Brokolice

Rubrika: Recepty, Výživa

Brokolice je podceňovanou zeleninou. Neznám moc lidí, kteří by ji běžně připravovali. A přitom se dá připravit na tolik způsobů a děti jí mají rádi, alespoň ty moje 🙂 – Polévka, nákyp, zapečená, dušená… A pomazánku z brokolice jste už vyzkoušeli?

Proč jíst brokolici?

Brokolice je košťálová zelenina, stejně jako květák. Snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Kromě dalšího v syrovém stavu posiluje a chrání srdeční sval. Obsahuje velké množství vitaminů C, E, a B1, B2 a kyselinu listovou. Aby si zachovala své blahodárné účinky, musíme jí upravovat co nejšetrněji, můžeme ji jíst také syrovou. Je vhodná pro kojící maminky, protože nenadýmá jako květák. Také je ideální na první příkrmy.

Brokolicová polévka s rýží
700 g brokolice
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
4 lžíce rýže
1 l zeleninového vývaru
100 g tvrdého strouhaného sýra
sůl, pepř

Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Do hrnce dáme olej, přidáme česnek a mírně orestujeme, pak přidáme rýži, kterou také lehce osmahneme. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud rýže nezměkne. Přidáme brokolici, osolíme, opepříme, posypeme sýrem a podáváme.

Smetanový brokolicový krém
500–700 g brokolice
1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
1 kelímek (250 g) ricotty
1 kelímek (200 ml) 30% smetany ke šlehání
5 stroužků česneku
sůl, čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek

Ve vývaru, nebo ve vodě uvaříme brokolici rozdělenou na růžičky a rozmixujeme. Ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a za stálého míchání prováříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Přidáme česnek, ricottu a dochutíme. Vše ponorným mixérem znovu rozmixujeme na hladký krém.

Brokolicový nákyp
500 g brokolice
150 g kvalitní šunky vcelku
100 g tvrdého sýru (excellent, gouda, mozzarella)
250 ml mléka
250 g polohrubé mouky nebo 200 g strouhanky
4 celá vejce
sůl, pepř a 4 stroužky česneku
tuk a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku

Brokolici rozdělíme na růžičky a 5 minut ji povaříme v páře (stačí vám na to klasická napařovací vložka na knedlíky). Mezitím šunku nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme nahrubo, do mísy přidme vajíčka, mouku nebo strouhanku, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Uvařenou brokolici rozmělníme šťouchadlem na brambory a přimícháme ji ke zbytku surovin. Hotovou hmotu rovnoměrně rozprostřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Nákyp je upečený po 50–60 minutách ve chvíli, kdy do něj zapíchnutá špejle zůstane suchá. Podávat ho můžete teplý i studený.

Tvarohová pomazánka s brokolicí
100 g brokolice
100 g termizovaného smetanového sýru (Lučina, Gervais)
200 g měkkého tvarohu
1 jarní cibulku nebo 1 šalotku
čerstvě mletý pepř a podle chuti také 1 stroužek česneku

Brokolici povaříme asi 5 minut v páře. Když je měkká, rozmělníme ji šťouchadlem na brambory, přidáme termizovaný sýr, tvaroh, jemně nasekanou jarní cibulku nebo šalotku, čerstvě mletý pepř a případně také prolisovaný česnek a vše promícháme. Hotovou pomazánku namažeme na celozrnné pečivo.

Brokolice se šunkou – rychlá večeře
1/2 plechovky kukuřice
1 brokolice 
200 g šunky 
2 vajíčka 
100 g sýru  
5 stroužků česneku
sůl, pepř

Brokolici rozdělíme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě. Po uvaření dáme do zapékací misky, přidáme kukuřici, na kostičky nakrájený salám. Zalijeme rozšlehaným vejcem s česnekem, osolíme, opepříme a posypeme strouhaným sýrem. Dáme zapéct.

Brokolicové rizoto
70 g rýže
4 růžičky brokolice
strouhaný sýr
10 g olivového oleje
2 vejce
sůl, pepř
vegeta
celozrnná strouhanka

Rýži uvaříme doměkka, brokolici povaříme v páře. Olej utřeme se žloutky, přidáme rýži, brokolici, polovinu sýra, sůl, pepř, ochutíme vegetou a vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Směsí naplníme vymazanou a strouhankou vysypanou zapékací misku, zapékáme asi 15 minut a před koncem posypeme zbytkem sýra.

Zapečená brokolice s bramborovou kaší
500 g brambor
300 g brokolice
1 dl mléka
100 g tvrdého sýra
muškátový oříšek
drcený kmín
pepř, sůl

Brambory uvaříme, rozmačkáme, přidáme mléko, sůl, kmín, muškátový oříšek a vyšleháme na hladkou kaši. Růžičky brokolice uvaříme doměkka. Do zapékací misky vložíme bramborovou kaši, na ni dáme uvařenou brokolici, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě dozlatova.

Brokolicové řízečky
1 brokolice
100 g ovesných vloček
2 vejce
100 ml mléka
cibule
celozrnná hladká mouka
petrželka
olivový olej
sůl, pepř

Ovesné vločky spaříme horkou vodou a chvíli v ní ponecháme, dokud nezměknou. Brokolici rozebranou na růžičky uvaříme doměkka. Pak ji smícháme s ovesnými vločkami, jemně pokrájenou cibulí, mlékem, vejci, petrželkou, solí a pepřem, můžeme ještě zahustit moukou nebo naopak rozředit mlékem. Z těsta tvoříme malé řízečky, které klademe na pečící papír vytřený olejem a upečeme z obou stran dozlatova. Podáme s vařeným bramborem.

Tip – Když při vaření brokolice přidáme do osolené vody prášek do pečiva, bude krásně zelená.
Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (6 vyjádření)

  • Anonymní

    Lussy, co to nahradit kozím nebo ovčím mlékem, to by vadit nemělo. Já ho piju, je dobré a rozdíl v chuti nevidím, taky ho přídávám do jídel atd…Podle mě by snad bylo chutnější než sojové – po pravdě to mi teda nechutná:-)
    Ovšem výběr je taky na značce výrobce – ty „modrobílé“ výrobky dost smrdí po kozách, ale velice dobré je mléko z farmy Pěnčín (určitě jich je ale víc, jen u nás v okolí toho moc na výběr není, takže podle mých zkušeností:-)

    Ivča

  • Lussy

    nuninko,
    malý má alergii na bílkovinu kravského mléka, takže nemůže nic co je vyrobené z kravského mléka.
    Tak vždycky přemýšlím, jak mu to jídlo upravit, aby to mohl jíst a aby to bylo chutný 🙂
    Ono to UM, které je pro alergiky a ta bílkovina tam není (já tomu říkám mlíko-nemlíko), tak je hořký a navíc když se ohřeje moc, tak se srazí.
    Zítra jdu nakoupit, tak koupím to sojový a uvidíme.

  • Lussy, jediné co mě napadlo je UM nebo sušené mléko, ale sojové je taky dobrý nápad 🙂 Nebo nějaké probiotické?
    Lien, recept vypadá dobře asi ho vyzkouším na večeři, brobolici mám :-).

  • Lussy

    Lien, vidíš, to mě nenapadlo :-).
    Když do něčeho dám UM, které je určené pro alergiky, tak to malý nepozře, to mlíko je fakt hořký. Díky za tip, zkusím.

  • Lien

    nuninko díky za recepty, já dělám nejraději salát. Brokolici v páře, vajíčka, šunku, sýr, cibuli (spařit), česnek, sůl pepř, majonezu (dávám domácí) a jogurt. Vše na kousky, někdy přidám pórek a moc si pochutnáváme.
    Nejvíc mě zaujala br. zapékaná s kaší.

    Lussy a co taková ta sojová mléka?

  • Lussy

    nuninko,
    dalo by se mléko z posledního receptu nahradit něčím jiným? Nějakým nemléčným výrobkem?

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist