo, že malému sklenička sedla, ale většinou toho hodně nechal a stejně jsem nakonec vařila.

  • Matilda

    Sončo, fajn, že ti to takhle vyhovuje, já patřím mezi maminky, které měly žravé děti od začátku, takže malá sklenička první lžičky padla vždy hned na poprvé, no a kupovat pak na každý den skleničku za 30korun a víc, tak mezi takové boháče se bohužel neřadíme. Takže normálně pro děti odjakživa vařím doma, do dvou let dělám papání zvlášť, občas po svém jídle prcci zkoušeli z našich talířů, pokud to zrovna nebylo něco, co jim do bříška opravdu nepatří. Na bio zeleninu nenatrefím, kdybych se rozkrájela a nechat si ji odněkud dovážet – to znamená honit manžela, který je na cestách, aby ještě sháněl něco bio, to je naprosto nemožné. Takže normálně nakoupím zeleninku, ovoce a vařím dětská papání doma, můžete namítnout o škodlivosti kupované zeleniny, ale nějak prostě děti nakrmit musíte a pokud máte velmi omezený rozpočet, pak vás rady ohledně nutnosti dávat POUZE BIO tak akorát nadzvednou ze židle. Snažím se prostě uvařit dobrá netučná a nesolená jídla a prcínci je baští, to je podle mě důležité. Vždycky bude na výběr, ale pokud na to nemáš, tak prostě do Thajska na dovču nepojedeš a spokojíš se s místní přehradou:-)

  • Danniella

    Lussy, ještě k té jablečné přesnídávce: jablek je v ní minimum. Naopak skoro ve všech ostatních jsou. To jsou ty zázraky potravinářského průmyslu.

  • Danniella

    Sončo, ode mě máš jedničku (vlastně pětku). Náš syn bohužel jídlo ze skleniček nechtěl, takže jsem vařila. Ale na cestách, dovolené atd. jsme vybrali stejným postupem a vylučovací metodou těch pár, které byly vhodné. Nezávislým testům věřím a některá jídla mi dost chutnala. Problém byl v konzistenci, nesnáší od začátku kašovitou hmotu. Všude byl lepek, celer, rajče a ostatní, jak jsi psala. Takže to nebylo jednoduché. Nepokládala bych určitě skleničky za blafy, dnes už se najdou opravdu kvalitní a dobré příkrmy. Ráda bych si někdy usnadnila práci, synek na to měl většinou jiný názor.

  • Lussy

    Sončo,
    já taky studuju etikety a tak nakonec vařím a jen pro případ nouze mám doma pár prověřených skleniček.
    Ze začátku jsem kupovala skleničky-bio mrkev apod. Ale jak malá začala víc jíst,bylo mi líto peněz a hlavně to,že byla jen krátce kojená,takže umělé mléko a když začala jíst,přišlo mi divné dávat jí,ne sice umělé jídlo,ale zavařené. A co si budeme povídat. Dáte si radši čerstvé lečo nebo lečo z konzervy? A od té doby,co jí vařím (někdy seženu bio zeleninu,někdy nakoupím normlně v obchodě),tak skoro vůbec nemarodí. Má totiž snížeou imunitu a tak chytne kde co.
    Já jsem si prostě nakonec řekla,že jí radši koupím a uvařím zeleninu,která třeba úplně nesplňuje všechny normy,než konzervičku,kde je navíc v 90 % sůl.
    A s ovocnými přesnídávkami to vidím ještě hůř. Např složení meruňkvé přesnídávky je: 50 % jablek,10 % meruněk,40 % cukru+rýžová moučka,aby toho bylo víc a výrobce ušetřil.
    A upřímně nechápu maminky,co kupují např. banánovu přesnídávku. Když už jí koupím,tak z takového ovoce,které momentálně není.Ale např. jablečnou jsem nekupovala vůbec,to mi přijde postavený na hlavu.
    A kaše? Malá je moc nemusí a já jí dělám kaši tak 2xtýdně k svačině. Sice nutrilon dělá rýžovou,tak jsem jí koupila jako první,přišlo mi jako zvěrstvo dávat dítěti ve 4 měsících piškotovou nebo jahodovou kaši,ale když jsem jí ochutnala a zjistila,že je podezřele dobrá,tak jsem si teprve přečetla složení:cukr,skořice,vanilka,rýže.

  • JanaOss

    Mě učila má tchýně, že dětem se nesmí dávat to, co nechutná nám a ty blafy ve skleničce- no to je hnus. Mé děti je nedostávaly, jen přesnídávky.
    Zeleninu vždy doma vařenou a rozmačkanou vidličkou. Polívčičky mého tchána mi zachránily nejstaršího kluka, když mu zničil žaludek Feminar a on zvracel všechno, co se k mléku jen přiblížilo.

  • Evakub

    Sončo, trefa do černého. Stejně jako ty zkoumám etikety. Nejenom zelenina je problém, ale třeba i potraviny s lepkem. Na většině výrobků s lepkem je napsáno od uk. 6. měsíce.
    Každý na to má trochu jiný názor,dokonce kamarádce její dr. řekla, ať malému dává krupičnou kaši už ve 4. měsíci, ale to,že výrobek obsahuje lepek by určitě mělo být zvýrazněno na přední části obalu.

  • Sončo krásný článek a je vidět,že i dnes není všechno jídlo bio i když se na letáčcích může tvářit sebe líp.Já jsem takové možnosti neměla,abych dítěti kupovala příkrmy.Vařila jsem z toho co jsem měla doma.A vyrostl ze syna pořádný pořízek,kterému tak chutná,že sní i celý chleba na posezení.Hezký večer.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist