Červená jablíčka

Rubrika: Recepty, Výživa

Koulelo se koulelo, červené jablíčko. Komu ty se dostaneš, má zlatá Ančičko?

Koulela se koulela, dvě naproti sobě. Komu bych se dostala, než Jeníčku tobě?


Jablko je nejběžnější druh ovoce, dozrávající na konci léta nebo na podzim. Některé se jí hned, jiná ještě potřebují uskladnit, aby dozrála k jídlu. Máte rádi červené, zelené nebo žluté? Žňovky, neboli žluté jablíčka sklízíme jako první. Musí se ale rychle spotřebovat. Většinou mají nakyslou chuť.
Jablíčka působí blahodárně na lidský organismus. Jsou dobrá jako prevence proti rakovině střev a zvyšují imunitu. Při průjmu se doporučují jíst jablka sladká a při zácpě zase jablíčka kyselá. Na spalování tuku je dobrý jablečný ocet.

Skladování jablek
Vhodné místo pro skladování jablek jsou chladnější místa. Např: sklep, garáž nebo nevytápěný pokoj. Skladujeme jablíčka, která nejsou potlučená nebo jinak poškozená.

Co vše se dá dělat z jablíček?
Mošty, džusy, marmelády, kompoty, čaje, povidla, přesnídávky. Také je používáme do domácího kečupu.
A hlavně je používáme na pečení a na různé náplně do koláčů a buchet.

Luxusní přesnídávka
1250 g – čisté váhy naloupaného ovoce – jablíčka + jahody, mango, hruška, broskev, banán…
1/2 litru vody
150 g cukru (ale může být i méně)
1 pudinkový prášek (vanilkový, ale můžete použít jahodový, když přidáváte jahody, banánový, když dáváte banány atd.)

Základem přesnídávek jsou vždy jablka!!! Podle chuti jakou přesnídávku chceme mít, si část ovoce nahradíme jiným ovocem (jahodami, meruňkami, banány, hruškami, švestkama, mangem atd.)
JABLEK MUSÍ BÝT VŽDY VÍCE, úplně stačí jeden banán a přesnídávka bude hned banánová.

Ovoce si očistíme, nakrájíme a dáme do hrnce (do většího). Přidáme 1/2 litru vody a cukr (cukru dejte nejprve raději méně a podle chuti dosypte). Vše rozvaříme a rozmixujeme. Mixovat můžeme i během vaření, ale pozor, ať to na vás nestříká, je to dost horké.
V hrníčku si smícháme trochu vody s pudinkem. Pudink pak přidáme k přesnídávce a necháme ,, zatáhnout“. Pozor, nezhoustne to úplně, ale bude to hustší.
A můžeme plnit do skleniček. Ty pak otočíme dnem vzhůru a necháme do vychladnutí.
Můžete taky sterilizovat na 15 – 20 min při 85°C.

Jablečník s krémovou náplní
1 van. cukr
1 lžička mleté skořice
350 g oloupaných a nakrájených jablek ( můžete dát i více)
těsto –
2 vejce
50 g moučkového cukru
3 lžíce vlažné vody
100 g pol. mouky
1 prášek do pečiva
náplň –
1 van. pudink
250 ml mléka
1 zakysaná smetana
strouhaná čokoláda

Formu si vyložte alobalem. Dno posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Přidejte nakrájené jablíčka a dejte péct do vyhřáté trouby ( 250°C) na 15 min.
Mezitím si připravte těsto. Cukr ušleháme s vejci, po troše přidáváme vlažnou vodu a pak mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na předpečená jablíčka, povrch uhladíme a dáme zase péct do trouby.  (Těsto se krásně rozlije mezi ty jablíčka.) Upečeme do zlatova. Hotové vytáhneme z trouby a ještě teplý překlopíme na tác nebo podložku. Jablíčka máme tím pádem nahoře.
Podle návodu si připravíme vanilkový pudink, do kterého hned po uvaření vmícháme zakysanou smetanu. Povrch posypeme čokoládou a dáme vychladit do ledničky.
Musím říct, že je to hrozně dobré a jako ovoce můžete použít i více druhů. Jenom nesmí být moc šťavnaté. Pokud je, vymačkejte z něho šťávu. Já dělala taky v kombinaci – jablíčka, hruška, broskev, nektarinka (všechno z tvrdšího ovoce) a na to nasypala mandle.

Hraběnčiny řezy
Tento koláč jistě znáte, ale zkuste ho trošičku změnit 🙂
3 hrníčky pol. mouky
1/2 balíčku prášku na pečení
1/2 hrnku cukr moučka
5 žloutků (bílky budeme potřebovat taky)
1 kostka rostlinného tuku
náplň
jablíčka – tolik, kolik jich tam chcete
2x tvaroh
1 žloutek + 1 vajíčko
van. pudink
mléko
van. cukr
skořice
cukr moučka
sníh
z bílků a trochy cukru si vyšleháme pevný sníh
Máte otevřené salko? Přidejte ho místo cukru k bílkům. Směs bude spíše řidší, ale to nevadí.
Tvarohová směs
Smícháme tvarohy s cukrem, vajíčky a van. pudinkem a mlékem. Vznikne nám hladké těsto, které pak nalijeme na koláč.

Ze všech přísad si uděláme těsto. 1/3 dáme bokem, nejlépe na mražák. Zbytek si vyválíme na plechu na pečícím papíře. Na to dáme jablíčka. Posypeme skořicí a van. cukrem. Na to si dáme směs z tvarohu. Na tuto směs přidáme vyšlehané bílky a na to nastrouháme zbytek těsta. Pokud budete chtít, jedno těsto si obarvěte přidáním kakaa.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

Jednoduchá jablečná roláda (bez tuku)
4 vejce
180 g cukru
6 až 8 lžic hladké mouky
250 g nastrouhaných jablíček
skořice a cukr na posypání jablíček

Plech vyložíme pečícím papírem, nastrouhaná jablíčka rozložíme na plech, posypeme skořicí a cukrem.
Vyšleháme si vejce s cukrem, až je hmota hustá. POZOR – vejce s cukrem se musí šlehat opravdu dlouho, až vznikne hodně hustá pěna. Do ušlehané pěny lehce vmícháme mouku a nalijeme na jablíčka. Dáme péct na zhruba 15 až 20 minut .
Po upečení otočíme papír nahoru a ještě teplé stočíme, po vychladnutí pocukrujeme nebo můžeme polít nějakou polevou.
Tip: před stočením roládu můžete potřít zakysanou smetanou, nebo jogurtem.

Něco jste už upekli nebo snědli, ale jablíček je pořád tolik, že nevíte co s tím?
Vyzkoušela jsem pro vás tyto recepty na zavařování.

Jablka v medu
Jablíčka – oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na kousky
250 g medu na 1l vody

Med svaříme s vodou. Ovoce naskládáme do sklenic a zalijeme zálivem. Zavíčkujeme a sterilujeme 25 min. na 90°C

Jablečno-jasmínová marmeláda
4 sáčky jasmínového čaje
200ml vody
1 kg jablek
650 g cukru
1 limetka (nebo 100% citronová šťáva)
želírovací cukr

Nejdříve si nachystejte čaj. Já jsem si dala 4 sáčky do půllitru a zalila vodou do 3/4. Nechejte vylouhovat. Jablíčka očistěte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky. V hrnci poduste do měkka a rozmixujte na kaši. Přidejte cukr a šťávu z 1 limetky. Přidejte jasmínový čaj.  (Nelijte ho celý, nejdřív přidejte půlku, pokud teda děláte z 1/2 l a pak podle toho, jak chcete mít výraznou chuť jasmínu, přilévejte.)
Přidejte želírovací cukr, povařte a horké plňte do sklenic. Zavařte na 90°C na 10 min.

Máte spoustu slupek a je vám líto je vyhodit? Vyzkoušejte tento recept.
Rosol z jablečných slupek
jablečné slupky
citronová kůra
hřebíček
jadřince
na litr šťávy 500 g cukru
pokud bude potřeba – želírovací cukr

Slupky zalijeme vodou, aby byly potopené, přidáme několik jádřinců, citronovou kůru a hřebíček a dusíme pod pokličkou 45 minut. Potom vše nalijeme do plátěného sáčku, zavěšeného na tyči. Samotnou šťávu odpařujeme po částech v kastrole. Po odpaření jedné třetiny přidáme cukr a za stálého míchání vaříme, až začne šťáva rosolovatět. Vařící rosol lijeme do sklenic po okraje, hned upevníme víčka a obrátíme dnem vzhůru.
Pokud šťáva nerosolovatí, použijte želírovací cukr.

Sušené jablíčka
Nejjednodušší variantou, jak usušit ovoce, je rozprostřít ho na plech na pečicí papír. Právě díky pečicímu papíru jablka po usušení jdou snadno dolů. Troubu nechejte při sušení otevřenou a ovoce neustále kontrolujte. Teplota by se v troubě neměla vyšplhat nad 80 °C.
Jablka podle chuti oloupejte nebo nechte se slupkou a omyjte. Rozpulte je a vykrojte z nich jádřinec a stopku. Poté nakrájejte ovoce na několikamilimetrové plátky nebo půlměsíčky. Záleží na vás, jestli chcete dosáhnout křehkých tenkých plátků, nebo naopak tlustších šťavnatých.
Pokud sušíte často ovoce, zeleninu, houby nebo bylinky, pořiďte si sušičku.
Sušičku seženete s několika patry, do nichž rozmístíte větší množství potravin. Ovoce se rovnoměrně usuší.
Pokud chcete předejít zhnědnutí ovoce, namočte ho na chvíli do vody s citronovou šťávou.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (23 vyjádření)

  • Jarmuschka

    Přestože mě ten letošní podzim fakt zmáhá, tak jsem se odhodlala a dnes se pustila do té rolády.
    Jablíček jsem měla si 30 dkg, použila menší vyšší plech.
    Šlehala jsem cukr s vejci dlouho.
    Vršek těsta se mi tak nějak nafoukl (to se mi u moučníků stává, když použiju elektrický šlehač). A celkově bylo těsto po upečení spíš vyšší (tak 2 cm). Při motání se mi těsto lámalo, přesto jsem to nějak smotala.
    Měla jsem 100 chutí s tím mrsknout, ale drželo to pohromadě a chuťově dobré.
    Tak holt asi příště musím použít větší nižší plech, pečící papír dát dva vedle sebe. A jablek teda víc.

    No a ještě nám „pár“ jablek zbylo. Tak než choť někde v dosahu objeví moštárnu a odjede tam s tím, tak asi ještě něco zkusím. Možná jen vytáhnu sušičku…
    😉

  • Jarmuschka

    No, jak není dobré na pití, není dobré ani na vaření. A naopak.
    😉
    Ideální řešení – podlévat maso a k tomu koštovat.
    Ale to už se mi dlouho nestalo…
    😯

  • bamiska

    jojo můžeš si tu psát co chceš nevím nevím jestli ti to projde 😀 červené je na krvinky máš to schválené a pokud se s ním daří tak výborné výrobky v kuchyni tak jen tak dál……

  • No jo 🙂 tak to totiž dopadá když u nás vaří muž. Otevře víno, že ho potřebuje na vaření a pak neví co s ním, takže nám oběma nalije 🙂 Ale musím říct, že nebylo moc dobré 🙂 a tak je ještě polovina láhve v ledničce 🙂 Ale máš dobrý postřeh 🙂

  • Bamísku, ….vínéééčkooo rudéééé, jsi u Nuninky drahééééé….na foto u luxusních přesnídávek (musíš si foto zvětšit) 🙂 Pravda každému „luxus“ dle chuti a hlavně věku!!!! 🙂

    Jarmuschko, boduješ!!! 🙂

  • bamiska

    teda u nuninky….jasmu to objevila…..no a já vyvádím jak kdybych to vypila …co to piju ???

  • bamiska

    já tam na fotce nic nevidím…vy mě štvete…co se pije u jasmu??

  • Jojo holky, taky jsem to našla 🙂 No, pro prťata přesnídavka a maminky, aby vydržely do švestek 🙂

  • Peťka

    Jarmuschko, ty máš ale pozorovací talent. 🙂
    Nuninka se asi při výrobě přesnídávek posilňovala. 🙂 Jestli myslíš to, co já. 🙂

  • Jarmuschka

    Nuninko,
    převáděla jsem si recepty do wordu. A jak jsem to upravovala, snažila se upravit obrázky, otevřely se mi přesnídávky v okně prohlížeče – co to je za nimi v pozadí. ;o)
    Jaká značka!?
    😀

  • bamiska

    lien já mám trochu podobný recept, postup stejný, vždy steriluju, zrovna ted je na sporáku jedna dávka….a nezkazí se…vydrží klasicky jako vše ostatní…jednou jsem nesterilovala a zkazilo se mi to, takže od té doby steriluju v hrnci a jsem spokojená….

  • psohlavkyne

    Pěkné fotky, jablka miluju. Šikovná!

  • Lien

    nuninko a jak d louho vydrží ta přesnídávka?

  • Nuninko, díky za krásný článek! Hraběnčiny řezy, óóó, mé oblíbené… hlavně když k nim přijdu až k upečeným 🙂

  • Jarmuschka

    No, ony jsou hnusné.
    Jabka nejsou přímo na jídlo- musí se okrájet (a použít třeba na pečení).

  • Jarmuschko, nevadí, že nejsou pěkné, ty slupky se používají pouze na tu šťávu, pak se vyhodí 🙂

    Bami, jsem ráda, že ti taky chutná, a s mangem je výborná.

  • Peťka

    Nuninko, pěkný článek. Vše vypadá lákavě. Vyzkouším. 🙂

  • bamiska

    tak já dělám takhle přesnídávku také a jsem spokojená, ted čekám na nějaká jablíčka jestli vyjdou….u ostatního mi tekly sliny škoda že se nedá hned koštovat …moc hezký článek…

  • Jarmuschka

    Já se chystám vyzkoušet tu roládu.
    Už jsem o ní slyšela, spousta lidí si ji chválila (tu jednoduchou přípravu), ale k receptu jsem se nepropracovala.
    Tak snad teď.

    Moc by mě lákal ten rosol ze slupek, ale naše jabka nemají až tak pěkné slupky… tož nevím. Uvidíme.
    😯

  • Padmé

    Ahoj Nuninko, děkuji Ti za skvělý článek a krásné fotky :-).
    Jsi úžasná kuchařinka :-). Všechno to vypadá báječně a lákavě.

    Dávám Ti pět hvězdiček.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist